發新話題

令人惋惜的--蔡楓華

引用:
原帖由 wwl36 於 18-11-2006 00:28 發表 轉貼! 蔡楓華(Kenneth (Ken) Choi,1960年11月28日—),原名蔡小華,生於香港,籍貫廣東台山,是香港八十年代的歌手、唱片騎師及節目主持人。由於他擁有一雙較厚的紅唇,所以有「紅唇王子」的外號;又因為 ...
好唔開心...諗住搵翻餅卡式帶 '誓言' 去求証白馬王子係小說(廣播劇同名)名稱...但找唔到 ...白馬王子既主題曲叫誓言? 有無高人記得... 歌詞: 願天地齊來做証 你是我一切喜與憂 未來日子怎麼過 我慨然承受 若今後許我陪伴你 我願獻出每樣成就

引用:
原帖由 toby 於 27-2-2007 15:52 發表 我們都是老餅/成成成年人,我們欣賞的是才華,不是他/她有沒有新聞; 我們成成成年人都知道,人不是完美,我們都常因衝動而做錯事,公眾人物更應緊慎一點; 但我們可以偽裝完美,若我們只看新聞,不是看他/她的才華,那 ...
好............我支持
最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

IQ成熟時---真係好歌..

引用:
原帖由 WK1959 於 13-3-2007 22:52 發表 IQ成熟時---真係好歌..
每次我睇新知............(哎!唔係) 每次我寫新詩(果時仲有人寫新詩);費盡勞力心思.......................

倩影好正 仲係佢作曲添 http://www.youtube.com/watch?v=o7RyXgw_y2o

引用:
原帖由 inabottle 於 27-2-2007 22:42 發表 好唔開心...諗住搵翻餅卡式帶 '誓言' 去求証白馬王子係小說(廣播劇同名)名稱...但找唔到 ...白馬王子既主題曲叫誓言? 有無高人記得... 歌詞: 願天地齊來做証 你是我一切喜與憂 未來日子怎麼過 我慨 ...

攪錯咗, 白馬王子係另一首歌仔: 他披上風的衣, 放下了從前事...

誓言  曲:蔡楓華  詞:鄭國江 

願天地齊來做證 你是我一切喜與憂
未來日子怎麼過 我慨然承受
若今後許我陪伴你 我願獻出每樣成就
誓言但請緊記 我的心對口
到世界末日 此心不會變

你心若然像我心 請緊握我手
亦希望同時能被愛 獻盡每分愛莫遺漏

未來幸福相關注 甘苦也相守
若希望平凡渡過 我願放開每樣成就
驟然幸福輕輕降 你緊握我手
覺察到汗滴 手中輕滲透
既肯毅然下決心 怎麼竟顫抖
既肯毅然下決心 怎麼竟顫抖

引用:
原帖由 inabottle 於 9-4-2007 16:04 發表 '絕對空虛'原日文版(Matchy) http://www.youtube.com/watch?v=rSZSIGCqj8k

蝕到空虛,蔡燶華(廖偉雄)

夜店一個角落裡,獨坐以黑暗作伴侶
隔數張檯那處,是對寒酸愛侶
食哂都要坐落去,實在我喊得一句句
碎了的心再碎,蝕都值痴哂線,拿起把刀斬過去
蝕到空虛(實際當衰),無人幫襯似癈虛
蝕到空虛(實際當衰),無人吔嘢我淚垂
仍然是無客,從未發市,我要蝕到那年期
成日無客,成年未發市,再咁蝕法確驟忌
若係你做老闆,若係你又咁慘,你都谷氣

引用:
原帖由 spectreman 於 21-10-2006 15:03 發表 It's really sad to see these former companions, who're once idols at the same time, have become falling stars, especially a few of them were my very good friends, 1. Paul Chung (David Chan) -- ...

I feel sorry for them too...

BTW did you mean "psychic" or "psychotic"?

引用:
原帖由 karmenv3 於 19-10-2006 01:48 發表 今曰,很多人仍用有色眼鏡睇佢,難道,忘了他唱的倩影,絕對空虛,風中追風,破碎及一水隔天涯,難道,忘了他是一個有實力的歌手嗎?唉!真是一沉百....

月蝕也是首好好听的經典

引用:
原帖由 spectreman 26-10-2006 10:43 發表  Yes, he was very arrogant and very pretentious, as well as an exhibitionist!

其實做得藝人呢D野唔多唔少有D...爭在會唔會經常表現出黎啫...

起碼晌鏡頭面前 Ken Choi 冇乜試過,但反而 Leslie 就算晌鏡頭面前言談間都經常表現得好意氣風發...

咁鏡頭下就.......

講番果次好似明明已經頒晒獎俾 Leslie , 但點解仲會唱多首歌呢?仲要唔係唱自己嘅歌,

而偏偏係"別人的歌"得黎入選唔倒果首呢~?

D會係偶然嗎?...但奇就奇在 TVB 竟然繼續播出街....

所以估計 Leslie 係一早知首歌僅僅入唔倒選,而 Ken Choi 相信亦一早知,

但節目由一開始播放佢都表現得若無其事好淡定,話佢EQ低又好似唔完全係。

Leslie 仲要問唱得好唔好,大有「如果首歌係我唱咪入選咗囉!」嘅譏諷含意。

當住幾百萬人面前畀人當眾奚落,呢種感受未親身試過我諗唔會完全清楚...

畀著係自己都想像唔倒當時會點做,講句咁嘅說話亦係情有可原...

Ken Choi 係衝動咗,但搞出整件事嘅 Leslie TVB 唔係更有問題嗎~?

雖然 Ken Choi 因為果次事件之後變得 short short 地,但佢留低嘅好歌

特別係「倩影」到今時今日都咁好聽~

相反 Leslie 我就冇邊首歌有印象特別好聽,尤其是佢同林振強合作最紅果幾首...

什麼 "張開口似救生圈"...只要 "細味" D歌詞完全不堪入目......

引用:
原帖由 inabottle 於 28-3-2007 17:25 發表   攪錯咗, 白馬王子係另一首歌仔: 他披上風的衣, 放下了從前事...   誓言  曲:蔡楓華  詞:鄭國江  願天地齊來做證 你是我一切喜與憂未來日子怎麼過 我慨然承受 若今後 ...

誓言   曲:蔡楓華  詞:鄭國江

http://www.9ymp3.com/html/song/12/34241.html

其實連張偉文呢D唱"別人的歌"為主既都開倒演唱會,

Ken Choi 咁多好歌點會冇人想斟佢開呢...

所以開唔倒相信唔係唔想開,

而估計係今時今日既 Ken Choi 已經去到一個冇人可以同佢合作倒既境況.....

不過蔡楓華, 之後真係有灠暋D, 我朋友係黃金開鋪, 佢話有次佢來到話買機, 講好部機內容後, 要免費給部電腦佢, 仲要給佢宣傳費.   真係有問題, 一時的失敗, 連想法都變得鑽牛角尖.

白馬王子 ~ 香港電台廣播劇《白馬王子》主題曲

www.zshare.net/audio/25861835944345/]http://www.zshare.net/audio/25861835944345/

知不知道蔡楓華讀那一間中學呢﹖
我雖不生於這個時空,
郤可算是你的未來,
但又活在過去之中.

長沙灣天主教中學

發新話題