標題: 池上遼一 之 "男組" [打印本頁]

作者: 高立    時間: 24-10-2006 14:23     標題: 池上遼一 之 "男組"

此書是我第一本接觸嘅日本漫畫, 亦是日後開啟我睇日本漫畫嘅門匙 !
作者: 杜劍龍    時間: 26-10-2006 15:52

男大空都okay架!
作者: beeszeto    時間: 14-11-2006 23:19

唔計 叮噹........ 相信都係 [男組] 令我開始追看日本漫畫.
作者: ccdragon    時間: 15-11-2006 23:25

男組都好正
作者: billy0375    時間: 19-11-2006 10:08

你們有沒有看過池上遼一畫的蜘蛛人呢? 男組中影子總理的角色你們記得嗎 ?
作者: unknownching    時間: 25-11-2006 01:47

男組個結果都幾慘
作者: singingsoul    時間: 4-12-2006 17:23

男組其實是日本李小龍熱的產品﹐結局的安排似李小龍的精武門嗎﹖ 我男組、男大空、青拳狼都有看﹐不過年代久遠﹐現在橋段印象模糊﹐總覺得它們都是一樣的﹗ 主角、美女、不打不相識肥佬、後來棄暗投明的敵對精英領袖、敵方有特殊癖好SM女王。總離不開這些。
作者: yh69    時間: 17-12-2006 18:01

還有餓男和傷追人啊,比起現在的漫畫實在好多啊 唉
作者: ar_woo    時間: 5-6-2007 19:43

記得有一次主角反悔,要除咗對手銬....之後好似冇睇了....請問有邊度仲可以買到呢套漫畫?

I bought the whole collection recently

作者: japkortai    時間: 20-1-2008 23:43

咁啱o既,男組又係第一套我真真正正追的漫畫喎!o個時睇o既仲係海豹版
作者: 劉華    時間: 8-2-2008 13:47

池上遼一  畫功一流,主角畫得好靚仔女,馬榮成都極力模仿。

作者: ccm10292003    時間: 20-9-2008 14:46

ME TOO, 此書是我第一本接觸嘅日本漫畫. .

池上潦一的代表作, 當年豪生譯得好好, 反之玉記就麻麻.

個結局都好特別, 同本地D公仔書完兩回事.

之係去咗豪生係上海街個倉, 買咗好多經典 : 野望之王國, 20世紀之狐, 七金剛, 海商王, 辣手13, 恐佈新聞.......ETC.

應該話豪生書局係開啟我睇日本漫畫嘅門匙 !

豪生書局, 多謝你. 

作者: 不老的蛋糕    時間: 21-9-2008 14:47

我好鐘意英雄夲色,故事好,人物性格特出

最喜歡渡海大哥

作者: Bobby仔    時間: 27-1-2009 16:46

果陣時海豹譯男主角個名叫做雷雲翼, 神龍就譯做陳志龍 , 最近我公司黎左個新同事個樣超似神龍個頭馬
作者: carvhk    時間: 16-2-2009 10:29

男組除了故事外,池上的畫風亦很有個人風格,大量採用沙筆效果,所以許多時,公仔並非整整齊齊。另外,池上亦喜歡抄動作姿勢於畫中,帶有強烈動感,尤其李小龍的動作最多包括舞動雙節棍,踢腿動作,其他則有太極拳等。後來的男大空,畫功反而注重細緻完整,少了奔放型。

作者: chris5354    時間: 9-10-2009 11:09     標題: 神龍劍客

當年台彎版叫神龍劍客... 不過只係出咗八集
作者: samlka    時間: 25-2-2010 17:56

我讀書果陣試過向同學用猛虎硬爬山!

作者: tangyukkuenbob    時間: 2-3-2010 11:07

引用:
原帖由 unknownching 於 25-11-2006 01:47 發表 男組個結果都幾慘

倘若大家當年都有曾看過這漫畫故事之結局篇的話, 相信都會估計到主角(流全次郎)在未能以匕首行刺影子總理前, 便已被其眾多保鑣們亂槍掃射致死......

因此, 主角在行刺前已明知自己會死硬, 而其目的相信都是欲藉犧牲以喚醒眾人.

作者: tangyukkuenbob    時間: 2-3-2010 11:13

引用:
原帖由 杜劍龍 於 26-10-2006 15:52 發表 男大空都okay架!

"男大空"故事的感染力不及"男組", 因為前者之畫筆很誇張, 朔造得主角們(祭俵太及鬼堂凱等)好似成個打極都不死之鐵人咁, 現實上怎會有如此可能哩?

作者: billy_silly    時間: 16-5-2011 21:14

據聞當年男組大熱時曾拍攝真人版日劇...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0