發新話題

歷代電視版小龍女 ~ 你喜歡哪一個 ~ ???

引用:
原帖由 kkeeleung 於 27-3-2011 01:56 發表 的確好狠, 但係無理狠斬, 左同右就差好遠. 假如郭芙狠"剪"楊過就變了另一些感覺. 略提金庸女角. 陳復生做阿紫同陸無雙. 十有九點八. 廖安麗演郭芙. 我嬲佢嬲到依家. 真係想郭靖斬番佢條手擘. 此外, 黃漫凝做郭襄. 我 ...

陳復生的陸無雙恰到好處, 但阿紫就有點over, 但我覺得她演的阿紫, 仍然是目前為止最好的一個!

廖安麗其實不大適合演郭芙, 感覺是年齡大了一點! 至於黃漫凝做郭襄就見仁見智了! 她演得不算差, 但總覺得少了一分靈慧!但當年也許是不錯的選擇!反而李若彤及古天樂版的李綺紅, 雖然有點不中不西的感覺, 總算是演出了一點少女情懷, 暗戀大俠的味道!  

講返蓮妹版的選角, 其實我十分喜愛演郭靖及黃蓉的梁家仁和歐陽珮珊的!  形神俱備, 襯得起原著一對已入中年的碧人, 演來不温不火, 沒有搶去主角火采, 但英華內斂, 是選角上的神來之筆! 當然重有東邪(曾江), 西毒(楊澤淋), 南帝(劉兆銘), 北丐(劉丹), 中神通(李龍基), 林朝英(關菊英), 當年這些casts都是一時無兩的!     

引用:
原帖由 虎榮 於 5-4-2011 15:30 發表   陳復生的陸無雙恰到好處, 但阿紫就有點over, 但我覺得她演的阿紫, 仍然是目前為止最好的一個!   廖安麗其實不大適合演郭芙, 感覺是年齡大了一點! 至於黃漫凝做郭襄就見仁見智了! 她演得不算差, ...
在當年, 廖安麗確係老了, 最少睇落老過劉華嘅楊過. 好在佢無做小龍女.    但係在82-83年代初, 好多如嘉玲/華倩/君如一輩女演員未出頭, 所以一衆楊過的紅顏知已, 演員都老過劉華本人.

李綺虹甚有觀衆緣. 當年的鬼妹仔, 到今天都無乜人有反惑.

歐陽珮珊做黄蓉嘅最大遺憾係講唔出: "靖哥哥". 或者係梁家仁自已頂唔順.

五絕選角絕配一定係無記四十多年中嘅10大經典. 亦必入五名.

阿紫嘅性格非常複雜. 有接近變態邊緣, 好多瘋狂行為, 演過了火亦不奇.

始終陳玉蓮最經典!美中不足係沙聲……

https://www.facebook.com/amurokylee

引用:
原帖由 AmuroLee 於 15-4-2011 03:30 發表 始終陳玉蓮最經典!美中不足係沙聲……
沙聲就當係脫俗中帶點沙塵風霜, 更覺淒美動人
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 15-4-2011 13:15 發表 沙聲就當係脫俗中帶點沙塵風霜, 更覺淒美動人
一個很少講嘢嘅人. 我估好易會有沙聲感覺.

引用:
原帖由 kkeeleung 於 14-4-2011 18:37 發表 在當年, 廖安麗確係老了, 最少睇落老過劉華嘅楊過. 好在佢無做小龍女.    但係在82-83年代初, 好多如嘉玲/華倩/君如一輩女演員未出頭, 所以一衆楊過的紅顏知已, 演員都老過劉華本人.   ...

每次聽到「靖哥哥」..............我就

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 15-4-2011 22:25 發表 每次聽到「靖哥哥」..............我就
點?
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 15-4-2011 23:20 發表 點?

好惡頂呀!

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 15-4-2011 23:25 發表 好惡頂呀!
ANNIE都一直做唔成主角
白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 15-4-2011 23:26 發表 ANNIE都一直做唔成主角

我只係對不停咁「靖哥哥」「靖哥哥」 lee 3 個字有 d 煩厭!

引用:
原帖由 虎榮 於 5-4-2011 15:30 發表   陳復生的陸無雙恰到好處, 但阿紫就有點over, 但我覺得她演的阿紫, 仍然是目前為止最好的一個!   廖安麗其實不大適合演郭芙, 感覺是年齡大了一點! 至於黃漫凝做郭襄就見仁見智了! 她演得不算差, ...

黃曼凝感覺比較老, 沒郭襄那種天真感.
楊冪外型較有郭襄的感覺.
曾華倩也演過郭襄, 演技麻麻但外型不俗, 蠻可愛.

引用:
原帖由 叮噹 於 10-9-2011 22:55 發表 黃曼凝感覺比較老, 沒郭襄那種天真感. 楊冪外型較有郭襄的感覺.曾華倩也演過郭襄, 演技麻麻但外型不俗, 蠻可愛.
神鵰郭襄才16歲, 天真漫瀾, 算18歲演員演都會覺老. 14-16歲演員又覺今世會否有如此單純少女. 郭襄還是留在文字中去認識較好. 曾華倩郭襄出現於倚天, 當時郭襄已不再是18-22年代.

朱小寶演公孫綠萼剛剛好,相反95版找蘇玉華顥得老!

講起小龍女...

我可能貪心d...

劉亦菲既樣貌...

陳玉蓮既性格...

李通明既大眼...

加少少李若彤既氣質(夠冷)...

仲有吳倩蓮既柔弱...

嘩...

我真係貪心得滯...

引用:
原帖由 紫龍 於 24-5-2013 15:24 發表 朱小寶演公孫綠萼剛剛好,相反95版找蘇玉華顥得老!

係囉...

本身蘇玉華既外型係顯得比較老成...

就算當年佢後生...

都突顯唔到公孫綠萼既青春味...

引用:
原帖由 叮噹 於 10-9-2011 22:55 發表 黃曼凝感覺比較老, 沒郭襄那種天真感. 楊冪外型較有郭襄的感覺.曾華倩也演過郭襄, 演技麻麻但外型不俗, 蠻可愛.

講起楊冪...

當年睇佢做郭襄真係覺得...

向外型上絕對係入型入格...

但係演技就始終幼嫩左d...

引用:

真係唔好講笑...

虎兄你講既我都好認同...

好似楊澤霖真係入哂型入哂格...

金庸,你怎麼看﹖

有傳「女神」陳妍希拍攝大陸新版「神鵰俠侶」飾小龍女。我心目中的小龍女始終都83年版的陳玉蓮,那股脫俗出塵的感覺,真的無人能夠比擬,她被金庸譽為「最佳演繹者」,不無道理。忍不住看了現在這套的劇照,發覺楊過很像「東方不敗」,簡直貽笑大方。

「女神」陳妍希,自從「那些年」之後,迅速竄紅。不過,要「女神」擔負起如此吃重的角色,始終有難度,難道導演要緊貼「新修版」﹖因為「新修版」的小龍女變得較懂「調情」,沒有從前那拒人於千里之外的冰冷,老實說,拍攝了這麼多套「神鵰俠侶」,有如日本也一年一套新的「幪面超人」,每當有新「幪面超人」的造型曝光後,每每都被網民取笑、嘲諷。但是,當「幪面超人」迷看慣了,又會覺得不以為然,也許,這叫「約定俗成」吧!也許導演于正覺得「女神」陳妍希的圓臉,正是導演于正所謂「脫俗」了吧!

既然連吳倩蓮也可以黑衣黑裙的唱「傷心太平洋」扮演小龍女﹔潘迎紫也可濃裝豔沫扮演小龍女,這個世界又有什麼出奇的呢!見怪不怪,奇怪自敗,總之,我們好應該佩服金庸八十多歲,也好學不倦的毅力吧!

引用:
原帖由 紫龍 於 20-9-2013 14:24 發表 金庸,你怎麼看﹖   有傳「女神」陳妍希拍攝大陸新版「神鵰俠侶」飾小龍女。我心目中的小龍女始終都83年版的陳玉蓮,那股脫俗出塵的感覺,真的無人能夠比擬,她被金庸譽為「最佳演繹者」,不無道理。忍不住看 ...

一係就再破格d喇...玩反串...

小龍女唔係小龍女...係小龍男...

楊過係女仔...

呢個一定夠創新...

引用:
原帖由 紫龍 於 20-9-2013 14:24 發表  既然連吳倩蓮也可以黑衣黑裙的唱「傷心太平洋」扮演小龍女﹔潘迎紫也可濃裝豔沫扮演小龍女,這個世界又有什麼出奇的呢!見怪不怪,奇怪自敗,總之,我們好應該佩服金庸八十多歲,也好學不倦的毅力吧! ...

要佩服金老, 八十多還要出新修版將老本炸乾吧. 越改越差, 無人問津.  

陳妍希是繼肥版楚留香 (朱孝天), 後又一肥版小龍女. 

發新話題