47 123
發新話題

2009版 卡辛 tv版 (時時更新)

2009版 卡辛 tv版 (時時更新)

http://www.tudou.com/playlist/id/4402110/

由第一集至目前最新的第21集

終於播完了,結局有點無厘頭草草收場。浪費了一次重新制作機會。人物造型美化,卡新似星矢。歌曲亦好聽。劇本可能太高深了,看得有點悶。對死亡說的太多了。

引用:
原帖由 carvhk 於 24-3-2009 23:53 發表 終於播完了,結局有點無厘頭草草收場。浪費了一次重新制作機會。人物造型美化,卡新似星矢。歌曲亦好聽。劇本可能太高深了,看得有點悶。對死亡說的太多了。

我俾佢悶完咗,至想通套戲本來就係講生同死的意義,

中意咗卡新的那個女機械殺手後來情願放棄永遠的身體,係追求有生有死,過得有意義有愛的一生,否則永遠係埋一齊都無意思。

我理解係咁多囉,其他寓意要請各位高人指點。

引用:
原帖由 Athena 於 25-3-2009 10:41 發表   我俾佢悶完驉A至想通套戲本來就係講生同死的意義,中意鬙d新的那個女機械殺手後來情願放棄永遠的身體,係追求有生有死,過得有意義有愛的一生,否則永遠係埋一齊都無意思。我理解係咁多 ...

Sister Athena,

I personally think that the old version is better thougth the new version expressed some philosophy.

引用:
原帖由 Athena 於 25-3-2009 10:41 發表   我俾佢悶完咗,至想通套戲本來就係講生同死的意義,中意咗卡新的那個女機械殺手後來情願放棄永遠的身體,係追求有生有死,過得有意義有愛的一生,否則永遠係埋一齊都無意思。我理解係咁多 ...

我睇了頭個兩集(download 版)....已經悶到 立即改睇驚爆危機 Full Metal Panic.

所以已我理解新卡新裡面的意義應該是唔好比野悶親...悶就要搵其他野睇

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

我剛剛才看了一集, 悶就不算太悶。

動作打鬥那ok, 但我就不太喜歡今次卡辛個造形, 太"母"了, 超大眼, 有D似星矢中的阿信。

Anyway, 我會繼續看下去, 看看會否悶到要放棄。

若我沒記錹, 連真人版電影內, 這是第四次重拍卡辛了。

但好像始終都拍得比原著差......

反而早年動畫化的電腦奇俠能帶來新意和驚喜!

引用:
原帖由 East 於 5-11-2010 14:04 發表 我剛剛才看了一集, 悶就不算太悶。動作打鬥那ok, 但我就不太喜歡今次卡辛個造形, 太"母也"了, 超大眼, 有D似星矢中的阿信。 Anyway, 我會繼續看下去, 看看會否悶到要放棄。   若我沒記錹, 連真人版電影內, ...

荒木伸吾嘛,係咁上下。

唔知點解,大家有無覺得係2000年之後所有翻拍既老動畫,重新做過設定既,一般都無乜好收場,就如:

卡新、宇宙飛龍、金剛飛天鑽、勇者雷登、三一、宇宙戰艦大和號等等

但維持原判既就叫好叫坐:

松本鐵路系列、石森系列(電腦奇俠、改造人009),鐵甲萬能俠Z淚鬥等等

玩返前後傳都可以OK:

Macross系列(特別係F),星矢等等

總之唔好將原裝故事重新編排,就有銷路,

似乎......懷舊都應該懷到盡......

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 5-11-2010 14:14 發表   荒木伸吾嘛,係咁上下。   唔知點解,大家有無覺得係2000年之後所有翻拍既老動畫,重新做過設定既,一般都無乜好收場,就如:卡新、宇宙飛龍、金剛飛天鑽、勇者雷登、三一、宇宙戰艦大和號等等 ...

其實, 懷舊不一定是懷到盡才正才好看。 我絕對接受在懷舊東西中加注新生命, 新故事, 新人物及新設計等等!

只是, 那些失敗之作本身就不見得好看和正斗, 只是草草借懷舊作包裝再加注亂來的意念

(最要命有如歌舞伎町跑出來的獅子丸&女人銀面飛俠......),

這些垃圾級製作和故事怎麼可能拍得到老餅&Young Cake 都叫好叫座的好作品呢?!!

就如鐵甲人的OVA動畫就是大膽地改, 創新地加, 而成功的好例子。

引用:
原帖由 East 於 5-11-2010 16:48 發表   其實, 懷舊不一定是懷到盡才正才好看。 我絕對接受在懷舊東西中加注新生命, 新故事, 新人物及新設計等等! 只是, 那些失敗之作本身就不見得好看和正斗, 只是草草借懷舊作包裝再加注亂來的意念  (最 ...

"只是草草借懷舊作包裝再加注亂來的意念"

That's the point!!!

引用:
原帖由 East 於 5-11-2010 16:48 發表   其實, 懷舊不一定是懷到盡才正才好看。 我絕對接受在懷舊東西中加注新生命, 新故事, 新人物及新設計等等! 只是, 那些失敗之作本身就不見得好看和正斗, 只是草草借懷舊作包裝再加注亂來的意念  (最 ...

就如鐵甲人的OVA動畫就是大膽地改, 創新地加, 而成功的好例子   -- 應同.

每一次我看翻拍的電影或動畫我都抱著看新創作心情去看, 唔想比舊有思想令自己有偏見. 看完後再作批評同舊有比較比未看而下定論為佳.

看來市場還有大量翻炒之作會推出 靜待.....

不過 d 套卡辛只是兩集真係令我.....好悶. 好悶 隔咗成年我還有陰影不想再試.....

(最要命有如歌舞伎町跑出來的獅子丸&女人銀面飛俠......),

歌舞伎町跑出來的獅子丸  乜野事????? 女人獅子丸?

女銀面飛俠你有無睇....過? 我睇了個 tirailer 炸. 真你好差

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 6-11-2010 02:24 發表   就如鐵甲人的OVA動畫就是大膽地改, 創新地加, 而成功的好例子   -- 應同. 每一次我看翻拍的電影或動畫我都抱著看新創作心情去看, 唔想比舊有思想令自己有偏見. 看完後再作批評同舊有比較比未看而下定 ...

再看多了兩三集, 雖然不能說好精彩, 但對我來說不算太悶, 應會看到尾。

這輯卡辛是比較成熟向, 主要都係講生存意義, 所以是會悶少少。

問心講, 我覺得有時押井守的所謂大師作品, 有時更難頂!

除了攻殼機動隊的電影版和機動警察外, 大多都係扮高深, 悶到嘔。

引用:
原帖由 East 於 6-11-2010 10:28 發表   再看多了兩三集, 雖然不能說好精彩, 但對我來說不算太悶, 應會看到尾。這輯卡辛是比較成熟向, 主要都係講生存意義, 所以是會悶少少。   問心講, 我覺得有時押井守的所謂大師作品, 有時更難頂! ...

乜你認為講生存意義會比較悶 ....人生意義要悶 唔怪得日本人自殺率常在高位. 我想東兄都係放棄免得睇都唔好睇.睇番d熱血 d.

例如小露寶....做人即極好多.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 9-11-2010 08:50 發表 乜你認為講生存意義會比較悶 ....人生意義要悶 唔怪得日本人自殺率常在高位. 我想東兄都係放棄免得睇都唔好睇.睇番d熱血 d. 例如小露寶....做人即極好多.

我說比較悶, 不是我覺得悶, 而是有很多人會覺得悶吧!

例如有個叫"四哥"的睇兩集就悶到放棄了。要睇番d熱血 d. 改睇驚爆危機 Full Metal Panic !!

引用:
原帖由 East 於 9-11-2010 10:19 發表   我說比較悶, 不是我覺得悶, 而是有很多人會覺得悶吧! 例如有個叫"四哥"的睇兩集就悶到放棄了。要睇番d熱血 d. 改睇驚爆危機 Full Metal Panic !!

我覺得悶因為他拍得悶而不是人生意義.....好似 Full Metal Panic...有熱血得來有人生 

我怕你睇睇吓以為人生意義是悶 jac...  一時睇唔開走去睇4仔  咁都好熱血出晒汗 tim...

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 10-11-2010 06:39 發表 我覺得悶因為他拍得悶而不是人生意義.....好似 Full Metal Panic...有熱血得來有人生  我怕你睇睇吓以為人生意義是悶 jac...  一時睇唔開走去睇4仔  咁都好熱血出晒汗 tim...

你講緊自己嗎?

我覺得套o野唔算悶, 只是不太喜歡D人設 !!

引用:
原帖由 East 於 10-11-2010 10:31 發表   你講緊自己嗎?   我覺得套o野唔算悶, 只是不太喜歡D人設 !!

套野唔係我拍....點樣講自己唔明.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-11-2010 02:23 發表 套野唔係我拍....點樣講自己唔明.

要悶到去轉睇熱血4仔, 那個是講你自己 !!

引用:
原帖由 East 於 11-11-2010 09:37 發表   要悶到去轉睇熱血4仔, 那個是講你自己 !!

我怕你會 jac.  我估唔等於會做d個道理你....應該明掛.

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 13-11-2010 03:58 發表 我怕你會 jac.  我估唔等於會做d個道理你....應該明掛.

第六集開始精彩D喎! 會唔會考慮番睇呢?

引用:
原帖由 East 於 13-11-2010 10:20 發表   第六集開始精彩D喎! 會唔會考慮番睇呢?

你講到...會信你, 不過都等我睇完 Stan Lee 作品 Heroman 先 .  昨晚才開始睇了兩集.

47 123
發新話題