29 12
發新話題

鍾楚紅

鍾楚紅

那時年青時,有很多人以為愉園足球員(鍾楚維)是演員(鍾楚紅)的阿哥.當然不是la.紅姑八十年代的汽車廣告:

1985 年紅姑年青時的性感售賣電視機廣告.

那時候(廿年前)到中環做o野....突然見到鍾楚紅入o左一幢大廈....我即刻追入去同佢一齊搭繺M之後叫佢簽名!佢重問我點解個袋o甘多o野o既~! 當時紅姑係我第一偶像!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

見過佢嘅近照, 年近半百仲咁鬼索, 如果佢遲 30 年至出世就真係冇死!!!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-6-2009 15:16 發表 見過佢嘅近照, 年近半百仲咁鬼索, 如果佢遲 30 年至出世就真係冇死!!!!!

而家復出都咁鬼索, 又極富女人味
班什麼baby什麼, 行埋一邊啦

紅姑在年青當紅時,除了在香港,在台灣也拍過不少電影和廣告,有和費翔一起拍的電影(竹籬笆外的春天).且在香港也有上映過.而這套電影則沒有在港上映過了.但以前的錄影帶租賃市場有沒有則不知道了,有冇OLDCAKE 睇過此片呢?

我覺得紅姑是八十年代裡性感女星之一,但不是一定暴露的那一種.好也不是特別美麗的,但那時卻有一種吸引力的........

在八十年代鍾楚紅轉投在新藝城之下,也能演出一些攪笑的電影,(八星報喜)便是其中一部.又是和發哥合作的.(胡越的故事)是否二人合作的第一部電影呢..........?

在八,九十年代裡,紅姑那麼有名氣,那當然是很有商業價值,那臨近新年時售賣當年仍流行的明星月曆,當然要有鍾楚紅而賣以增加銷路.......有冇用過呀.........

我記得以前有個同學都好鐘意佢, 重將"眾奡M她千百度, 幾度夕陽紅"變成"眾奡M她鐘楚紅", 十足十口頭禪咁成日掛起嘴邊!

聽蕭若元講,紅姑係娛樂圈中少有嘅,好有原則嘅女明星。

曾經有位闊少喺遊艇上開張一千萬支票畀佢,要同佢上床,紅姑即時撕爛張支票,仲刮咗個闊少兩巴。

婚後經常企喺花園道望啲車,見到邊架噴黑煙就走去投訴。

https://www.facebook.com/amurokylee

引用:
原帖由 AmuroLee 於 21-3-2010 20:29 發表 聽蕭若元講,紅姑係娛樂圈中少有嘅,好有原則嘅女明星。曾經有位闊少喺遊艇上開張一千萬支票畀佢,要同佢上床,紅姑即時撕爛張支票,仲刮咗個闊少兩巴。婚後經常企喺花園道望 ...

當無飯食嘅時候,會同乞丐搶,這就是人性!

鐘楚紅的年代,一千萬乃天文數字,相信這個故事亦是天方夜談!

引用:
原帖由 虎榮 於 21-3-2010 03:16 發表 我記得以前有個同學都好鐘意佢, 重將"眾奡M她千百度, 幾度夕陽紅"變成"眾奡M她鐘楚紅", 十足十口頭禪咁成日掛起嘴邊!
我想可能只是虎榮兄記得此口頭禪,而他也一早唔記得囉........ 當年紅姑和蔡楓華也算是新人,合演了唯一一部電影:薄荷咖啡:應該就票房一般的.....但也沒有出過VCD和DVD的.虎榮兄有冇睇過呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/art_main.php?iss_id=20100226&sec_id=7018882&art_id=13765479

現年 50歲嘅鍾楚紅經歷老公朱家鼎過身後,近年已從喪夫之痛中走出嚟,除咗復出拍廣告外,早幾日仲約咗幾個朋友去台灣旅行,雖然紅姑只係喺當地逗留四日,但佢就周圍搵食,似乎唔擔心會肥。

原來紅姑成日都咁神采飛揚係因為密密做 facial,日前佢就為代言嘅 reenex膠原自生中心拍攝新廣告,紅姑狀態好弗,喺鏡頭前完全唔覺佢已經年近半百。

拍攝當日,紅姑先後以黑白兩個造型示人,着上簡單白色露肩裙嘅紅姑顯得清麗脫俗,佢仲應攝影師嘅要求諗番童年時嘅純真日子,令紅姑即時流露真摯笑容。

成日俾人讚越嚟越靚嘅紅姑透露除咗做 facial外,智慧選擇同靠自己同樣重要,佢話:「我鍾意煲湯水滋補,又鍾意做運動保持健美體態,?家我會好好善用時間做有意義嘅事同享受人生。」

http://www.reenex.com.hk/cms/swf/index.html

引用:
原帖由 hongkongman 於 24-3-2010 16:39 發表 我想可能只是虎榮兄記得此口頭禪,而他也一早唔記得囉........ 當年紅姑和蔡楓華也算是新人,合演了唯一一部電影:薄荷咖啡:應該就票房一般的.....但也沒有出過VCD和DVD的.虎榮兄有冇睇過呢?http://i685.photobucket ...

呢套無睇過呀!

紅姑d戲我睇過o既唔算多, 淨系記得意亂情迷(呢過名可能記錯?! ,不過幅海報超索到依家都記得! ), 竹籬笆外的春天, 男與女同金燕子咁多! 紅姑當年在台灣好紅, 不斷接片, 連續拍了四五年後, 就收山嫁人!

引用:
原帖由 虎榮 於 27-3-2010 22:03 發表   呢套無睇過呀!   紅姑d戲我睇過o既唔算多, 淨系記得意亂情迷(呢過名可能記錯?! ,不過幅海報超索到依家都記得! ), 竹籬笆外的春天, 男與女同金燕子咁多! 紅姑當年在台灣好紅, 不斷接片, 連續拍了 ...

剩係睇過紅姑..秋天的童話同縱橫四海

引用:
原帖由 叮噹 於 27-3-2010 22:30 發表   剩係睇過紅姑..秋天的童話同縱橫四海

唔系你提起, 我幾乎忘記左自己都睇過呢兩套! 咁多套入面, 意亂情迷同金燕子入面o既紅姑最靚, 但系縱橫四海系我睇得最開心o既一套!

引用:
原帖由 虎榮 於 27-3-2010 22:53 發表   唔系你提起, 我幾乎忘記左自己都睇過呢兩套! 咁多套入面, 意亂情迷同金燕子入面o既紅姑最靚, 但系縱橫四海系我睇得最開心o既一套!

縱橫四海有發哥,哥哥同紅姑,我睇完又睇,睇了多次都唔覺悶,次次都睇得好緊張.

引用:
原帖由 whoiambatman 於 27-3-2010 23:46 發表 縱橫四海有發哥,哥哥同紅姑,我睇完又睇,睇了多次都唔覺悶,次次都睇得好緊張.

戲好, 劇本好, 演員好, 異常流麗!

29 12
發新話題