發新話題

令人惋惜的--蔡楓華

(蔡楓華)當年初出道1981年也有加雜錦演出的(鱷魚恤群星演唱會):九個人加一隊Band 演出,但只得二小時演出.....你估阿(Ken 蔡)當時是唱那一首歌,又有多少位當年的演出者你/妳認得呢?好像有多位也是民歌歌手噃!

有6位都是香港電台的DJ?
左上角是車淑梅,                              第1行第2位:許炳森,                   右上角是伍家廉,
車淑梅正下方是車森梅,正中的是區瑞強(可見當年很受歡迎),再旁邊的:鐘文康
兩個外國歌手Perry Martin,Mike Berry. 區瑞強正下方是雷安娜,右下角是蔡楓華(竟然戴眼鏡),
最下方是樂隊Trinity

有幾位不太熟悉

引用:
原帖由 blessu 於 17-3-2010 14:35 發表 蔡楓華 1980年 經典香港電台廣播劇 :  <風裡百合 >重溫: http://www.rthk.org.hk/radiodrama/7fwriters/sum.htm(版面第七部.) 

八十年代香港電臺廣播劇《風埵呇X》蔡楓華剪輯版

風埵呇X是希望、是祝福!”

祝福蔡楓華的未來充滿光明與幸福!

早年前蔡楓華有機會鹹魚翻生。被邀請上show,但被某d同台者「眼超超」佢兼且彈開企。之後蔡就再冇機會出席過乜野。唔知你地有冇發覺,「超」過佢或唔妥佢嘅人都冇運行仲走埋,呢個包括哥哥、梅e芳同羅man。

記得當年Ken翵こ~開始走下坡,佢話轉去韓國發展,跟住就冇左佢黈灡均C

然後忽然有報章影到佢去左做輔警,跟住又冇左聲氣。

到最後見到佢出現,已經.......

時也,命也,今天懮\睇黎都好難會翻身,曾經有有心人想扶佢一把,但最後都失敗告終。

但諗深一層,就算今日佢已經好返,變正做一個正常人,但身邊曾經愛過佢、踩過佢鴾H,已經走得七七八八,正常左又如何?到時咪一樣又係絕對空虛!

以前餥en已經走左,今日餥en我覺得只係一副行屍走肉。

引用:
原帖由 thfchris 於 14-5-2010 01:47 發表 記得當年Ken翵こ~開始走下坡,佢話轉去韓國發展,跟住就冇左佢黈灡均C   然後忽然有報章影到佢去左做輔警,跟住又冇左聲氣。   到最後見到佢出現,已經.......   時也,命也,今天懮\睇黎都 ...
i think 性格决定了命運

引用:
原帖由 thfchris 於 14-5-2010 01:47 發表 記得當年Ken翵こ~開始走下坡,佢話轉去韓國發展,跟住就冇左佢黈灡均C   然後忽然有報章影到佢去左做輔警,跟住又冇左聲氣。   到最後見到佢出現,已經.......   時也,命也,今天懮\睇黎都 ...

agree...

人越大越愛想當年,我是個連鄉別井自作業的變態人。

傳聞當年 蔡楓華 暗戀 陳秀珠 ,所以 蔡楓華 就作咗首"倩影"嚟表達愛慕之心.

引用:
原帖由 無名 於 3-5-2010 19:49 發表 早年前蔡楓華有機會鹹魚翻生。被邀請上show,但被某d同台者「眼超超」佢兼且彈開企。之後蔡就再冇機會出席過乜野。唔知你地有冇發覺,「超」過佢或唔妥佢嘅人都冇運行仲走埋,呢個包括哥哥、梅e芳同羅man。
唔關事呱~...

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 METALELVIS 於 16-5-2010 04:43 發表     傳聞當年 蔡楓華 暗戀 陳秀珠 ,所以 蔡楓華 就作咗首"倩影"嚟表達愛慕之心.

咦,乜係陳秀珠,唔係翁靜晶咩?

引用:
原帖由 METALELVIS 於 16-5-2010 04:43 發表     傳聞當年 蔡楓華 暗戀 陳秀珠 ,所以 蔡楓華 就作咗首"倩影"嚟表達愛慕之心.
  陳秀珠? 係咪 ka?

引用:
原帖由 ahmui 於 19-5-2010 12:49 發表 咦,乜係陳秀珠,唔係翁靜晶咩?

係喎,翁靜晶就聽講過,隻歌係咪為佢寫就唔知 lor。

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-5-2010 08:30 發表 唔關事呱~...

如果冇記錯嘅話,李x勤都好似有份「超」過人,不過佢冇事丫。
其他人都應該係巧合嚟啫!只係感覺有d邪邪哋 

引用:
原帖由 無名 於 20-5-2010 01:51 發表   陳秀珠? 係咪 ka?係喎,翁靜晶就聽講過,隻歌係咪為佢寫就唔知 lor。

小弟印象中"倩影"係為 陳秀珠 而寫,而 翁靜晶 都係,不過就係之前嘅事.

其實以前亞洲電視的演員(林祖輝)的外貌都幾似,連演戲的表情也相像.(蔡楓華)的.........高度和學歷相近.....但大家的命運則相差好遠了.......現在亞洲電視深夜1:00播映的(郎心如鐵)便可看到他的演出.....
I AM LOCAL HONG KONG MAN

引用:
原帖由 hongkongman 於 6-6-2010 01:27 發表 其實以前亞洲電視的演員(林祖輝)的外貌都幾似,連演戲的表情也相像.(蔡楓華)的.........高度和學歷相近.....但大家的命運則相差好遠了.......現在亞洲電視深夜1:00播映的(郎心如鐵)便可看到他的演出.....

我覺得林祖輝個樣順眼過蔡楓華好多。

引用:
原帖由 ahmui 於 6-6-2010 10:55 發表 我覺得林祖輝個樣順眼過蔡楓華好多。
其實我覺得二人最似的地方是二人在演戲時的表情:年青時的Ken Choi和年紀大了和肥了的林祖輝比較一吓,當然是林祖輝現在的命運好過他...

I AM LOCAL HONG KONG MAN

蔡楓華 風塵 (84 高溫演唱會版本) :

(Thanks tnd1964 for this concert's  audio)

[flash][/flash]

84 高溫演唱會
蔡楓華的空間:  www.tudou.com/home/blessu_ken

One more:  蔡楓華 作曲 : 娉婷  (84 高溫演唱會版本)

[flash][/flash]

84 高溫演唱會
蔡楓華的空間:  www.tudou.com/home/blessu_ken

引用:
原帖由 blessu 於 3-5-2010 11:36 發表 Normal 0 0 2 八十年代香港電臺廣播劇《風埵呇X》蔡楓華剪輯版  “風埵呇X是希望、是祝福!” 祝福蔡楓華的未來充滿 ...

... 依家聽翻, 傅斯年魅力依然~

悠然草只是一堆草?! 卻屬於斯年離開後留給蕙心唯一的寄託, 出奇地復合後他倆開花結果既見証~ 好一對《悠然此心》《風埵呇X》

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

引用:
原帖由 blessu 於 22-6-2010 22:51 發表 One more:  蔡楓華作曲 : 娉婷  (84 高溫演唱會版本)84 高溫演唱會蔡楓華的空間:  www.tudou.com/home/blessu_ken

Thank you so much!   And big thanks to tnd1964 too for the precious tape recordings!

發新話題