標題: 關於戰鬥服顏色 [打印本頁]

作者: yusumnn2000    時間: 5-1-2008 01:29     標題: 關於戰鬥服顏色

opening 中阿寶的衫是藍色的但tv中一向是白的。

咁其他人點解有d黃有d藍有d白呢?

作者: 矢作省吾    時間: 8-1-2008 08:00

Good Point. 我都奇怪咗好耐!
作者: 矢作省吾    時間: 9-1-2008 09:32

我唸宇宙服既顏色係同軍階有關。
作者: adamying    時間: 9-1-2008 09:58

引用:
原帖由 矢作省吾 於 9-1-2008 09:32 發表 我唸宇宙服既顏色係同軍階有關。

應該係, 我記小說有略略提過, 但暫時都唔係咁肯定, 我試試再找找資料先.

作者: 任因玖    時間: 9-1-2008 22:04

引用:
原帖由 adamying 於 9-1-2008 09:58 發表   應該係, 我記小說有略略提過, 但暫時都唔係咁肯定, 我試試再找找資料先.

好想知呀

作者: Delight986    時間: 22-2-2008 18:36

引用:
原帖由 yusumnn2000 於 5-1-2008 01:29 發表 opening 中阿寶的衫是藍色的但tv中一向是白的。   咁其他人點解有d黃有d藍有d白呢?

藍色係因為白色基地倉庫陰影~!

以前日本動畫未有3D,以陰影表現立體感~!

日本動畫常用技巧手法~!

美國近代動畫至開始用陰影~!

所以以前Superman動畫比較平實冇立體感~!

以前港產片林正英恐怖片,用藍燈光,藍鏡形造恐怖效果~!

打藍燈~!

亦係電影燈光師常用技巧手法~!

白色係主角宇宙服~!

第一話:

白色宇宙服係白色基地唯一一件合亞寶佢Size~!

黃色係普通士兵宇宙服~!

希望可以解開你個迷...

作者: 矢作省吾    時間: 25-2-2008 07:02

引用:
原帖由 Delight986 於 22-2-2008 18:36 發表   藍色係因為白色基地倉庫陰影~! 以前日本動畫未有3D,以陰影表現立體感~! 日本動畫常用技巧手法~! 美國近代動畫至開始用陰影~! 所以以前Superman動畫比較平實冇立體感~! 以前港產片林正英恐怖片, ...
          呃! ~ 咁「史力加」件藍色宇宙服又點解釋?

作者: Athena    時間: 25-2-2008 11:11

我對gundam唔係十分有研究,但係美軍的空母上,不同崗位的人員工作服是有不同顏色的。

如dack面水手同飛行甲板領航指導員就有不同,砲手同救護又另一個色。

可能gundam的世界係跟美軍的分法吧?

作者: Delight986    時間: 2-3-2008 18:42

引用:
原帖由 矢作省吾 於 25-2-2008 07:02 發表           呃! ~ 咁「史力加」件藍色宇宙服又點解釋?  

TV版開放的Amuro Ray阿姆羅 OP
作成日期和時間:2007/02/1606:46>>

拉鏡頭 0/ 評語 0

動畫片風試著帶了顏色。

藍的電視版的開放的阿姆羅的Normality套裝為了易懂反射式字幕白的文字歌詞所有關的。
當時的漫無計劃感能拜效。

順便穿實際藍的Normality套裝的途中參戰的Sleggar Law中尉。

題目
動畫片·喜劇
題目檢索

http://www.youtube.com/watch?v=WHyqjFkpfyg

搵到一個比較合理解釋日本網址,
http://oriharu.at.webry.info/200702/article_8.html
正因為字幕白歌詞,所以用藍色抵白色基地倉庫陰影~!
以藍色陰影顯示白色歌詞~!

以前日本動畫未有3D,以陰影表現立體感~!

日本動畫常用技巧手法~!

當時白色基地Amuro Ray曹長宇宙服顏色
係頭盔係紅邊白盔~!
亦係白色基地中唯一一件宇宙服合Amuro身材Size~!
Amuro Ray曹長

當時白色基地Sleggar Law中尉宇宙服顏色
係黑邊藍盔~!
Sleggar Law中尉

希望你們認為滿意...

正好引證我話TV版OP白色基地倉庫陰影論點...
當年UC0079 Amuro Ray曹長冇理由咁快升級中尉呱~???

作者: londobell2000    時間: 6-3-2008 10:29

引用:
原帖由 yusumnn2000 於 5-1-2008 01:29 發表 opening 中阿寶的衫是藍色的但tv中一向是白的。   咁其他人點解有d黃有d藍有d白呢?

I read the 設定資料集 for the movie version years ago.

Seems that the colour of suit for test pilot should be white, for other pilot, yellow.

Seems that the colour of Amuro's suit in the opening was wrongly painted in blue.

For other pilots, I have no idea why their suits were in different colour...... 

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0