發新話題

大和號首日海運七點場團購

ヤマト

ヤマト情意結......
2個小時電影要絕對忠於原著係有點難度。情節改動上某程度上可以接受,但是細節位有待改善。橋艦、機關室、休息室、監倉、沖田十三寢室、通訊室、戰鬥準備室場景太細,這可是大和級戰艦啊,不是巡洋艦及補給艦。戰鬥場面就好靚,當然主角大和號就真係好正斗,經典場面大和號爆石出場,成身起晒雞毛!還有,開頭講故佬係佐佐木功大王!
風魔小次郎

引用:
原帖由 louis 於 25-2-2011 00:46 發表 ヤマト情意結......2個小時電影要絕對忠於原著係有點難度。情節改動上某程度上可以接受,但是細節位有待改善。橋艦、機關室、休息室、監倉、沖田十三寢室、通訊室、戰鬥準備室場景太細,這可是大和 ...

我真是覺得的畢直去曬木村.....間經理人公司度

引用:
原帖由 actionkamen 於 25-2-2011 00:36 發表 見到佢哋菲士卜張相係旺角飛

係呀,去咗我地唔去的旺角嘉禾......

引用:
原帖由 louis 於 25-2-2011 00:46 發表 ヤマト情意結......2個小時電影要絕對忠於原著係有點難度。情節改動上某程度上可以接受,但是細節位有待改善。橋艦、機關室、休息室、監倉、沖田十三寢室、通訊室、戰鬥準備室場景太細,這可是大和 ...
大王旁述, good喎~
白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 25-2-2011 00:57 發表 大王旁述, good喎~
有懷舊味道~!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 超人兄弟 於 25-2-2011 00:23 發表 你話 D o野食正定咩正呀!??

兩樣都係啦!

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 24-2-2011 23:53 發表 啱啱睇完ヤマト,雖然因某種情意結去睇,總算東映對大家有個交代,如果日本過往科幻動漫改編真人電影係50分嘅話,咁今次有80分啦,遠景好靚,close up有待改進。 故事、人物&# ...

引用:

改篇動畫做真人版,呢套我收貨啦,幾開心佢用番動畫嘅配樂!可惜無唱主題曲

由第一天知到大和號會拍真人版已好驚會拍到不文不類 ~

今晚看過後終可放下心頭大石, 比我想像中拍得更出色 !

真係冇令我失望 !

引用:
原帖由 actionkamen 於 25-2-2011 01:09 發表 改篇動畫做真人版,呢套我收貨啦,幾開心佢用番動畫嘅配樂!可惜無唱主題曲

me too

老實說, 日本拍咁多套卡通真人版, 依套算最好了!

特技雖然不可說勝過菏李活, 但已經比之前的日式特技好很多。

最精彩是戰機交戰場面, 非常刺激暢快! 名場面Yamato 啟航一幕也很出色。

森雪變為 ACE 机師 和 佐渡醫生變為女人 都是明智的改動!

沖田艦長表現最出色! 木村還是很木村。

加美拉斯星人變了 Alien, 迪斯拉總統變了思想集合体,

這對一些YAMATO 老派 FANS 來說未必容易接受,

但這也是比較真實化和現代化的改動!

用回舊音樂BGM最正, 沒有大王唱主題曲, 只得搵他做讀白, 真有點可惜。

整体來說值得一看!

致於不太滿意的地方是, 脫離不了一般日本電影和電視的婆媽式浪"慢"表達!

明明打緊仗, 明明殺到埋身, 但竟然有大把時間慢慢傾、慢慢想、慢慢行、慢慢擁抱下、才慢慢反擊!

還有過度的大日本主義和軍國主義的無謂對白都不太合國際口味。

若那些日式包服不放下的話, 日本人想把電影打入真正世界市場, 是有點難度了!

坦白. 小弟對大和號故事所知皮毛. 反而在學生時代玩樂隊時奏過主題歌, 的確熱血激昂.

從一個新觀眾而言, 套電影值80-85分. 特技場面算有水準. 改篇方面無法比較. 但算有說服力.

但, 一些情節表達及鏡頭調度似太保守. 未有表達出原著原作者風格,

引用:
原帖由 East 於 25-2-2011 01:46 發表 致於不太滿意的地方是, 脫離不了一般日本電影和電視的婆媽式浪"慢"表達! 明明打緊仗, 明明殺到埋身, 但竟然有大把時間慢慢傾、慢慢想、慢慢行、慢慢擁抱下、才慢慢反擊!

還有過度的大日本主義和軍國主義的無謂對白都不太合國際口味。若那些日式包服不放下的話, 日本人想把電影打入真正世界市場, 是有點難度了! ...

最後嗰幕吖嘛!阿島大介究竟响門口等,還是古代進叫佢若干時間返來(等佢同森雪談完情)接走森雪

1945 年隻大和號真係唔提好過提!!!

引用:
原帖由 actionkamen 於 25-2-2011 01:56 發表 最後嗰幕吖嘛!阿島大介究竟响門口等,還是古代進叫佢若干時間返來(等佢同森雪談完情)接走森雪
阿島大介等陣要揸船. 抱森雪時整親腰骨點算. 危急關頭, 無理由個機師最後上救生船. 呢個情况, 似足一家去旅行. 老爸遲遲才上車. 慢條斯理.

白鳥居

news://news.wonderfuland.net/wonderful.talk.anime

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 25-2-2011 02:36 發表 真的如此劣質嗎?   http://shadowzo.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2906712

睇完.....

我們要把歷史留給下一代不是仇恨, 但不能讓步於不合理之下

引用:
原帖由 白鳥 於 25-2-2011 02:36 發表 真的如此劣質嗎?   http://shadowzo.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2906712

雖然刻薄, 但係都有道理, 熱血完再反思, 就會發現好多不合理處, 之前喺 youtube 睇過首演特輯, 班謒邽颩n用呢套片進軍世界舞台, 似乎有點不自量力, 螳臂當車!!!

除咗劇情, 睇咗開場前嘅 L.A. 片頭, AB 比較之下, 就知道日本嘅 CG 技術仲係落後荷李活 20 年以上!!!

引用:
原帖由 LouisLee 於 25-2-2011 03:01 發表   雖然刻薄, 但係都有道理, 熱血完再反思, 就會發現好多不合理處, 之前喺 youtube 睇過首演特輯, 班謒邽颩n用呢套片進軍世界舞台, 似乎有點不自量力, 螳臂當車!!!   除咗劇情, 睇ࡵ ...

不過荷里活真係有片商洽談版權噃

白鳥居

食住曲奇, 傾下老餅嘢

引用:
原帖由 白鳥 於 25-2-2011 03:05 發表   不過荷里活真係有片商洽談版權噃

收唔收得就係另一回事!!!   

掛著追新MACBOOK的新聞、攪到忽略咗呢邊添…

個人評語:演員方面
木村的演出稱職、甚至比想象中好、可惜出場時間比想象中少(檔期問題?定錢問題?)但反而令到一大班超重量級配角有戲可演、不是單純行行企企、亦增加了整套戲的戲味、而他/她們的演出也超認真、值得鼓掌
至於最尾那場戲拖得太長太核突的問題、以製作角度去看、是之前木村的出場時間不足、如果因為木村而入場的觀眾肯定不滿、所以有必要補回足夠的戲份、如果用睇劇情的話是會鬧爆、但如果用睇木村的話(尤其想睇木村談情的場面)、肯定會喜歡到不得了、這是魚與熊掌不可兼得的問題、也是用偶像去演而要面對的問題
女主角黑木美沙的演出中規中矩、跟在之前assault girl裡差不多、勝在跟木村配搭有新鮮感

個人評分
男主角★★★★☆
一眾配角★★★★★
女主角★★★☆☆

發新話題