發新話題

找人談粵語片

引用:
原帖由 Delight986 於 20-5-2009 16:35 發表 ' 可能..好像七小福...嚴師出高徒~呢.. 雪妮夫妻都係習武..~ 以前上一輩思想多數係咁... 以前老師打我手板.. 今日得唔得~?  

當然唔得!因為我都變了老餅,所以當日打我手板既老師,應該一早死曬!

引用:
原帖由 SAS2007 於 20-5-2009 16:15 發表   但係雪妮姐姐對自己d仔就....... 記得當年我住佢地樓下, 次次見到佢都鰜袛x個仔, "死仔","死剷" 鬧唔停, 做佢個仔就真係冇晒自尊..
以前那輩的人,很多是這樣教仔的,其實是罵仔.很多時令到小孩全沒自尊可言.且她倆又受教育又不多.所以我從不只看藝人的表面.以前的唐佳也是跟劉家良搵食的.因至少劉家良有`料`過唐佳好多.以前粵語片的黃飛鴻和邵氏影片的武術拍指導,也大多是劉家良指導的.

以前的粵語長片的角色扮演選角,很容易忠奸分明的. 大多是看樣貌.如男奸角 (劉克宣,鄭君綿,姜中平,李鵬飛,馮峰,林魯岳,等)通常都是演壞人的,且以前的角色也是忠奸分明,一睇就知的.女角如(李香琴, 羅蘭,林妹妹,)通常也是演奸角 /壞人的.

引用:
原帖由 hongkongman 於 20-5-2009 15:00 發表 看以前的粵語長片裹的小人物角色通常都是做理髮師,至少有新馬仔和梁醒波.另那年代的男性都要查髮蠟.全部立`立令.羅劍朗,新馬仔,梁醒波.全都是.但估不到七十年代仍流行.看怪獸(嚴秋華)偷用便知道,我小時也偷用過老豆的 ...

唔知而家重有冇果隻百利髮乳?!

引用:
原帖由 Delight986 於 20-5-2009 16:35 發表 ' 可能..好像七小福...嚴師出高徒~呢.. 雪妮夫妻都係習武..~ 以前上一輩思想多數係咁... 以前老師打我手板.. 今日得唔得~?  

講起習武,我諗起以前羅艷卿都好打得.有次話佢同做粵劇個老公初則口角,繼而動武,結果俾人扑穿頭入院果個系佢老公,佢就一d事都無.

引用:
原帖由 虎榮 於 21-5-2009 23:56 發表   唔知而家重有冇果隻百利髮乳?!

我最近響藥房見過

引用:
原帖由 actionkamen 於 22-5-2009 00:05 發表 我最近響藥房見過

我老爸同老哥一早放棄左用佢 ,我重以為呢隻產品已經退出左市場添,估唔到依家重有人用緊!

引用:
原帖由 虎榮 於 22-5-2009 00:02 發表   講起習武,我諗起以前羅艷卿都好打得.有次話佢同做粵劇個老公初則口角,繼而動武,結果俾人扑穿頭入院果個系佢老公,佢就一d事都無.
講開羅艷卿,她原名叫(羅大紅),一九三零年出生.現仍生存,人如其名,身栽都是大,人卻很紅當年.常講有味笑話.且能文能武又是一位粵劇名伶和香港第一個扮演女俠著名的電影明星..一九六六年因健康問題退出影壇和舞台.粵劇名伶何非凡曾是她的丈夫.

以前的粵語長片已教育了很多人,就是貧賤夫妻百事哀,看經典的代表作有(可憐天下父母心).就是若冇水便唔好攪咁多,後果自負.真的很有教育意義.要量力而為,才好去攪野.

當六十年代尾,七十年代初,粵語長片的電影開始 惜微.而免費電視開始拙起,長片電影人便開始轉入電視台.又多一條出路.

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-5-2009 01:43 發表 以前的粵語長片已教育了很多人,就是貧賤夫妻百事哀,看經典的代表作有(可憐天下父母心).就是若冇水便唔好攪咁多,後果自負.真的很有教育意義.要量力而為,才好去攪野.

叉開話題,當年長片常有反映一家八口一張H,上下左右共九家的狀況,到底兩公婆點搞野,又唔騷擾到另外六口同H成員,與及隔籬左右八家呢?

難道那世代的搞野方式........

1.無聲勝有聲,

2.不動如山,疾速如火

??????

http://www.youtube.com/watch?v=QSckvm1rxMU

有人記得片中人是誰?

有駱恭,苗金鳳,唐晶(小明),就係唐"狄"生及鄭孟霞的兒子.

1965年,麗的呼聲《劇劇生涯》節目:鄭孟 霞小姐訪問李鳳聲(李香凝)小姐。

http://www.youtube.com/watch?v=PQitLvdXz0o

http://www.youtube.com/watch?v=3fG8yCPwbTQ

引用:
原帖由 hongkongman 於 22-5-2009 01:32 發表 講開羅艷卿,她原名叫(羅大紅),一九三零年出生.現仍生存,人如其名,身栽都是大,人卻很紅當年.常講有味笑話.且能文能武又是一位粵劇名伶和香港第一個扮演女俠著名的電影明星..一九六六年因健康問題退出影壇和舞台.粵劇 ...

講開羅艷卿...

以前舊史~!

我亞爺開金舖,羅艷卿經常光顧,我亞爺舊史認識好多殘片明星~!

羅艷卿到金舖見到我幾趣緻,想上契當我契媽~!

可惜我亞媽唔制~~???

唉~!差D得到有個星級契媽~???

如果可以上契羅艷卿好過上契觀音~~!!!

唉~!我亞媽親手毀我一片大好星途~~啊~~!!!

走寶走雞~添"~!

嗚呼哀哉~~~!!!

引用:
原帖由 cmlwts 於 22-5-2009 15:52 發表 http://www.youtube.com/watch?v=QSckvm1rxMU   有人記得片中人是誰? 有駱恭,苗金鳳,唐晶(小明),就係唐"狄"生及鄭孟霞的兒子.

唐晶(小明),就係唐滌生及鄭孟霞的女兒,大個左都有拍過戲.

唔講真係唔知佢做過童星。 其實最有印象係佢同張雷,葉夏利拍過一套無記單元劇 "相依為命" 佢做張雷個女朋友。 到拍最後果集就發生?段小插曲。 話說當日要拍場嘴戲, 晶姐投訴張雷的鬚吉到佢個嘴。 結果點? 最後由張雷請食飯呵返。

白燕有華南影后之稱)原名陳玉屛,(一九二零__ 一九八七) 一九三六年開始從影.第一部主演的影片是(錦繡河山).主要電影男拍擋/;張瑛,吳楚帆和張活游.

白燕從影二十八年,她是在一九六四年告別影壇的.最後一部演出的影片是(楚原)導演,與張活游合演的(瘋婦). 當時,白燕仍深受觀眾歡迎的,為何她在盛名之時退出影壇呢?主要是健康欠佳.因為她患了嚴重精神衰弱.白燕欠佳要追溯至一九四九年,那是她戰後恢復演出最忙的一年.也是最不幸的一年.父親去世了,她很傷心,適逢片事正忙.在無法推辭的情況下,有一次連續趕三組戲,九天九夜不能回家,這廠來,那廠去,間中只能在廠裹假寖一兩小時,更因亡父不久心情很壞,終於支撐不了,暈到了.至大病一場,險些丟了性命,此後長久以來患了神經衰弱.

當年又一謝老四和嘉玲的情侶電影.合晒他身份演的(花花公子):

發新話題