標題: 琥珀青龍-片頭曲 [打印本頁]

作者: cmlwts    時間: 8-7-2008 12:59     標題: 琥珀青龍-片頭曲

http://www.youtube.com/watch?v=SMZvudClZnk

武指又係梁小龍,

改編自古龍小說.

作者: guy6011    時間: 30-10-2008 22:49

有冇師兄可以講吓呢套劇既劇情呢?我睇佢個片頭好精彩,好吸引我想睇佢,但我睇到有啲評論話佢當年一出本來被麗視寄予厚望,但最後被廣泛評論為強差人意,乜套戲真係咁差咩
作者: 虎榮    時間: 19-2-2009 03:12

引用:
原帖由 guy6011 於 30-10-2008 22:49 發表 有冇師兄可以講吓呢套劇既劇情呢?我睇佢個片頭好精彩,好吸引我想睇佢,但我睇到有啲評論話佢當年一出本來被麗視寄予厚望,但最後被廣泛評論為強差人意,乜套戲真係咁差咩

好似系講兩大幫派火併同互相愁殺o既故事, 由姜大衞及伍衞國等人主演, 故事講姜大衞識演的幫派少主得悉父親為親信所殺, 而該親信亦投向敵方, 導致幫派覆滅, 為報此仇, 他拜異人為師, 習得九幽劍法, 正欲報仇之際, 發覺途中愛上的人, 竟是仇人女兒, 而當年親信刺父亦有苦衷, 實為其父用計安排, 正感迷茫之間...

我淨系記得咁多劇情渣! 請唔好見怪!

作者: ABOY    時間: 10-6-2009 09:15

引用:

引用:
原帖由 guy6011 於 30-10-2008 22:49 發表 有冇師兄可以講吓呢套劇既劇情呢?我睇佢個片頭好精彩,好吸引我想睇佢,但我睇到有啲評論話佢當年一出本來被麗視寄予厚望,但最後被廣泛評論為強差人意,乜套戲真係咁差咩

好似系講兩大幫派火併同互相愁殺o既故事, 由姜大衞及伍衞國等人主演, 故事講姜大衞識演的幫派少主得悉父親為親信所殺, 而該親信亦投向敵方, 導致幫派覆滅, 為報此仇, 他拜異人為師, 習得九幽劍法, 正欲報仇之際, 發覺途中愛上的人, 竟是仇人女兒, 而當年親信刺父亦有苦衷, 實為其父用計安排, 正感迷茫之間...

我淨系記得咁多劇情渣! 請唔好見怪!

It is time to refresh your memory!

ATV 18 Jun 2009, 2:40am   重播  琥珀青龍

三堂主上官一劍把大堂主趙翎的首級獻給徐門,以示投降。趙翎之子趙軒(姜大衛)潛入徐 家堡,為父報仇,欲殺上官一劍之際,捏碎了「琥珀青龍」,內藏其父之遺書,始知其父原 是甘願獻出頭顱讓上官一劍偽降徐家堡,藉以進行反間計。真相大白,趙軒遵父命,與上官 化解仇恨,誓要合力消滅徐家堡

琥珀青龍 op         http://www.youtube.com/watch?v=31tHIgdjS0M

作者: 虎榮    時間: 12-6-2009 00:46

引用:
原帖由 ABOY 於 10-6-2009 09:15 發表 It is time to refresh your memory!   ATV 18 Jun 2009, 2:40am   重播  琥珀青龍   三堂主上官一劍把大堂主趙翎的首級獻給徐門,以示投降。趙翎之子趙軒(姜大衛)潛入徐 家堡,為父報 ...

多謝師兄提醒,睇黎有排追!

作者: guy6011    時間: 12-6-2009 21:23

希望到時可以有brother放哂上去youtube供大家收看啦,因為我好細個時(大概係1984年既中午時份)睇過呢套劇到依家都冇機會再睇過,希望brother可以滿足吓我啦
作者: moneyismymoney    時間: 13-6-2009 00:15

引用:
原帖由 虎榮 於 12-6-2009 00:46 發表   多謝師兄提醒,睇黎有排追!

雖然係明抄"白玉老虎",引起金老爺不滿,但真係拍得好好,可惜收視............................

作者: 虎榮    時間: 14-6-2009 17:01

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-6-2009 00:15 發表 雖然係明抄"白玉老虎",引起金老爺不滿,但真係拍得好好,可惜收視............................

無辦法,無綫咁多年都有慣性收視 ,加上當年無綫製作的武俠劇亦在鼎盛時期!

當年如果我家父母大人不是ATV die hard fans,我都無得睇呢套劇.

題外話,當年楚留香鬧雙胞,我家大人包括小弟都系比較鐘意ATV套俠盜風流多d!

作者: moneyismymoney    時間: 15-6-2009 01:05

引用:
原帖由 虎榮 於 14-6-2009 17:01 發表   無辦法,無綫咁多年都有慣性收視 ,加上當年無綫製作的武俠劇亦在鼎盛時期!   當年如果我家父母大人不是ATV die hard fans,我都無得睇呢套劇.   題外話,當年楚留香鬧雙胞 ...

同期毛記的武打劇我都有參考過,都係比麗的/亞記差 d,"俠"劇勝在明快,集數少,雖然尾兩集拖慢左,但經比"楚"劇優勝,以第一集來說,徐克直情係拍電影咁拍.( 題外話 )

作者: 虎榮    時間: 17-6-2009 00:48

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 15-6-2009 01:05 發表 同期毛記的武打劇我都有參考過,都係比麗的/亞記差 d,"俠"劇勝在明快,集數少,雖然尾兩集拖慢左,但經比"楚"劇優勝,以第一集來說,徐克直情係拍電影咁拍.( 題外話 )

我家大人當年並沒有跟隨大部分觀眾一樣追看楚留香,第一次看,還是在深夜時段看重播,整套看完,只可說演員及佈景不惜公本,但是劇情真的是拖得就拖,婆婆媽媽 ,特別是打鬥場面的慢鏡,多到真系頂唔順! 盜帥風流故事明快,影像流麗得多!可惜又系收視麻麻!

作者: tonytse0814    時間: 23-7-2009 00:18

咁就完了?? 究竟趙軒(姜大衛)與陳秀雯和他本來的未婚妻(蔡瓊輝)的關係如何?? (最後只交代蔡瓊輝假死, 此劇她戲份可能被大幅削減) 不過最後兩集有徐少強客串, 大結局打足大半集, 打夠了吧?
作者: moneyismymoney    時間: 23-7-2009 20:13

引用:
原帖由 tonytse0814 於 23-7-2009 00:18 發表 咁就完了?? 究竟趙軒(姜大衛)與陳秀雯和他本來的未婚妻(蔡瓊輝)的關係如何?? (最後只交代蔡瓊輝假死, 此劇她戲份可能被大幅削減) 不過最後兩集有徐少強客串, 大結局打足大半集, 打夠了吧?

好似草草收場咁,但個收場又幾好睇!

作者: whoiambatman    時間: 24-7-2009 07:20

為了加強結局氣勢,加了一個徐大俠,不過其他枝節又無交代,又接上一套禿鷹,又要繼續追劇.
作者: moneyismymoney    時間: 25-7-2009 01:09

引用:
原帖由 whoiambatman 於 24-7-2009 07:20 發表 為了加強結局氣勢,加了一個徐大俠,不過其他枝節又無交代,又接上一套禿鷹,又要繼續追劇.

禿鷹第二集見到梁家輝. (題外話)

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0