25 12
發新話題

還珠樓主(蜀山劍俠傳)

引用:
原帖由 虎榮 於 3-3-2009 23:50 發表 近十數年,外國掀起了一陣奇幻熱潮,除了早已成為經典的龍與地下城的《龍槍系列》,更有再起風雲的托金斯.《魔戒》和羅琳的《哈利波特》,這些作品深深的吸引了千千萬萬的讀者,說實在的,早在上世紀三十年代,我們 ...

o尼套書真係好 ' 正 ' 好 ' 堅 ' ~!!我o的朋友個個睇完都讚不絕口!虎榮兄好識貨!!

內容堶悸漸幻好前衛~...不知還珠樓主是怎樣有這o甘玄奇的頭腦去創作?!! 早陣子想買回繁體版...但巳絕了版! (因為我只得國內簡體版)

各位 cake 友 & 虎榮兄 知道現時那媮晹麥c體版賣嗎??!請告知~thanks!!

我知道後期的紫青雙劍是由倪康所補筆!

感謝 bro mythz 為我整這個印章
thank you so much!!

引用:
原帖由 虎榮 於 8-3-2009 18:05 發表   

超人兄,剛找到一些大書店及旺角樓上書屋的資料,繁體版本的《蜀山劍俠傳》包括《紫青雙劍錄》在內,在香港已經絕了版!現時市面只有簡體版本在流通.

我手上的台灣聯經版本購於1991年,應該是最好的繁體版本了,因為書中每一頁均有著名武俠小說家.葉洪生先生的評語及註釋,對讀者可謂事半功倍! 可惜這個版本在台灣亦已斷版,不過在當地的大型書店或舊書店或仍有存貨,而且當地亦應該有其他出版社所印刷的繁體版本.此外,以我所知,香港公共圖書館當年亦有大手筆購入台灣聯經出版的還珠樓主全集(即我手上的版本),在公共圖書館的中央書庫應該可以找到這套書及借閱.

謝虎榮兄!

可惜近期我也未能抽空到臺灣一遊!

聯經出版的還珠樓主全集我也曾在公共圖書館借閱.....真係大力瓥爛!

後期因為無恆心還書...所以...無借了!我最想擁有一套...喜歡幾時睇便幾時睇!!

虎榮兄,    如有時間請盡快 post 我偶像之照片吧~謝謝!

引用:
原帖由 虎榮 於 23-10-2009 23:43 發表 呵呵! 本來想寫完介紹先post幅相 , 見你咁心急, post住先啦!       還珠樓主後生果陣都幾肥dodo, 不過佢晚年就真系人比黃花瘦! 可能因為病痛影響, 一派書生文儒雅士的模樣! &nb ...

o華~ o華~...o華~....重等你o吾到令仔! ' 正 ' o牙 !( 痴o左! )

o下~....o甘老o左o個張o尼~???! 咬~...咬....快 d post 埋o拉o吾該o牙虎榮大爺!

引用:
原帖由 虎榮 於 24-10-2009 00:07 發表   哈哈! 你咪咁跨張! 佢老左重好樣d呀! 系咪好想睇呢? 明天請早!

Ayiyaya~ya~ya~ya~yaya......豈有...............不等你o尼~虎榮大爺!

記得o番~ !( 你知我幾煩 gala~...我會成日提你 ga! )

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 24-10-2009 01:35 發表   可惜, 可惜 如果佢四眼咁就 per~~~~~~perfect  四眼肥仔會會長一定係佢.

o甘你將佢改到四眼咪得 lor~! 你得格....

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 24-10-2009 11:25 發表   四眼唔係亂比人....入四眼肥仔會好嚴格

咳o吾~....我都算係o架,我 F2 已經帶眼鏡 gala~!

引用:
原帖由 虎榮 於 27-10-2009 02:52 發表   年歲大了的還珠樓主看來多了數分的書卷味! (相片來自葉洪生先生的蜀山劍俠評傳).      

原來還珠樓主的近照就是這樣~....果然高人風範!

感謝虎榮兄成全我得見樓主!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 27-10-2009 07:33 發表   F2 = 中二.... 你 "中二"(同音) 帶眼鏡都係唔可入會. 明解唔明解...都要肥先得.     之前見過....D 張相不過同後生時好唔同樣.

我重o吾算肥~?? 你o吾係想話我 痴 X o下化?

引用:
原帖由 虎榮 於 10-1-2010 22:39 發表 蜀山剣俠傳的基本認識及概念1   還珠樓主本人涉獵甚廣,博通古今,對醫卜星相以及五行學說等雜藝還相當有一手,他所寫的蜀山剣俠傳亦當然牽涉這些題材!對於一些古老傳說及典藉,諸如易經,山海 ...
好o野~ ...虎榮兄終於教學環珠樓主蜀山武俠小說,好等為我這蜀山無知小輩解說...感謝~!

引用:
原帖由 虎榮 於 24-1-2010 11:35 發表 最新翻看一些還珠樓主的收藏,發現一幅他與結髮妻子的合照,比起之前的兩幅更細緻好看 ,待寫完蜀山劍俠傳的介紹後,再帖上來作結吧!
o華~期待!

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 26-1-2010 23:53 發表 虎榮兄直頭可以出書. 
我都係o甘話!

引用:
原帖由 虎榮 於 28-1-2010 01:25 發表    我諗無用架! 無$$麻!     其實我d文筆十分粗淺! 尚未入流, 難得有幾位欣賞, 於願已足!

乜o甘講o牙~....我o個o的就粗淺文筆~ !(o甘即係話我o者! )

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-1-2010 04:11 發表        偽人  好詞...要編入老餅字典. 

不如你開個帖叫 ' 老 餅 字 典  ' o丫~!

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 28-1-2010 08:42 發表  

咁洗唔洗借本 "文心" 你睇. 對你粗淺文筆好好....你睇我睇完之後...無人睇得明我寫乜 你都話我...."直情好有深度o既 up phone(深到o吾係好明o個種)"

我 D 文筆o甘粗淺....睇 "文心" do o吾會明 gala~ ...多謝癲! 都係留番比你bala~!

引用:

原帖由 foureyesfatboy 於 28-1-2010 08:42 發表  

我又唔係康熙...又唔係喬硯農老師...點可出字典無謂做人之患.

梳利....誤會鬻A意思...係開個帖唔係出字典...

引用老師名句一樣得o者~!

引用:
原帖由 叮噹 於 3-2-2010 11:05 發表   咦...真係唔多接受魔戒, 哈利波特, STAR WARS 唔怪之得對還珠樓主觀感麻麻地..   迷武俠小說個陣係小六至初中, 唔識欣賞還珠樓主(中文水準未夠 ), 睇落有D難道所以無心機睇, 還珠樓主D書唔夠雅俗共 ...
而家你大個o左可能你會鍾意睇o尼~!你心目中o既武俠小說係點樣形式o架?? 分享鴰

引用:
原帖由 叮噹 於 5-2-2010 11:05 發表   我鍾意睇主角夠特色 梁羽生男角最鍾意張丹楓 (萍縱), 女角練霓裳(白髮), 厲勝男(雲海)都唔錯但男主角好唔惦 . 古龍多出色男角, 楚留香, 西門吹雪, 陸小鳳但故事結構唔鍾意太偵探又愛故弄玄虛. 金庸男 ...
Oh...i see!o甘會o吾會留意武俠小說堶得既武打場面邊段最精彩o架?! 如果有....邊段最深刻?

引用:
原帖由 叮噹 於 6-2-2010 12:55 發表   個人覺得最精彩--   神鵰俠侶 : 重陽宮小龍女力戰全真道士, 金輪法王 小龍女本身是一個神仙化的角色, 白衣飄飄若仙使用金鈴索兵器. 各版神鵰劇中都是白衣仙子揮動白綢帶加上絕頂輕功在重陽宮 ...
thanks sharing! 我都鍾意東方不敗o個段o架~! 雖然佢不男不如o甘...但武功超凡絕世!

引用:
原帖由 虎榮 於 7-2-2010 23:55 發表 我套明窗版紫青雙劍錄(頭版)! 睇返價錢牌, 原來當年一套十冊都只不過是200元而已!  有d封面設計太大膽, 唔方便擺上來!        
昨天幫朋友搬屋就見到o尼套書....都幾想睇o下內容...!

引用:
原帖由 叮噹 於 10-2-2010 00:52 發表   飛來飛去? 大膽???
你意思係無咩特別~??

25 12
發新話題