發新話題

我的收藏 (最近血拼的成果)

引用:
原帖由 虎榮 於 9-6-2009 02:22 發表 DVD   巴別二世                    巨靈神    V形電磁俠                 三一萬能俠 II   太空西遊記   宇宙海盜夏羅古及無限軌道SSX

我對眼已經好似超人盞燈變o左紅色o向度閃o下閃o下...

虎榮兄o的收藏品真係無懈可擊!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 虎榮 於 13-9-2009 11:04 發表 我隻碟是十多年前在信和地庫買的! 現在間鋪轉左形, 已經無咁多動畫特撮歌曲賣了! 另外亦有拜讀師兄o既帖, 真系好正! 師兄d珍藏都系睇到我流口水!

10幾年前﹐信和裡動漫商品無論正版與翻版都是最興旺的時期﹐光碟夠賤而寬頻與Youtube未起嘛。
科技真係﹐有辣有唔辣。
你的dvd boxset嚇到我傻就真。我有的dvd很微不足道﹐只以7,8年前信和精美翻版為主。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

厲害 ~~~

虎榮兄,羨慕死我嘞。

不過,日版真係太貴,唔係好捨得買。

引用:
原帖由 singingsoul 於 14-9-2009 09:25 發表 10幾年前﹐信和裡動漫商品無論正版與翻版都是最興旺的時期﹐光碟夠賤而寬頻與Youtube未起嘛。科技真係﹐有辣有唔辣。你的dvd boxset嚇到我傻就真。我有的dvd很微不足道﹐只以7,8年前信和精美翻版為主。

歌唱魂,有時間的話POST D上嚟,等我地大開眼界吖。

虎榮兄,你係咪o係 amazon.co.jp 訂了太空保衛團?

有磁力鐵甲人仲有貨喎,你會否考慮買呢?+

引用:
原帖由 japkortai 於 14-9-2009 13:41 發表 虎榮兄,羨慕死我苤C   不過,日版真係太貴,唔係好捨得買。

小jap~妳o的卡通 dvd 都o吾小o丫! (在我o黎講)

引用:
原帖由 超人兄弟 於 15-9-2009 11:26 發表 小jap~妳o的卡通 dvd 都o吾小o丫! (在我o黎講)

跟歌唱魂和虎榮兄比,真係蚊脾同牛脾。

果然超級動畫迷~

引用:
原帖由 japkortai 於 15-9-2009 23:43 發表   跟歌唱魂和虎榮兄比,真係蚊脾同牛脾。

無人叫你同 d 超班級數比o咼...

我話妳都o吾小o者....點知妳又同人比..!

引用:
原帖由 japkortai 於 14-9-2009 13:47 發表 虎榮兄,你係咪o係 amazon.co.jp 訂了太空保衛團?   有磁力鐵甲人仲有貨喎,你會否考慮買呢?+

是啊! 可惜未有耐到出貨日子!  最近又訂了鋼之鍊金術師brotherhood, 要儲下銀倆先可以繼續入貨, , 磁力鐵甲人及冰河世紀會系下輪首選, 如果呢兩套都收集完畢, 咁當年佳視執笠前暑假播過的卡通, 都應該集齊啦!    

引用:
原帖由 虎榮 於 17-9-2009 00:40 發表   是啊! 可惜未有耐到出貨日子!  最近又訂了鋼之鍊金術師brotherhood, 要儲下銀倆先可以繼續入貨, , 磁力鐵甲人及冰河世紀會系下輪首選, 如果呢兩套都收集完畢, 咁當年佳視執笠前暑假播過的卡通 ...

虎榮兄,你果然有遠大的目標吖

今回粵語長(殘)片上場! 由於時裝同大戲類VCD and DVD 全部已被母親大人私有化 ,所以今次由我至喜愛的武俠片為主打!

DVD

倚天屠龍記應該前後拍了三集,可惜至今只重播過頭兩集,其餘一集恐怕已葬身火海(亞視80年代大火)

We Wun Wun代表作如來神掌!

有一段時間好興將武俠小說作品改編拍成電影,電影還往住分成數集拍攝,下列數套便是箇中作品!鄧碧雲的仙鶴神針版本相當不錯!而刼火紅蓮(vcd)則是李居安親口承認的代表作!魔宮神掌夠經典!雪花神劍好好睇!可惜dvd版本刪去了約二十分鐘的劇情, 反而亞視的電視版本則足本播放!好彩有錄底! 六指琴魔部份情節有脫稿!金鼎游龍及武林聖火令無得頂!

還珠樓主的蜀山劍俠傳對粵語電影有深遠影響,下面三套是當中的佼佼者.

下面兩套為80年代初作品,買它不是因為李連杰,而是因為另一位武術全能冠軍于承惠,他舞的長劍非常瀟洒流麗!

夜光杯出過不同版本,以呢套最好!濟公傳則由兩套電影組成,抵買!

VCD

睇完上高咁多套,發現堅叔真是差不多無處不在!好野!

DVD

小甜甜-這套台版是足本的version, 日本方面由於母帶損毁, 現時只得111集的母帶, 現時失去的4集是由台灣方面找到坊間片子再壓碟補回的!

女強人奧斯卡 (如果鐘意塞恩河之星(紅花俠影), 無奶油唔鐘意呢套o既! )

悟空的大冒險, 細個果陣好鐘意睇的卡通片!        

DVD

亞視最近重播一休, 行街見到, 所以買了回來! 雖然只得國語配音, d人名又唔同晒, 但系個故事仍然都系咁吸引同富教育意義, 依家呢類卡通片真系買少見少!

仙女下凡, 最近從日本bid回來的! 的紙水好貴! (安娜同美琪, 大家鐘意邊過多d! ) 

伏魔三劍俠(左比單, 意比路, 加布拉)!

絶版陰陽電磁俠再現江湖(amazon.jp)!

鐵甲萬能俠二號! 無得頂!  

CD

小椋佳14cd大全集加東京愛樂現場音樂會 好正!

虎榮兄,睇到我眼都花.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 15-12-2009 01:11 發表 虎榮兄,睇到我眼都花.

系咪我編圖編得唔好?

引用:
原帖由 虎榮 於 15-12-2009 01:02 發表 小椋佳14cd大全集加東京愛樂現場音樂會

小椋佳港樂式演唱會﹖正呀﹗如果係影碟更加正。好鍾意看小椋佳好似好慢條斯理一D都唔激昂但可以唱到抑揚頓挫音色圓潤個樣。

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 12-1-2010 16:15 發表 小椋佳港樂式演唱會﹖正呀﹗如果係影碟更加正。好鍾意看小椋佳好似好慢條斯理一D都唔激昂但可以唱到抑揚頓挫音色圓潤個樣。

me too!

引用:
原帖由 虎榮 於 15-12-2009 01:14 發表   系咪我編圖編得唔好?

係花多眼亂. 

發新話題