發新話題

令人惋惜的--蔡楓華

如果當年佢唔係咁囂張(淳個人感覺)自視過高...., 相信佢唔會輸得咁慘

引用:
原帖由 elvisyuen 於 20-9-2007 09:22 發表 如果當年佢唔係咁囂張(淳個人感覺)自視過高...., 相信佢唔會輸得咁慘

睇住佢參加歌唱比賽得咗,入港台,又睇住佢跌左落嚟,人生就係咁,好似粿葱咁.

哎...真係唔知...

有時聽到一些朋友提起這件事, 我都會話....其實佢以前的歌好好聽....

青春三重奏, 倩影, 愛的火花..愛的突破...我都好喜歡..(倩影到而家我久唔久都拿來唱唱ktv...)

不過佢得罪當紅的, 得罪大公司, 那就變政治了...

其實 蔡楓華 以前真係好紅下...電視劇都好多 fans, 一時間跌得咁快, 真係好難受.

再加上佢唔夠括達...

D句說話形容佢唔知貼唔貼切呢?

少年得志..........

I like his songs very much...still hope that someday can see his new concert...but don't know who will give him such chance.

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 17:34 發表 I like his songs very much...still hope that someday can see his new concert...but don't know who will give him such chance.
How old he is now ? I think he should hasat least 50

I think late 40...I like his何必曾相識 very very much!!

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 20:51 發表 I think late 40...I like his何必曾相識 very very much!!
time went so fast...

引用:
原帖由 tnd1964 於 9-3-2008 20:51 發表 I think late 40...I like his何必曾相識 very very much!!

Late 40's is not a problem, Kenny B is 54 (I heard) and still doing well (I went to his concert last night, excellent). Ken Choy just has to pull himself together.

蔡楓華d歌都好好聽,好似娉婷、早春二月和點樣講你知等。

引用:
原帖由 ar_woo 於 9-3-2008 22:51 發表   Late 40's is not a problem, Kenny B is 54 (I heard) and still doing well (I went to his concert last night, excellent). Ken Choy just has to pull himself together.
is he really become a crazy man ? The he should send to Green mountain hospital...

這首歌也不錯..

蔡楓華-輕談淺唱

作曲:Li Ya Sang
填詞:卡龍
編曲:Chris Babida, Ao Jin Bao
監製:Li Tian, Liang Zhao Qiang, Ye Han Liang

夜裡歌聲伴你輕談 夜深裡細聲淺唱
樂韻輕輕陪伴你長夜過 今天只得你共我

月臂彎彎伴你安睡 手拖手夢鄉裡去
摘顆星星陪伴你長夜過 星光照給你共我

流螢如繁星 琴弦輕 朗月仍伴眼前
靜靜良宵 琴弦飄 我獨陪伴你到天曉

樂韻輕輕陪伴你長夜過 今晚只得你共我

月臂彎彎伴你安睡 手拖手夢鄉裡去
摘顆星星陪伴你長夜過 星光照給你共我

流螢如繁星 琴弦輕 朗月仍伴眼前
靜靜良宵 琴弦飄 我獨陪伴你到天曉

樂韻輕輕陪伴你長夜過 今晚只得你共我

引用:
原帖由 東加豆 於 13-3-2008 14:00 發表 這首歌也不錯..   http://goowy.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&file_id=f_140403219   蔡楓華-輕談淺唱     作曲:Li Ya Sang填詞:卡龍編曲:Chris Babida, A ...

大家覺唔蔡楓華唱親個"你"字, 发音比較特別

例加: 聽下上面 "樂韻輕輕陪伴長夜過"

引用:
原帖由 ar_woo 於 13-3-2008 15:29 發表   大家覺唔蔡楓華唱親個"你"字, 发音比較特別   例加: 聽下上面 "樂韻輕輕陪伴你長夜過"

係丫.....'L' ...

你再聽下 '倩影'....  都係咁 ga....^^!!

引用:
原帖由 東加豆 於 13-3-2008 15:37 發表   係丫.....'L' ... 你再聽下 '倩影'....  都係咁 ga....^^!!

yes

當年黎明參加新秀時黻捘仴q曲正是蔡楓華的絕對空虛。
https://www.facebook.com/amurokylee

蔡楓華其實不失好歌,由他第一張碟 點樣講你知,已有很多好歌,內裡有一首是電台廣播劇記者馮日記主題曲 ( 得失寸心知 ),內裡歌詞真的寫得不錯,而卻給人遺忘,其首段歌詞如下
任你幾高,不肯扣頭拜,任你幾低,不肯踩,在我心中,高低都咁大,眼底尊卑只有事實分好壞
很可惜的事是事不附實!
可嘆!

引用:
原帖由 waikam 於 15-4-2008 21:16 發表 蔡楓華其實不失好歌,由他第一張碟 點樣講你知,已有很多好歌,內裡有一首是電台廣播劇記者馮日記主題曲 ( 得失寸心知 ),內裡歌詞真的寫得不錯,而卻給人遺忘,其首段歌詞如下任你幾高,不肯扣頭拜,任你幾低, ...
其實70年代後其有四位年青白馬王了. 至今, 張國榮 - 鍾保羅及陳百強都巳過世, 實在令婉惜.

更無奈係蔡楓華 - "生不如死"

Ken 加油

以前一直喜歡聽蔡楓華的歌曲,雖不是他的超級fans,但他的歌真是十分悅耳.特別是情歌.我最喜歡”倩影”,”誓言”,”青春三重奏”,”莫聽我哭訴”,”娉婷”.
其實他的遭遇令人非常惋惜,一位這麼有才華的歌手.應該有無限的前途吧!很想知道現在他的心理病康復了沒有?祝福他吧!

佢細時響蘇屋村;因為同第d細路爭乒乓波檯;畀人地個阿哥打傷腳。所以佢有d長短腳;亦因為咁;佢做唱歌的台風;好興擘大雙腳黎企!

點解我知?打傷佢果個人;我識(同佢唔熟)!。

發新話題