標題: 點解阿sir係隻鬼 [打印本頁]

作者: 阿武羅    時間: 17-10-2006 02:04     標題: 點解阿sir係隻鬼

有冇人記得套劇入邊,間學校叫乜名?
作者: edwoodroom    時間: 20-10-2006 23:47     標題: 好似係咁..

聖雅蘭瑪根信亞州至善堂司馬昭昭夫人第一紀念中學....
作者: cocosally    時間: 21-10-2006 00:31

what 's the story about ? cannot remember ......is that from TVB or ATV??
作者: killero    時間: 21-10-2006 02:14

引用:
原帖由 edwoodroom 於 20/10/2006 23:47 發表 聖雅蘭瑪根信亞州至善堂司馬昭昭夫人第一紀念中學....
錯, 答案係 聖法蘭亞根信馬可勃羅得聖會亞州至善堂司馬昭昭博士夫人第一紀念中學 ATV播拍既劇
作者: cocosally    時間: 21-10-2006 02:33

引用:
原帖由 killero 於 21-10-2006 02:14 發表 錯, 答案係 聖法蘭亞根信馬可勃羅得聖會亞州至善堂司馬昭昭博士夫人第一紀念中學 ATV播拍既劇
wa! you are super!
作者: killero    時間: 21-10-2006 13:48

小小意思o者 細個唔讀書 掛著睇電視law
作者: spectreman    時間: 21-10-2006 14:37

Well, both edwoodroom and killero deserve salutation You new oldcakes are superb
作者: ABOY    時間: 24-3-2009 22:06     標題: 點解阿sir係隻鬼2 / 點解阿sir係隻鬼II (又名:米格忠魂)

28/2/2008

點解阿sir係隻鬼2/ 點解阿sir係隻鬼II/ 點解阿sir係隻鬼續集

點解阿sir係隻鬼2 / 點解阿sir係隻鬼II (又名:米格忠魂)
VIVA DE PILOT

(左起:張錚、王艷娜、陳錦鴻、嚴秋華及駱達華)

亞洲電視(ATV)
1993年6月7日首播
共20集
監製:戚其義

演員表:
盧海鵬--飾--陳立德
莫家堯-----崔文健
陳錦鴻-----施俊男
駱達華-----曾志星
王艷娜-----司馬里惠
嚴秋華-----連 龍
張 錚-----費將軍
郭 鋒-----王加慶
黃允材-----吳 濟
龐秋雁-----吳 彩
劉玉婷-----吳 芝
馬蹄露-----吳 愛
鄧佩茜-----蘇絲黃
萬綺雯-----汪家玲

(此圖轉自亞視網站)

劇情簡介:(轉自亞視網站)
陳立得(盧海鵬)為四十年代空軍上尉,因一次戰事意外死亡, 因沒有好好安葬,一直成為遊魂野鬼。 1993年,崔文健(莫家堯)、施俊男(陳錦鴻)、曾志星(駱達華)、連龍(嚴秋華)結伴投 考皇家輔助空軍學校,因軍校地點正是當日陳與敵軍開戰之地, 崔等人遂與陳在意外中相識,並結成好友.......

網主的話:
據我所知,艷娜在"點解2"中所演的角色,應該是女扮男裝加入空軍學校,是喜歡男主角莫家堯的。另外,我見過有些資料將此劇稱為《點解阿sir係隻鬼續集》,但此劇的故事好像與第一輯沒太大關係吧,所以個人覺得叫《點解阿sir係隻鬼2》更適合一些。
因為很多年沒機會重看此劇,已沒太多印象,詳盡的資料和觀後感希望有機會補上,現正等待亞視重播(希望別令我失望吧)。

(以上圖片版權歸亞洲電視所有,所有內容請勿私自轉載。如要轉載,請通知網主及註明出處<艷娜印象∼王艷娜小屋>) 

作者: ABOY    時間: 25-3-2009 15:05

引用:
原帖由 edwoodroom 於 20-10-2006 11:47 PM 發表 聖雅蘭瑪根信亞州至善堂司馬昭昭夫人第一紀念中學....
有人將”點解阿Sir係隻鬼”既主題曲放上網供人下載:
http://www.badongo.com/file/11205918
password : sharing_mp3
歌詞:
Good morning class Good morning sir
入黎 入黎 入黎
我個名叫做歐陽協成
成間學校都話我無人性
我唔係住係寶芝林
我唔乞人憎 最弊陰差陽錯上錯我身
我食人唔Nur骨
用D學費去落Club
(我話唔得 我話唔得)
我要同佢隻揪隻 係佢背後暗中踢 為民請命 
我做City-hunter 因住俾人打到四腳爬爬
吩咐你班畜牲 笠番正件冷衫 嗡錯校名你要執生
聖法蘭雅根信馬可勃羅德聖會 亞洲致善堂司馬昭昭博士夫人第一紀念中學

出去 出去 出去
我個別號係豬肉榮
對所有學生都十分之有感情
呢個係我學生汪家玲
佢既童年偶像係魯平
(汪: 家下Uncle Man至有型 好想同佢講愛情 但係唔知幾時停)
我完全唔陰質 用盡心機發掘學生既潛質
(我話你得 我話你得)
我要佢我無影腳
我得閒會同佢去捉har麻雀
拜師學藝我敬師父一杯茶
可惜會投胎變做BB係地爬
珍惜哪 你班學生見到D女仔就唔好爭
大家都咁死黨 老友呀嘛

聖法蘭雅根信馬可勃羅德聖會 亞洲致善堂司馬昭昭博士夫人第一紀念中學
作者: oldkick    時間: 23-5-2010 23:37

近日睇番伯虎為卿狂,跟住突然諗起點解阿sir係隻鬼,可惜現在網上只找到普通話版,真希望亞視出碟,唔知幾時再重播真係要錄低佢。仲有一套安德尊姜皓文變身牛頭馬面已唔記得叫咩名。
作者: Collins    時間: 29-5-2010 13:17

依稀記得當年atv真係買左幾部退役戰機做道具, 有合適題材就用埋,

可惜拍完之後, 一直丟棄係個道具倉度, 幾年前當廢鐵賣出

作者: WK1959    時間: 30-5-2010 10:19

希望亞記可以重播啦.
作者: 任因玖    時間: 30-5-2010 11:36

引用:
原帖由 WK1959 於 30-5-2010 10:19 發表 希望亞記可以重播啦.

早排有呀,

不過2:00-3:00

作者: 明仔    時間: 30-5-2010 23:39

引用:
原帖由 任因玖 於 30-5-2010 11:36 發表   早排有呀, 不過2:00-3:00

係數碼13台d半夜時段(即係南方衛視收坐台後)

作者: 明仔    時間: 30-5-2010 23:45

個人認為"點解2"個setting(空軍學校)太唔香港,冇1咁有親切感,所以冇1咁好睇(當然亦因為冇左蚊蚊做女一號)囉~

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0