發新話題

鄭少秋

引用:
原帖由 超人兄弟 於 23-6-2010 09:14 發表 o下~~~乜唔係 ' 陳浩德 ' 咩~??

陳浩德只係執口水尾。

引用:
原帖由 LouisLee 於 23-6-2010 10:35 發表   陳浩德只係執口水尾。
Ayiyaya~...o甘多年我一直以為佢係原唱ga ...呃o左我幾廿年 tim ...thanks LL 兄告知!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 23-6-2010 00:30 發表 o合~....有無聽過秋官唱?!    

陈浩德演唱的《悲秋臐n是他的招牌名曲,这歌原唱应是郑少秋,大约1971年左右,但由陈浩德灌唱后即大热起来。这首歌诞生于1973年,由w翁填词,歌曲的原名并不是《悲秋臐n,原名是《秋藃j谢了春红》。之后舒雅颂,张慧,森森,尹光,刘T屏,F沙亦先后演唱过。

http://hi.baidu.com/%C0%B6%D4%C2%CC%FD%B7%E7/blog/item/f0bf958f3e27b71fb21bba79.html

引用:
原帖由 LouisLee 於 23-6-2010 10:35 發表   陳浩德只係執口水尾。

呢囓s翻唱,秋官也有翻唱別人羉q,請勿太刻薄.

引用:
原帖由 whoiambatman 於 18-11-2010 23:02 發表

呢囓s翻唱,秋官也有翻唱別人羉q,請勿太刻薄.

唱得好就叫翻唱, 唱得衰就叫執口水尾, 陳浩德唱到陰陽怪氣, 連歌詞都唱錯!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 19-11-2010 01:24 發表   唱得好就叫翻唱, 唱得衰就叫執口水尾, 陳浩德唱到陰陽怪氣, 連歌詞都唱錯!!!

LouisLee  何必太動氣呢!執口水尾也不是這樣解法,歌星翻唱何其多,誰好誰差各聽各,也不須這樣指責人.

引用:
原帖由 999 於 14-11-2006 14:14 發表 都算係歌星,唱功麻麻,但勝在首首都量身訂造,又有劇做底, 每年都聽到的歡樂年年,大概會紅一世

引用:
原帖由 whoiambatman 於 19-11-2010 16:11 發表 LouisLee  何必太動氣呢!執口水尾也不是這樣解法,歌星翻唱何其多,誰好誰差各聽各,也不須這樣指責人.

Yes!!!

引用:
原帖由 whoiambatman 於 19-11-2010 16:11 發表 LouisLee  何必太動氣呢!執口水尾也不是這樣解法,歌星翻唱何其多,誰好誰差各聽各,也不須這樣指責人.

我只係唔抵得好多人當咗呢首歌陳浩德係原唱咁解, 原曲歌詞應該係更怕滄桑劫後容」, 唔係「劫後逢」, 劫後容又老又殘就話怕見愛人啫, 劫後重逢係喜事, 點解要怕???  

證明佢冇用心聽過原唱, 更冇分析過首歌講乜, 唱片公司抄錯歌詞佢都唔知, 見字唱字咁就唱錯咗幾十年, 呢 D 就係名副其實嘅口水歌, 所以用「執口水尾」形容佢恰當不過!!!

冼劍麗都有唱翻過悲秋風, 點解我唔彈佢仲要推介佢??? 因為人地唔只冇唱錯, 仲唱得好有感情好有個人風格, 聽得出佢花咗好多心思將呢首歌重新演繹, 同陳浩德冇得比。

引用:
原帖由 whoiambatman 於 18-11-2010 23:02 發表 陈浩德演唱的《悲秋臐n是他的招牌名曲,这歌原唱应是郑少秋,大约1971年左右,但由陈浩德灌唱后即大热起来。这首歌诞生于1973年,由w翁填词 ...

引用:
原帖由 LouisLee 於 21-11-2010 16:18 發表   我只係唔抵得好多人當咗呢首歌陳浩德係原唱咁解, 原曲歌詞應該係「更怕滄桑劫後容」, 唔係「劫後逢」, 劫後容又老又殘就話怕見愛人啫, 劫後重逢係喜事, 點解要怕???     證 ...

前文有指出原唱出處,其實大家會明白的,有時都會有誤會 o既,好似「明星」一歌,好多人都以為係陳麗斯原唱一樣.

有 d 番唱時都會有 d 加改,可能會係版權問題,或者係其唱片公司刻意加改,有時唱者都只有照唱,你怪責佢都係有 d o吾 o岩.

係老餅內動氣都係 o吾好 o既事,以和為貴.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 21-11-2010 23:16 發表

前文有指出原唱出處,其實大家會明白的,有時都會有誤會 o既,好似「明星」一歌,好多人都以為係陳麗斯原唱一樣.

有 d 番唱時都會有 d 加改,可能會係版權問題,或者係其唱片公司刻意加改,有時唱者都只有照唱,你怪責佢都係有 d o吾 o岩.

係老餅內動氣都係 o吾好 o既事,以和為貴.

歌詞唔會因為一個單字而牽涉版權問題, 「容」變成「逢」好明顯係因為有人聽錯歌詞, 但係一字之差就改變晒成句嘅意思, 係嚴重嘅失誤, 多少亦反映出唱片公司與歌手嘅文化水平同埋佢地做事嘅認真程度。

唔係動氣, 只係我對歌詞與曲演繹比較執著咁解, 如有得罪之處請各位餅友多多見諒。

引用:
原帖由 LouisLee 於 22-11-2010 00:21 發表   唔係動氣, 只係我對歌詞與曲演繹比較執著咁解, 如有得罪之處請各位餅友多多見諒。
理解LouisLee兄的認真嚴謹是對歌詞,我其實幾認同你講法...一個字唔同已改o左意思,好無奈!

不過我又唔認同陳浩德唱到陰陽怪氣o咼~...我 do 幾鍾意聽佢唱歌o架! (呢個係鄭少秋帖...有小小踩場tim...唔好意思 )

引用:
原帖由 LouisLee 於 22-11-2010 00:21 發表   歌詞唔會因為一個單字而牽涉版權問題, 「容」變成「逢」好明顯係因為有人聽錯歌詞, 但係一字之差就改變晒成句嘅意思, 係嚴重嘅失誤, 多少亦反映出唱片公司與歌手嘅文化水平同埋佢地做事 ...

你肯定嗎 ?

你知道真相嗎 ?

洗耳恭聽, no no no ,洗眼恭睇.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 22-11-2010 23:47 發表 你肯定嗎 ? 你知道真相嗎 ? 洗耳恭聽, no no no ,洗眼恭睇.

你又肯定我嘅分析有錯嗎?

唔通你又知道幕後真相???

因為版權而要將歌詞改動一個單字, 合情理嗎???

請問除咗悲秋風, 又有冇其他案例???

引用:
原帖由 LouisLee 於 23-11-2010 00:16 發表   你又肯定我嘅分析有錯嗎?   唔通你又知道幕後真相???   因為版權而要將歌詞改動一個單字, 合情理嗎???   請問除咗悲秋風, 又有冇其他案例???  

我都想知道真相.

引用:
原帖由 whoiambatman 於 23-11-2010 07:16 發表 我都想知道真相.

有機會嘅話可以直接問陳浩德, 不過可以肯定佢到而家都未知自己唱錯!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 23-11-2010 08:02 發表   有機會嘅話可以直接問陳浩德, 不過可以肯定佢到而家都未知自己唱錯!!!
咁肯定?! 可能硬食o者~...

樓主唔係好識聽歌﹗秋官唱歌才華十足,要邊範有邊範,字正腔圓,陰柔力連綿不絕,剛陽力夠爆,感情細膩纏綿又得,雄壯淚昂又得,鬼馬又得,哀怨又得,把聲又夠甜潤,順耳過風格差唔多既羅文﹗

你話佢唱得麻麻我不敢認同﹗

佢啲歌搵第個唱睇吓hit 唔 hit

引用:
原帖由 pkhoitin 於 20-6-2011 22:02 發表 樓主唔係好識聽歌﹗秋官唱歌才華十足,要邊範有邊範,字正腔圓,陰柔力連綿不絕,剛陽力夠爆,感情細膩纏綿又得,雄壯淚昂又得,鬼馬又得,哀怨又得,把聲又夠甜潤,順耳過風格差唔多既羅文﹗ 你話佢唱得麻麻我不敢 ...
以上都係紅 o左之後 o既事,之前都係普通演員一個, o甘寫 o吾代表佢無才華,只係未到時候,係好就一早紅 o左 o刺,到佢潛質湧現時,味好似你 o甘講 o羅,紅遍中港台. 
*
*
*

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 21-6-2011 00:56 發表 以上都係紅 o左之後 o既事,之前都係普通演員一個, o甘寫 o吾代表佢無才華,只係未到時候,係好就一早紅 o左 o刺,到佢潛質湧現時,味好似你 o甘講 o羅,紅遍中港台. ***
咁又係...

引用:
原帖由 inabottle 於 22-6-2010 23:47 發表 水 雲   曲: 顧嘉輝   詞:盧國沾   (RTHK廣播劇"水雲"主題曲)  12/1979 http://www.xiami.com/song/play?ids=/song/playlist%3Fid%3D78441%26object_name%3Ddefault%26object_i ...

引用:
原帖由 inabottle 於 22-6-2010 23:54 發表   曲詞編都好正架 ~ 鄭少秋把聲係好聽, 但唱功在此曲真係無mud~   呢首歌都搵咗好耐~ 搵到聽翻好開心 ~ 最最最愛聽個intro編得好正 ~

水雲

http://www.youtube.com/watch?v=OUAjEQFrcKw

........  你看此際我哋心連心  那怕青春有日會遲暮
你我一生一世牽著手  情願以此終老 ......

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

輪流轉   曲: 顧嘉輝   詞: 黃霑
http://www.youtube.com/watch?v=gEj-m89aPwU

輪流轉  幾多重轉 循環中  幾段情緣  千秋百樣事  幾多次輪迴  點解世事萬千轉
凡塵裡  種種留戀 命運中  各自隨緣  今天少年人  他朝老年人  不知有沒有改變

剩下了  多少牽掛 還留得  多少溫暖  抑或到頭來  一切消逝   失去了就難再現

人群裡  幾多奇傳 情緣中  幾多愛戀  當一切循環  當一切輪流  此中有沒有改變

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

發新話題