發新話題

我的收藏-珍藏.

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 16-10-2008 22:48 發表 我都認同,係機扭蛋好浪費,只係貪手勢.

我都情願成套買...真係浪費金錢同時間!!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 LINDA 於 17-10-2008 18:47 發表 看見moneyismymoney先生的珍藏真是歎為觀止; 我也來湊熱鬧一, 並不是甚麼珍藏; 只是一些舊東西而已,獻醜一, 請勿見笑!   這個是父親節禮物, 自製毛冷蛋糕.不過父親看了一眼後叫我 ...

Linda,好難得你將私人珍藏同我o地oldcake分享...thanks

最難得你能夠留得住你的珍藏...沒有因為一些因素而棄掉( 例如,擺放空間,搬屋...等 )

引用:
原帖由 LINDA 於 19-10-2008 20:38 發表  

???!!點解冇o西 D 貼o既?!!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 14-12-2008 23:16 發表 小時有過一架細小的,終於找到一架了,不過大了很多.  比在大店堛漸迨F三分一. 

我細個時恨到流o西口水~....

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 17-12-2008 10:55 發表 似比大大刪哂囉... 唔知有乜事... 連人都唔見左...   $兄... 二百蚊能夠買到自己鍾意既野... 我相信值得既...

??!!Linda 佢o的帖好正常o者...!!

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 18-12-2008 12:48 發表 非也... 我懷疑係佢本人要求既...

為乜o尼?!都發表o左 lor~...又有回帖...,大家都傾得幾開心o架...同埋發表之前應該諗過 gala...

引用:
原帖由 LINDA 於 19-12-2008 10:45 發表 moneyismymoney先生,超人兄弟先生,聰洛多薩比及Celia妹妹 很感激您們的關心並請原諒我的不辭而別!都有兩個月無正式拜訪老餅論壇了,其間收到了一個Private Message 引致我不安.也許寫者無心,閱者有意的情 ...

hello Linda ,

你好!很高興妳能夠抽一些寶貴時間來解開我們這個不解之謎!thanks

其實我也覺得這位 member 頗為過份....

原因妳剛來 oldcake net 不久...理論上應不會跟一些 member 太熟...既然不太熟..何以用這樣的詞句來跟妳傳話...實在不對!!

以上妳所提過的 oldcake member 名字都是可以分享開心或不開心的交心朋友...( 還有其他大部份member 也是不錯的  )

妳可要常來 oldcake net 跟我們多加分享o何~

我們等著妳的珍藏o尼~

引用:
原帖由 LINDA 於 19-12-2008 20:31 發表 超人兄弟先生,   很高興您對我的體諒!不但沒有責怪我的任性行為而且很照顧我們每位成員!更開心是您很尊重女性! 過去的不歡都一掃而空吧! 以後我會多加慎言.   您說得很對呀! 其實 moneyismy ...

hello Linda,

每人也有任性的時候...只要及早覺醒( 先覺後醒 )就可以了!

這樣當然困難,但只要盡力提醒自己便可! ' 人 ' 不是聖人,' 人 ' 只是這個世界的學員!

' 人 ' 應該互相尊重...不論男或女....當然酮X說理的女性男性更會多加尊重!

說到情緒智商本人更是 -0

oldcake net 就是給大家分享分憂的平台呢...所以希望妳給 ' 它 '( oldcake net )機會吧!

妳的珍藏更是典堂級呢~怎會失禮!

煩請 Linda 妳不要再叫我超人兄弟先生了...這樣令到本人很拘緊!叫我超人兄弟便可!

來此論壇可以輕鬆些的!

引用:
原帖由 LINDA 於 20-12-2008 09:30 發表   超人兄弟,   我也不客氣這麼稱呼您. 很多謝您的提醒! 您說得很對而且比喻得很好呀,說理的人的確會被多加尊重, (自己都不說理就讓著要別人尊重)正正是自己的寫照. 擁有包容之心的人我相信情 ...

o吾~其實我係提醒緊自己o者

我也很榮幸結識到一位文質禮貌的妳 !!

引用:
原帖由 LINDA 於 20-12-2008 10:27 發表 Celia妹妹,超人兄弟先生,moneyismymoney先生,聰洛多薩比先生,   感言幾句....   昨晚及今早突然感受到一種很"暖"的感覺, 就象回到童年一樣!很喜歡七至八十年代的歌曲及事物, 原因是最快樂的日子. ...

Linda 妳太言重了!

是的!進入 oldcake net 就好像變回童年一樣...我經常地跟他們(cake 友)說我是 ' 細路仔 '...

引用:
原帖由 celia 於 21-12-2008 00:17 發表   Hello good night 細路仔   其實我都覺得係架,有時黎到oldcakenet唔知點解,會覺得自己好似細路女咁,明明自己都大個啦~~

好似手塚老師 ' 神奇糖 ' 女主角o甘~?!

不過人o地要食糖變,而celia 妳就要入 oldcake net 變...

引用:
原帖由 celia 於 22-12-2008 01:06 發表  超人兄弟就唔同la,佢係比神童更神童既超人神童

神童 Fai ?!

你神經...but 我神化 wow...

神神經經...神神化化...

haa...haa...double shot!!

引用:
原帖由 LINDA 於 22-12-2008 20:01 發表 Celia妹妹,   您唔好飄鬙h呀! 要陪住我喎! 我答應您以後的日子會過得很有意義及開心,不會再浪費光陰. 細眼鴾k仔無咁靚,扯大當然好, 不過唔舒服就一定要休息喎!要聽話鴾k仔才 ...

話回頭, 今晚天氣會好凍,千萬別再著涼!!!

Linda 妳說到天氣好凍令我想小時候的聖誕節....

* 小時候的不願}...因天氣很冷

* 天氣很冷的得幾度在被窩中騰騰震...第朝早上不想返學....

* 爸媽對我說聖誕老人會等等我睡著了放禮物....( 當然是爸媽放 )

* 小時候學校的課室璧布板跟同學們集體布置!

* 學校於聖誕做前開 Christmas party 然後老師派禮物...就可以返屋企...!

* 24/12 夜在家窗外等見/聽報佳音!

這樣碎碎的回憶就是聽完 Linda 說 '天氣好凍'  所想起的思悴....

Linda 妳也多加穿衣o何!

Wish all oldcake friend ' Merry Christmas ' !!

引用:
原帖由 celia 於 23-12-2008 00:27 發表   Cacaca~~神神經經同神神化化... 好!   double shot 梗好過single shot啦

hee...sure~..!

更係o拉...,夾餅o咼!!

dear celia & pizza dede~

takecare~hope u & u get well soon !!

引用:
原帖由 celia 於 27-12-2008 00:03 發表   照顧弟妹變成責任,又要在弟妹面前樹立好榜樣,父母亦會自然地對年長的哥/姐千叮萬囑要點點點

唔可以咁輕易示弱,我亦曾聽過有D做大哥哥大姐姐的抱怨過唔想做最大

不過,另一方面,他/她們往往是為家庭付出最多,兼顧最多,所以我覺得是好令人尊敬的

引用:
原帖由 LINDA 於 27-12-2008 01:55 發表 做大很不容易, 被罵及責怪最多, 時常抱怨不想當大家姐,
至於妹妹們尊敬我就少少啦! 有時候想起很開心 !

hee...插o下o且先Я位...至於我...就更係想做大o個個o拉!

因為有細佬妹聽我話(我話一佢o地o吾敢話二 )及鍚我...

奈何...我係最細o個件,無計!!( 發夢就有我份  )

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 28-12-2008 00:35 發表 有時未必你想得咁好,我見過一個幼稚園細佬,蝦個小學既家姐,奈何.....

引用:
原帖由 LINDA 於 28-12-2008 01:03 發表   超人兄弟,   當大的真不容易, 並非優差! 每當反叛之時, 可使您煩惱不堪. 當最細會偶然失去部份權利,往往被人最痛愛, 得益始終最多!   我有機會必選當細 (重要最細果個)   mo ...

當然當大的很不容易...我認同~!,但~每事也有好與不好兩面...只不過我在想好的一面罷了

是的!當細有時真的很好...時常都受保護著..

我在表兄弟妹中差不多最大...所以到外婆做節吃飯時的雞肶]一定冇我份... 這是做大的煩惱

引用:
原帖由 LINDA 於 28-12-2008 12:12 發表 非常認同超人兄弟先生的說法 ,每事都有正負面之分, 激氣及煩惱過後又變回鉔阞漱@幕,回想後悲喜交集; 頗有趣的!   身同感受! 每逢做節兩隻雞]永遠都是兩個胞妹各分其味!很羨慕呢!

' 人 ' 如沒有 ' 悲 ' 就不能感受 ' 喜 ' !

引用:
原帖由 LINDA 於 2-1-2009 09:25 發表 超人兄弟,   對呀! 有慈必有悲,有悲必有喜! 特別從 "悲" 而來的 "喜" 會更加珍惜. 您很有當大哥哥的條件呀!   Linda

Hello Linda,

o合~慈---悲---喜---捨...妳好有慧根o牙!!

捨...又轉到喜..因施比受更幸福.. ( 有能力幫人真的好開心 )

引用:
LINDA 於 2-1-2009 09:25 發表您很有當大哥哥的條件呀!

Linda 妳的金句....'' 您好叻逗人開心! ''

引用:
原帖由 LINDA 於 3-1-2009 00:36 發表 超人兄弟,

引用:

超人兄弟,

您好!  我本身並無任何宗教信仰的,  對四無量心的真正理解不多,

在我而言就是關懷愛護吧!

好!簡單直接!四量心巳包藏其中!(試想想看)

引用:

開始踏入了中年,  一直還自以為懂得關懷及愛護的真正意義,

感受過您對各會員的真正關心及照顧後, 自己還須多加改善!

妳這樣說實在令我感到慚愧汗顏 我還需向 Linda 妳多學習!(看妳對 celia,聰君,及 $$ 便知)

引用:

我並不是逗人開心奉承的說話(無必要), 全是真心話!

首先多謝妳這樣說!本人說的也是 ' 全是真心話 ' 啊! ( 因我喜愛說逗人開心的話...我喜歡開心的世界...我不喜歡見到人悲傷 )

發新話題