發新話題

找人談粵語片

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-5-2009 01:43 發表 今次是介紹阿Woo 兄小時的偶像.就是(雪妮)姐.原名是熊雪妮,生於一九四五年,湖南人,在一九六一年開始從影.第一部電影是(兩相好).有甜美人和甜妹妹之稱.在她的成名作電影是(花木蘭).代表作有(女黑俠木蘭花),(雪花神劍) ...

但係雪妮姐姐對自己d仔就.......

記得當年我住佢地樓下, 次次見到佢都鰜袛x個仔, "死仔","死剷" 鬧唔停, 做佢個仔就真係冇晒自尊..

唔講真係唔知佢做過童星。 其實最有印象係佢同張雷,葉夏利拍過一套無記單元劇 "相依為命" 佢做張雷個女朋友。 到拍最後果集就發生?段小插曲。 話說當日要拍場嘴戲, 晶姐投訴張雷的鬚吉到佢個嘴。 結果點? 最後由張雷請食飯呵返。

引用:
原帖由 ddmmyy 於 20-5-2009 22:00 發表   後悔太早嫁,太早生仔,所以情緒發洩?

可能係當年雪梨媽唔鐘意個女嫁唐佳

引用:
原帖由 cmlwts 於 27-5-2009 12:09 發表 有沒有人知他們原名.   (1). 檸檬; (2). 矮冬瓜 (3). 雪梨 (4). 西瓜刨  

(1). 檸檬      =  ???

(2). 矮冬瓜  =  ???

(3). 雪梨      =  熊雪妮

(4). 西瓜刨  =  林根

引用:
原帖由 hongkongman 於 16-7-2009 01:55 發表 記得以前只有特約演員或臨時演員的名稱,而茄喱啡的名字是由周啟生的老豆(周吉).所創立的.但好像沒有聽過周啟生是粵語長片的童星.(周吉)叔演小人物和擦鞋友簡直一流.和石堅叔演奸角一樣,冇得..............頂..  ...

hongkongman兄, 小弟聽過另一個講法, 就係由袁步雲先生所創.  步雲叔生前在電視台訪問中話係佢自己創.   不過誰是誰非不必深究...........

數年前喺無綫一個特輯(唔記得係唔係肥姐嗰個)度見過容玉意. 佢移民咗去加拿大. 當時佢已經入住老人院. 一頭白髮. 但見佢可能已經患有老人痴呆. 因為見佢已經唔係好認得人.

喬宏叔當時同修哥拍過一套警匪片, 佢做修哥隻馬, 當中有激烈槍戰, 見修哥攞住支牛角機去到賊竇亂掃. 當時做c仔既我真係覺得修哥好有型.  枕頭戲果part就由喬宏叔檐正.  講個黑邦女首令色誘喬宏叔做25.    原來喬宏叔係Lauging 哥...

早晨各位餅友, 黎首音樂醒醒先..........

係唔係好熟呢, 知唔係以前粵語時代麥基, 金雷開P或者NightClub啲樂隊一定奏呢首音樂....

引用:
原帖由 虎榮 於 3-11-2009 00:26 發表   正呀! 唔知有冇記錯, 卡通片太寶郎都好似用過呢首歌做配樂!

呢個真係冇研究.. 重有呢支除咗James Bond - Goldfinger之外用得最多既音樂...

引用:
原帖由 hongkongman 於 12-9-2009 13:30 發表 在六十年代的粵語長片(難兄難弟)裡的公會裡的綠色木長椅.好像現今已不能在香港的公會裡尋回.記得小時候那些木椅經常會貼住一寫上油漆未乾的白紙的......有誰認得周聰身後當年的建築物?
hongkongman兄 睇個背景建築物應該係油麻地彌敦道政府合署

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-11-2009 20:56 發表 是對的.oldcake 網友 TIP已指出是油麻地政府合署.....兩位前輩都正確.....另SAS2007兄 三位演員(張瑛,吳楚帆和張活游..)那位較配白燕呢......三位中想做那一位呢.....http://i685.photobucket.com/albums/vv215/hong ...

hongkongman兄, 唔好啦掛. 三條友配襯白燕都係涼瓜煮鴨.........苦過dee dee       我想有happy ending..........

各位餅友你地對許瑩英女士重有冇印象.   當年佢都有係無線做過配音工作, 同姜中平先生同期.
跟據資料許女士2000年喺新加坡過身....

發新話題