標題: 太空歷奇 [打印本頁]

作者: karmenv3    時間: 21-10-2006 11:59     標題: 太空歷奇

呢套係我睇第一套太空片,唔知有冇人有印像,故事,人物及內容全部唔記得 http://www.japanhero.com/tokusat ... in_ultra_images.htm

作者: 細拉    時間: 22-10-2006 01:24

憑機械人外型,我大膽作出估計:它 70 年代初期在麗的呼聲播出,播出時間是下午。 點解咁肯定?有一日下午﹝忘記是平日或週末﹞,我路過佐敦佐治五世公園官涌入口,即係舊小童群益會圖書館樓下﹝聽唔明0既街坊 ..... 真係好惡解釋你知,現時當地重建得面目全非﹞休憩處,當時裝左一部麗的呼聲!冇花冇假,真係麗的呼聲!就響果處見過類似的片集及機械人。可惜當時傻頭傻腦,否則日日去公園報到,唔肯返屋企都似。 果一次,企定定睇左唔夠 10 分鐘。 後來,部麗的呼聲電視冇左,再過一段時間,就可以用天線收麗的 ......
作者: spectreman    時間: 22-10-2006 12:10

e套好洇皕QM好耐謚捸I 又要多謝 kamenv3 san 细拉兄,你既然係 fans,我有義務話你知 e 齣太空片集係 66/67年V RTV 播。我咁肯定係因為我集集追鵅CD人物鵀W就唔醒起囉!只記得頭上有好多凹凹凸凸鶩茼n似孫大聖咁識Z身同隱藏鵅C
作者: 細拉    時間: 22-10-2006 22:40

引用:
原帖由 spectreman 於 22-10-2006 12:10 發表 e套好洇皕QM好耐謚捸I 又要多謝 kamenv3 san 细拉兄,你既然係 fans,我有義務話你知 e 齣太空片集係 66/67年V RTV 播。我咁肯定係因為我集集追鵅CD人物鵀W就唔醒起囉!只記得頭上 ...
唔通我記錯第二齣?66/67 年我未有本事落街睇電視 ..... 呢處有冇佐敦/官涌區舊街坊?可以幫手證實/否證一下,當時佐治五世公園係唔係真係裝左部「麗的呼聲」?
作者: karmenv3    時間: 23-10-2006 13:40

引用:
原帖由 spectreman 於 22-10-2006 12:10 發表 e套好洇皕QM好耐謚捸I 又要多謝 kamenv3 san 细拉兄,你既然係 fans,我有義務話你知 e 齣太空片集係 66/67年V RTV 播。我咁肯定係因為我集集追鵅CD人物鵀W就唔醒起囉!只記得頭上 ...
老友,唔洗多謝咁客氣,總知你記一D,我又記一D啦! 我最記得個robot,同埋D外星人個個好似棵樹,但無手指脚指的。
作者: karmenv3    時間: 23-10-2006 13:44

引用:
原帖由 細拉 於 22-10-2006 22:40 發表 唔通我記錯第二齣?66/67 年我未有本事落街睇電視 ..... 呢處有冇佐敦/官涌區舊街坊?可以幫手證實/否證一下,當時佐治五世公園係唔係真係裝左部「麗的呼聲」?
細拉兄,我只係記得在榕樹頭公園的一棵上曾經有播過電視節目,年份應該在70年代前。
作者: CKCK    時間: 28-10-2006 01:53

石頭人叫阿座。星球人有喇叭手腳。
作者: spectreman    時間: 28-10-2006 08:17

引用:
原帖由 CKCK 於 28-10-2006 01:53 發表 石頭人叫阿座。星球人有喇叭手腳。
You got wonderful memory
作者: 細拉    時間: 30-10-2006 22:34

無意中搵到呢條片: http://www.youtube.com/watch?v=CxrWeuihi54 睇真,同我記憶中果 D 場面真係有分別
作者: spectreman    時間: 31-10-2006 13:03

引用:
原帖由 細拉 於 30-10-2006 22:34 發表 無意中搵到呢條片: http://www.youtube.com/watch?v=CxrWeuihi54 睇真,同我記憶中果 D 場面真係有分別
细拉兄快手過我,I just happened to have located the OP of this: Captain Ultra. Hmmmm,...real good memory
作者: karmenv3    時間: 22-11-2006 00:54

引用:
原帖由 CKCK 於 28-10-2006 01:53 發表 石頭人叫阿座。星球人有喇叭手腳。
嘩!你連石頭人叫阿座部記得,利害!
作者: toby    時間: 27-11-2006 10:08

你們真恐怖...咁都記得... 我已不敢參與你們的話題了 ....靜靜咁坐埋一邊
作者: 高立    時間: 27-11-2006 11:28

引用:
原帖由 toby 於 27-11-2006 10:08 發表 你們真恐怖...咁都記得... 我已不敢參與你們的話題了 ....靜靜咁坐埋一邊
當時我屋企都未有電視機 ! 佢哋簡直係 coldcake 中之 oldcake !
作者: karmenv3    時間: 27-11-2006 16:33

我印像中,D人叫個主角做歷奇隊長,但唔sure。
作者: johnnybravo    時間: 20-12-2006 15:22

引用:
原帖由 細拉 於 22-10-2006 22:40 發表 唔通我記錯第二齣?66/67 年我未有本事落街睇電視 ..... 呢處有冇佐敦/官涌區舊街坊?可以幫手證實/否證一下,當時佐治五世公園係唔係真係裝左部「麗的呼聲」?
我住廣東道.... 原來大家係街坊.... 70年代初經常去佐治公園玩, 也常到小童群益會圖書館, 你知道誰是連姑娘嗎??? 對的, 在圖書館下邊有個地方, 一邊通過去是足球場, 那埵陶★q視, 裝在高處, 個個要抬高頭望 我和你的情況一樣, 在那堿搮L電的呼聲的節目, 就是電子分光人Spectreman, 當時不知道是有線的, 回家看電視苦苦找不到電子分光人, 好慘
作者: 細拉    時間: 13-1-2007 13:27

引用:
原帖由 johnnybravo 於 20-12-2006 15:22 發表 我住廣東道.... 原來大家係街坊.... 70年代初經常去佐治公園玩, 也常到小童群益會圖書館, 你知道誰是連姑娘嗎??? 對的, 在圖書館下邊有個地方, 一邊通過去是足球場, 那埵陶★q視, 裝在高處, 個個要抬 ...
街坊你好。我都係小童群益會圖書館常客,話唔埋大家見過面、打過交都唔出奇。連姑娘嗎 .... 真係冇咩印象,只記得第一次擁有一張「私人」借書證﹝小童群益會圖書館借書證﹞果種滿足感。當時都未知道有市政局圖書館呢家野。 撞鬼!重唔係老餅?
作者: WK1959    時間: 5-2-2007 06:49

引用:
初初石頭人是個大人,後來改由個細路來做,係佢個仔泥,果時已經睇得好過癮!!
作者: foureyesfatboy    時間: 5-2-2007 08:52

引用:
原帖由 細拉 於 13-1-2007 13:27 發表 街坊你好。我都係小童群益會圖書館常客,話唔埋大家見過面、打過交都唔出奇。連姑娘嗎 .... 真係冇咩印象,只記得第一次擁有一張「私人」借書證﹝小童群益會圖書館借書證﹞果種滿足感。當時都未知道有市政局圖 ...
原來好多自己友...."小童群揪會".
作者: paklee    時間: 23-3-2007 16:54

各位街坊好,小弟五,六年級時都係逢sunday去佐治公園度睇TV.我當時住在偉晴街十四號三樓,但在1975年移民Canada,I was only 13歲. 我重記得逢sunday食完lunch就去公園排隊打(千秋),跟住睇Q太郎,神袍小俠,蜜蜂王子,batmen,睇完就上樓上借書睇.後來返香港玩時發覺公園以改建,個心好酸,好失落.童年時其中一D美好嘅回憶好似冇咗咁.但依家發覺有D綱上嘅朋友原來同我擁有一樣嘅經歷,真係非常開心.正所謂自己友先至明白係乜嘢嘅一回事.希望可以同各位多多分享往事,想吓當年.
作者: vvwawa    時間: 24-3-2007 01:23

引用:
原帖由 paklee 於 23-3-2007 16:54 發表 各位街坊好,小弟五,六年級時都係逢sunday去佐治公園度睇TV.我當時住在偉晴街十四號三樓,但在1975年移民Canada,I was only 13歲. 我重記得逢sunday食完lunch就去公園排隊打(千秋),跟住睇Q太郎,神袍小俠,蜜蜂王子 ...

當年我去外婆家住幾天,都係去上環九如坊公園睇電視,你有睇Q太郎,神袍小俠,蜜蜂王子,大家差吾多 O K 啦!

作者: Athena    時間: 24-3-2007 12:58

原來呢度九龍友多,有無係香港維園兒童圖書館同大丸圖書部蒲大的FRIEND呀?應下我呀!!
作者: ladybirdman    時間: 15-4-2007 19:02     標題: 太空歷奇 人物名稱

太空歷奇 於66,67年在麗的電視RTV播放,並於晚飯時間播出,每週一集。 中田博久飾演主角caption ultra,港譯 胡托拉隊長。 女主角城野yuki,飾演宇宙物理學家 雅家麗小姐。她比陳寶珠加上薛家燕還要再漂亮很多。 外星石頭人的確叫 阿助 機械人則叫 克加,它比c3po早出了十二年。 胡托拉隊長有死光鎗,有背攜式飛行噴射筒和一個密封式頭盔。所以他能在太空飛行。 最後一集中,劇情暗示胡托拉與雅家麗相愛。 我67年家裡才有電視,所以只看到臨近結尾的數集。但66年在街坊家裡看到,已經愛上了。 當時我6歲。
作者: vvwawa    時間: 15-4-2007 23:11

引用:
原帖由 ladybirdman 於 15-4-2007 19:02 發表 太空歷奇 於66,67年在麗的電視RTV播放,並於晚飯時間播出,每週一集。 中田博久飾演主角caption ultra,港譯 胡托拉隊長。 女主角城野yuki,飾演宇宙物理學家 雅家麗小姐。她比陳寶珠加上薛家燕還要再漂亮很多 ...

看到這帖,記得哂所有角色名字,尤其是克加,多謝你,

作者: moneyismymoney    時間: 14-10-2007 00:47

引用:
原帖由 安尼斯 於 13-10-2007 18:59 發表 http://www.youtube.com/watch?v=IB4MFTXqt1k&mode=related&search=

咁m比你M到,你真神通廣大... 

作者: dingdingboy    時間: 13-11-2007 02:29

呢齣好似叫「地球爭霸戰」,冇乜印象,當時太細個。
作者: whoiambatman    時間: 14-12-2009 20:41

太空歷奇  Captain Ultra Rare OP

作者: LouisLee    時間: 24-7-2011 10:33

應該係第一部合體戰機:

作者: wxyz555    時間: 20-7-2017 22:33

引用:
原帖由 ladybirdman 於 15-4-2007 19:02 發表  太空歷奇 於66,67年在麗的電視RTV播放,並於晚飯時間播出,每週一集。 中田博久飾演主角caption ultra,港譯 胡托拉隊長。 女主角城野yuki,飾演宇宙物理學家 雅家麗小姐。她比陳寶珠加上薛家燕還要再漂亮很多。 外星石頭人的確叫 阿助 機械人則叫 克加,它比c3po早出了十二年。 胡托拉隊長有死光鎗,有背攜式飛行噴射筒和一個密封式頭盔。所以他能在太空飛行。 最後一集中,劇情暗示胡托拉與雅家麗相愛。 我67年家裡才有電視,所以只看到臨近結尾的數集。但66年在街坊家裡看到,已經愛上了。 當時我6歲。  ...

當時我都一樣好细個,劇名同人物無晒印象
但係有睇過,根據以上各位大大的所提供資訊
d記憶返左嚟少少再找到以下youtube
就還原腦袋失去的片段
宇宙特撮シリーズ キャプテンウルトラ
https://youtu.be/0BHuJE73FOI

https://youtu.be/DqkMqw0Dbzg

原來60年代公園有麗的電視播放
我就未聽聞過所以吾知道有件咁嘅事
不過最近網上都有報道
又係老餅集體回億
https://www.litenews.hk/%E3%80%90%E6%96%B0%E8%81%9E%E6%8E%8C%E6%95%85%E3%80%91%E5%85%AC%E5%9C%92%E8%88%89%E9%A0%AD%E7%9C%8B%E3%80%8C%E9%BA%97%E7%9A%84%E6%98%A0%E8%81%B2%E3%80%8D/

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0