發新話題

我的珍藏 - 漫畫書

引用:
原帖由 超人兄弟 於 28-5-2009 07:54 發表 o吾.......,二十銀入{費...!最多我做保安o勒!(可以睇o左先 )

你做保安?  仲危險喎。

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 00:02 發表   哎呀,用過嘞。又貴又唔好

可否講下有幾唔好?

引用:
原帖由 actionkamen 於 28-5-2009 13:00 發表 可否講下有幾唔好?

我租的地方在太古城,其實幾簡陋,又污漕。年年加租。結果我租到第2年真係頂唔順,唯有唔用。

我細佬介紹我用喬寶寶的那一間,真係光猛又企理。

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 10:06 發表   你做保安?  仲危險喎。

嘩!...你~~~咁都........明知都唔好講..好 hurt 呀. 

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-5-2009 13:23 發表   嘩!...你~~~咁都........明知都唔好講..好 hurt 呀. 

超人兄弟心胸廣闊,冇咁小氣o既。佢會原諒我呢個小朋友。

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 18:24 發表   超人兄弟心胸廣闊,冇咁小氣o既。佢會原諒我呢個小朋友。

要問吓超兄先個胸有幾廣闊 .

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 13:12 發表   我租的地方在太古城,其實幾簡陋,又污漕。年年加租。結果我租到第2年真係頂唔順,唯有唔用。   我細佬介紹我用喬寶寶的那一間,真係光猛又企理。

小弟唔多明...."喬寶寶的那一間" 是什麼? 喬寶寶是否那個一叮印度人?

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-5-2009 02:02 發表   要問吓超兄先個胸有幾廣闊 .     小弟唔多明...."喬寶寶的那一間" 是什麼? 喬寶寶是否那個一叮印度人?

咁你就要問吓超人兄弟嘞。

BINGO。我指的是喬寶寶在電視賣廣告那個迷你倉集團。

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 10:03 發表 OK... 買到第80期就影張相俾你睇吓啦。 係喎,我可以拎套島 耕作系列、無敵怪醫、將太的壽司、城市獵人及叮噹出來影吓相喎。

點解特別要為這幾套影相﹖無敵怪醫後來出了多少輯﹖續篇好似現在還在連載﹖
美味大挑戰是否即是雁屋哲原作﹐只有台灣出中文果套長壽美食漫畫﹐你都有儲﹐真係買起了書屋程度的多書。
那麼你有沒有都係台灣才有出中文版的元氣拳王(小神拳)﹖

講開又講﹐今天要去買浪客行#30﹐否則過多幾日會冇左件事﹐搞到好似島耕作斷了幾期就大鑊了。

其實看了多如繁星數量的漫畫後﹐jap姊還有否所謂最喜歡的漫畫﹖還有追的是哪幾部﹖

我還會追看古谷實的新作﹐REAL﹐浪客行﹐PLUTO﹐第一神拳﹐空手道小霸王小日向海流(此作基本結構直抄第一神拳)﹐Gundam Origin, 追完了20世紀少年。

以往小學會話最喜歡足球小將(現在差不多最討厭)﹐北斗等少年JUMP系﹐後來青春憧憬拍拖說最喜歡TOUCH﹐過多幾年好色看池上遼一﹐葉精作那些。現在最尊崇算是火之鳥﹐現在式最愛浦澤直樹作品﹐追看的還是易入口的少年漫畫﹐不過通常是MAGAZINE那些體育﹐職業系﹐放棄了JUMP那種冒險系了。

我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 singingsoul 於 29-5-2009 12:49 發表 點解特別要為這幾套影相﹖無敵怪醫後來出了多少輯﹖續篇好似現在還在連載﹖美味大挑戰是否即是雁屋哲原作﹐只有台灣出中文果套長壽美食漫畫﹐你都有儲﹐真係買起了書屋程度的多書。那麼你有沒有都係台灣才有出中文版 ...

點解特別要為這幾套(島 耕作系列、無敵怪醫、將太的壽司、城市獵人及叮噹)影相﹖--- 因為佢地都算出得長篇了。當然,內衣教父、妙廚老爹的集數更長。不過,這兩套書不是在我收藏之列。

無敵怪醫後來出了多少輯﹖續篇好似現在還在連載﹖--- 無敵怪醫首部是1-44集,接著是新無敵怪醫 1-10,現在是無敵怪醫K2,最新一期是第9集。

美味大挑戰是否即是雁屋哲原作﹐只有台灣出中文果套長壽美食漫畫﹐你都有儲﹐真係買起了書屋程度的多書。--- BINGO。我是看了日文版才知道它現在出版至第102集。我經過某些租書舖或書屋,我覺得我的藏書量(眼見的)一定比他們多。

那麼你有沒有都係台灣才有出中文版的元氣拳王(小神拳)﹖--- 沒有呀,對這個沒有興趣。

講開又講﹐今天要去買浪客行#30﹐否則過多幾日會冇左件事﹐搞到好似島耕作斷了幾期就大鑊了。--- 試過啦,不過我係因為冇錢買而斷了期。結果,想買時,要走遍港、九、新界才買齊。所以,除非立定心腸唔會追,否則就會自己找死。

其實看了多如繁星數量的漫畫後﹐jap姊還有否所謂最喜歡的漫畫﹖還有追的是哪幾部﹖--- 哇,歌唱魂,唔好叫我JAP姊啦。雖然睇了以下一段文字覺得你會係年紀比我小。

未計台版,港版的計有:

1/  神之水滴  2/ SKIP BEAT 3/  社長島耕作  4/ 夜王  5/ 百變炒飯  6/ 仁醫 7/  ANGEL HEART  8/  玻璃面具 (呢套漫畫最後兩期的出版年期可相差兩年,我都唔知有冇命等)

台版書量太多,未能盡錄。

我還會追看古谷實的新作﹐REAL﹐浪客行﹐PLUTO﹐第一神拳﹐空手道小霸王小日向海流(此作基本結構直抄第一神拳)﹐Gundam Origin, 追完了20世紀少年。--- 呢D唔啱我睇,冇乜興趣。

以往小學會話最喜歡足球小將(現在差不多最討厭)﹐北斗等少年JUMP系﹐後來青春憧憬拍拖說最喜歡TOUCH﹐過多幾年好色看池上遼一﹐葉精作那些。現在最尊崇算是火之鳥﹐現在式最愛浦澤直樹作品﹐追看的還是易入口的少年漫畫﹐不過通常是MAGAZINE那些體育﹐職業系﹐放棄了JUMP那種冒險系了。--- 足球小將買到ROAD TO 2002就冇買了。雖然買了世青篇及ROAD TO 2002,但都係得個買字。睇完首部1-37集就沒有再追看。

引用:
原帖由 japkortai 於 29-5-2009 17:07 發表   點解特別要為這幾套(島 耕作系列、無敵怪醫、將太的壽司、城市獵人及叮噹)影相﹖--- 因為佢地都算出得長篇了。當然,內衣教父、妙廚老爹的集數更長。不過,這兩套書不是在我收藏之列。   無敵怪醫 ...

叫姊是尊稱吧了﹐無視年齡。誰年長些說不定。我的年紀。。。有看漫周創刊囉。有看兩元一本的小叮噹﹐技安叫胖子的。

神之水滴﹐  社長島耕作﹐ 仁醫我都有看的。不過神之水滴進入太神化的風格﹐我開始不喜歡。就如寫實格鬥漫畫﹐日本人講中國武術就馬上加入神化元素﹐就算係真有其事都好﹐就變得唔好睇。島耕作一向同你講有看﹐仁醫看了頭幾期﹐之後過了很久未有新的所以斷了。作者村上紀香的前作”龍”是我心目中大大大作之一﹐你有沒有看﹖講關東軍﹐講中國30年代﹐講偽滿洲日本片廠﹐歷史與野史互相穿插﹐一大史詩。小時候看六三四之劍難以想像作者能成長至能駕馭這樣一個大格局的故事。
我的老動漫音樂,電影blog:
http://moronenemy.blogspot.com

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-5-2009 02:02 發表   要問吓超兄先個胸有幾廣闊 .     小弟唔多明...."喬寶寶的那一間" 是什麼? 喬寶寶是否那個一叮印度人?
我估四哥不太會明白甚麼是迷你倉. 在北美地區, 不上過萬呎不成倉. 迷你都有過百呎吧. 香港迷你倉 3x4x8' 已是好多人嘅恩物.

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 10:06 發表   你做保安?  仲危險喎。

妳重危險o拉....身陷漫畫城~!

我係o黎保安妳o乍!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-5-2009 13:23 發表   嘩!...你~~~咁都........明知都唔好講..好 hurt 呀. 

嘩..嘩..嘩!...你~~~你~~~.你~~~嘩!...你~~~嘩!...你~~~o甘o黎話我...~!重 hurt!

引用:
原帖由 kkeeleung 於 29-5-2009 18:22 發表 我估四哥不太會明白甚麼是迷你倉. 在北美地區, 不上過萬呎不成倉. 迷你都有過百呎吧. 香港迷你倉 3x4x8' 已是好多人嘅恩物.  

迷你倉北美都有...不過叫得迷你都比香港 d 巨  你明啦...北美乜都巨  得過大字.....

3x4x8'....連我都放唔入 我無8'高.....

引用:
原帖由 japkortai 於 28-5-2009 18:24 發表   超人兄弟心胸廣闊,冇咁小氣o既。佢會原諒我呢個小朋友。

o吾......都係o既~! (妳o甘講我唯有o甘答 lah! )

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 29-5-2009 02:02 發表   要問龠W兄先個胸有幾廣闊 

引用:

原帖由 japkortai 於 29-5-2009 08:50 發表   咁你就要問龠W人兄弟

一望無際o甘廣闊~!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-5-2009 01:55 發表 妳重危險o拉....身陷漫畫城~! 我係o黎保安妳o乍!

重驚....咁邊個保護你超兄....三分鐘個心口 BB BB BB BB.....

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-5-2009 02:02 發表 嘩..嘩..嘩!...你~~~你~~~.你~~~嘩!...你~~~嘩!...你~~~o甘o黎話我...~!重 hurt!  

HURT 到你邊到呀!...心口?

引用:
原帖由 超人兄弟 於 30-5-2009 02:07 發表 一望無際o甘廣闊~!

咁..你真係大海無量

引用:
原帖由 singingsoul 於 29-5-2009 17:56 發表 叫姊是尊稱吧了﹐無視年齡。誰年長些說不定。我的年紀。。。有看漫周創刊囉。有看兩元一本的小叮噹﹐技安叫胖子的。神之水滴﹐  社長島耕作﹐ 仁醫我都有看的。不過神之水滴進入太神化的風格﹐我開始不喜歡。就 ...

最近買的神之水滴,都會先放在書架,到出了3、4期左右才拿來看。因為有時一期都隔2、3個月。

仁醫好看,但流氓俠醫及孤島診療所更好看,流氓俠醫簡直是經典中的經典。

引用:
原帖由 kkeeleung 於 29-5-2009 18:22 發表 我估四哥不太會明白甚麼是迷你倉. 在北美地區, 不上過萬呎不成倉. 迷你都有過百呎吧. 香港迷你倉 3x4x8' 已是好多人嘅恩物.  

咁我用多少少位,4 x 4 x 8",今次真係擺到滿滿。如果要攞其中一箱出嚟,真係要揾位壯男幫手。如果唔係,我會俾d"lump"落嚟的雜物壓扁。

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 30-5-2009 02:04 發表 迷你倉北美都有...不過叫得迷你都比香港 d 巨  你明啦...北美乜都巨  得過大字..... 3x4x8'....連我都放唔入 我無8'高.....

四哥都唔使租迷你倉啦,外國d屋間間都有番咁上下,有d仲有地窖o添。

發新話題