發新話題

和大家分享我目前所擁有的到的部份"麗的/亞視"經典劇集~

這套劇買了但還沒有看﹐個人認為值得收藏﹐因為我好喜歡寶寶﹐ 另一原因這套劇也是馬敏兒最後的演出~

引用:
原帖由 chumy_chu 於 14-5-2010 19:16 發表 http://i677.photobucket.com/albums/vv131/manis_ho/P4090500.jpg 這套劇買了但還沒有看﹐個人認為值得收藏﹐因為我好喜歡寶寶﹐另一原因這套劇也是馬敏兒最後的演出~

故事不錯! 不過萬綺雯個角色好慘!

引用:
原帖由 虎榮 於 17-5-2010 17:07 發表   故事不錯! 不過萬綺雯個角色好慘!

點解?????究竟發生什麼事???

引用:
原帖由 虎榮 於 17-5-2010 17:07 發表   故事不錯! 不過萬綺雯個角色好慘!

好怕睇呢阿信式既劇

引用:
原帖由 chumy_chu 於 20-5-2010 18:57 發表   點解?????究竟發生什麼事???

你重未睇咩?

戲入面佢原本同個男友不知幾好, 點知俾個家姐個老公矇住面迷姦左, 佢醒左之後, 淨系覺得自己配唔起個男友, 於是扮無情扮自甘墮落, 走去做舞女, 逼男友分手去外國讀書, 其實佢男友讀書d錢系佢做舞女賺回來的, 後來佢男友回來同其他人結婚, 佢重要俾佢地一家人奚落!  後來當年佢姐夫迷姦佢件事終於真相大白, 佢個同佢感情要好的家姐竟然反面無情, 怪佢勾引姐夫咁話, 佢唔開心, 於是做替工帶旅遊團去日本, 點知回航時, 架飛機遭北韓擊落, 全機死清光! 一個咁好人品又靚o既女仔, 竟然有咁o既收場!  d編劇真系讀屎片!

擊落客機單野當年系真有其事架, 當年我個老師的父母便是在那班機上!

引用:
原帖由 叮噹 於 20-5-2010 20:11 發表   好怕睇呢阿信式既劇

我覺得好睇過好多韓劇! 起碼時代背景大家有共鳴!

引用:
原帖由 虎榮 於 21-5-2010 00:53 發表   我覺得好睇過好多韓劇! 起碼時代背景大家有共鳴!
亞視d戲怕冇人睇,所以將劇情搞激d,死人塌樓,有咁慘得咁慘......

引用:
原帖由 虎榮 於 21-5-2010 00:50 發表   你重未睇咩?   戲入面佢原本同個男友不知幾好, 點知俾個家姐個老公矇住面迷姦左, 佢醒左之後, 淨系覺得自己配唔起個男友, 於是扮無情扮自甘墮落, 走去做舞女, 逼男友分手去外國讀書, 其實佢男友讀 ...

講起飛機出事﹐我記得以前無線有個演員中了彩票﹐

結果成家人去出國玩﹐點知遇上飛機失事﹐結果全家遇難﹐

虎榮兄﹐你知道係邊一個藝人嗎?

有照片看嗎?因為我到現在還不知道是那一個??

引用:
原帖由 虎榮 於 21-5-2010 00:50 發表   你重未睇咩?   戲入面佢原本同個男友不知幾好, 點知俾個家姐個老公矇住面迷姦左, 佢醒左之後, 淨系覺得自己配唔起個男友, 於是扮無情扮自甘墮落, 走去做舞女, 逼男友分手去外國讀書, 其實佢男友讀 ...

哦﹐原來如此﹐咁又幾慘情下~~ 好多謝你講解左咁多有關既劇情俾我知道﹐

其實我只係睇左頭幾集﹐因為時間關係(近排好忙)所以停左無再繼續睇﹐

遲D有時間可能會再睇。。。最近我又買左2套正版的VCD﹐因為早排代理換人﹐

所以先有機會買到""皆大歡喜~古裝和時裝版""加埋成700幾集﹐

等我以後退休後﹐或者就會有時間慢慢開來睇﹐

不過記憶中古裝版的對白比較抵死﹐演員又很生動﹐

以後遇到不開心的時候﹐開一﹐兩片來睇下﹐ 都不錯/// 

引用:
原帖由 chumy_chu 於 21-5-2010 12:32 發表     講起飛機出事﹐我記得以前無線有個演員中了彩票﹐結果成家人去出國玩﹐點知遇上飛機失事﹐結果全家遇難﹐虎榮兄﹐你知道係邊一個藝人嗎? 有照片看嗎?因為我到現在還不知道是那一個??

你講果個可能系麥大城?在桂林空難中出事的! 相片我手上沒有!

引用:
原帖由 chumy_chu 於 21-5-2010 12:40 發表   哦﹐原來如此﹐咁又幾慘情下~~ 好多謝你講解左咁多有關既劇情俾我知道﹐其實我只係睇左頭幾集﹐因為時間關係(近排好忙)所以停左無再繼續睇﹐遲D有時間可能會再睇。。。最近我又買左2套正版的VCD﹐因為 ...

古裝版本好睇好多!

引用:
原帖由 虎榮 於 23-5-2010 01:52 發表   你講果個可能系麥大城?在桂林空難中出事的! 相片我手上沒有!

係呀~~就係佢~

引用:
原帖由 虎榮 於 23-5-2010 01:53 發表   古裝版本好睇好多!

古裝版對白快而準~~趙學而和梅小蕙最搞笑~~

引用:
原帖由 chumy_chu 於 21-5-2010 12:32 發表     講起飛機出事﹐我記得以前無線有個演員中了彩票﹐ 結果成家人去出國玩﹐點知遇上飛機失事﹐結果全家遇難﹐ 虎榮兄﹐你知道係邊一個藝人嗎? 有照片看嗎?因為我到現在還不知道是那一個??

中国民航3303号班机空难 http://zh.wikipedia.org/zh/中国民航3303号班机空难
维基百科,自由的百科全书 中國民航3303號班機空難
摘要
日期 1982年4月26日
類型 進場前撞山
地點 陽朔縣
罹難 112
受傷 0
肇事飛機
機型 霍克薛利三叉戟型
經營者 中國民航
註冊編號 B-266
起飛地 廣州白雲機場
目的地 桂林機場
乘客 104
機組人員 8
生還者 0
中国民航3303航班于1982年4月26日坠毁,中国大陆称此次空难为“1982年桂林空難”。事件造成机上104名乘客及8名机组人员全部喪生,其中包括香港籍乘客52名、中国大陆乘客45名、华裔人士5名、美國人2名。值得一提的,是香港藝人麥大成及其妻子、兒女及岳家也於是次空難喪生
中國民航第3303次航班的B-266號三叉戟客機(Hawker Siddeley Trident),在1982年4月26日下午4時10分(UTC+8时)由廣州白雲機場起飛前往桂林。飛機飛行34分鐘後,即與地面的無線電聯繫突然中斷,此後,該飛機在離桂林的45公里的恭城县慕城山區撞山墜毀。
意外發生後,當局派出近千名解放軍封鎖現場搜索,搜索工作持續個多星期才結束。
目前,深圳大鵬灣華僑墓園022段有一個特殊的墓碑,用以紀念是次空難的40多名美國和香港的罹難者。這墓碑是由,墓園投資者之一香港人梁先生免費提供,他同時無償幫助罹難者家屬支付交通、餐費近百萬元。

麥大成

http://www.google.com.tw/imgres?imgurl=http://hkmdb.com/db/images/people/15108/MakDaiShing-1-t.jpg&imgrefurl=http://hkmdb.com/db/people/images.mhtml%3Fid%3D15108%26display_set%3Dbig5&usg=__TG5ESvgD7ACPprCWPbnEl1MwDgE=&h=150&w=112&sz=3&hl=zh-TW&start=2&itbs=1&tbnid=UhCymLdepDfy4M:&tbnh=96&tbnw=72&prev=/images%3Fq%3D%25E9%25BA%25A5%25E5%25A4%25A7%25E6%2588%2590%26hl%3Dzh-TW%26sa%3DG%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:1

引用:
原帖由 whoiambatman 於 24-5-2010 19:10 發表 中国民航3303号班机空难 http://zh.wikipedia.org/zh/中国民航3303号班机空难维基百科,自由的百科全书 中國民航3303號班機空難摘要日期 1982年4月26日類型 進場 ...

哦﹐謝謝你提供一些照片﹐看到那張小照片﹐可惜很小張﹐看不清楚﹐之前聽一些網友說他好像有參演78年的倚天﹐好像是演小角色﹐

但還是不知道到底是那一個。。

引用:
原帖由 chumy_chu 於 25-5-2010 13:12 發表   哦﹐謝謝你提供一些照片﹐看到那張小照片﹐可惜很小張﹐看不清楚﹐之前聽一些網友說他好像有參演78年的倚天﹐好像是演小角色﹐但還是不知道到底是那一個。。

你上google.com鍵入麥大成一名, 再選圖片, 就會彈佢幅相出來, 我這邊搜尋, 第二幅相就是他, 右眼下有粒麥, 唇上有鬍子的那個肥佬即是!

引用:
原帖由 虎榮 於 26-5-2010 00:44 發表   你上google.com鍵入麥大成一名, 再選圖片, 就會彈佢幅相出來, 我這邊搜尋, 第二幅相就是他, 右眼下有粒麥, 唇上有鬍子的那個肥佬即是!

卡貼!!

引用:
原帖由 虎榮 於 26-5-2010 00:44 發表   你上google.com鍵入麥大成一名, 再選圖片, 就會彈佢幅相出來, 我這邊搜尋, 第二幅相就是他, 右眼下有粒麥, 唇上有鬍子的那個肥佬即是!

哦﹐好的﹐謝謝你虎榮兄~

引用:

Filmography (1977-1981) 演員 白馬黑七 (1977) 黑幕 (1978) 戇居仔與牛咁眼 (1979) 著錯草鞋走錯路 (1979) 出貓 (1979) 隻手遮天 (1980) 打雀英雄傳 (1981) 謝

看了照片﹐還是沒有什麼印象~~~

發新話題