發新話題

香港足球壇

香港足球壇

首先 要thank you Toby 大人.可以開這個足球Fornum.Really thank you very much.\ 先講60年代.有一名香港足球隊龍門.名叫雷瑍璇.入了電影圈.拍了幾套電影.後便消聲匿跡了.即現今的粵語長片.是第一岱入影圈的足球員.還有古時一句是.踼波要睇李惠堂.睇戲要睇梅蘭芳.

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-2-2009 09:18 發表 首先 要thank you Toby 大人.可以開這個足球Fornum.Really thank you very much.\ 先講60年代.有一名香港足球隊龍門.名叫雷瑍璇.入了電影圈.拍了幾套電影.後便消聲匿跡了.即現今的粵語長片.是第一岱入 ...

仲有個龍門何容興, 细個覺得佢高大英俊成個明星咁, 好似都有拍過戲

引用:
原帖由 ar_woo 於 25-2-2009 12:41 發表   仲有個龍門何容興, 细個覺得佢高大英俊成個明星咁, 好似都有拍過戲

係呀好高大威猛的!後來斷了手復出後表現不復舊時.

記起另一個斷手門將,馬必雄

引用:
原帖由 ar_woo 於 25-2-2009 12:41 發表   仲有個龍門何容興, 细個覺得佢高大英俊成個明星咁, 好似都有拍過戲
yes,Mr a Woo.龍門何容興是華人最高的龍門.有六吹二吋高.有効力過南華.拍過電影救世者.角色扮演Lawer.奸角一名.片中還有尹志強演警察.發哥演Killer.李修賢演火爆警察.另在射十二碼比賽中.因 接了張子岱的十二碼.便斷了手.

論壇大人從善如流,增加了此足球吹水區,晚生先在此致謝

睇左上面Oldcake朋友的焯見,原來個個都係晚生的前輩

自己識睇波黈伬,已經係[大頭仔]胡國雄先生榮休果年

何容興呢位一代鋼門,都只係聽過個名

印象中佢有d似任達華

同期有個又係好勁奰s門,叫仇志強

我留意本地足球時,

已經係92年的時期,

當時我最like係東方

最難墮的胎, 就是你我各懷鬼胎.

其實前港腳葉尚華,門將任煒雄都拍過戲,葉係無記都好多演出,仲會做埋主持!任就係「脂粉雙雄」中扮演奸角!

我識睇波是1987年到,當時香港足球聯賽已經是全華班冇外援(兩年後球季足總再批准有番外援)聯賽90分鐘打和仲要射12碼(好似和波有一分,射贏12碼有兩分)我記得星島是12碼王,射親都成日贏,所以有 "噴射機" 之稱!不過我當時都係種意南華

我睇香港足球之所以愈做愈差, 係因為足總管理不善, 從來不見足球員走入社群, 同時管理當局又黑箱作業, 不懂弄好足球運動 及 吸引贊助所致.

我記得南華在80年代有1-2年踼得特別差,幾乎要降落乙組,生死存亡果1-2場比賽重電視直播添,大球場更加座無虛席!

不過我都系比較鐘意有外援時代的精工及寶路華,其中有一個英國外援叫克捷臣好好波,當選過香港足球先生!依家d波o既水準比當年差左一截!

引用:
原帖由 虎榮 於 26-2-2009 03:22 發表 我記得南華在80年代有1-2年踼得特別差,幾乎要降落乙組,生死存亡果1-2場比賽重電視直播添,大球場更加座無虛席!   不過我都系比較鐘意有外援時代的精工及寶路華,其中有一個英國外援叫克捷臣好好波 ...

唔係幾乎,輸左比荃灣之後係篤定降班,....

只不過受挽留......完全淋漓盡至破壞了制度!

老鬼克捷臣,寶路華外援,外號長脚蜢曾效力曼城

引用:
原帖由 kkeeleung 於 26-2-2009 02:33 發表 我睇香港足球之所以愈做愈差, 係因為足總管理不善, 從來不見足球員走入社群, 同時管理當局又黑箱作業, 不懂弄好足球運動 及 吸引贊助所致.

贊成!各懷鬼胎.

引用:
原帖由 任因玖 於 25-2-2009 22:37 發表 我留意本地足球時, 已經係92年的時期, 當時我最like係東方

我最like東方是80's初,英國國脚漢斯貝利替東方把關果時!

引用:
原帖由 hongkongman 於 25-2-2009 15:30 發表 yes,Mr a Woo.龍門何容興是華人最高的龍門.有六吹二吋高.有効力過南華.拍過電影救世者.角色扮演Lawer.奸角一名.片中還有尹志強演警察.發哥演Killer.李修賢演火爆警察.另在射十二碼比賽中.因 接了張子岱的十二 ...

是的,何容興身高比另一門將朱國權還高,有趣的是他雖是門將,但本來是踢中鋒的

他出身星島,因當時隊友香港當家門將朱柏和狀態大勇,所以致他曾以中鋒位置上場.

引用:
原帖由 Diamond 於 25-2-2009 15:45 發表 論壇大人從善如流,增加了此足球吹水區,晚生先在此致謝 睇左上面Oldcake朋友的焯見,原來個個都係晚生的前輩自己識睇波黈伬,已經係[大頭仔]胡國雄先生榮休果年何容興呢位一代鋼門,都只係聽過個名印象中佢有d ...

好欣賞胡國雄

仇志強係馬華,轉会條件:高薪+一層樓

引用:
原帖由 999 於 26-2-2009 13:45 發表 是的,何容興身高比另一門將朱國權還高,有趣的是他雖是門將,但本來是踢中鋒的他出身星島,因當時隊友香港當家門將朱柏和狀態大勇,所以致他曾以中鋒位置上場.
朱國權 又名朱皮 現和 廖俊輝一起當香港足球代表隊的教練. 二位往昔都 是守門員.咁啱.......

引用:
原帖由 999 於 26-2-2009 13:17 發表 唔係幾乎,輸左比荃灣之後係篤定降班,.... 只不過受挽留......完全淋漓盡至破壞了制度!   老鬼克捷臣,寶路華外援,外號長脚蜢曾效力曼城
Let  us  review  the 1979-80香港足總盃決賽  精工對Bulova 3:2 胡國雄. 森寶.Mak Ko Li,Mak William.  Bulova-黃金褔..Benny,[

80's 初精工的荷蘭七鬼令我愛上足球.

引用:
原帖由 simonkawah 於 26-2-2009 16:54 發表 80's 初精工的荷蘭七鬼令我愛上足球.
我記得有穆倫,迪莊,華希恩,南寧嘉 ..四 名.....

1989 年 TVB 宣傳90 世界盃廣告片斷.Do you still  remember it until now?

發新話題