29 12
發新話題

地下鐵路

引用:
原帖由 Collins 於 10-6-2010 22:55 發表   繁忙時間哩亭衝門友最乞人憎, 佢地唔知道因為佢地阻一阻, 會影響埋其他人同下班車, 最心涼係見到近門乘客合力將後上者, 係臨閂車果下逼落車, 以前D月台助理都幾狼, 將乖客推入車廂~
返工時最慘,可能是阻了幾分鐘,便可能有些人會攪到遲到,而且會扣了人工.........地鐵加了價,又有什麼服務改善呢////?原來地鐵的homepage是沒有投訴的一欄的,只有顧客資詢的一欄........那又有什麼地方可投訴呢..........
I AM LOCAL HONG KONG MAN

看回舊日的地下鐵中環總站,原來是在列車埋站時,仍有那麼多空位的.....即那時的人口少很多,而列車車卡也王少少了一截..........且那時地上仍沒有油上排隊的指示.........
I AM LOCAL HONG KONG MAN

引用:
原帖由 999 於 26-2-2009 18:47 發表 有說:地鐵廣告口號本是"香港地下鉄,為你而建設" 後來有人認為"地下鉄"太日本化,故改成"地下鐵路,為你建造"

跟住之後幾年就換咗成「搭地下鐵路,話咁快就到」,到咗蘇澤光上任後幾年就換成「多點時間,多點生活」。

引用:
原帖由 PierceCheng 於 2-10-2010 02:59 發表 跟住之後幾年就換咗成「搭地下鐵路,話咁快就到」,到咗蘇澤光上任後幾年就換成「多點時間,多點生活」。

「多點時間,多點生活」似係非常後蘇澤光或周松崗上任年代 ...?

當年地鐵首日通車有本特刋及車票發行.

而車票仲可以在通車首天無限次使用. ( 希望無記錯.)

有無 Brother 有此珍藏可分享.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 2-10-2010 11:37 發表 當年地鐵首日通車有本特刋及車票發行. 而車票仲可以在通車首天無限次使用. ( 希望無記錯.) 有無 Brother 有此珍藏可分享.

有印象~~~

觀塘線通車首日好似係假期,通車之前有預售"慈善票"可在當日"任搭",當日我也是座上客(企位都迫爆就真),可惜車票唔係我買(買唔起又冇KEEP 起!)

引用:
原帖由 Kendama 於 2-10-2010 03:32 發表 「多點時間,多點生活」似係非常後蘇澤光或周松崗上任年代 ...?
應該係錢果豐先至琝r!周松崗係行政總裁嘛!
引用:
原帖由 hongkongman 於 11-6-2010 01:43 發表 返工時最慘,可能是阻了幾分鐘,便可能有些人會攪到遲到,而且會扣了人工.........地鐵加了價,又有什麼服務改善呢////?原來地鐵的 homepage是沒有投訴的一欄的,只有顧客資詢的一欄........那又有什麼地方可投訴呢...... ...
我有地鐵公司電郵可以俾你投訴:CR@mtr.com.hk

引用:
原帖由 999 於 26-2-2009 18:47 發表 有說:地鐵廣告口號本是"香港地下鉄,為你而建設" 後來有人認為"地下鉄"太日本化,故改成"地下鐵路,為你建造"
撇開日吾日本化吾講,"地下鐵路,為你建造"呢個口號都靚好多啦...話時話這口號都好耐下,細個時地鐵還未有耐通車時已喺地鐵地盤啲圍板到見到

香港地下鐵路紀念車票 ( 1979.09.30 )

引用:
原帖由 kkeeleung 於 2-10-2010 11:37 發表 當年地鐵首日通車有本特刋及車票發行. 而車票仲可以在通車首天無限次使用. ( 希望無記錯.) 有無 Brother 有此珍藏可分享.

1979.09.30 - 地下鐵路首日通車車票:

隨票附送金啡色紀念特刊 ( 約 255 x 240 mm/28內頁 ) 配浮面地鐵列車圖案
  ( 內容包括:主席獻辭 / 歷史 / 修正早期系統 / 荃灣支線 / 建築合約分佈圖 / 介紹各站資料 /
    與不同公司簽定的合約簡介 / 簡述鐵路的操作 - 器材 - 車票 - 防火 - 電力供應 - 通風及
    空氣調節 - 物業發展 - 未來計劃 / 各個車站位置圖 / 自動售票機使用辦法 / 合作伙伴廣告 )

有中英文版本可供選擇

- 中文版本:                                                                                                                                      - 英文版本:

29 12
發新話題