41 123
發新話題

再向虎山行

再向虎山行

標叔呀~~ 太多啦,只打我喜歡既~~ 平生勇猛怎會輕就範,如今再上虎山, 人皆驚呼,人皆讚嘆, 人謂滿身是胆~~ 但莫問此去那時還,分離難說短暫, 若日後大家再見面,必回贈一雙虎眼~~ 求上朗月,明燈一戔 何懼無路往返~~

好像徐小明唱

引用:
原帖由 TIP 於 15-11-2006 13:27 發表 好像徐小明唱
bingo!平生勇猛不N輕就範,如今再上虎山.......正

of cource i remember this drama i remeber around the year of 1981-82 when i worked in ATV as video liberian in 3/F, the drama always film in car park downstairs, with 標叔, ma man yee as well

當年徐小明重返電視台傾力之作,己經買了影碟慢慢重溫.

南滄海,北鐵山,勁!但最令我耳目一新反而係伍衛國,我覺得呢套係佢從演做得最好的作品。

聽過徐小明唱

重有個首--留步!啊!!留步!真係好鬼抵死.

引用:
原帖由 vvwawa 於 1-3-2007 10:54 發表 重有個首--留步!啊!!留步!真係好鬼抵死.
呢隻係咩歌黎架..?

再向虎山行插曲-留步!快留步!-關聖佐-曲,盧國沾-詞,徐小明-主唱. 留步!喂!快留步! 求你暫留步. 甜甜既姐姐 稍稍留步, 姐姐呀你趕路呀? 呀喲 呀喲 請息怒, 愛你齒兒露, 走出一隻小花兔, 原來穿花布, 姐姐本來一身雪白, 你猜我怎知道?! 歌詞太長,只抄一節欣賞. 這首插曲是頭幾集內播的,講伍衛國飾的容少爺,與楊家安飾的傭人,一起出外遊玩撩女仔,徐小明幕後代唱,十分有趕好笑.

引用:
原帖由 vvwawa 於 2-3-2007 01:11 發表 再向虎山行插曲-留步!快留步!-關聖佐-曲,盧國沾-詞,徐小明-主唱. 留步!喂!快留步! 求你暫留步. 甜甜既姐姐 稍稍留步, 姐姐呀你趕路呀? 呀喲 呀喲 請息怒, 愛你齒兒露, 走出一隻小花兔, 原來穿花布, 姐姐本 ...

引用:
原帖由 vvwawa 於 2-3-2007 01:11 發表 再向虎山行插曲-留步!快留步!-關聖佐-曲,盧國沾-詞,徐小明-主唱. 留步!喂!快留步! 求你暫留步. 甜甜既姐姐 稍稍留步, 姐姐呀你趕路呀? 呀喲 呀喲 請息怒, 愛你齒兒露, 走出一隻小花兔, 原來穿花布, 姐姐本 ...
如果我無記錯,隻唱片係由徐小明唱,但在劇中伍衛國撩米雪﹞@段,係由伍衛國自已唱番喎!

引用:
原帖由 karmenv3 於 2-3-2007 22:40 發表 如果我無記錯,隻唱片係由徐小明唱,但在劇中伍衛國撩米雪�﹞@段,係由伍衛國自已唱番喎!
係邊個唱等我翻睇先再講,今晚吾得閒,不過應該係唱完先至踫到米雪.

引用:
原帖由 WK1959 於 2-3-2007 22:44 發表 係邊個唱等我翻睇先再講,今晚吾得閒,不過應該係唱完先至踫到米雪.
其實我都唔係太記得,咁,就靠晒你啦!

引用:
原帖由 WK1959 於 2-3-2007 22:44 發表 係邊個唱等我翻睇先再講,今晚吾得閒,不過應該係唱完先至踫到米雪.

今日無意間發現這段片,就讓大家欣賞

http://www.youtube.com/watch?v=ojH2NVF_Fo4

引用:
原帖由 karmenv3 於 2-3-2007 22:40 發表 如果我無記錯,隻唱片係由徐小明唱,但在劇中伍衛國撩米雪﹞@段,係由伍衛國自已唱番喎!

Right! 而且隻歌係片尾歌, 都係由徐小明唱.

《再向虎山行》截圖及演員介紹:

1. http://blog.sina.com.cn/u/56faaef7010004wb

2. http://blog.sina.com.cn/u/56faaef7010004wc

3. http://blog.sina.com.cn/u/56faaef7010004wd 

再向虎山行拍得好睇,武打非常精彩,董驃(容滄海)用棍,張錚(姜鐵山)耍槍,劉一帆(李擎天)用關刀,明知d演員唔打得,但拍出來好真實。梁小龍的角色係陳真翻版,腿功一流。劇中後半段加入劉緯民的日本高手一角,取材自浣花洗劍錄的白衣人。全劇伍衛國較弱。

『南滄海,北鐵山。一柱擎天絕世間!』

阿"莉姨"後生時真係好嬌俏,畀我見倒可能都會忍唔住撩下佢~  哈~

另外同伍衛國一齊撩女仔嘅楊家安做藝員時有個卓號叫雞泡魚,

佢多年後成為上市公司主席,更同2002年富商林漢烈陸羽茶室槍殺案有關...

一柱擎天絕世間! 都比你想到咁攪野, 正確是"一岳擎天絕世間!"

阿"莉姨"廿年前响啓德機場見過佢真人, 皮膚黑少少但真係好正.

引用:
原帖由 1002way 於 2-6-2007 23:45 發表 一柱擎天絕世間! 都比你想到咁攪野, 正確是"一岳擎天絕世間!"  

"一嶽擎天絕世間 "......南滄海-----有海 ,北鐵山----有山 ,苗一嶽------嶽--就絕世間 .

41 123
發新話題