發新話題

[影 花 花] updated [香荷放艷] on P17

無無聊聊去九公玩隨拍, 順便也試試支新Macro 同玩玩支反射!  

1)

2)

3)

4)

引用:
原帖由 虎榮 於 29-10-2009 00:20 發表 我鐘意荷花果幾幅!

THANKS 虎榮兄 欣賞  !!

引用:
原帖由 Kendama 於 29-10-2009 22:40 發表 呢個版 d 花影得好靚 ...       好多張都具大師風範 ... (我媽人多過讚人架 )

,

多謝欣賞!

小弟都幾鐘意影花, 大師風範自問未有來~~~ !

我影花盡量不當佢係花來影, 當係靚女來拍, 盡量要拍出花的線絛美和美艷動人姿態!

引用:
原帖由 celia 於 30-10-2009 01:17 發表   真係犀利咁細微既野都影到咁清   呢幅唔係圈圈,係波波?又係反射鏡點整成?

不是反射, 是用支新入的100mm F2.8 MACRO 影的 !

引用:
原帖由 Kendama 於 31-10-2009 02:03 發表   咁你影靚女果陣仲可以當佢地係乜呢又 ...?   點至拍得出佢地既線條美和美艷動人姿態 ar ... ! 可否 post 幾張係傻瓜機個版睇睇 ...?

靚女就係靚女你覺得可當佢地係乜呢?

以下幾張花花相是年頭於花展拍的 (DC RICOH GX100 + Panasonic Prosumer DC FZ28)

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

引用:
原帖由 kkeeleung 於 1-11-2009 02:44 發表 拍人物, 景物, 動物同死物都一樣, 拍攝者為之歡喜, 拍出來就有欣喜感覺, 拍攝者感到震慓, 相片才有震撼感.... 拍攝靚女, 你話要用乜嘢心態去影呢?

kkeeleung 兄 言之有理!

攝影最重要的拍攝者如何看事物, 攝影作品是反影拍攝者在拍攝時的感覺.

拍攝靚女的感覺可以是很多豐富, 也可以很單純. 這要看拍攝者本身的拍攝目的和第一身感受!

要拍一輯好的靚女model相, 拍攝者也需與model有交流和互動, 才能拍一輯精彩作品!

其實, 如 kkeeleung 兄 所說, 拍人物, 景物, 動物同死物都一樣的,

最重要是, 拍攝者先自己要有feel, 攝影作品才有feel, 讀者才會在看作品有feel.

否則的話就只是停留在一般影像紀錄的層面! 

引用:
原帖由 Kendama 於 1-11-2009 23:57 發表   A picture is worth a thousand words ... 整幾張靚女相睇睇會易明 d ...

Sorry Kendama 兄, 小弟自結婚後己經沒有再影女相!

有不少影友叫我去影女Model相, 但我己經對影"靚女"沒有興趣了.

我反而對花花草草, 蟲蟲, 街邊小人物更感興趣!

你想參考其他C兄的作品, 可上以下幾條Links看!!

http://www.dchome.net/forumdisplay.php?fid=46

http://www.dcgarden.net/forumdisplay.php?fid=10

http://www.dcfever.com/photosharing/portraits.php

引用:
原帖由 Kendama 於 1-11-2009 23:52 發表   嘩 .............................................................  d 花相靚到無倫!!!

THANKS!!

不過你能否清楚說出每張相靚在那裡呢?

在攝影的大前題之先, 首先是要懂得如何去看東西!

不要以為有雙眼就能懂得看東西.

看見清色影像只是基本.

其實, 看東西或欣賞東西是有多個 Level (層次)

第一 Level  [用眼看]

要如鷹眼一般準確銳利的把影像攝內眼底.

第二 Level  [用腦看]

把從眼所看見的影像進行思考分析.

第三 Level [用心看]

用心去感受這影像帶給你的感覺.

第四 Level [用靈看] 

因與宗教有關所以不作詳細解釋

一個攝影師影相是靠攝影師之心眼 (眼到, 腦到, 心到),

而去欣賞攝影作品也是靠心眼去看!

若你清楚說出每張相靚在那裡,

你就能吸收當中的美學原素, 再轉化己用!

引用:
原帖由 Kendama 於 2-11-2009 22:12 發表     明解 ... 唔怪得你會用欣賞美女既角度黎影花花草草啦 ... 都有望梅止渴同投射作用既 ...  (講笑咋)   D links 入面有好多 inspiring 作品 !    睇左部份 ...&n ...

其實, 影靚女人像都可以有很多不分手法, 風格及味道!

看多D, 試多D, 就會越影越精彩!

小品花草

1)

2)

3)

4)

[昨天雜作]

引用:
原帖由 Kendama 於 10-11-2009 00:07 發表   這輯相整體清新可人、構圖豐富、色調柔和、景深/曝光控制得宜、主體特出 ... 天時 (無風的晴天)地利(花展)人和(耐性)齊晒... (好似用緊個肺講緊野 tim ... ) 順序特別喜歡第一、六和二幅 ... & ...

首先謝謝Kendama兄咁欣賞小弟的作品.

你選的三張作品中有兩張是夜間影的, 你又知不知道呢?

現在我試試介紹一下我自己最喜歡的一張

這張是夜間影的, 此花位於花橋的頂, 我是用三腳架從下向上離遠zoom近拍.

此相的主光源是會場的大射燈.

這張相有幾樣特別之處

1) 玩留白, 玩空間感

2) 玩紅白對比和紅綠對比

3) 玩線條美, 用線條帶領視覺的走向 (兩道主曲線從左下向兩個角度伸展

4) 大光圈使桃紅色花瓣虛化, 鮮的桃紅色反成為白底中的主角白色秋英的配襯

5) 虛化花瓣有著"彩墨畫: (歐洲的 INK Paint 不是國畫) 的味道, 增加了畫意

6) 白色秋英的黃色星形和左飛右飛的枝葉, 還有兩朵未開的小花(不是昆蟲)更增添了趣味

7) 玩大背光, 光透於花瓣使之看見花瓣上的紋理

8) 虛化的桃紅色花瓣有著不規則的形狀, 看來有點像一個大浪在卷起主角白色秋英似的, 所以此相取名為"浪淘花"

引用:
原帖由 Kendama 於 11-11-2009 00:16 發表 唔講睇唔出有二張是夜間影 tim ... 日光確係冇咁集中可以照出花瓣上的紋理 ... "浪淘花"既角度確係刁轉 ... 線條確可帶領視覺的走向 ...   我的老花眼把未開的小花看作是昆蟲 (仲好似死鬼左 t ...

其實, 影這相那刻沒有想得很詳細和精密!

全是用感覺去捕捉感覺.

我自己有點美術底, 所以在構圖和顏色上較敏感!

所以, 對捕捉"美"是容易少少.

但我也要不斷的破除故有美學的根基才能繼續進步.

否則, 只會被故有美學框死了, 而越來越欠新意........

就好像武俠小說中, 學了掌法, 練熟後, 再要忘掉一樣!

第一次跟影友們去塱原影雀, 小弟只得支300mm俄仔老反, 天色又暗所以結果不部分時間都是拿支100mm Macro影下小品.

歡迎各C兄C姐留意見!  

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

[冬日紫荊]

與家人元旦去南丫島玩無無聊聊影了些花花相! 謝謝點擊欣賞!!

1)

2)

3)

4)

5)

6)

花展前練習之 [美蘭編] Pentax K20D + DFA 100 mm 2.8 Macro

與影友去動植物公園溫室影蘭花, 環境好暗大大加高了難度   !

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

[桃花園記]

大半桃花雖已落, 願拍餘花留倩影.

1)

2)

3)

4)

5)

6)

7)

8)

9)

[花展巧遇迷人PINK LADY]

再之前星期天早上去了花展, 真是人山人海, 在茫茫人海中找著了美艷動人的 PINK LADY 來拍照,
這是小弟第一次遇上了她~~~ !!

by Pentax K20D + DFA 100 mm Macro

1)

2)

3)

4)

5)

引用:
原帖由 Potato 於 31-3-2010 22:49 發表 靚到ㄚ~~

都係支PENTAX MACRO 夠利"姐" !!

發新話題