標題: 陸小鳳 [打印本頁]

作者: spectreman    時間: 9-10-2006 21:02     標題: 陸小鳳

睇邁誑h都係劉松仁正過萬梓良。宜家再拍,都应该M松仔拍埋最後一本:鳳舞九天+劍神一笑。可惜啊!西門吹雪不再...黃元申不再...
作者: TIP    時間: 9-10-2006 22:18

劉松仁魅力沒法擋
作者: 紫龍    時間: 10-10-2006 18:59

黃允材花滿樓都正
作者: TIP    時間: 12-10-2006 17:24

當年葉孤城決戰西門吹雪一集,很多人回家追看啊!
作者: 高立    時間: 13-10-2006 09:57

引用:
原帖由 TIP 於 12-10-2006 17:24 發表 當年葉孤城決戰西門吹雪一集,很多人回家追看啊!
其實嗰集得十五分鐘, 因為慢鏡播放, 所以做足一個鐘. (講笑咋 ! )
作者: 幻之聖騎士    時間: 13-10-2006 10:20

當時鄭少秋重要穿崩,條under係紅色既~~
作者: spectreman    時間: 13-10-2006 13:04

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 13-10-2006 10:20 發表 當時鄭少秋重要穿崩,條under係紅色既~~
咁都俾你發現?咁好鴽A!BRAVO!
作者: jac2377    時間: 16-10-2006 23:26

Yes,我都有留意到條紅色under.可能諗住殺硬"西門吹雪".莫非真係"白裡透紅"著出來"慶功.(取自"功夫"的對白) 再講"陸小鳳"再拍. 我建議"劉松仁"當然做番"陸小鳳"啦, 而"黃允財"可向ATV收回做"花滿樓", 至於"西門吹雪", 還記得當年"西門吹雪"一心想生番個仔, 長大後將畢生武學存受於他. 但結果生左一個"無手無腳"的兒子. 再者還殺左"葉孤城". 深感罪孽太重, 因此去左出家為僧. 導演可以去"寶蓮寺"一訪"黃元申"順道取景再加以剪接. 而"施空擇星"最早係"梁鴻華"做過. 後期"廖偉雄"都做過. [ 本帖最後由 jac2377 於 16-10-2006 23:43 編輯 ]
作者: spectreman    時間: 17-10-2006 12:23

引用:
原帖由 jac2377 於 16-10-2006 23:26 發表 Yes,我都有留意到條紅色under.可能諗住殺硬"西門吹雪".莫非真係"白裡透紅"著出來"慶功.(取自"功夫"的對白) 再講"陸小鳳"再拍. 我建議"劉松仁"當然做番 ...
其實第一個扮 "司空摘星" 鴾@個由邵氏過擋來Уy演員,好似叫吳家釀。佢鶶陘p鳳第一次出{就係化裝成一個白髮白鬚公撞落陸小鳳處詐諦跌倒 (紫禁之嶺個集)。
作者: SuperFriends    時間: 20-10-2006 03:34

最經典的《陸小鳳》,我認為係《大內密探凌凌發》文雋扮陸小鳳,當然重有『賣魚勝』........
作者: spectreman    時間: 20-10-2006 07:50

引用:
原帖由 SuperFriends 於 20-10-2006 03:34 發表 最經典的《陸小鳳》,我認為係《大內密探凌凌發》文雋扮陸小鳳,當然重有『賣魚勝』........
That spoof should be disregarded should you have tremendous respect towards 陸小鳳 after reading the novels and the orginal movies.
作者: 999    時間: 21-10-2006 17:06

果時唔興MV,但黄元申同黃杏秀在決戰前夕互訴情愫...............果時鄭少秋首插曲係度唱..........男兒天職保家園............兒啼妻哭內心潦亂........若問生死我亦難判斷..........英雄豪傑....................問生死.....誰敢怨...............含笑赴黄泉.後尾睇返都很感人!!
作者: spectreman    時間: 21-10-2006 19:21

引用:
原帖由 999 於 21-10-2006 17:06 發表 果時唔興MV,但鬗艇茼P黃杏秀在決戰前夕互訴情愫...............果時鄭少秋首插曲係度唱..........男兒天職保家園............兒啼妻哭內心潦亂........若問生死我亦難判斷..........英雄豪傑............. ...
你真好記性!勁!
作者: 紫龍    時間: 29-10-2006 09:37

引用:
原帖由 spectreman 於 21-10-2006 19:21 發表 你真好記性!勁!
劉華都鍾意
作者: TonyK    時間: 29-10-2006 20:57

大家又記唔記得TVB的陸小鳳宣傳廣告? 尋人, 特徵................
作者: 高立    時間: 29-10-2006 21:00

引用:
原帖由 TonyK 於 29-10-2006 20:57 發表 大家又記唔記得TVB的陸小鳳宣傳廣告? 尋人, 特徵................
四條眉毛嘅男人吖嗎 !
作者: 火馬    時間: 29-10-2006 21:27

最有印象就陸小鳳幾個人圍攻關海山(佢刀槍不入;金鐘罩?鐵布衫?);刺云佢全身(搵佢罩門);;後來有人洞悉佢個頭冠位置下(百匯穴)罩門係;咁先至攪掂到蝦叔。好精彩! http://www.96mp3.com/sort/1_399_35448.html
作者: 高立    時間: 29-10-2006 21:39

引用:
原帖由 火馬 於 29-10-2006 21:27 發表 最有印象就陸小鳳幾個人圍攻關海山(佢刀槍不入;金鐘罩?鐵布衫?);刺云佢全身(搵佢罩門);;後來有人洞悉佢個頭冠位置下(百匯穴)罩門係;咁先至攪掂到蝦叔。好精彩! http://www.96mp3.com/sort/1_399 ...
老刀把子 ?
作者: 火馬    時間: 29-10-2006 22:12

引用:
原帖由 高立 於 29-10-2006 21:39 發表 老刀把子 ?
???
作者: 999    時間: 29-10-2006 22:59

黑紗蒙頭就係老刀把子
作者: spectreman    時間: 30-10-2006 17:03

引用:
原帖由 999 於 29-10-2006 22:59 發表 黑紗蒙頭就係老刀把子
亦即係玉道人(書係木道人,死在自已女兒劍下)
作者: 999    時間: 30-10-2006 17:15

引用:
原帖由 火馬 於 29-10-2006 21:27 發表 最有印象就陸小鳳幾個人圍攻關海山(佢刀槍不入;金鐘罩?鐵布衫?);刺云佢全身(搵佢罩門);;後來有人洞悉佢個頭冠位置下(百匯穴)罩門係;咁先至攪掂到蝦叔。好精彩! http://www.96mp3.com/sort/1_399 ...
老刀把子故事係第三輯共13集,主題曲係秋官唱嘅誓耍入刀山 誓耍去,入刀山, 浩氣壯,過千山, 豪情浩義,男兒傲氣, 地獄也獨來獨往反.......... 我不入地獄,誰入地獄? 虛則實之,實則虛之
作者: 火馬    時間: 30-10-2006 20:55

引用:
原帖由 999 於 30-10-2006 17:15 發表 老刀把子故事係第三輯共13集,主題曲係秋官唱嘅誓耍入刀山 誓耍去,入刀山, 浩氣壯,過千山, 豪情浩義,男兒傲氣, 地獄也獨來獨往反.......... 我不入地獄,誰入地獄? 虛則實之,實則虛之
thanks a lot!!!!!!!!!!
作者: 999    時間: 31-10-2006 11:57

引用:
原帖由 火馬 於 30-10-2006 20:55 發表 thanks a lot!!!!!!!!!!
但我覺得第=輯决戰前夕精采D?
作者: spectreman    時間: 31-10-2006 15:09

其實每輯都有独特精彩之處!只可惜...no more after the 3rd episode until 萬梓良鬖n多年后再拍,將繡花大盗,銀勾賭坊,隱形的人再改篇而成....可惜...(又可惜? )好"" 睇到k!
作者: inabottle    時間: 14-4-2007 14:12

Luk Siu Fung (1976) - Sai Moon Chui Suet's promise

http://www.youtube.com/watch?v=3QFuIBzPRco&mode=related&search=

作者: 999    時間: 15-8-2007 15:52

[quote]原帖由 spectreman 於 9-10-2006 21:02 發表 睇邁誑h都係劉松仁正過萬梓良。宜家再拍,都应该M松仔拍埋最後一本:鳳舞九天+劍神一笑。可惜啊!西門吹雪不再...黃元申不再..?

劉松仁魅力沒法擋?

黃允材花滿樓都正?

當年葉孤城決戰西門吹雪一集,很多人回家追看啊!?

其實嗰集得十五分鐘, 因為慢鏡播放, 所以做足一個鐘.?

當時鄭少秋重要穿崩,條under係紅色既~~?

睇下就知係唔係!!~~

~~真係架!!!   如果.......鄭少秋同黃元申可以在故宮,紫禁之頂上再拍一次就好了.............

作者: 高立    時間: 15-8-2007 16:29

引用:
原帖由 999 於 15-8-2007 15:52 發表 [quote]原帖由 spectreman 於 9-10-2006 21:02 發表 screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.style.cursor='hand'; this.alt='Click here to open new window\nCTRL+Mouse w ...

你咁講, 我諗起周星馳套 "零零發"

作者: 999    時間: 15-8-2007 16:46

引用:
原帖由 高立 於 15-8-2007 16:29 發表   你咁講, 我諗起周星馳套 "零零發"

諗起D咩呢?高立兄?

作者: 高立    時間: 15-8-2007 16:53

引用:
原帖由 999 於 15-8-2007 16:46 發表 諗起D咩呢?高立兄?

紫禁之巓, 陸小鳳, 西門吹雪 & 葉孤城 @ "零零發"

作者: 999    時間: 15-8-2007 17:01

引用:
原帖由 高立 於 15-8-2007 16:53 發表   紫禁之巓, 陸小鳳, 西門吹雪 & 葉孤城 @ "零零發"

作者: 火馬    時間: 15-8-2007 22:14

引用:
原帖由 999 於 15-8-2007 15:52 發表 [quote]原帖由 spectreman 於 9-10-2006 21:02 發表 screen.width*0.7) {this.resized=true; this.width=screen.width*0.7; this.style.cursor='hand'; this.alt='Click here to open new window\nCTRL+Mouse w ...

點解黃允材係做花滿樓先有好評;佢做其他角色;觀眾對佢就冇乜評價?

是否他對眼唔識做戲;所以扮盲人反而有好效果?

作者: 999    時間: 16-8-2007 02:32

引用:
原帖由 高立 於 15-8-2007 16:53 發表   紫禁之巓, 陸小鳳, 西門吹雪 & 葉孤城 @ "零零發"

作者: 安佑    時間: 29-4-2008 04:00

引用:
原帖由 高立 於 15-8-2007 16:53 發表 紫禁之巓, 陸小鳳, 西門吹雪 & 葉孤城 @ "零零發"

相比之下,鄭伊健劉德華版本就明顯無左鄭少秋黃元申果種山雨欲來的壓迫力

作者: 安佑    時間: 29-4-2008 04:03

引用:
原帖由 高立 於 15-8-2007 16:29 發表 你咁講, 我諗起周星馳套 "零零發"

花滿樓:邊個話大俠一定係靚仔架,係你地一廂情願之嘛
凌凌發:咁都唔駛咁甩皮甩骨架

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 29-4-2008 04:49

西門吹雪 & 葉孤城:  What is hte name of their swords ? I remember they did talked about the name before the fight began...
作者: akaichoi    時間: 30-4-2008 00:54

有無出過dvd??????
作者: kkeeleung    時間: 30-4-2008 09:17

引用:
原帖由 akaichoi 於 30-4-2008 00:54 發表 有無出過dvd??????
好似有 VCD !!
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 30-4-2008 09:21

引用:
原帖由 akaichoi 於 30-4-2008 00:54 發表 有無出過dvd??????
There is VHS version so there must have some DVD or VCD version...
作者: kkeeleung    時間: 30-4-2008 21:39

引用:
紅底一事, 會不會係錯覺, 因為件衫係紅色....  同埋, 劉松仁再做陸小鳳亦絕對為佳算, 印像中. 古龍筆下的陸小鳳, 楚流香雖說係風流消灑. 但並未正式點明年歲. 且看劉松仁現况大勇. Keep 得很好. 萬梓就..... ........ 花滿摟我想黃允財仍能勝任. 西門次雪. 我選石修. 葉孤城不二人選係秋官.

作者: r9647    時間: 29-9-2009 08:30     標題: 陆小凤 01

作者: kidult    時間: 24-9-2010 23:45

近年孫耀威與張智霖皆飾演過陸小鳳,有看過嗎?
作者: 卡拿薩斯    時間: 7-12-2010 15:25

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 29-4-2008 04:49 發表 西門吹雪 & 葉孤城:  What is hte name of their swords ? I remember they did talked about the name before the fight began...

電視劇內, 西門吹雪把劍叫「巨闕」, 葉孤城把劍叫「青冥」
小說我雖然有睇過, 但係唔記得有冇提過

作者: billy_silly    時間: 25-5-2011 20:44

古龍啲野真係好啱爱黎拍劇...不過近年真係冇乜番拍...
作者: maymay    時間: 26-5-2011 11:49

武當之戰三條友仔圍剿蝦叔,都算經典。

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 16-6-2011 21:42

作者: 占四谷    時間: 5-9-2011 00:32

其實由劉松仁拍既陸小鳳究竟有幾多輯? 同埋係邊幾輯?

作者: 虎榮    時間: 5-9-2011 01:38

引用:
原帖由 占四谷 於 5-9-2011 00:32 發表 其實由劉松仁拍既陸小鳳究竟有幾多輯? 同埋係邊幾輯?

應該三輯! D碟剛入箱轉移, 個副題唔多記得, 主要系:大鵬王(主題曲:鮮花滿月樓), 決戰前夕(葉孤城)及決戰武當(主題曲:誓要入刀山), 另外一套鳳舞九天是萬子良主演的.

作者: kkeeleung    時間: 5-9-2011 10:12

引用:
原帖由 虎榮 於 5-9-2011 01:38 發表   應該三輯! D碟剛入箱轉移, 個副題唔多記得, 主要系:大鵬王(主題曲:鮮花滿月樓), 決戰前夕(葉孤城)及決戰武當(主題曲:誓要入刀山), 另外一套鳳舞九天是萬子良主演的.    
秋官 陸小鳳 有三輯

第一輯係金鵬王定大鵬王--- (不肯定) 但記憶中播出時無副題. 主題曲: 陸小鳳 -" 情與義. 值千金..." . "鮮花滿月樓" 係插曲. 花滿樓及韓瑪利出場.

第二輯, 决戰前夕. 有副題同時播出. 主題曲同第一輯. (但不肯定) 决戰前夕 "男兒天職保家眷" 係插曲.

第三輯, 武當之戰. 只記得有主題曲 誓要入刀出. 不記起插曲.

鳳舞九天就係甄妮唱.

作者: 占四谷    時間: 5-9-2011 15:37

引用:
原帖由 kkeeleung 於 5-9-2011 10:12 發表 秋官 陸小鳳 有三輯  第一輯係金鵬王定大鵬王--- (不肯定) 但記憶中播出時無副題. 主題曲: 陸小鳳 -" 情與義. 值千金..." . "鮮花滿月樓" 係插曲. 花滿樓及韓瑪利出場. 第二輯, 决戰前夕. 有副題同 ...

無錯嘞, 我記得都好似係三輯, 第一輯好似無副題, 淨係叫 [陸小鳳], 但問題係每輯都應該有自己既主題曲, [ 情與義...] 應該係第一輯, 第二輯就係秋官葉孤城既 [決戰前夕], 但真係想不起首主題曲係咩? 所以成日將第一二輯溝亂; 第三輯係關海山既 [武當之戰] 係喇主題曲係 [誓要入刀山], 咁第二輯既主題曲究竟係咩呢?

作者: kkeeleung    時間: 5-9-2011 18:38

引用:
原帖由 kidult 於 24-9-2010 23:45 發表 近年孫耀威與張智霖皆飾演過陸小鳳,有看過嗎?
真係有鬚就係老豆咩!
作者: 虎榮    時間: 6-9-2011 00:31

引用:
原帖由 kkeeleung 於 5-9-2011 10:12 發表 秋官 陸小鳳 有三輯  第一輯係金鵬王定大鵬王--- (不肯定) 但記憶中播出時無副題. 主題曲: 陸小鳳 -" 情與義. 值千金..." . "鮮花滿月樓" 係插曲. 花滿樓及韓瑪利出場. 第二輯, 决戰前夕. 有副題同 ...

kkeeleung兄真系好記性!

作者: kkeeleung    時間: 6-9-2011 00:33

引用:
原帖由 虎榮 於 6-9-2011 00:31 發表   kkeeleung兄真系好記性!
客氣,  不是甚麼好記性. 只係電視精一名.
作者: superoldcake    時間: 6-9-2011 09:54

引用:

致各位陸小鳳迷, 有小小資料分享如下 :

第1輯 :    金鵬之謎

http://www.youtube.com/watch?v=5rzAaswdDMM&feature=related                                      

插曲係 : 鮮花滿月樓

http://www.youtube.com/watch?v=1TK-HmQRjg4

第2輯 :    决戰前後          而第1, 2輯既主題曲係一樣

插曲1係 : 决戰前夕

http://www.youtube.com/watch?v=eZ4_CyBkY5k&feature=related

西門吹雪因妻子身懷六甲而心神不定, 無把握能接下葉孤城之天外飛仙,欲向好友陸小鳳托孤時插播

插曲2係 : 願君心記取

http://www.youtube.com/watch?v=E00tPO3ZzP8&feature=related

孫秀清 ( 蛾眉派三英四秀之一 )為要丈夫西門吹雪能全副心神應戰, 欲淡然渡過可能係最後之一夜時插播

第3輯 : 武當之戰      主題曲 : 誓要入刀山 

http://www.youtube.com/watch?v=tT1pBkv0Ctw&feature=related

呢首就唔使講, 一起奏就有氣勢, 後無來者矣

插曲係 : 情未了

http://www.youtube.com/watch?v=IcYqkNLhHV8&feature=related

西門吹雪要求孫秀清為配合鷹巢計劃而同意發放假消息她與陸小鳳有姦情一事及生下之孩子竟然殘肢 ( 無手點用劍 ?)心結無法解開, 於眾人將老刀把子殺敗, 瓦解幽靈山莊之時, 要陸小鳳與其一戰, 以正名聲

因一句恥辱必須以血清洗竟令妻室孫秀清誤解終而自刎於眾人面前, 西門吹雪內疚不巳, 在妻子彌留之際哭訴早巳不在乎劍神聲譽,祗是武夫天性如此, 放眼天下當前能一較長短, 惟陸小鳳一人而巳, 故乘時迫其應戰, 甚料弄巧成拙,跪求妻子原諒, 最後一幕孫秀清含笑死在丈夫懷中時奏出此插曲

作者: 占四谷    時間: 6-9-2011 15:26

引用:
原帖由 superoldcake 於 6-9-2011 09:54 發表  有小小資料分享下 :  第1輯 : 金鵬皇朝  http://www.youtube.com/watch?v=5rzAaswdDMM&feature=related             & ...

多謝 superoldcake 兄指點, 原來第一二輯係用同一首主題曲, 終於解決破了迷題!!!

作者: superoldcake    時間: 6-9-2011 19:32

引用:
原帖由 占四谷 於 6-9-2011 15:26 發表   多謝 superoldcake 兄指點, 原來第一二輯係用同一首主題曲, 終於解決破了迷題!!!

占四谷 &  kkeeleung 餅友:

你們好, 老拙亦陸小子迷 , 誌在分享各類資訊, 無須容氣    

作者: superoldcake    時間: 10-9-2011 14:45

3輯陸小鳳都有參與演出指定角式既除左劉松仁 : 陸小鳳

黃允財 : 花滿樓

黃元申 : 西門 吹雪

黃杏秀 : 孫秀清

仲有幾位演員於3輯陸小鳳分別出演不同角式:

就係蝦叔 關海山  第一輯 金鵬之謎  : 獨孤 一鶴 

第二輯 決戰前後 : 李燕北

第三輯 武當之戰 : 玉道人 /  老刀把子

蝦叔個仔關聰       第一輯 金鵬之謎  : 霍天青

第二輯 決戰前後 : 平南王世子

第三輯 武當之戰 : 將軍

另一位係江毅       第一輯 金鵬之謎 : 閻鐵珊

第二輯 決戰前後 : 大內太監總管 黃公公

第三輯 武當之戰 : 幽靈山莊管事 高濤

仲有江濤              第一輯 金鵬之謎 : 朱亭

第二輯 決戰前後 : 大內錦衣衛總管 魏子雲

第三輯 武當之戰 : 大內錦衣衛總管 魏子雲

司空摘星一角       第一輯 金鵬之謎 : 馬劍棠 飾演

第二輯 決戰前後 : 馬劍棠 飾演

第三輯 武當之戰 : 廖偉雄 飾演

作者: kkeeleung    時間: 10-9-2011 22:45

引用:
原帖由 superoldcake 於 10-9-2011 14:45 發表 3輯陸小鳳都有參與演出指定角式既除左劉松仁 : 陸小鳳                         &nbs ...
真係記唔起咁多. 反而二十幾年前翻睇武當之戰有繆騫人. 司空摘星係廖偉雄. (其賣實邊個做都得. 因為佢係易容高手. ) 劇中佢話要扮做個木箱. 盧海鵬好似係老實和尚. 謝謝分享.

補充一題:  第一輯不播副題, 可能係求其一試, 見好即拍第二輯.决戰前夕. 到第三輯. 武當之戰. 同時. 可能當年好收視有賺. 第三輯比一二輯服裝靚咗. 陸小鳳同花滿樓等都多衫換咗. 仲有新主題曲. 第一輯副題. 印象中要到出vcd才見.

作者: superoldcake    時間: 11-9-2011 10:19

kkeeleung 餅友你好 :

閣下果然心水清, 留意到第3輯較前兩輯投放更多資源 ( 戲服,道具及佈景 )及人力 ( 演員之份量 )

因拍第1輯之時為76年古龍之同名武俠小說剛推出, TVB以平價買下拍攝版權作試金石,故並無太大祈望,

誰料出街後大收, 天林叔要再操刀火速開拍故事更懸疑之第2輯 : 決戰前後,

所以連主題曲都要沿用第1輯版本係時間太趕....頭尾5個月拍好再+做後期於77年10月出街,

雖然祗有8集 -------- 第1輯都有10集, 可想而知趕時間 得幾緊要

秋官飾演之絕世孤高既劍手--葉孤城,直情係強賓當作主, 台型+足,唔知既以為睇緊葉孤城傳

連我老豆一向絕小追劇既都追埋一份, 到last個集播出當晚, 全家人坐定定睇:

葉孤城眼見奪位無望,成皇夢空, 在西門吹雪一句 : 心巳靜?  反能以平靜之心享受與西門吹雪盡情論劍, 並於使出天外飛仙之時, 故意留下祗有西門吹雪同時用絕招一劍東來才能攻破之死角,最終得以保住劍客之尊嚴死在值得尊敬的對手劍下

呢集為第2輯寫下完美句號, 打後幾個月仲好多人茶餘飯後討論箇中劇情, 亦由於決戰前後之空前成功,

第3輯投放更多資源及加重演員份量,並大改劇本以配合角式演譯

但珠玉在前, 78年6月出街之武當之戰並未再下一城, 祗能持平,花咁大人力物力都係打個和,幾令天林叔老面不保, 所以陸小鳳系列就此打住, 無以為繼

** 第3輯 武當之戰 主題曲 誓要入刀山 除外, 秋官唱到街知巷聞

N年後之肥版陸小鳳劇本改到咁, 邊個演都死,

良心講句 :唔可以入晒萬子數

作者: kkeeleung    時間: 11-9-2011 12:00

引用:
原帖由 superoldcake 於 11-9-2011 10:19 發表 kkeeleung 餅友你好 :   閣下果然心水清, 留意到第3輯較前兩輯投放更多資源 ( 戲服,道具及佈景 )及人力 ( 演員之份量 ) 因拍第1輯之時為76年古龍之同名武俠小說剛推出, TVB以平價買下拍攝版權作試金石,故並無 ...
Superoldcake 兄言重. 小弟在無記 20週年時, 一次過在深宵看了三輯重播. 因此看出了這明顯分明. 的確, 首兩輯佈景服真太簡單. 主角全部單調衣式. 佈景可簡即簡.... 到武當之戰. 才見多些色彩. 劇情亦流暢好多.

記憶中, 當年每週播一集, 故不覺集數少. 

記起當年無記簡用角套圖宣傳陸小鳳... 尋人.... 男性....... 特徵:  四條眼眉....

鳳舞九天不是太差. 只是套劇已不太是古龍而矣.

作者: superoldcake    時間: 11-9-2011 12:09

kkeeleung 餅兄所言老拙亦有同感, 可歎時代科技日進千里, 反而劇種就新不如舊 ,

真箇無奈三歎, 難道美好之事永遠祗活在回憶之中 

作者: kkeeleung    時間: 11-9-2011 12:24

引用:
原帖由 superoldcake 於 11-9-2011 12:09 發表 kkeeleung 餅兄所言老拙亦有同感, 可歎時代科技日進千里, 反而劇種就新不如舊 , 真箇無奈三歎, 難道美好之事永遠祗活在回憶之中 
唯有歎句自己"唔化"... .回憶當然是好. 才有老餅這園地.
作者: frankie    時間: 11-9-2011 15:34

最鍾意葉孤城淨係個名已經夠照
佢d對白好似答左人又好似冇答咁 , 好政客feel.

第一集陸小鳳俾人堒左去接天外飛仙 , 同葉孤城嘅對話令我印像深刻.....

劉松仁0係幾張枱面跳來跳去 , 唔係特技亦唔係替身...

作者: 陸川翔    時間: 18-11-2011 19:16

陸小鳳三部曲中,以《決戰前後》最為經典,原先的鐵三角:「陸小鳳、西門吹雪、花滿樓再加上白雲城主葉孤城,變成四大天王」。「月圓之夜,紫禁之巔」兩大絕世劍客的決戰,原來是葉孤城謀朝篡位,成皇稱帝的幌子,正在紫禁之巔與西門吹雪對決的竟然是「A貨」,陰謀最終當然被陸小鳳識破,皇帝夢碎,唯有真真正正和西門吹雪痛快地較量。
  葉孤城果然是當今武林第一劍,交戰下來,西門吹雪敗象已呈,無奈葉孤城身負弒君之罪,終究死路一條,倒不如死在西門吹雪的手上...... 以上劇情,當年令不少觀眾為之津津樂道,尤其是大結局那場終極劍決,的確成為當時的熱門話題!此外,天外飛仙、靈犀一指,入場緞帶六條變廿一,兩大劍客互相介紹其配劍,葉孤城死前欲攀龍椅的場面,都令人印象深刻。

一招天外飛仙,靈犀一指勉強接到。

西門吹雪:「呢把劍係前代古劍,劍名巨闕,劍鋒三尺三寸,淨重六斤四兩。」

葉孤城(假冒):「呢把劍係海外寒鐵精英鑄成,吹毛斷髮,劍名青冥,劍鋒三尺七寸,淨重七斤十三兩。」

葉孤城:「飲酒令人亂性,食肉令人沉迷於物慾,女色更加係焚身之禍,練劍想達到最高境界,呢三樣嘢就係戒條,相信西門吹雪都係一樣。」

弒君不成,帝皇夢碎,英雄重英雄。

作者: fl17600    時間: 18-3-2012 21:45

引用:
原帖由 spectreman 於 9-10-2006 21:02 發表 睇邁誑h都係劉松仁正過萬梓良。宜家再拍,都应该M松仔拍埋最後一本:鳳舞九天+劍神一笑。可惜啊!西門吹雪不再...黃元申不再...

萬梓良唔得,張智霖仲衰,劉松仁做陸小鳯不作二人想,不過之後反而睇唔慣佢冇鬚!!

作者: Delight986    時間: 19-9-2012 14:52     標題: 決戰前夕 - 鄭少秋(陸小鳳之決戰前後插曲 )

決戰前夕 - 鄭少秋(陸小鳳之決戰前後插曲 )

http://www.oiktv.com/vplay.php?vid=eZ4_CyBkY5k&cat=youtube

作者: ooo    時間: 19-9-2012 20:36

睇佢靈犀一指 , 好多幕真係接嫁 , 依家d武俠片真係睇唔倒....
有時見劉松仁接完面都青埋 , 李家鼎做武指係咪要求高過人呢 ?
唔知點解後來冇做
武指...

城南王子篡位都幾兒戲 王宮無乜人 , 南書房得果飛龍四鬼 , 王宮俾成班江湖中人(社團)自出自入 , 王宮比武殺人
龍椅任坐 , 重要免費派入場卷(鍛帶) , 認真大方....王帝管唔倒 , last落旨 : "......其他人等速速離宮..."

手上只有vcd , 再加上係舊片...
朦朦地....
作者: tonytse0814    時間: 6-1-2013 18:35     標題: 經典台有得播啦

咁大個人第一次認真看此劇, 由第一輯做起, 頭兩集, 以今日來說, 節奏緩慢比較像舞台劇, 一個景可以拍足十分鐘一節, 而頭兩集可能邊拍邊播, 所以片頭只是不停出陸小鳳字樣.
作者: kuwabolo    時間: 22-1-2013 07:05

引用:
原帖由 tonytse0814 於 6-1-2013 18:35 發表 咁大個人第一次認真看此劇, 由第一輯做起, 頭兩集, 以今日來說, 節奏緩慢比較像舞台劇, 一個景可以拍足十分鐘一節, 而頭兩集可能邊拍邊播, 所以片頭只是不停出陸小鳳字樣.

第二輯個op都唔好得好多,都只係拍左三大主角大頭然後剪剪埋埋第一輯尐片段就算

作者: bs00001    時間: 30-8-2013 02:30     標題: 落花淚影

鮮花滿月樓
http://www.youtube.com/watch?v=ZNLDzWUXokY

上官飛燕向花滿樓憑歌寄意暗示好感,並提醒他不要令幸福俏俏溜走..只羨鴛鴦不羨仙的美麗情景!

大家好似唔記得咗呢首插曲”落花淚影”啦..同樣係百聽不厭! 太動聽啦...

http://www.youtube.com/watch?v=DkL8ffi7m0I

我更喜歡呢首較少人識嘅好歌,滿載無限思憶懷念傷感!

年代已久..落花淚影那段片之後,花滿樓同陸小鳳見到邊個?上官飛燕同花滿樓有無相愛,還是相分?

落花淚影靚聲版

http://www.youtube.com/watch?v=Ym9d5DgnSv0

作者: 聰洛多薩比    時間: 31-8-2013 11:56

引用:
原帖由 bs00001 於 30-8-2013 02:30 發表 鮮花滿月樓http://www.youtube.com/watch?v=ZNLDzWUXokY 上官飛燕向花滿樓憑歌寄意暗示好感,並提醒他不要令幸福俏俏溜走..只羨鴛鴦不羨仙的美麗情景!     大家好似唔記得咗呢首插曲”落花淚 ...

鮮花滿月樓真係好有詩意...

張德蘭咁多首歌最like都係呢首...

落花淚影就有d傷感...

太灰既歌唔係咁啱樂觀簡單既我...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0