標題: 日劇 "紅粉健兒" [打印本頁]

作者: 高立    時間: 9-9-2006 09:24     標題: 日劇 "紅粉健兒"

日劇 "紅粉健兒" , 都係新藤惠美主演 , 呢套就多d人記得喇 ! 故事講打保齡球嘅, 我最記得佢唔識打大分瓶, 睇到個口靚仔玩彈彈球時 , 撞埋條柱再反彈 , 從而領悟到打法. p.s. 佢打到全中時 , 一定將手臂打斜放在大胸前 , yes !
作者: spectreman    時間: 9-9-2006 12:48

仲記唔記得佢因為練打大分瓶過度,隻右手不能再用,要打左手。 另外,佢(即係綠子)個宿敵梁茜,都好省鏡謘I?
作者: milmil    時間: 9-9-2006 15:45

記得呀! 以前同呀哥去尖沙咀天星碼頭打保齡, 成日學佢地如果打到全中, 隻手就要"DUCK"一吓架~
作者: 高立    時間: 9-9-2006 16:44

spectreman , mil mil 你哋重好記性過我 , well done !
作者: spectreman    時間: 9-9-2006 16:46

版主謙隉I多謝賞面
作者: milmil    時間: 9-9-2006 16:49

aiya~ 大家咁話喇!
作者: karmenv3    時間: 13-9-2006 11:07     標題: 紅粉健兒

其實TVB是由於一套講打保齡球運動的日片集叫紅粉健兒(由新滕惠美主演),非常好收視,才買入青春火花的
作者: karmenv3    時間: 13-9-2006 11:35

嗰一招好似叫魔術旋風球
作者: Mario    時間: 13-9-2006 18:27

片中與新藤惠美是好朋友的男角, 是七星俠的森次晃情I
作者: spectreman    時間: 13-9-2006 20:23

YEH!綠子臨結局在机場向七星俠表白愛意,可惜飛机\T係、、、男方收唔到!可燐
作者: karmenv3    時間: 14-9-2006 10:08

女主角新藤惠美在現實生活中就慘了,嫁了一個導演,要她拍脫片,后來離了婚,到差不多四十歲還出了一本裸露的袖珍寫真集,相片中美人老了!
作者: spectreman    時間: 14-9-2006 19:01

我淨係知個導演大佢斗十年,而新藤惠美今年就55歲。唉,鮮花插在牛糞上,可憐可惡 咁啊V3兄有冇依本收藏集呢?
作者: 高立    時間: 14-9-2006 20:47

引用:
原帖由 spectreman 於 14-9-2006 19:01 發表 我淨係知個導演大佢斗十年,而新藤惠美今年就55歲。唉,鮮花插在牛糞上,可憐可惡 咁啊V3兄有冇依本收藏集呢?
我有佢張裸相, 不過不便係呢度比你哦 !
作者: karmenv3    時間: 14-9-2006 21:14

我都只係睇過佢本袋書裝寫真集,而且係日本版,細細本,但個樣已經係姨姨樣,應該係佢咗香港同陳惠敏拍完狂情(如果無記錯戲名)オ影的,而當年有傳聞佢巳經入了日本組織山口組了,不過...又係未經証實。
作者: spectreman    時間: 14-9-2006 22:09

作者: 高立    時間: 30-9-2006 16:12

未揾倒片, 聽住主題曲先啦 ! 2608525991 - 26032394722480032654 - 32005318812058120818 26085259912140729256.mp3 - 2.80MB
作者: kidult    時間: 2-10-2006 02:35

高兄,小弟真係五體投地! 咁經典o既舊歌,你係點搵到o架? 呢o的歌我想搵好耐o架啦,真係多謝晒啊! P.S. 想問問你有無"小狐仙"首主題曲?
作者: spectreman    時間: 2-10-2006 12:27

高兄,YOU ARE THE CHAMPION!
作者: 高立    時間: 2-10-2006 18:55

引用:
原帖由 kidult 於 2-10-2006 02:35 發表 高兄,小弟真係五體投地! 咁經典o既舊歌,你係點搵到o架? 呢o的歌我想搵好耐o架啦,真係多謝晒啊! P.S. 想問問你有無"小狐仙"首主題曲?
多謝支持 ! "小狐仙"首主題曲我手上無喇 , 不過我會努力揾片 !
作者: spectreman    時間: 4-10-2006 21:11

引用:
原帖由 高立 於 30-9-2006 16:12 發表 未M倒片, 聽住主題曲先啦 ! 2608525991 - 26032394722480032654 - 32005318812058120818 26085259912140729256.mp3 - 2.80MB
聽番首歌原來新藤惠美把聲咁好聽!What a sweet, sweet voice! 高兄:要再三多謝你!
作者: kidult    時間: 5-10-2006 03:17

o下!乜原來係新藤惠美唱o架? 真係要細意欣賞兼珍藏囉!
作者: spectreman    時間: 5-10-2006 19:44

http://dir.yahoo.co.jp/talent/12/w93-1504.html 希望各位珍惜,不要失望。她是与岡田可愛同期,但命運弄人;又或者,各有前因莫羨人....
作者: ak96    時間: 13-10-2006 13:29

引用:
原帖由 karmenv3 於 13-9-2006 11:07 發表 其實TVB是由於一套講打保齡球運動的日片集叫紅粉健兒(由新滕惠美主演),非常好收視,才買入青春火花的
好始青春火花先喎!!!???
作者: wwl36    時間: 15-10-2006 18:45     標題: 《紅粉健兒》

我想知叫咩名,係無線播,似網球雙鳳Gum又係兩女子打球,不過係保齡球,又係打到出神入化.有無把打記得呢?請教其知料.謝謝.
作者: wwl36    時間: 15-10-2006 21:54

還有一招Bit剎招打7同10硑係個絿在條球道旋轉打完10号硑轉彎打番7号硑的 .請問有無把打記得呢?
作者: toby    時間: 15-10-2006 22:01

是"紅粉健兒"(1971) 嗎??? http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=166&extra=page%3D2 《青春火花》 《柔道龍虎榜》 《網球雙鳳》 《紅粉健兒》 《綠水英雌》 《排球女將》 《錦繡前程》 《女校男生》 《校園小寃家》 《吾妻18歲》 《學生公主》 《荳蔻年華》 《盲俠走天涯》 《小旋風文次郎》 《猛龍特警隊》 《青年幹探》 《佳偶天成》 《二人世界》 《鸞鳳和鳴》 《海誓山盟》 《赤的疑惑》 《赤的衝擊》 《赤的命運》
作者: wwl36    時間: 15-10-2006 22:20

引用:
原帖由 toby 於 15-10-2006 22:01 發表 是"紅粉健兒"(1971) 嗎??? http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=166&extra=page%3D2 《青春火花》 《柔道龍虎榜》 《網球雙鳳》 《紅粉健兒》 《綠水英雌》 《排球女將》 《錦繡前 ...
謝謝Toby兄,如果我知道劇名就唔開Le個Post了
作者: wwl36    時間: 16-10-2006 02:35

找到啲 Photo
作者: wwl36    時間: 16-10-2006 02:39

加少少知料... 美しきチャレンジャー 1971(昭和46)年4月4日∼同年10月17日(全29話)の期間、毎週日曜日のPM7時30分∼PM8時にTBS系列で、人気放映されておりました。
作者: spectreman    時間: 16-10-2006 09:44

引用:
原帖由 spectreman 於 5-10-2006 19:44 發表 http://dir.yahoo.co.jp/talent/12/w93-1504.html 希望各位珍惜,不要失望。她是与岡田可愛同期,但命運弄人;又或者,各有前因莫羨人....
Brother 們,上我以上絛 link, 有T新藤惠美鴾@切都會M到。
作者: wwl36    時間: 16-10-2006 23:03

引用:
原帖由 高立 於 30-9-2006 16:12 發表 未揾倒片, 聽住主題曲先啦 ! 2608525991 - 26032394722480032654 - 32005318812058120818 26085259912140729256.mp3 - 2.80MB
謝謝高立兄!小弟覺得好好聽!好過'網球雙鳳'!唔覺Out!好過'而加'啲歌
作者: ak96    時間: 17-10-2006 20:18

快些找到啦,好想睇番... THX
作者: spectreman    時間: 17-10-2006 22:38

Can order DVD from Japan.
作者: wwl36    時間: 27-10-2006 23:59

貼圖 - 美しきチャレンジャー 第1話 第2話 第3話 第4話 第5話 第6話 第7話 第8話 第9話 第10話 第11話 第12話 第13話 第14話 第15話 第16話 第17話 第18話 第19話 第20話 第21話 第22話 第23話 第24話 第25話 第26話 第27話 第28話 第29話 看完後各把打又有番多少記憶呢 ? [ 本帖最後由 wwl36 於 29-10-2006 01:52 編輯 ]
作者: kidult    時間: 28-10-2006 03:56

嘩!厲害!o的圖響邊庶搵o架? 睇番後依然覺得新滕惠美好靚。
作者: spectreman    時間: 28-10-2006 08:03

引用:
原帖由 wwl36 於 27-10-2006 23:59 發表 貼圖 第1話 第2話 第3話 http://www.showtime.jp/info/cinema ...
All these are too beautiful to last.... thanks, ww136 san.
作者: spectreman    時間: 28-10-2006 18:18

Bits and fragments for rememberance of this drama: 绿子 was supposed to have been employed by a large corporation when she looked for a job in Chapter One. However, she's crazy about bowling and when she knew there was a smaller firm that included bowling as a staff activity that she can participate, she hid from her parents, turned to the smaller firm and gave up her career at the large corporation.
作者: 高立    時間: 28-10-2006 20:45

引用:
原帖由 wwl36 於 27-10-2006 23:59 發表 貼圖 第1話 第2話 第3話 http://www.showtime.jp/info/cinema ...
嘩 ! 正倒吖 ! 無得頂 !
作者: spectreman    時間: 29-10-2006 12:09

Some other bits and fragments from memory re. this drama: To be able to hit split pins, 綠子 had invented a special technique and was successful. However, frequent application had deteriorated the functionality of her right elbow which might cripple her entire right hand and arm. So, she had to learn to play by her left hand. At her final, she encountered split pins by a bad hit, however, her re-application of her special skill helped her to clear out all the pins or she'll never be able to win 梁茜。
作者: 高立    時間: 13-11-2006 12:02

仲有另一條 thread 呀 ! http://blogs.yahoo.co.jp/yosid/39388018.html
作者: Uncle    時間: 14-11-2006 18:49

原來七星俠有份演出 , 多謝分享 ! 是绿子暗恋翵k教練嘛。 [ 本帖最後由 spectreman 於 18-11-2006 11:52 編輯 ]
作者: 綠寶210    時間: 16-12-2006 04:13

引用:
原帖由 Uncle 於 14-11-2006 18:49 發表 原來七星俠有份演出 , 多謝分享 ! 是绿子暗恋翵k教練嘛。
以前我都有睇 "紅粉健兒", 但真係今日先知原來七星俠都係度, 真令人驚訝!
作者: Flyermgm    時間: 31-12-2006 20:57

希望快D可以睇MV。
作者: 教練    時間: 19-2-2007 13:38

引用:
原帖由 Flyermgm 於 31-12-2006 20:57 發表 希望快D可以睇MV。
紅粉健兒OP:http://www.youtube.com/watch?v=d9Kf6kAr4OA
作者: wwl36    時間: 19-2-2007 18:38

引用:
原帖由 教練 於 19-2-2007 13:38 發表 紅粉健兒OP:http://www.youtube.com/watch?v=d9Kf6kAr4OA
Just Fix Your Link. Easier to access
作者: Ahming    時間: 19-2-2007 19:02

有無堀江美都子唱的版本?
作者: r9647    時間: 6-3-2007 11:11     標題: <<紅粉健兒>> 新藤惠美

singer 新藤惠美 From zsr6591

http://www.youtube.com/watch?v=d9Kf6kAr4OA

http://www.youtube.com/v/d9Kf6kAr4OA

作者: 高立    時間: 10-3-2007 10:11

引用:
原帖由 r9647 於 6-3-2007 11:11 發表 singer 新藤惠美 From zsr6591 http://www.youtube.com/watch?v=d9Kf6kAr4OA http://www.youtube.com/v/d9Kf6kAr4OA
r9647 You're the champion. ! Thanks !
作者: r9647    時間: 10-3-2007 12:06

we are youngggggggggggggg
作者: Ahming    時間: 10-3-2007 12:59

請問有無堀江美都子的版本?
作者: r9647    時間: 13-3-2007 12:01

堀江美都子 have other ver...??
作者: roy789    時間: 15-4-2007 22:31

又係一個五體加一體投地的人向你敬禮

作者: roy789    時間: 16-4-2007 01:06

講下講下我真係覺得新藤惠美幾靚,不過美人多數無好收場,有無佢D相呀!
作者: wwl36    時間: 16-4-2007 01:37

引用:
原帖由 roy789 於 16-4-2007 01:06 發表 講下講下我真係覺得新藤惠美幾靚,不過美人多數無好收場,有無佢D相呀!

前一版有少少.....

作者: 紫龍    時間: 27-5-2007 09:27     標題: 紅粉健兒

http://www.youtube.com/watch?v=V36IsGHmyPI&NR=1
作者: elvisyuen    時間: 7-8-2007 17:53

http://2bokujyou.blog112.fc2.com/blog-entry-65.html 

作者: kidult    時間: 8-8-2007 16:31

引用:
原帖由 roy789 於 16-4-2007 01:06 發表 講下講下我真係覺得新藤惠美幾靚,不過美人多數無好收場,有無佢D相呀!
無錯,我細細個果陣真係覺得佢好靚,好迷戀佢。
作者: r9647    時間: 28-6-2009 13:21     標題: 美しきチャレンジャーv.2

堀江 ver

http://www.mediafire.com/?oiwl2jfrmnv

作者: Shiawase    時間: 28-6-2009 14:20

引用:
原帖由 r9647 於 28-6-2009 13:21 發表 堀江 ver   http://www.mediafire.com/?oiwl2jfrmnv

嘩!未聽過 Lee隻歌!謝 r9647!

(原來近排 Y.T. 多o左咁多堀江clips, 正! )

作者: hongkongman    時間: 17-7-2009 02:03

紅粉健兒的新藤惠美,那時簡單的保齡球.日本人卻拍到很神奇,且此片到也十分受歡迎.但到了中年時因拍港產片(狂情).因而和片中的男主角化(陳惠敏)攪了兩年不倫之戀.更和日本累幫搭上關係.之後更拍了多本露肉寫真.....
作者: hongkongman    時間: 17-7-2009 03:18

當年日本也有出過紅粉健兒,二人世界和女校男生的日本電視劇集什錦係列.總覺得新藤惠美的外貌和品格上和香港以前的B嫂有很多相似的地方.後生清純,但老來也是夠淫..........
作者: SAS2007    時間: 16-8-2009 16:04

引用:
原帖由 hongkongman 於 17-7-2009 02:03 發表 紅粉健兒的新藤惠美,那時簡單的保齡球.日本人卻拍到很神奇,且此片到也十分受歡迎.但到了中年時因拍港產片(狂情).因而和片中的男主角化(陳惠敏)攪了兩年不倫之戀.更和日本累幫搭上關係.之後更拍了多本露肉寫真..... h ...

其實佢當年都幾寸....話說紅粉健兒受歡迎, 無線食住條水請佢過黎. 就係開記者會時有記者要求想同佢影相, 點知佢發惡話唔影, 所以當年香港d記者唔係好妥佢....

作者: urutoraman    時間: 20-8-2009 22:34

好似有聽過此事。

佢和當年青春火花的中山麻理就差得遠!

作者: hongkongman    時間: 23-9-2009 19:39

一套二手的(紅粉健兒)在日本也要賣日元$28000.00

作者: hongkongman    時間: 8-10-2009 01:12

一套成功的日劇.,通常也會出版一些副產品作賣為宣傳又可賺錢..............一舉二得.........在七十年代的紅粉健兒當然也不例外.,出了記事簿.........Money Money Money...........
作者: 無名    時間: 14-4-2010 14:20

這部劇我都好鍾意睇。
最深刻係個ending, 記得綠子好似要到國外比賽or something, 在機場臨走前跟教練表白說:「高峰先生,我愛你」,但當其時飛機引擎太糟,蓋過她的聲音,教練冇聽到,佢好無奈咁..............劇終。好似係咁樣
作者: arronarif    時間: 7-7-2010 00:06

I can't remember much about this TV... however, I remember my sister is a big fan of this and she bought a set of bowling plastic toy...we just play it in the corridor. That was fun. Of course, we did imitate all the special skill and post. so funny with good memories.

作者: Potato    時間: 7-7-2010 00:26

引用:
原帖由 arronarif 於 7-7-2010 00:06 發表 I can't remember much about this TV... however, I remember my sister is a big fan of this and she bought a set of bowling plastic toy...we just play it in the corridor. That was fun. Of course, w ...

那時我們家的小孩都有買玩具保齡,將個廳當保齡條lane碌波仔

作者: r9647    時間: 7-5-2013 18:37     標題: 美しきチャレンジャー (mtv

美しきチャレンジャー」 新藤恵美 

+7men shortcut

http://www.youtube.com/v/ac7eUhN-Iv0

作者: kidult    時間: 7-5-2013 21:49

Very good
作者: 小強    時間: 28-11-2014 15:58     標題: 紅粉健兒

哈哈哈哈,朋友價,$1O0蚊原本當年日文版正!哈!但係睇返点解個保齡球黑色嘅,舊時d同學話個波係粉紅色所以叫紅粉健兒,呃人嘅,唔緊要喇,終於有得睇返,重清過泥的電視d返抄劇。
作者: bs00001    時間: 22-3-2016 18:48

俾個貼士大家:想睇任何女明星好嘢,只要係Google圖片內,打多個 Nude 字,就即時有好嘢!!

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0