標題: what happened at the end? [打印本頁]

作者: markwan    時間: 6-9-2006 04:25     標題: what happened at the end?

I watched this when I was a kid but missed the final episodes because I was out of town. My friends told me it was pretty tragic and there were no reruns. Can anyone fill in on the details? thanks Mark [ 本帖最後由 markwan 於 6-9-2006 09:24 編輯 ]
作者: Ricky00893    時間: 6-9-2006 22:16

後期亞視重播過,叫迅雷特工
作者: markwan    時間: 7-9-2006 10:23

引用:
原帖由 Ricky00893 於 9/6/2006 06:16 發表 後期亞視重播過,叫迅雷特工
what year would that be?
作者: Andrew    時間: 7-9-2006 11:14

If my memory is right, in the last several episodes, all the weaspons can't make any effective impact to the enemy since all the attack methodlogy can be identify and predicted by enemy's computer system and nearly all the Zero tester flighters and weaspon destroyed. But they manage to build a special small flying object and the flying mode is new to the enemy, since the enemy can't perdict this new flying object and no way to attack, so the Zero tester find a way to shoot the weaspon and kill the bad guys. But what after this , no more idea............................
作者: Ricky00893    時間: 7-9-2006 13:28

引用:
原帖由 markwan 於 7-9-2006 10:23 發表 what year would that be?
About 1986-1987 years
作者: Ricky00893    時間: 7-9-2006 22:17

重記得當年無綫D譯名。主角分別係阿嵐,吹雪,麗沙。叫歸零實驗者,一號机既絕招係歸零反擊刀,而敵方既星球人係迷烏星球人;有七大怪魔;叫迷烏七怪。我而家重保存左副一號机既模型未砌! PS:板主幅一號机圖真係好正:lol
作者: OSK    時間: 27-9-2006 01:35     標題: 憑記億,有一些更正

實驗者一號的絕招應是環切歸零光線和交义歸零光線。 敵人應是迷渺星球人。 我亦有兩盒模型未捨得砌,一盒是實驗者一號,另一盒是人工島。 [ 本帖最後由 OSK 於 27-9-2006 01:36 編輯 ]
作者: wwl36    時間: 16-10-2006 02:23

引用:
原帖由 OSK 於 27-9-2006 01:35 發表 實驗者一號的絕招應是環切歸零光線和交义歸零光線。 敵人應是迷渺星球人。 我亦有兩盒模型未捨得砌,一盒是實驗者一號,另一盒是人工島。
還有一招'圓月彎刀'我最喜歡 但我所紀得Ge好似係叫'威零實驗者'呢?'歸零'太過有文化了... 還有啲人求救係打電話按 0 0 0....
作者: kidult    時間: 16-10-2006 03:05

我記得係叫歸零實驗者,果o的戰機叫歸零一號、歸零二號等等。歸零一號o既絕招係歸零熱線同交叉歸零熱線,佢地o既基地叫人造島。
作者: Potato    時間: 20-10-2006 00:25

播太空三虎將時我太細了,只記得少少殘餘片段。開場時好像有一句甚麼「……回歸到零點」,還有那個基地人工島實在很正,那時很恨買那副人工島模型,但很貴。請問有無人可以講吓個故事大綱?
作者: 幻之聖騎士    時間: 20-10-2006 09:42

我記得後期重有一隻四隻腳既歸靈機械人,好似以前d潛水銅人既款,但我細個都覺得造型唔掂,始終都係一號機簡單。
作者: TonyK    時間: 26-10-2006 21:40

引用:
原帖由 Potato 於 20-10-2006 00:25 發表 播太空三虎將時我太細了,只記得少少殘餘片段。開場時好像有一句甚麼「……回歸到零點」,還有那個基地人工島實在很正,那時很恨買那副人工島模型,但很貴。請問有無人可以講吓個故事大綱?
Kidult兄講得有道理 如果我沒記錯,應該系"歸零", 因為每次 0-TESTER到生死關頭, 都會講一句 ".......將生命維持零度......" 云云 開場時0個句, 好似系 "............三位年輕0既太空人,拒地為0左人類0和平同理想,向生命0既極限挑戰.........." 0-TESTER 0既領袖系劍持隊長............
作者: TIP    時間: 27-10-2006 14:25

引用:
原帖由 wwl36 於 16-10-2006 02:23 發表 還有一招'圓月彎刀'我最喜歡 但我所紀得Ge好似係叫'威零實驗者'呢?'歸零'太過有文化了... 還有啲人求救係打電話按 0 0 0....
wwl兄,係叫'歸零實驗者'的!
作者: TonyK    時間: 27-10-2006 23:29

各位大佬, 印象中有一段故事是這樣的, 請一齊補完 比一號機更強更先進的"E1號"出現了. 全白色, 戰鬥力驚人. 只需一人駕駛. 駕駛員大概是吹雪以前的競爭對手. 同時迷渺星人也派出了強大的機械人對抗, E1號本可獲勝卻因意外墬毀, 歸零實驗者不敵, 一號機二號機被圍困某地. 最後關頭一號機裝上E1號的武器,勉強打敗敵人.........
作者: East    時間: 4-11-2006 01:15

我記得有一集, 敵人打到來, 博士要三隊員進行急凍, 等外星人意為無曬敵人. 跟著三隊員解凍偷襲外星人成功. 博士還在三隊員進行急凍前對他們說: "這就是歸零實驗者', 要把生命歸於零!!" 分分鐘醒唔番.......
作者: East    時間: 4-11-2006 01:26     標題: 回復 #11 幻之聖騎士 的帖子

的確有個四腳機械人出過場, 好像叫Zero Robot (太陽機械人). 好似能發高熱..... 這隻東東, 在日本出現過首辦模型
作者: 幻之聖騎士    時間: 4-11-2006 12:38

引用:
原帖由 East 於 4-11-2006 01:26 發表 的確有個四腳機械人出過場, 好像叫Zero Robot (太陽機械人). 好似能發高熱..... 這隻東東, 在日本出現過首辦模型 http://i136.ph ...
bingo~~~ 就係呢隻騎呢嘢啦~~ 事實同期既機械人design都唔差,zero tester每架機械都好型仔,就係呢隻.... 唔該晒呀East兄,證明我無老人痴呆......
作者: East    時間: 4-11-2006 17:17     標題: 回復 #17 幻之聖騎士 的帖子

幻之聖騎士兄 你無老人痴呆. 這隻騎呢機械人, 好像是紅色的, 我小時候覺得他像四腳版的"鐵金剛"(紅色郵筒機械人)
作者: supervin    時間: 14-11-2006 23:34

有無人有ending 的 mp3 呀?好想擁有啊
作者: Marker    時間: 8-12-2006 13:33     標題: 回復 #8 wwl36 的帖子

实验者一号本来的武器是“归零热线”,交叉归零光线和环切归零光线好像是E1出来以后才安装到实验者一号上的。
作者: 綠寶210    時間: 17-12-2006 23:51

太空三虎將? 無乜印象... 但歸零戰機? 呢個好出名, 好正好正呀. 原來自己只記得出名的機械人動畫, 仲有呢部以前都好鍾意睇的卡通, 但已完全諗都無再諗過. 呢個網真係好正, 好似發現新大陸咁.
作者: wwl36    時間: 18-12-2006 01:54

引用:
原帖由 Marker 於 8-12-2006 13:33 發表 实验者一号本来的武器是“归零热线”,交叉归零光线和环切归零光线好像是E1出来以后才安装到实验者一Ö ...
謝謝Marker兄,小弟己無物記憶,只記得未有人造島時佢地係在一個有好多波波Ge太空基地,如有錯請保完....
作者: Wan20041027hk    時間: 18-12-2006 21:29

果個機器人衹有好少武器(防護罩同飛彈),俾敵人打中一隻腳就動彈不得!
作者: East    時間: 19-12-2006 00:20

引用:
原帖由 Wan20041027hk 於 18-12-2006 21:29 發表 果個機器人衹有好少武器(防護罩同飛彈),俾敵人打中一隻腳就動彈不得!
這機械人本來就不是武器, 只是沒有其方法應付才拿他來用. 出了場不夠便BYB.....是他的命運
作者: aiselo    時間: 6-1-2007 19:44

試下講講,不過有些實在好唔記得啦! 一號機是由三部份機體結合的,所以以一號機可以分為三部份. 而二號機是可以收納一號機的,初期二號機是沒有武器, 任務是運載一號機到現場,又可以稱為臨時指揮中心,當時人造島還未可以移動的. 後來就改成全副武裝. 三號機是潛水用的,而四號機是運輸的,不過不記得有否武器之類,不過可以運送那個四腳機械人. 四腳機械人不是戰鬥用的,身內是中空的,可以將炸彈放在內引爆而沒有任何損傷. 四腳機械人的出現是因為另一個博士製造了一隻機械人手掌,於是歸零實驗者後來就製造了這個機械人. 故事前半部是沒有甚麼大敵人,七部眾是後半部才出現. 其中一個部眾在故事是可以分成好多機械兵,首領似青蛙, 可以將全部機械兵集合而變成部眾首領. 記憶中,有一集講同電腦戰鬥(似大鐵人17~智慧),因為電腦知道所有機械的軌跡, 所以無法戰勝,後來有個副手(應該是機師~帶眼鏡)利用煙火的不軌跡的行道, 令到電腦無法計算,才得勝. 又有一集,講歸零實驗者的前身是有三部相似的改造人(機械人才對)的, 後來沒有利用這三個改造人;而起用現在二男一女為機師. 後來這三個改造人被敵人利用去打歸零實驗者, 四眼仔哥哥就好為難的唔知點做...... 所知的就是這麼多,其實這個片集不錯的,如果以今日的技術再製作是有可為的.
作者: Mario    時間: 8-1-2007 14:16

引用:
原帖由 aiselo 於 6-1-2007 19:44 發表 試下講講,不過有些實在好唔記得啦! 一號機是由三部份機體結合的,所以以一號機可以分為三部份. 而二號機是可以收納一號機的,初期二號機是沒有武器, 任務是運載一號機到現場,又可以稱為臨時指揮中心,當時人 ...
那個四眼哥哥叫阿洋, 是發明家、改裝專家。
作者: Wan20041027hk    時間: 9-1-2007 22:42

有一集講賽車,參賽的對手,架架車一模一樣,並可以组合成機器人!歸零隊架車在按下紅及藍掣後可以變型及作戰!
作者: 卡拿薩斯    時間: 24-8-2007 17:40

引用:
原帖由 Wan20041027hk 於 9-1-2007 22:42 發表 有一集講賽車,參賽的對手,架架車一模一樣,並可以组合成機器人!歸零隊架車在按下紅及藍掣後可以變型及作戰!

我記得架跑車只係出o左一集
由三虎將果個大隻佬駕駛o既
初初就係賽車
賽賽下o的外星人就現哂身, 佢地架架車都一模一樣黑色o既
架歸零跑車有一招 "環切迴力飛刀"
將敵駕切開之後仲可以飛返轉頭

作者: 卡拿薩斯    時間: 24-8-2007 17:48

最鍾意睇 "迷渺七怪人" 果 part
連續七集都出一隻, 死一隻
最型係 "火焰怪人", 係一隻好型o既機械人
有隻 "武士怪人" 都好型, 係一隻機械人騎住隻機械飛馬
我仲記得係個機械人同飛馬互撞而毀滅o既
有隻 "猛獸怪人" 將動物園o的動物引哂出o黎大合體, 變成一隻大怪獸

套劇中段出現過一個好似阿童木咁o既小朋友機械人
最後佢同o的邪惡星球人同歸於盡

作者: LouisLee    時間: 18-3-2008 20:36

引用:
原帖由 卡拿薩斯 於 24-8-2007 17:48 發表
套劇中段出現過一個好似阿童木咁o既小朋友機械人
最後佢同o的邪惡星球人同歸於盡

呢集後來俾宇宙飛龍抄襲!!!

作者: r00t999    時間: 14-3-2009 23:23

Anyone who still keep some episodes, please verify words in bold:

.... 由回歸到零點 向生命0既極限挑戰"

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0