36 12
發新話題

人生苦短, 只係口頭禪?

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 31-7-2010 10:54 發表 Toby大大已經賣左比佢既太座喇...

係既~係既~ 說的確切

佳在你遇到我 不愛計較的我 算你壞人有好命

引用:
原帖由 toby 於 4-8-2010 20:46 發表 ....希望老婆睇唔到!有你地,我唔累!仲有,如你每天都在做你喜歡的事,你會累嗎?我很享受~~但我近來為新公司較忙,所以齋睇較多,唔好怪我...

在toby阿大面前, 好似事無不可對人言咁坦然  > 自述: 最近無咩較喜歡做

所以對toby阿大所言, 甚羨慕! 

點會有餅友怪toby阿大你呢~ 只會可惜......少咗跟阿大你在餅網相遇啫~

引用:
原帖由 toby 於 5-8-2010 00:03 發表 樽姐,我說喜歡做的事,是上老餅喎~~我雖唔係日日出帖,但我日日追帖架!

雖然係夜深, 小樽緊係知阿大你喜歡做既事係上老餅網啦~ 要找件喜歡做既事, 暫時連想既意欲都無咩, 唔知呢種係咪叫無欲無求? < 唔好意思, 打完呢幾隻字, 自已都忍唔住笑咗出黎~ 唔係強說愁... 人生苦短, 緊有時未搵到喜歡既事去做, 人生就變得無聊? 可能在搵緊既過程有顆 無欲無求(小樽又苦笑咗~)既心, 係正常? <<<< 嘩~ 貼翻題啦~

引用:
原帖由 ar_woo 於 4-8-2010 02:06 發表 ......故事結束了,你能領會蛛兒最後一刻所說的話嗎? 世間最珍貴的不是‘得不到’和‘已失去’,而是而是現在能把握的幸福。   

謝謝ar_woo轉載既故事. (剛看完)

只係凡人煩惱自尋嘛 ~ 總對‘得不到’和‘已失去’放不低.

引用:
原帖由 inabottle 於 5-8-2010 22:24 發表   謝謝ar_woo轉載既故事. (剛看完)   只係凡人煩惱自尋嘛 ~ 總對‘得不到’和‘已失去’放不低.    

好似講緊買六合彩咁

總對‘得不到’頭獎 和‘已失去’機會(買多幾十蚊, 中既機會大d ) 放不低既心情下...... 繼續買下去

引用:
原帖由 toby 於 6-8-2010 21:36 發表 轉自Chuah Hooi's Facebook Notes:教你如何看清一个人的本质 很靠谱的 Tuesday, July 27, 2010 at 11:10pm 1.不吸烟饮酒的人,大都是对自已严格要求的人。一般可 ...

如能盡曉杜月笙先生所言, 相信需要一段日子, 之後都已成為老餅一名 , 同時亦已看破世情 ~ 看破世情即世故啦... , 盡在意料之內也~

引用:
原帖由 toby 於 6-8-2010 21:36 發表 轉自Chuah Hooi's Facebook Notes:教你如何看清一个人的本质 很靠谱的 Tuesday, July 27, 2010 at 11:10pm 1.不吸烟饮酒的人,大都是对自已严格要求的人。一般可 ...

反覆思量杜先生所言; 感到人生又豈可盡如人意, 大家都想活得更稱心滿意之嘛, 只係在不斷調整/節對世事既看法, 令自己開心. 雖然要遇上既事是天意人難以預測, 總有如杜先生既方程式一套上, 人又自然好似看開了...抑或只係未再遇上更難的難題而已呢? 又多想了  

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 25-8-2010 01:04 發表 今次 823 菲國事件,可見一斑,嗰領隊完成了最後一件工作,一個男人盡了丈夫及父親的責任,乎復何求呢 ? 其它的苦也算不了甚麼 !

死了也就什麼都沒有了? 完了嗎? 苦思... 輪迥都未可知.......又再苦思...

但活著的人總受著思念的苦, 思念死去的人, 盼時間早日可以沖淡一切~

這個帖令小樽很回味~ 出帖之時在想緊咩呢? 已想不起來了~

剛過去既周日聽到電台一段對話, 話題好似係圍繞開心唔開心...節目接了位聽眾來電, 該位女仕曾患抑鬱病, 佢想分享一下之後痊癒既過程, 其中佢提到"三下": 放下, 當下, 勉強一下.

大家都會明"放下"所指, 不要擺太多野在自己身心上, 要懂得放下

活在當下, 好易講, 究竟點先至係呢? 例如, 食飯咁, 就要專心去細味享受美食, 無雜念......瞓覺就要完全休息, "專心"入睡唔好想其他野...

當未做得到"放下"及'活在當下", 就要同自己講: 勉強一下先啦! 

引用:
原帖由 inabottle 於 23-2-2011 00:35 發表 這個帖令小樽很回味~ 出帖之時在想緊咩呢? 已想不起來了~   ...... 

小樽即係話: "放下"了...某件事卦...真係完全記不起來為咩開[此帖呢! hohoho

引用:
原帖由 cmlwts 於 26-7-2010 11:31 發表 其實,此是一個哲學問題.就是, 生而為人,所為何事?..............   莊子曰"吾生也有涯",有點解到你的意思.

點解好似無睇過cmlwts兄既帖既? ... ,個網穿咗 ...漏網之魚

細味之~細味之~

人生苦短, 睡眠不可短...各位仍未入睡既餅友, 早唞! goodnight~

引用:
原帖由 WK1959 於 28-2-2011 19:33 發表 有個婆婆,成日都好多盺,愁眉苦臉,有人問佢為乜事呢?婆婆話:我諗到頭髮到白哂,點都諗唔通點樣可以少d白頭髮?????  

煩惱自尋?白髮自尋?

好似減肥"計劃"係要周詳一D咁, 所以三五知已就一齊"食住傾"啦! 一邊為未來辛苦去減肥前, 大刷一餐先...結果係越減越肥.

A: 人生苦短...

B: 你又識講人生苦短呀, 但你又係樹浪費時間, 長嗟短嘆... 你係咪無野搵野黎搞呢?!

A: 你咁識諗, 你講D啱聽既野安慰吓我唔得既...

B: 我唔想陪你浪費你既時間喇~ 去搵好野食...?!

A: 我都唔肚餓...

B: 咁食好野前, 陪我跑兩個圈先...

A: 人生苦短, 咪咁無聊

B: 我終於明白你既"人生苦短"喇...

A: 你明D咩呀?

B: 係你既口頭禪. 跑啦! 你就好快想食野架喇!

最終B跑完係咁開懷大食, A就睇住B既食相笑開懷

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 1-3-2011 01:02 發表 台灣有一則新聞,有一個人準備去自殺,但係佢要做隻胞鬼,走去夜市大食一餐,食胞之後就想,有 o甘多好 o野食,死 o左真係可惜,最後就打消自殺念頭. 好多 o野都係,唸前面並後面,結果就 o吾同 o西 ! ***

一念之差... 兩個世界

三思過後... 死念打消

唔再執著

引用:
原帖由 luckyrat 於 1-3-2011 01:59 發表  其實「人生苦短」四個字,每人的想法俱不同;在不同時間或不同環境下,想法亦會不同!

因為,天下無不散之筳席嗎? ...

對呀~ 帖題都改過兩次...因想到既野有變而改帖題, 都係環繞 「人生苦短」四個字.

36 12
發新話題