38 12
發新話題

兩台齊拍 "梁天來"

兩台齊拍 "梁天來"

當年唔記得係米因為濟水, 兩台齊拍 "梁天來", 麗的邊d人做我已經唔記得 , 無線就係陳振華做梁天來 , 夏雨做凌貴卿 , "凌"唔記得因咩事 , 害死"梁"全家十幾口 , "梁"誓死為家人還一個公道, 一路狀告上京城, 故事慘絕人寰 . 老人家話若遇天旱 , 做"梁天來"必落雨 , 唔知真定假 ?

係呀!當年因為播梁天來,搞到果個月成日落雨呀!

引用:
原帖由 Ricky00893 於 16-9-2006 18:21 發表 係呀!當年因為播梁天來,搞到果個月成日落雨呀!
我都話好邪嫁啦 !

引用:
原帖由 高立 於 16-9-2006 18:17 發表 當年唔記得係米因為濟水, 兩台齊拍 "梁天來", 麗的邊d人做我已經唔記得 , 無線就係陳振華做梁天來 , 夏雨做凌貴卿 , "凌"唔記得因咩事 , 害死"梁"全家十幾口 , "梁"誓死 ...
小白菜好似由李司棋做.......................

先講梁天來(明清四大奇案之一): 梁家石室擋住凌家風水,所以起事。 無芋G除以上提及之兩大主角,有周吉麰漵v孔,梁天黻狨嚙部A二人蛇鼠一窩,衰到無倫;而因出頭致不得好死鴾^兒公就係鄭子敦。套戲臨尾場伸k戲係改過晒,敗筆 但首主題曲正,由文千歲唱,一絕:梁天來,忠厚待人遭陷害,為民請命禍飛來。七屍八命,含k深似海;九死一生,多難更多災.... 亞視:劉志榮-梁天來,劉緯民-凌貴卿,馮峰-凌宗孔。首主題曲麻麻。故事跟足傳s,但扮乞兒個係大肥佬簡錫明,失敗 小白菜(明清四大奇案之二):係殷巧兒做鵅C

引用:
原帖由 spectreman 於 17-9-2006 14:54 發表 先講梁天來(明清四大奇案之一): 梁家石室擋住凌家風水,所以起事。 無芋G除以上提及之兩大主角,有周吉麰漵v孔,梁天黻狨嚙部A二人蛇鼠一窩,衰到無倫;而因出頭致不得好死鴾^兒公就係鄭子敦。套戲臨尾 ...
spectreman ! 我服你服到五體投地 !

過獎,版主賞面唧

主題曲開頭幾句係咁唱嘅 (要好悽厲咁唱) : 梁.....天......來 ! 梁.....天......來 ! , 忠厚待人遭愖害.....! (係無線定麗的 ?)

TVB

我淨係記得臨尾兩句:雲開見月,梁.....天.....來......

引用:
原帖由 spectreman 於 17-9-2006 14:54 發表 先講梁天來(明清四大奇案之一): 梁家石室擋住凌家風水,所以起事。 無芋G除以上提及之兩大主角,有周吉麰漵v孔,梁天黻狨嚙部A二人蛇鼠一窩,衰到無倫;而因出頭致不得好死鴾^兒公就係鄭子敦。套戲臨尾 ...
利害!利害!佩服!佩服! 我記得『九死一生』句成語就係咁學識。

戲院做鵀 50年代:張活游 + 張瑛 70年代 :伍衛 + 盧И (邵氏)

RTV係"文千歲唱. "七屍八命寃沉海, 慘居人世梁天來". 為著風水野禍災, 強蠻獸性相廹害, 向父母官呻寃如石塊沉大海......

引用:
原帖由 jac2377 於 15-10-2006 01:05 發表 RTV係"文千歲唱. "七屍八命k沉海, 慘居人世梁天來". 為著風水野禍災, 強蠻獸性相@害, 向父母官呻k如石塊沉大海......
er.........以上提過,TVB 麉Y文千歲唱鵅CRTV 麉Y一位女歌星唱鵅C再想鵅H

Yes, TVB is Mr. Thousand Years Man. RTV is " 何雯妮 "

引用:
原帖由 jac2377 於 15-10-2006 16:32 發表 Yes, TVB is Mr. Thousand Years Man. RTV is " 何雯妮 "
Nope! It's 甄秀儀。

引用:
原帖由 jac2377 於 15-10-2006 16:32 發表 Yes, TVB is Mr. Thousand Years Man. RTV is " 何雯妮 "
Nope! It's 甄秀儀。

無理由..? 應該令有其人...再幫手 Check 下添啦!

會不會是柳影紅呢? 不過她好有可能不是那個年代的歌手

引用:
原帖由 jac2377 於 16-10-2006 22:36 發表 無理由..? 應該令有其人...再幫手 Check 下添啦!
係佢哩。我姨丈係 RTV 當時鴷D角小生,我m視台睇住亞甄姑姑著住套好靓麊灟m錄影謘I

38 12
發新話題