發新話題

麗的 / 亞視節目雜談地(不喜勿入 /勿回)

引用:
原帖由 超能電子男 於 2-2-2010 20:06 發表 每晚我都有睇 "馬場風雲" ,當時張家輝仲好  "口靚 仔" ,楊群、譚炳文同鮑姐做得好好,不過騎馬鏡頭就假左小小

導演缺乏這項經驗,又未能做好資料收集,又冇請專業人仕指導,正是缺點.

引用:
原帖由 luckyrat 於 3-2-2010 03:09 發表   亞視這套「馬場風雲」簡直係一部鬧劇,騎師個個高高大大,好似籃球員般,只有張家輝較矮細。導演全無企圖或嘗試,以專業手法去拍攝,真係十分失敗!   相反無線那套「勇往直前」則合情合理,更有女 ...

出線最後一場比場仲係伊館拍攝,請咗大量臨記做觀眾,好有真實感.

引用:
原帖由 luckyrat 於 6-2-2010 13:51 發表   唔知幾時重播「出線」?

早前已經重播咗 ! 

念 尹 佬  

霹靂神將

皇家檔案

小小大女人

101拘捕令 II

101拘捕令 III

90 世界盃

過年前重播"父女三分親",點知過年後冇繼續播,仲想追吓吳耀漢,下星期分別重播 2:35 張保仔 ,3:35 大將軍 ,4:35 大千小傳 ,我三套都會睇.

而家補返"父女三分親"先啦 !

引用:
原帖由 luckyrat 於 23-2-2010 05:35 發表   moneyismymoney 兄,   你係麗的/亞視專家,可否提供五十年代中,麗的呼聲廣播劇「西遊記」資料?Thank you!!!

可惜 ! 可惜 ! 我未有耳聽,我只收聽過金銀台的水尾.

大千小傳 -- 回味劉翁之作,劉志榮拍劉緯民.還有馬敏兒.

張南雁真係唱得好.

哈 ! 佢哋一家人返來啦 !
1:05 欖菊洗潔精特約午間真情劇場 :
總有艷陽天 (重播)

香港傳奇人物 -- 張保仔.

黄元申,苗可秀,江漢精彩演出,長洲實地拍攝.

大將軍 -- 何家勁 vs 關芝琳,仲有文雪兒,容惠雯和阮佩珍,羅樂林,黎漢持.

赤子雄風

高雄做教官,教張家輝,莫家堯,龍炳基三隻馬騮,重有袁潔儀,陳佩珊.

滿清十三皇朝-康熙

白彪,苗可秀,單桂枝,陳廸華,馬麗莉,區艷蓮,尹麗玉,仲有未做疆屍嘅尹天照.

引用:
原帖由 虎榮 於 1-4-2010 00:27 發表   滿清十三皇朝最精彩的前半段故事到此已到尾聲! 跟住中段就有少少後勁不繼, 好彩尾段又回勇!

一套劇太長的話, 編劇乏力,又不能太歷史,又不能依抄前人之作,老邱堅持完成以算難得.
*
*
*
*
*
*
歡迎你到我的 Blog My money
http://moneyismymoney.blogspot.com/

本是同根 -- 兄弟相殘之作,可能不是首部,但比縱橫天下早十年(約).

米雪,郭峰,江華,呂頌賢,劉丹,楊群,劉錦玲,楊玉梅,李永豪,李泳漢

《滿清十三皇朝》第一部份第三階段--順治

李青山,羅樂林,苗可秀,吳寧,李影彤,熊德誠,單桂枝,黄麗英. . . . . . 等.

之前失踪了,終於出現了.兩個大汗.

黑夜 -- 劉永繼秦始皇後的時裝劇,飾演一名警探,但皇風不再,此劇定無驚喜.

劉永,朱慧珊,湯鎮宗,葉玉卿,王偉,吳聲發,吳剛,吳庭燁,姜皓文,黄麗英 . . . . 演出.

還看今朝 -- 一部令人嘆為觀止的文革劇,任達華 + 米雪,黃日華 + 吳啟華,伍詠薇 + 翁虹,戚美珍 + 莊靜而 . . . . . .羅文唱的主題曲.

天堂夢 -- 描述大陸女性來港的經歷及遭遇,莊靜而,吳元俊,吳剛,馬寶顓,張煒,陳曉螢等演出.

發新話題