23 12
發新話題

香港的經典鬼傳說

引用:
原帖由 任因玖 於 26-3-2008 16:10 發表   其實小弟都是在香港仔長大的, 都聽聞好多古怪的事跡. 華富村同華貴村更是"第一"多的地方.

玖叔可唔可以講少少出來和大家分享下.

引用:
原帖由 cmlwts 於 17-5-2008 09:30 發表 alimama_pid="mm_10940003_942699_1964644"; alimama_titlecolor="0000FF"; alimama_descolor ="000000"; alimama_bgcolor="FFFFFF"; alimama_bordercolor="E6E6E6"; alimama_linkcolor="008000 ...

當年都好轟動, 阿婆給無良司機車死, 無良司機不顧而去, 之後不久就拍到這幅相, 這幅相出現了之後, 就有人偷偷去鰷{場拜祭.

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 17-5-2008 20:48 發表 at the final did police cagught the driver yet ?  

新聞無咗下聞, 好似暫時捉唔到.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 22-5-2008 19:02 發表 但係2006年有報道話呢張相係假架喎... 個無良司機受懲罰就應該... 但係張相係真定係假無人得知囉...

2006年.... 真係冇咩印象..... 但件事發生鼲搨@先至有人契T相去驗.... 我記得當年都有人討論過幅相真定假, 但冇一個好有力的證據話幅相係有人做手腳.

當年影快相還是用緊飛林, 所以要做手腳不容易, 而且外人要咧嚄竣閰酗飌竣漈}就更難.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 24-5-2008 17:40 發表 呢個鬼騎士事件我都有聽講過... 真係咁鬼死猛??? 不得而知囉...

我反而聽過其他鬼故事, 而未聽過呢個鬼騎士故事, 另外我聽過過一個鬼故事和騎士有關, 地點約大埔道或大埔道和龍翔道交界附近(不太記得), 有一隊騎士約了一齊遊車河, 去到上述地點時, 所有人突然見到其一位騎士後坐, 多了一位白衣女士側身坐了後坐, 但該騎士明明出發時係單騎........  而當時該騎士唔知到後坐多了一位乘客.......  但當時開緊車, 全部人都唔敢講出來, 驚嚇親該騎士, 而發生意外.........

好在過多一陣就不知不覺走了. 之後停車所有人問返該騎士, 該騎士都唔覺得有唔妥. 但當時全部人都好清楚見到......

另外我有個朋友有個故事, 我朋友個大舅返開夜間的士, 有一晚大約十二點至三點(時間唔太記得)送個客去到荃灣老圍, 之後開走, 途中見到有客截車, 係一個有紅色頸巾的女士(其他服飾唔記得, 只記得當時係夏天, 而佢的服飾和當時天氣不大配合), 咁個司機見有生意做咪停車俾佢上車, 上車之後冇耐, 司機望下個倒後鏡........  e......... 唔見鱄茪H.......... 咁但係個司機想可能冇街燈, 黑暗, 所以一時眼花..... 咁過了不久睇返, 見到返, 過了不久司機又望倒後鏡, 又見唔到.........  但個司機繼續開車, 之後又了一陣, 又望倒後鏡, 又見到佢坐係到......  到這時候司機開始心驚.........  會唔會........ , 跟茪S繼續開車去到石圍村條大天橋位址, 司機又再一次望倒後鏡, 點知又唔見個女乘客..........  司機驚慌起來, 跟蚍鬙h路邊石墩處, 之後係個倒後鏡見個女人個頭係後坐下面慢慢升上來流茖潀皛韟 , 司機大叫, 然後立即奪門向荃灣方向逃走, 走了約五十多米, 司機聽到後面遠處有一把充滿憤怒的聲音在罵, 司機一路跑一路偷偷向後望, 偷偷望了幾下後, e.........  好似係人喎........ , 跟荋N係報警叫救護車, 警察來到調查, 笑到班警察死咁濟. 原來個女人係縮落後坐下面用兩隻手指挖鼻糞..... 所以個司機三次都見佢唔到, 而係第三次挖鼻糞時, 因為司機撞車關係, 兩隻手指直插入鼻孔, 因而兩行鼻血直流......  , 雖然事件都叫平安渡過, 但係可能心理負擔同陰影關係, 個司機過了不久就無再開夜間的士, 轉了行. 呢件事也成為了荃灣警察局內一件笑話........ [ 本帖最後由 adamying 於 25-5-2008 10:47 編輯 ]

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 25-5-2008 16:55 發表 呢個笑話都聽過... 仲有一個類似既... 故事我簡化d啦... 有個的士司機接左個女乘客... 跟住個女乘客咱狎蚅囿G出黎問司機食唔食... 個司機話唔食左後個女人就話: 我生前好鍾意食蘋果架... 嚇到個 ...

......  做的士司機都好難下.......

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 25-5-2008 16:52 發表 講起呢件事... 有一個笑話... 向一個夜晚... 有一個男仔揸住電單車載住佢女朋友... 而佢既女朋友就白色長裙再加長頭髮... 咁但係個女仔無戴頭盔...d頭髮又遮左塊面一半... 向路上有一個警察見到 ...

哈哈哈 

引用:
原帖由 cmlwts 於 11-7-2008 17:29 發表 金茂坪戲院鬧鬼金茂坪戲院位於秀茂坪曉光街,這是一間荒廢多年的戲院,大家知唔知點解會荒廢呢?而大家又知唔知點解呢間戲院荒廢左咁耐仲唔拆架呢?傳聞呢間戲院曾經是一間風光一時的戲院,直到一次意外的發生 ...

e...我覺得好似套電視劇"全院滿座"

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 14-7-2008 09:10 發表 講起套全院滿座就令我諗起陰陽路第一集... 做到十幾集...越做就越黎越似電視劇...

???? 點解"全院滿座"會令你想起陰陽路第一集.

O.... 原來係咁, 不過我比較喜歡有錢嘉樂做個集, 夠攪笑.

今日東方日報

華富村真係咁.........

【 本 報 訊 】 香 港 仔 華 富 前 日 發 生 的 離 奇 墮 樓 案 , 女 死 者 身 份 仍 然 不 明 , 警 方 昨 晨 在 現 場 張 貼 告 示 , 呼 籲 市 民 提 供 消 息 。

死 者 姓 林 ( 四 十 五 歲 ) , 身 高 約 一 點 六 公 尺 , 中 等 身 材 , 蓄 長 至 肩 膊 的 微 曲 短 髮 , 被 發 現 時 穿 白 色 外 套 、 淺 綠 上 衣 、 淺 杏 色 三 個 骨 褲 及 白 色 波 鞋 , 戴 上 淺 粉 紅 色 邊 無 框 眼 鏡 , 身 上 無 證 明 文 件 。

警 方 將 於 周 二 剖 驗 屍 體 , 並 呼 籲 有 消 息 提 供 的 市 民 , 致 電 六 一 四 八 ○ 五 五 一 或 二 八 五 九 四 二 五 九 , 與 西 區 重 案 組 第 二 隊 聯 絡 。

梯 間 有 血 漬   案 件 離 奇
案 發 於 前 日 下 午 一 時 許 , 目 擊 者 發 現 一 名 女 子 由 華 富 華 光 樓 高 處 墮 下 , 跌 在 依 山 坡 而 建 的 樓 梯 上 , 送 院 證 實 不 治 。

警 員 發 現 女 死 者 頸 部 有 傷 痕 , 事 後 在 大 廈 十 四 樓 走 廊 欄 邊 發 現 疑 死 者 遺 下 的 一 隻 波 鞋 , 走 廊 地 面 有 長 達 二 十 公 尺 血 路 , 十 三 樓 外 牆 及 十 三 至 十 四 樓 梯 間 有 血 漬 , 認 為 案 件 有 疑 點 。

嘩, 猛到日光日白都見到.

cmlwts兄, 有冇九龍灣聖若瑟中學山邊鬼軍隊步操同摩星嶺日本鬼軍隊堅守基地o既故事呀, 我未聽過呀.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 11-3-2010 09:04 發表 唔出奇!如果個人本身能量弱(即精神差),有可能見到o架!

好彩我好少能量弱, 不過可能我能量弱鶪, 其他人可能當了我係鬼.

引用:
原帖由 超人兄弟 於 16-3-2010 09:17 發表 o合~...o甘你鶪濏隋磹[Rider單車咪變o左Ghost Rider??!

e...... 係喎, 不過其實我想變身做Kaman Rider, 變錯左做"尼古拉斯基治"遮.

e... 你唔講我都唔覺得佢倆個似, 你一講我又覺得佢倆個有幾份似.

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 10-4-2010 21:42 發表 最近香港好似無乜特別既鬼傳說... 莫非又要等十幾年之後先有新既傳說???

近來香港殺氣重, 鬼怪都驚殺錯良民, 尼埋一邊.

而且香港現在夜晚光污染咁嚴重, D鬼怪見光死, 點出來.

剛剛在網上看到, 唔知當年有冇人看過, 我就未見過.

出處大陸ETtoday新聞網.

死者叫外賣? 港府默認「新界北茶餐廳靈異事件」

現在正值農曆七月,也就是俗稱的鬼月,香港曾經發過「新界北茶餐廳靈異事件」,4名死者竟然打電話叫外賣,還用冥紙付錢,震驚香港社會,後來警方介入調查,香港政府也沒有否認,而這就成為當地第一起、也是唯一一起沒有被官方隱瞞的靈異事件。

什 麼樣的靈異事件讓港府公開並且默認呢?這個1989年12月發生在香港新界的不可思議故事,被俗稱為「新界北茶餐廳靈異事件」。據傳,當地一家名為「潮湧 記」的茶餐廳接到電話,需要加底蛋飯、牛河粉等食物,說要送到大埔田西邊的喜秀花園別墅一個單位,點了大概4個人的份額。

然而,茶餐廳夥計到別墅後,按了門鈴,卻沒人來開門,再敲門大喊「送外賣」,門才開了很小的縫,把錢遞出來,並要夥計把東西放在門口就可以。夥計覺得很奇怪,但照做了。

當晚,茶餐廳老闆清點收入時,忽然發現一疊冥紙,以為是夥計惡作劇,把所有人叫來盤問,大家卻都說不知道是怎麼回事。

隔天,同一個單位又點了外賣,同樣是從門縫中遞錢,老闆數錢時又發現了冥紙,驚覺事態不對。第三天,老闆親自送外賣到該單位,本想透過門縫看一下裡面,但完全看不到,仔細看清楚錢沒問題,就此作罷。

只是回到茶餐廳後,老闆當晚數錢,發現這些錢竟然變成了冥紙,嚇得趕緊報警。員警到該單位調查,拍門都沒人回應,電鈴也是壞的,於是破門而入,發現地上躺了4具遺體,應該是天冷燒炭取暖時中毒身亡,但他們的肚子裡卻殘留著最近幾天從茶餐廳叫外賣的食物。

而員警詢問附近鄰居,鄰居也不知有人死亡,只說最近幾天晚上有聽到屋內打麻將的聲音。然而,不可思議的是,法醫驗屍之後發現,4名死者已經死亡超過一個星期;另外,茶餐廳的冥紙上,除了外賣夥計及老闆的指紋,還有其中兩名死者的指紋。

當地村民請來靈學大師來看,解釋說因為該別墅陰氣重,加上死亡之時又是沖煞之時,4人的魂魄都沒有離開遺體,才誤以為自己還活在人間。當時香港媒體當時對此大篇幅報導,香港政府並沒有否認,這起事件也成為官方默認當地第一起、也是唯一一起沒有被隱瞞的靈異事件。

‹‹ 上一主題 | 下一主題 ››
 23 12
發新話題