42 123
發新話題

第一次做暑期工

第一次做暑期工

不如講吓大家做過D咩暑期工

我係會考放榜前
在觀塘某大玩具廠做
實在係好難得既經歷.............

引用:
原帖由 TonyK 於 13-10-2008 23:42 發表 不如講吓大家做過D咩暑期工我係會考放榜前在觀塘某大玩具廠做實在係好難得既經歷.............

我未做過暑期工架...

因為我地呢邊唔興...

好多公司知你做一個月既話都唔會請你...

而家請人難...

先開始有d暑期工出黎咋...

特攝之家重開了!!!
歡迎各位參觀: 特攝之家

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 15-10-2008 16:07 發表 我未做過暑期工架... 因為我地呢邊唔興... 好多公司知你做一個月既話都唔會請你... 而家請人難... 先開始有d暑期工出黎咋...

唔巧意思, "呢邊" 係邊殊?

花旗國, 袋鼠國定楓葉國?

中五後才第一次做暑期工, 觀塘某工廠做包裝工, 那時還有香港生產線. 和一位同學一齊做工.

引用:
原帖由 TonyK 於 18-10-2008 10:23 發表 唔巧意思, "呢邊" 係邊殊?花旗國, 袋鼠國定楓葉國?

澳門呀...

以前好多人都唔會同公司講話做暑期工...

都係做左兩個月之後話唔做架喇...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比18-10-2008 17:29 發表 澳門呀... 以前好多人都唔會同公司講話做暑期工... 都係做左兩個月之後話唔做架喇...

原來你係 macau friend 失敬失敬

引用:
原帖由 kkeeleung 於 18-10-2008 15:48 發表 中五後才第一次做暑期工, 觀塘某工廠做包裝工, 那時還有香港生產線. 和一位同學一齊做工.

我都係中五會考後做, 觀塘某大玩具廠 (中文名三個字, 拒地D"太空球"好出名架!!!)
我同幾個同學仔一齊報名, 但結果比人飛, 咁咪做落去........
"LINE長"見我生得高大, 就叫左我去做開箱,入箱同搬運
當時主要的話題(閑言閑語), 就梗係邊個擦"LINE長"鞋, 點解派阿邊個去做D輕鬆既野, 邊個"哈"邊個, 邊個女同學靓女.....邊個同邊個又咁咁咁.......
總之用是非做人情..............

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 19-10-2008 02:44 發表  原來你係 macau friend 失敬失敬

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=275&extra=page%3D1&page=8

一早講左啦...

呢度好多老餅元老都知架喎...

特攝之家重開了!!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比19-10-2008 19:46 發表 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=275&extra=page%3D1&page=8 一早講左啦... 呢度好多老餅元老都知架喎...

oic............我冇去果邊丫 ma 所以 5 知

我細個果時........年年暑假都去 macau 住 ga

我的第一份兼职是在保洁公司派 无限美洗头水 同 樱学沐浴露。。。当时还认识几个朋友。。。

第一份暑期工係做酒樓, 賣點心, 好鬼辛苦, 不過係難得的經驗, 果時已發誓以後一定唔會做呢件工作, 所以先開始發讀書, 揾到的錢唔係咁重要, 重要的是令我明白讀書是最開心舒服的

可以用二個字黎形容第一份暑期工, 就係 "掛彩", 到而家重有條疤痕鬗煻u

講起就失禮,我未做過暑期工,但係就不時寫稿投稿去報紙學生版騙稿費。

原來Athena姐一早就已進軍文化界。

我第一份暑期工是中五考完會考後幫個F.1補習。

第一份工  是當車站的站頭人  很輕鬆  因為沒人管  下午5點做到11點  除了要吃西北風之外  是一份不錯的工作 

我第一份暑期工係某個親戚間電池廠到做,非常辛苦,好多野要搬,又要造電芯,做得慢小小都比人鬧,雖然係好艱苦,不過都可以撐落去,仲學識忍耐!

引用:
原帖由 超能電子男 於 30-1-2010 00:08 發表 我第一份暑期工係某個親戚間電池廠到做,非常辛苦,好多野要搬,又要造電芯,做得慢小小都比人鬧,雖然係好艱苦,不過都可以撐落去,仲學識忍耐!

受氣就一定有的了  除非自己當老板  你那份比我的辛苦多了

我那次揾暑期工, 在一工厦招工牆上貼一街招,上面寫着做什麼包裝之類,工作五天、日薪$XX (當時計很高薪), 但沒有電話地址或公司名, 只寫着 ' 在此等候 ' ! (擺明玩嘢)

引用:
原帖由 路過的假面騎士 於 31-1-2010 01:57 發表 受氣就一定有的了  除非自己當老板  你那份比我的辛苦多了
咁又係我份工雖然比你辛苦,不過間廠都包埋食午飯,起碼解決食飯黻暋D,而且星期六分長短週,算係唔錯!

又到暑假了....想當年夠年齡的時候...一到暑假便到工廠區睇街招搵暑期工.....通常都是工廠區請人的.....那有現在的所謂年青人.,做老麥都怕辛苦.....雖然是薪水十分底.....但做了便不要怕辛苦,又冇禮貌..... 真的是捱出來的人是比較好的......哈哈 ......young man
I AM LOCAL HONG KONG MAN

42 123
發新話題