標題: 薰妮 [打印本頁]

作者: cmlwts    時間: 30-7-2007 11:22     標題: 薰妮

每當變幻時 - 薰妮 (MP3)

每當變幻時 - 薰妮

http://www.sendspace.com/file/i5ycf1

懷念過去常陶醉
一半樂事 一半令人流淚
夢如人生 快樂永記取
悲苦深刻藏骨髓
韶華去 四季暗中追隨
逝去了的都已逝去
常見明月掛天邊
每當變幻時 只知時光去

懷念過去常陶醉
想到舊事
歡笑面上流淚
夢如人生 試問誰能料
石頭他朝成翡翠
如情侶 你我有心追隨
遇到半點風雨便思退
常見紅日照東方
每當變幻時 只知時光去

作者: moneyismymoney    時間: 30-7-2007 11:36

每當變幻時 - 薰妮  --  多謝哂 !
作者: 任因玖    時間: 7-10-2007 20:09

佢同楊千嬅比真係差太遠,

薰妮呢D先叫唱歌.

作者: adamying    時間: 8-10-2007 10:34

差距真係好大, 天和地之分, 始終唱歌時所落感情薰妮用得深很多.

作者: inabottle    時間: 15-10-2007 23:13

記得歌詞係: 懷過去常...
作者: whoiambatman    時間: 16-10-2007 01:09

引用:
原帖由 任因玖 於 7-10-2007 20:09 發表 佢同楊千嬅比真係差太遠, 薰妮呢D先叫唱歌.

不藉一提.

作者: foureyesfatboy    時間: 16-10-2007 08:04

引用:
原帖由 cmlwts 於 30-7-2007 11:22 發表 每當變幻時 - 薰妮 (MP3) 每當變幻時 - 薰妮http://www.sendspace.com/file/i5ycf1懷念過去常陶醉一半樂事 一半令人流淚夢如人生 快樂永記取悲苦深刻藏骨髓韶華去 四季暗中追隨逝去了的都已逝去常見明月掛天 ...

作者: 回憶    時間: 7-3-2008 22:42

以前睇八卦新聞時話薰妮係帶病唔舒服黎錄呢首歌,初時薰妮諗住會再錄一次,

點知監製話OK,仲唱出歌詞中唔開心的感覺。

作者: Potato    時間: 9-3-2008 14:03

如無記錯,當時熏妮是和馮偉棠合作出碟,由薰妮主打,入面有一首歌係由他們兩個合唱,歌名唔記得,歌詞淨係記得呢幾句:

「飲杯飲杯飲杯勝,千杯也未夠,情人話再見無限悽酸,再無方法可挽救。」

而馮偉棠的主打歌則是「飄零夢」。當年馮偉棠和錢佩卿主持電台節目,將這幾首歌日播夜播,播到街知巷聞。

作者: 回憶    時間: 10-3-2008 21:53

引用:
原帖由 Potato 於 9-3-2008 14:03 發表 如無記錯,當時熏妮是和馮偉棠合作出碟,由薰妮主打,入面有一首歌係由他們兩個合唱,歌名唔記得,歌詞淨係記得呢幾句:「飲杯飲杯飲杯勝,千杯也未夠,情人話再見無限悽酸,再無方法可挽救。」而馮偉棠的主 ...

歌名就係飲杯飲杯飲杯勝,係呀,當年錢佩卿同馮偉棠向商業一台主持空中俱樂部節目都好受歡迎。

作者: tnd1964    時間: 10-3-2008 22:00

馮偉棠當時D歌好好聽嫁,風飄飄、遺言、飄領夢…

最近許冠傑大球埸開演唱會都有唱每當變幻時,都好感人。

作者: ar_woo    時間: 10-3-2008 22:06

引用:
原帖由 Potato 於 9-3-2008 14:03 發表 如無記錯,當時熏妮是和馮偉棠合作出碟,由薰妮主打,入面有一首歌係由他們兩個合唱,歌名唔記得,歌詞淨係記得呢幾句:「飲杯飲杯飲杯勝,千杯也未夠,情人話再見無限悽酸,再無方法可挽救。」而馮偉棠的主 ...

Album Name:

永恆千禧心動精選

飲杯飲杯飲杯勝 歌詞

作者: 東加豆    時間: 11-3-2008 21:46

引用:
原帖由 ar_woo 於 10-3-2008 22:06 發表   Album Name: 永恆千禧心動精選 飲杯飲杯飲杯勝 歌詞 飲杯飲杯飲杯勝曲:盧國沾 詞: 編:陸堯 (女)命裡注定難以強求 你不必要太傷憂(男)別去以後難再碰頭 就算痛哭都要走 ...

丫...呢首都記得!?

等我搵下有無 mp3 先....

唔知有無 karaoke 呢....^^

作者: ar_woo    時間: 11-3-2008 21:50

引用:
原帖由 東加豆 於 11-3-2008 21:46 發表   丫...呢首都記得!? 有無 mp3 丫.... 唔知有無 karaoke 呢....^^

sorry mp3 & karaoke 我都冇... 有冇人幫到手... 好想聽番... 同埋呢類輕快的歌我諗幾啱亞豆唱

作者: 東加豆    時間: 11-3-2008 21:58

引用:
原帖由 ar_woo 於 11-3-2008 21:50 發表   sorry mp3 & karaoke 我都冇... 有冇人幫到手... 好想聽番... 同埋呢類輕快的歌我諗幾啱亞豆唱

http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=B48CC3956B9CECF9

搵到丫...

好正丫..

好好唱....可以好輕鬆咁唱...一路笑一路唱咁...

岩岩試過...

多謝 ar_woo 再提醒翻一首咁正既歌....^^

作者: ar_woo    時間: 11-3-2008 22:21

引用:
原帖由 東加豆 於 11-3-2008 21:58 發表   http://www.yousendit.com/transfer.php?action=download&ufid=B48CC3956B9CECF9   搵到丫... 好正丫.. 好好唱....可以好輕鬆咁唱...一路笑一路唱咁... 岩岩試過...   多謝 ar_wo ...

多謝你揾出首歌就真! 聽咗, 無限回憶! 記起小学D 同学曾經將此曲配上三级歌詞

作者: tnd1964    時間: 11-3-2008 22:24

You think as like what I think!!...its something like "你一出世無XX"..right??
作者: ar_woo    時間: 11-3-2008 22:46

引用:
原帖由 tnd1964 於 11-3-2008 22:24 發表 You think as like what I think!!...its something like "你一出世無XX"..right??

exactly... followed by "話似有亦唔見有, 就算有都好xx"

不過D"有心人" 好似冇填晒成首

作者: moneyismymoney    時間: 11-3-2008 23:15

每當變幻時
呢首歌係改篇自一首 1941 年日本老歌 Ды⑦ソ鐘, 古賀政男作曲.
過呢首歌亦可以話係日本軍國主義侵華罪証, 原本係台灣日治時期日本偽政府用嚟宣傳佢地所謂「愛國精神」嘅歌曲.
Ды⑦ソ鐘 ( 莎央之鐘)
嵐吹わネゑ 峰麓ツパシ (暴風雨吹襲著高峰山谷)
流ホ危ツわ 丸木橋 (洪流沖擊著獨木橋)
渡ペゾ誰キ 麗よペマウ乙女 (青春美麗的誰家姑娘)
紅わ唇 やや Ды⑦ (紅紅的雙唇∼啊∼莎央)
晴ホソ戦ズ 出サ給ツ (為了捍衛鄉土勇敢上沙場)
雄ぼウ師ソ君 スコろウビ (雄赳赳氣昂昂英姿扣心弦)
荷スよ荷物ズ 歌イデ朗ヘ(肩上扛著行曩歌聲震山谷)
雨ゾ降ペ降ペ やや Ды⑦(狂風暴雨中∼啊∼莎央)
散ペビ嵐 ズ花一シ枝 (可憐一枝春花落失激流中)
消りサ悲ウわ水煙ベ(滾滾洪水一去不復返)
蕃社ソ森ズ小鳥ゾ啼んジ(迷濛的山谷中小鳥為你哭泣)
何故ズ帰デヘセ やや Ды⑦ (為什麼不回來∼啊∼莎央)
清わ乙女ソ真心メ(青春美麗的少女真誠心)
誰ろ涙ズウソタペペ (有誰能夠不為你灑淚)
南ソ島ソギガゎホ深ゑ(南島的姑娘呀雖然天色近黃昏)
鐘ゾ鳴ペ鳴ペ やや Ды⑦(鐘聲永為你敲響∼啊∼莎央)
台灣作品 〈月光小夜曲〉
月亮在我窗前盪漾,透進了愛的光芒,
我低頭靜靜的想一想,猜不透你心腸。
好像今晚月亮一樣,忽明忽暗又忽亮,
啊∼啊∼到底是愛,還是心慌,啊∼啊∼月光。
月夜情境像夢一樣,那甜蜜怎能相忘,
細語猶在耳邊盪漾,怎不叫我回想。
我怕見那月亮光,抬頭把那窗簾拉上,
啊∼啊∼我心兒醉,我心兒慌,啊∼啊∼月光。

1943年「Ды⑦ソ鐘」電影合唱版

http://www.youtube.com/watch?v=PWow-r6jMDI

作者: 東加豆    時間: 12-3-2008 22:10

引用:
原帖由 ar_woo 於 11-3-2008 22:46 發表   exactly... followed by "話似有亦唔見有, 就算有都好xx"   不過D"有心人" 好似冇填晒成首

你地講個首另一有色詞...

我...聽...過 !  @~@!!

所以我明你既 xx 字.....^^

作者: LouisLee    時間: 16-3-2008 02:40

引用:
原帖由 cmlwts 於 30-7-2007 11:22 發表 每當變幻時 - 薰妮 (MP3) 每當變幻時 - 薰妮http://www.sendspace.com/file/i5ycf1懷念過去常陶醉一半樂事 一半令人流淚夢如人生 快樂永記取悲苦深刻藏骨髓韶華去 四季暗中追隨逝去了的都已逝去常見明月掛天 ...

呢首歌係改篇自一首 1941 年日本老歌 サヨンの鐘, 古賀政男作曲, 最近我晌日本 HMV 買到原唱版, 超正!!!

p過呢首歌亦可以話係日本軍國主義侵華罪証, 原本係台灣日治時期日本偽政府用嚟宣傳佢地所謂「愛國精神」嘅歌曲, 以下係關於呢首歌嘅背景:

作者: LouisLee    時間: 16-3-2008 02:40

http://mypaper.pchome.com.tw/news/kuan0416/3/1281895885/20061106215717/#centerFlag

台灣原住民的中國心與日本情(管仁健/著)

月亮在我窗前盪漾,透進了愛的光芒,
我低頭靜靜的想一想,猜不透你心腸。
好像今晚月亮一樣,忽明忽暗又忽亮,
啊∼啊∼到底是愛,還是心慌,啊∼啊∼月光。

月夜情境像夢一樣,那甜蜜怎能相忘,
細語猶在耳邊盪漾,怎不叫我回想。
我怕見那月亮光,抬頭把那窗簾拉上,
啊∼啊∼我心兒醉,我心兒慌,啊∼啊∼月光。

60年代台灣剛有電視時,這首〈月光小夜曲〉就被號稱「長青歌后」的紫薇唱紅,日後又被蔡琴翻唱而流傳於兩岸;70年代甚至被香港的薰妮翻唱為粵語版〈每當變幻時〉。但你若以為兩岸三地的華人,對這首歌都是相同的印象,那就大錯特錯了。戰前出生的台灣人都會知道這首歌的背景,因為那是他們小學時就讀過的課文(初等國語科卷五17課)。

1993年春天,一位16歲的日本女高中生,來台灣參加羽球賽時,在KTV裡聽到〈月光小夜曲〉後非常喜歡,於是寫成遊記投稿,被刊登在4月9日《每日新聞》。由於承平日久,海峽兩岸與日本的年輕人,都無法理解戰爭的殘酷與軍國主義的手段,只把這首歌當作情歌。國營電視NHK於是展開一場「尋訪之旅」,到台灣製作了《幻の歌「サヨンの鐘」が聞こえる》(聽見了虛幻之歌「莎央之鐘」)的紀錄片。

莎央是台灣原住民少女,1938年9月27日在風雨中被當局徵召,背著將入伍的日本老師田北正記的行李下山,經過武塔南溪的獨木橋時墜河失蹤。兩天後的《台灣日日新報》,標題只是「蕃婦跌落溪中,行方不明」。但到了1941年1月《台灣愛國婦人新報․112號》,莎央已變成當地的「女子青年團副團長」。到了《理蕃之友․117號》,落水時的莎央手裡還多了一面日本國旗。

1941年5月,在台灣的日籍畫家鹽月桃甫,特別為莎央作畫。6月,哥倫比亞唱片公司灌製由詩人西条八十作詞、古賀正男作曲,紅歌星渡辺はま子演唱的〈サヨンの鐘〉,立刻風行全台。10月9日《台灣日日新報》報導,畫家堀田清治也畫了一幅「莎央」獻給當時的總督長谷川清。到最後台灣人吳曼沙的小說《サヨンの鐘》裡,落水時的莎央不但緊握著恩師的武士刀,獲救後還在國旗上寫下自己的名字後才嚥氣,「愛國少女莎央」的故事也終於「完工」了。

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

サヨンの鐘 ( 莎央之鐘)

嵐吹きまく 峰麓ふもと (暴風雨吹襲著高峰山谷)
流れ危ふき 丸木橋 (洪流沖擊著獨木橋)
渡るは誰ぞ 麗うるわし乙女 (青春美麗的誰家姑娘)
紅き唇 ああ サヨン (紅紅的雙唇∼啊∼莎央)

晴れの戦に 出て給ふ (為了捍衛鄉土勇敢上沙場)
雄々し師の君 なつかしや (雄赳赳氣昂昂英姿扣心弦)
荷なう荷物に 歌さへ朗ら(肩上扛著行曩歌聲震山谷)
雨は降る降る ああ サヨン(狂風暴雨中∼啊∼莎央)

散るや嵐 に花一と枝 (可憐一枝春花落失激流中)
消えて悲しき水煙り(滾滾洪水一去不復返)
蕃社の森に小鳥は啼けど(迷濛的山谷中小鳥為你哭泣)
何故に帰へらぬ ああ サヨン (為什麼不回來∼啊∼莎央)

清き乙女の真心を(青春美麗的少女真誠心)
誰か涙にしのばるる (有誰能夠不為你灑淚)
南の島のたそがれ深く(南島的姑娘呀雖然天色近黃昏)
鐘は鳴る鳴る ああ サヨン(鐘聲永為你敲響∼啊∼莎央)

這首〈サヨンの鐘〉,在戰後周藍萍填詞改為〈月光小夜曲〉,翻唱後流行於華人地區。很多日本人或台灣人在KTV裡常點錯歌,誤點為李香蘭在電影裡所唱〈サヨンの歌〉。因為這兩首歌詞曲作者都一樣,但內容、曲調與演唱者卻都不同。

〈サヨンの鐘〉這首歌流行於電影拍攝之前,只是電影把這首歌當成插曲而已。

作者: LouisLee    時間: 16-3-2008 02:41

1941年4月,太平洋戰爭爆發前,日本已被軍國主義氣焰籠罩,長谷川總督頒贈一具刻有「愛國乙女サヨンの鐘」(愛國少女莎央之鐘)銘文的銅鐘,贈予莎央的家屬,陳列於她的故鄉宜蘭南澳,藉以期許全台高砂族青年效法莎央「獻一命於軍國之愛國熱情,且盡事親之孝養的忠孝之心」。

1943月3月,二戰正如火如荼,台灣總督府為了募集前線的軍伕,於是邀請國內的松竹映畫公司與滿州國的滿州映畫公司,聯合製作皇民化宣傳大戲《サヨンの鐘》,由執導《金色夜叉》的清水宏導演籌畫,並邀當時紅遍亞洲的李香蘭來台與原住民合拍。但電影並不是在事發地點的宜蘭南澳(在台灣東北部)拍攝,而改成13年前「霧社事件」的爆發地,台灣中部的櫻の社(春陽部落)。劇中主角都由日籍影星擔任,第二男主角的名字還被叫做「莫那」(影射霧社事件首領「莫那魯道」)。

電影最先是五分鐘的泰雅族生活紀錄片,今日卻成了最珍貴的人類學史料。接著故事開始於女主角莎央(サヨン,李香蘭飾)的男友沙布洛(サブロ,島崎溌飾)自日本學成返鄉,卻引來部落裡另一男子莫那(モーナ,中川健三飾)的嫉妒。結局是莎央為了歡送部落裡的警手(警局的雜役)武田先生(近衛敏明飾)奉召入伍,強忍高燒而冒險渡河,卻不幸跌落激流中而香消玉殞。

雖然劇情表面上只是男女三角關係,但「置入性行銷」的卻是鼓吹年輕人從軍,所以片中不管是泰雅青年或日本年輕教師,都以收到召集令為莫大光榮,結果成效果然甚佳。台語片老導演何居明事後回憶,當時他擔任台中州映像放送會雇員,經常背著沉重的放映機攀爬山路,巡迴各部落放映《莎央之鐘》,原住民感動萬分,爭相到派出所登記從軍,由於志願「名額」有限,不但要身家調查、口試筆試與體能測驗,還有人以「血書」爭取從軍機會。

曾任「高砂義勇兵」,戰後擔任仁愛鄉長的高聰義(布農族人)回憶,部隊遠赴南洋前夕,在台北公會堂(現在的中山堂)觀賞《莎央之鐘》,當時被電影感動得淚流滿面,一心想效法莎央;但後來到了戰場才發現,原住民僅是炮灰。因為他們都被派到最艱困的森林,所以傷亡比例比正規軍高,而且戰後也未獲得任何官方賠償。直到1974年,躲在印尼叢林裡29年的史尼雍(日名中村輝夫、漢名李光輝)被發現,才引發全球媒體的關注。

戰後台灣統治者由日本改為老蔣,為了「中國化」,南澳鄉的「莎央之鐘」被拆除後下落不明,「愛國乙女サヨンの鐘」碑文中的「愛國」和「サヨン」兩處被磨掉。〈サヨンの鐘〉的歌曲被中文版的〈月光小夜曲〉替代,甚至還有一部複製的台語電影《沙容》,但從軍不是為了「大東亞聖戰」,而是要「反攻大陸」。原住民也從日本人口中的「高砂族」,成了中國人口中的「山胞」。至於霧社事件,歷史的變化就更有趣了。

作者: LouisLee    時間: 16-3-2008 02:42

http://zh.wikipedia.org/w/index.php?title=%E8%8E%8E%E5%8B%87%E4%B9%8B%E9%90%98&variant=zh-hk

《莎勇之鐘》[1]的故事發生於1938年台灣日治時期的台北州蘇澳郡蕃地(今宜蘭縣南澳鄉)之泰雅族利有亨社。一名泰雅族少女莎勇因協助日籍教師幫運行李,不幸失足溺水。而台灣總督為了表揚莎勇義行,頒贈予當地的紀念桃形銅鐘,即稱莎勇之鐘。

本僅為短短一則地方新聞的泰雅族少女溺水意外,經刻意報道後,被台灣總督府用來宣揚理蕃政策的成功,並與國歌少年雙雙成為皇民化政策的宣傳策略。

描繪莎勇之鐘始末的同名電影劇照。照片右邊為飾演莎勇的李香蘭、左為另一日本演員三村秀子飾演的莎勇同學ナミナ(松村美代子)

事件經過

1937年中日戰爭爆發,日軍於兵源不足下,開始徵召各地日本青年,組織持續進犯中國的軍隊。在被日本統治的台灣方面,首波被徵召對象,除了駐守台灣的台灣軍之外,就是為數頗眾的駐台警察。而這些於各地擔任警察任務的日籍青年,一旦接到徵召令,就必須馬上離職出征,開赴以中國華北為主的中日戰爭戰場。

1938年(昭和十三年)9月,一名於該台灣原住民村落內南澳蕃童教育所從事教職的警手[2]田北正記,接到了由台灣總督府發布的從軍徵召令,並立即依法離職前往中國戰場。因南澳一地位於台灣宜蘭山區,教育所教師田北正記特商請[3]學生莎勇(泰雅語:Sayun Hayun 日語:サヨン)協助搬運行李。

9月27日,兩人在行經宜蘭山區途中,不但遇到暴風雨,還在過渡武塔南溪時,碰到溪水暴漲。在天候惡劣下,田北正記雖順利離開宜蘭,但是同行的泰雅族17歲少女莎勇卻在暴風雨中不幸於南溪便橋上,失足落水失蹤。經當地警所營救後,除了發現所背負行李外,並無莎勇任何行蹤。

報道

9月29日,台灣第一大報《台灣日日新報》刊出簡要新聞報道,標題為「番婦溪流に落ち,行方不明となる」,即「蕃婦跌落溪中,行蹤不明。」,日日新報在此報道中,以數行文字簡單說明學生莎勇為了送別田北警手,搬運其行李下山經南溪時,失足墜落南溪中而導致下落不明。

經多日搜尋未果後,同年11月26日,莎勇所屬之半官方性質女子青年團團體,為了紀念莎勇之「愛國行為」,特地舉行盛大的「少女莎勇追悼會」,參加者除了莎勇親友同學及女子青年團團員、蕃童教育所教員、警手、警佐之外,台灣統治中央機關總督府,還由理蕃課長率領多位官員前往參加。而已於華北戰場與中國作戰的田北正記也從中國戰場派發電報表答感激與懷念之意。

贈鐘與宣揚

桃月鹽甫油畫:莎勇之鐘

12月6日,台北州知事藤田傊治郎,於巡視泰雅族部落時,聽聞此事,特地前往莎勇墓地祭祀致意。除了慰勉家屬、公開讚賞莎勇之「進誠奉公」精神,特地還做了一首詩。不但要求所屬為之宣傳,也向台灣總督府報告。至此,莎勇事蹟引起多數官員重視。

翌年的1939年,《台灣愛國婦人新報》元月號刊出一則報道:《番界銃後哀話-乙女サヨンの死》。該長文詳細報道霧社事件後,泰雅族利有亨社被強迫遷移至南澳後的皇民化現況,並以莎勇、田北正記師生情誼為報道主軸,除了讚賞莎勇「為國捐軀」外,也報道了藤田知事贈詩經過。

1941年2月20日,由全台高砂族青年代表領銜演出的「皇軍慰問學藝會」於台北公會堂演出,其中以藤田知事詩文為藍圖的「サヨン少女を思ふ」歌曲為最受矚目的表演項目。由莎勇之同學ナミナ以泰雅族語及日文演唱的女聲[4]獨唱,因曲調優美,歌詞感人,獲得了現場一致讚賞,而這裡面還包括臺下觀眾之一,台灣總督長谷川清。在特地深入了解故事來龍去脈後,長谷川總督決定表揚此少女,並以此做為皇民化教育的宣導教材。

1941年4月14日,長谷川總督於總督府親自接近莎勇家屬與少女青年團團員,並頒贈一座刻有「愛國乙女サヨンの鐘」(愛國少女莎勇之鐘)字樣的銅鐘給相關人員,而至此,「莎勇之鐘」一詞成為台日兩地爭相報道的新聞報道。

皇民化宣傳

歌曲《莎勇之鐘》與《莎勇之歌》的歌詞翻攝。前者為知名流行歌曲,1940年代後被翻唱為《月光小夜曲》,後者為李香蘭主唱的電影莎勇之鐘的主題曲。

因為正值中日戰爭戰事膠著,莎勇之鐘故事成為日本軍國政府宣導的利器,不但台灣日本兩地新聞廣播媒體爭相報道,也介紹莎勇遇難事件的詳細經過。不但如此,總督府開始舉辦一系列相關紀念宣傳活動,如立碑[5]、畫像、話劇、演唱、作曲。其中,「佳話サヨンの鐘」(佳話莎勇之鐘)的活動紙劇(紙芝居)與「サヨンの鐘」(莎勇之鐘)歌曲為此系列裡面,較受矚目兩項活動。其中,原唱為40年代日本名歌星渡邊はま子的流行歌曲《莎勇之鐘》,該歌曲發行不久後,即風靡港、台、日、滬等地。後來,更被翻唱為中文《月光小夜曲》。事實上,霧社事件罹難之日本老師遺族,也是40年代日本知名歌手佐塚佐和子,也曾在1941年-1945年年間台灣巡迴演唱《莎勇之鐘》。

1941年年底,太平洋戰爭爆發,為了落實皇民化教育,除了要求知名台灣作家吳漫沙為莎勇立傳外,台灣總督府還特別出資委請民間電影業者拍攝電影《莎勇之鐘》[6]。由李香蘭主演的該電影,於1942年正式於台灣中部的霧社開拍,並於翌年於台、日、華北、上海、滿洲等地上映。而李香蘭除了主演該《莎勇之鐘》電影外,也演唱電影主題曲《莎勇之歌》而稍早之流行歌曲「莎勇之鐘」僅為該電影的插曲。

參考文獻

周婉窈,《莎勇之鐘的故事及其波瀾》
李香蘭,《李香蘭─私の半生》
左宜恩,《日本殖民時代的文化神話-以「莎韻之鐘」為例》

注釋

1. 又稱莎鴛之鐘、莎韻之鐘
2. 台灣行政體系中為最基層警察,並代理老師,負責教習原住民日文
3. 一說為地方女子青年團強制派遣
4. 演唱者為莎勇之同學「ナミナ」,日本名字為松村美代子,亦為泰雅族原住民
5. 所立之碑遺跡今仍於宜蘭的莎韻橋、莎韻紀念公園等偶見[1]
6. 電影工作人員表,[2],因為是在台灣中部之霧社拍攝,因此配役名單中有桜蕃社

作者: LouisLee    時間: 16-3-2008 02:43

サヨンの鐘 - 《每當變幻時》原曲

渡邊はま子

http://www.youtube.com/watch?v=w8ilpWgTYTk&fmt=18

1943 年「サヨンの鐘」電影合唱版

http://www.youtube.com/watch?v=PWow-r6jMDI&fmt=18

1943 年「サヨンの鐘」電影片段

http://www.youtube.com/watch?v=fL0sb6SBD-s&fmt=18

作者: LouisLee    時間: 16-3-2008 14:32

引用:
原帖由 ar_woo 於 10-3-2008 22:06 發表   Album Name: 永恆千禧心動精選 飲杯飲杯飲杯勝 歌詞 飲杯飲杯飲杯勝曲:盧國沾 飲杯飲杯飲杯勝曲:盧國沾 詞: 編:陸堯
(女)命裡注定難以強求 你不必要太傷憂
(男)別去以後難再碰頭 就算痛哭都要走
(女)命裡注定兩家分手 到聽朝你我分開
(男)願你以後忘記我 事已至此怎挽救
(合)飲杯飲杯飲杯勝 千杯也未夠
飲杯飲杯飲杯勝 千杯也未夠
抹煞了過去 愛情 不必再內疚
常常為你前途在祝福 與你相勉再奮鬥
(女)命裡注定難以挽留 到聽朝你我分開
(男)就算我願忘記你 事又到此怎挽留
(合)飲杯飲杯飲杯勝 千杯也未夠
常常為你前途在祝福 與你相勉再奮鬥
女)命裡注定難以強求 你不必要太傷憂
(男)別去以後難再碰頭 就算痛哭都要走
(女)話再見未能再見 我知君你太癡心
(男)話再見亦難再見
(合)話再見 如今飲到夠
* 飲杯飲杯飲杯勝 千杯也未夠
情人話再見無限淒酸 再無方法再挽救
Repeat *

呢首就認真唔掂, 原本係反戰歌曲 One Tin Soldier, 改到鬼五馬六!!!!!

阿 Sam 同陳秋霞合唱嘅英文版就好得多!!!!!

作者: cmlwts    時間: 17-3-2008 09:34

命裡注定難以強求 你一出世無"X"周.
就萛有亦唔似有, 就萛有都好細兜.

作者: LouisLee    時間: 18-3-2008 23:30

引用:
原帖由 cmlwts 於 17-3-2008 09:34 發表 命裡注定難以強求 你一出世無"X"周.就萛有亦唔似有, 就萛有都好細兜.      

呢首中文版真係聽到我火都嚟理, 簡直係強姦原作!!!

俾首原唱你地聽下先!!!

THE ORIGINAL CASTE / ONE TIN SOLDIER (1969)

http://www.youtube.com/watch?v=8xy9nKcvoow&fmt=18

http://www.youtube.com/watch?v=cTBx-hHf4BE&fmt=18

http://www.youtube.com/watch?v=YLMhelLWde4&fmt=18

作者: cmlwts    時間: 19-3-2008 10:44     標題: 飲杯飲杯飲杯勝 - 薰妮

飲杯飲杯飲杯勝 MP3 download

14_d2fbb1add2fbb1add2fbb1ad676.mp3 - 1.42MB

作者: elvisyuen    時間: 19-3-2008 17:16

引用:
原帖由 cmlwts 於 19-3-2008 10:44 發表  飲杯飲杯飲杯勝 MP3 download   14_d2fbb1add2fbb1add2fbb1ad676.mp3 - 1.42MB

呢隻歌當年成日聽 , 仲記得係買"月老牌"翻版錄音帶....盛惠5蚊雞

作者: 綠寶210    時間: 29-3-2009 18:22

今日竟然再聽到呢隻歌 , 仍然非常好聽!

地點 : 大埔火車站行人隧道內

主唱: 街頭賣藝男子

每當變幻時 ( KTV )

作者: 火馬    時間: 1-6-2009 23:17     標題: 薰妮 - 此去又如何;原曲是邊首呢?

http://www.youtube.com/watch?v=oGlyzhMn3Ag

邊位大大答到我呢?

作者: Mario    時間: 2-6-2009 09:35

是一首男女合唱的日本歌, 但不知歌名。
作者: 火馬    時間: 2-6-2009 17:11

引用:
原帖由 Mario 於 2-6-2009 09:35 發表 是一首男女合唱的日本歌, 但不知歌名。
thanks !!!

anyone knows more details about this song ???

作者: inabottle    時間: 3-6-2009 00:48

很難喇 ~ 此調調好鬼熟但未必係小樽聽過 , 同年代既日本歌都有d相似.

歌名應該係 : 此去或如何 ('此去又如何'正常d )
作曲: 佐佐木勉  詞: 盧國沾

作者: 火馬    時間: 3-6-2009 10:04

引用:
原帖由 inabottle 於 3-6-2009 00:48 發表 很難喇 ~ 此調調好鬼熟但未必係小樽聽過 , 同年代既日本歌都有d相似.   歌名應該係 : 此去或如何 ('此去又如何'正常d )作曲: 佐佐木勉  詞: 盧國沾

多謝更正歌名!

any more details...............?

作者: hongkongman    時間: 3-1-2010 13:58

作者: africanmonks    時間: 12-4-2010 22:55

我本人都好喜歡薰妮的歌,而且以當時的尺度來說,她算得上係靚女一名.

但係,唔知係求名心切定係其他原因,薰妮曾在當年的玉郎電視上影過一輯真空透視衫相,令人驚詫.

唔知各位大大有冇見過或聽過呢?

作者: LouisLee    時間: 27-1-2011 03:02

幸福在這裡(ここに幸あり)-薰妮 1985

http://www.youtube.com/watch?v=KYUWC1k4Lhk&hd=1

又唱得幾好喎!!!

Vs

「ここに幸あり」大津美子 1956

http://www.youtube.com/watch?v=7daI_DhrRTA&hd=1

作者: ddmmyy    時間: 27-1-2011 10:26

引用:
原帖由 任因玖 於 7-10-2007 20:09 發表 佢同楊千嬅比真係差太遠, 薰妮呢D先叫唱歌.

可惜,水準唔太穩定,好歌不多,
尤期佢唱猛龍特警隊續集主題曲中文版,嚇死人
http://www.youtube.com/watch?v=mLtXwOC6Qv8[
所以最終無法大紅!

不過,佢拍盧大衛套時事喜劇,著三點式真係流鼻血可惜唔記得套劇叫乜囉

作者: LouisLee    時間: 27-1-2011 11:58

引用:
原帖由 ddmmyy 於 27-1-2011 10:26 發表

可惜,水準唔太穩定,好歌不多,
尤期佢唱猛龍特警隊續集主題曲中文版,嚇死人
http://www.youtube.com/watch?v=mLtXwOC6Qv8[
所以最終無法大紅!

係硬咗 D, 但係可以接受喎, 呢 D 先叫嚇死人:

http://www.youtube.com/watch?v=0kc3uL4MQPo&hd=1

不過佢始終欠缺大將之風兼有點呢庸脂俗粉, 所以紅唔起。

作者: 011072    時間: 27-1-2011 12:32

引用:
原帖由 ddmmyy 於 27-1-2011 10:26 發表 quote]原帖由 任因玖 於 7-10-2007 20:09 發表 佢同楊千嬅比真係差太遠, 薰妮呢D先叫唱歌.

著三點式嗰套叫『論盡天堂』
其實嗰首『回頭望』〈猛龍特警隊續集主題曲中文版〉都唔錯吖!
作者: ddmmyy    時間: 27-1-2011 12:49

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-1-2011 11:58 發表 係硬 D, 但係可以接受喎, 呢 D 先叫嚇死人:   http://www.youtube.com/watch?v=0kc3uL4MQPo&hd=1   不過佢始終欠缺大將之風兼有點呢庸脂俗粉, 所以紅唔起。

無計,因為 日版  追想 係我愛心水歌, 中文版  回頭望   一拍埋去便高下立判......至於庸脂俗粉嘛, .....確是形容得洽當極了

至於汪亞姐嘛算吧無謂提囉, ......印象中只有一首四季情可以入耳

作者: ddmmyy    時間: 27-1-2011 12:51

引用:
原帖由 011072 於 27-1-2011 12:32 發表 可惜,水準唔太穩定,好歌不多,尤期佢唱猛龍特警隊續集主題曲中文版,嚇死人http://www.youtube.com/watch?v=m ...
引用:
原帖由 011072 於 27-1-2011 12:32 發表 著三點式嗰套叫『論盡天堂』其實嗰首『回頭望』〈猛龍特警隊續集主題曲中文版〉都唔錯吖!

曲真係唔錯,但填詞及唱功就......

作者: singingsoul    時間: 27-1-2011 12:53

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-1-2011 11:58 發表 係硬咗 D, 但係可以接受喎, 呢 D 先叫嚇死人:   http://www.youtube.com/watch?v=0kc3uL4MQPo&hd=1   不過佢始終欠缺大將之風兼有點呢庸脂俗粉, 所以紅唔起。

同感, 薰妮那首OK.
阿姐那首係難聽過石修好多的!!!!! 死唔死!?

作者: ddmmyy    時間: 27-1-2011 13:05

引用:
原帖由 singingsoul 於 27-1-2011 12:53 發表 同感, 薰妮那首OK.阿姐那首係難聽過石修好多的!!!!! 死唔死!?

不如M人開張新帖,  主題叫聽你唔死都骨痺的歌手大全 好唔好哩

作者: LouisLee    時間: 27-1-2011 13:33

引用:
原帖由 ddmmyy 於 27-1-2011 13:05 發表   不如M人開張新帖,  主題叫聽你唔死都骨痺的歌手大全 好唔好哩

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=16878&page=1&extra=page%3D1#pid256909

作者: 011072    時間: 27-1-2011 14:13

引用:
原帖由 ddmmyy 於 27-1-2011 12:51 發表 著三點式鰟套叫『論盡天堂』其實鰟首『回頭望』〈猛龍特警隊續集主題曲中文版 ...
盧國沾嘅詞有時係庸俗咗啲!“龍咁威特種警衛”仲嘔血啦!

作者: LouisLee    時間: 27-1-2011 15:31

引用:
原帖由 011072 於 27-1-2011 14:13 發表 盧國沾嘅詞有時係庸俗咗啲!“龍咁威特種警衛”仲嘔血啦!

盧國沾嘅詞唔止庸俗, 好多時仲係語無倫次, 九唔搭八, 乜嘢叫「前程盡願望」?????

作者: ddmmyy    時間: 27-1-2011 22:20

引用:
原帖由 LouisLee 於 27-1-2011 15:31 發表   盧國沾嘅詞唔止庸俗, 好多時仲係語無倫次, 九唔搭八, 乜嘢叫「前程盡願望」?????

霑叔,點解去得咁早

作者: 011072    時間: 28-1-2011 02:31

盧國沾填嘅詞一般比較沉重〈老土〉,不過亦有
『孩子,不要難過』
http://www.youtube.com/watch?v=-8cb3NgPKWQ
『霧裡玫瑰』
http://www.youtube.com/watch?v=bZUD8QhIqJM&feature=related
『又見別離愁』
http://www.youtube.com/watch?v=ltsvyewJOCk
都算佳作!

作者: LouisLee    時間: 29-1-2011 14:09

《サヨンの鐘》渡邊はま子 1941

http://www.youtube.com/watch?v=esTn8c9tH_A&hd=1

《每當變幻時》日文原唱, 死 Link 重貼。

作者: 最後的樂園    時間: 29-1-2011 16:19

我有 薰妮 和 陳新健 1980年 Bang Bang 客串節目

作者: LouisLee    時間: 2-3-2011 14:27

《遠方斜陽路》- 薰妮 1980

http://www.youtube.com/watch?v=22olbaCcV2s&hd=1

《遠方斜陽路》- 張瑪莉 1979

http://www.youtube.com/watch?v=KUSLAHw_mAU&hd=1

曲 : 黎小田 / 詞 : 盧國沾

望見遠方斜陽路 夕照中帶淚再尋故道
又見天空闊 又見青草綠 問我那天會停步

是我背影已疲倦 罵我可愛亦殘酷
若有心相愛 又決心分別 實際理想變得太高

不能解答 更難證實 當中幾多風與暴
只能推說 我人冷傲 每有痛苦也難透露

莫教愛心結仇恨 共君你沒有緣份
恨你不知道 互相尊重 令我決心再走斜陽路

Vs

《換到千般恨》- 柳影虹 1979

http://www.youtube.com/watch?v=-mHXtWJByuY&hd=1

曲 : 黎小田 / 詞 : 盧國沾

夢埵坁嵽臻捷}
夢醒再沒有存在
付過千般愛 換到千般恨
誓約已經變痛哀

事已到此永難改
莫非世事常意外
願我哭千遍 滴了千點淚
誓約已經永不存在

癡情枉種 永難繼續
但是未知天意何在
空餘感慨 盼能有日
我既愛心有人替代

就算愛心變塵埃
命中注定也無奈
付過千般愛 在你手上
願你暗中送它回來

作者: 最後的樂園    時間: 2-3-2011 17:21

作者: 011072    時間: 3-3-2011 03:40

引用:
原帖由 LouisLee 於 2-3-2011 14:27 發表 《遠方斜陽路》- 薰妮 1980http://www.youtube.com/watch?v=22olbaCcV2s&hd=1   《遠方斜陽路》- 張瑪莉 1979http://www.youtube.com/watch?v=KUSLAHw_mAU&hd=1曲 : 黎小田 / 詞 : 盧國沾望見遠方斜陽路 夕照 ...

兩首歌不知屬先屬後,更不知何故一曲兩詞都是同一人手筆,但好明顯薰妮唱功都在張瑪莉、柳影紅之上,可是流行的卻是柳影紅的《喚到千般恨》,世事就係咁!
作者: LouisLee    時間: 3-3-2011 03:52

引用:
原帖由 011072 於 3-3-2011 03:40 發表 兩首歌不知屬先屬後,更不知何故一曲兩詞都是同一人手筆,但好明顯薰妮唱功都在張瑪莉、柳影紅之上,可是流行的卻是柳影紅的《喚到千般恨》,世事就係咁!

當然係《換到千般恨》先,《遠方斜陽路》係 1979 年尾嘅版本。

作者: ULTRA2020    時間: 3-3-2011 03:52

命運就是這樣, 唱得好也未必會紅的 ~

作者: LouisLee    時間: 3-3-2011 04:24

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 3-3-2011 03:52 發表 命運就是這樣, 唱得好也未必會紅的 ~

好彩薰妮紅過柳影紅 & 張瑪莉好多,《遠方斜陽路》歌詞差過《換到千般恨》好多皮, 仲要係自己執自己口水尾, 唔 hit 絕對正常。

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 13-3-2011 03:32

引用:
原帖由 ULTRA2020 於 3-3-2011 03:52 發表 命運就是這樣, 唱得好也未必會紅的 ~
唔知佢依家係點 ? 
作者: 啜啜仔〃    時間: 13-3-2011 13:45

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 13-3-2011 03:32 發表 唔知佢依家係點 ? 

佢早排都出過嚟,
個樣都 ok,
係 d 頸紋勁 d!

作者: 超人兄弟    時間: 13-3-2011 16:32

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 13:45 發表 佢早排都出過嚟,個樣都 ok,係 d 頸紋勁 d!
無計~...女人一睇頸就知.....o夷~...妳....

不過薰妮間唔中都會出現 D 金曲演唱會。

作者: 啜啜仔〃    時間: 13-3-2011 17:52

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-3-2011 16:32 發表 無計~...女人一睇頸就知.....o夷~...妳.... 不過薰妮間唔中都會出現 D 金曲演唱會。

我?我乜呀?我條頸不知幾 ok ar!

作者: 超人兄弟    時間: 13-3-2011 21:27

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 17:52 發表 我?我乜呀?我條頸不知幾 ok ar!
妳......o甘有信心~??!
作者: 啜啜仔〃    時間: 13-3-2011 21:47

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-3-2011 21:27 發表 妳......o甘有信心~??!

你睇唔到咩光滑緊緻,皮光肉滑,冇多餘 ge 肥肉仲冇咖哩雞 ga!

作者: 超人兄弟    時間: 13-3-2011 22:05

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 21:47 發表 你睇唔到咩光滑緊緻,皮光肉滑,冇多餘 ge 肥肉仲冇咖哩雞 ga!

o甘.....都係ge~!

不過咖哩雞可能o向睇唔到ge身體某部位....

作者: 啜啜仔〃    時間: 13-3-2011 22:09

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-3-2011 22:05 發表 o甘.....都係ge~! 不過咖哩雞可能o向睇唔到ge身體某部位....  

hee hee 你咁有經騐 ge?
係 lor仲要出嚟見人 ga ma?呵?
突然諗起 d 拔罐 tim

作者: 超人兄弟    時間: 13-3-2011 22:20

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 22:09 發表 hee hee 你咁有經騐 ge?係 lor仲要出嚟見人 ga ma?呵?突然諗起 d 拔罐 tim
咪係~
作者: 啜啜仔〃    時間: 13-3-2011 22:25

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-3-2011 22:20 發表 咪係~

八同?
作者: 超人兄弟    時間: 13-3-2011 22:37

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 22:25 發表 八同?
九同!
作者: moneyismymoney    時間: 13-3-2011 22:46

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 17:52 發表 我?我乜呀?我條頸不知幾 ok ar!

咁就要出來睇睇, look see 真真先,超兄 ! 係咪呀 ?

*
*
*

作者: 啜啜仔〃    時間: 13-3-2011 22:49

引用:
原帖由 超人兄弟 於 13-3-2011 22:37 發表 九同!

咁厲害
作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 09:30

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 22:49 發表  咁厲害
唔係妳估~!
作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 12:57

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 13-3-2011 22:46 發表 咁就要出來睇睇, look see 真真先,超兄 ! 係咪呀 ? ***

我驚嚇親你 bor!

作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 13:00

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 09:30 發表 唔係妳估~!

咪住.......你講緊 d 九同,
係喺你身上定係喺人地身上先?

作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 15:27

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 14-3-2011 13:00 發表 咪住.......你講緊 d 九同,係喺你身上定係喺人地身上先?
兩個都有....成為o左 ' 十八同人 '...不過唔係少林寺o個D! 妳要幾多同o丫~??一 call 即刻送貨...初次重有禮品送tim。
作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 22:14

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 15:27 發表 兩個都有....成為o左 ' 十八同人 '...不過唔係少林寺o個D! 妳要幾多同o丫~??一 call 即刻送貨...初次重有禮品送tim。

唔要......咁肉酸
咁有乜 gift 送 ar

作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 22:37

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 14-3-2011 22:14 發表 唔要......咁肉酸咁有乜 gift 送 ar
知妳實係o甘問 gala~...送支去同膏過妳o卒o下...又或者送多幾同俾妳...送禮自奉...皆大歡喜 ga~!
作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 22:42

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 22:37 發表 知妳實係o甘問 gala~...送支去同膏過妳o卒o下...又或者送多幾同俾妳...送禮自奉...皆大歡喜 ga~!

留番俾你倆老用 la................慢慢捽 la

作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 22:51

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 14-3-2011 22:42 發表 留番俾你倆老用 la................慢慢捽 la

..

不如講番薰妮...妳有無見過佢真人??

作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 22:55

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 22:51 發表  .. 不如講番薰妮...妳有無見過佢真人??

冇吖!佢幾靚女 ge,身裁幾好 ga!
咁你又有冇見過佢?

作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 23:06

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 14-3-2011 22:55 發表 冇吖!佢幾靚女 ge,身裁幾好 ga!咁你又有冇見過佢?

係呀~

妳女仔人家都鍾意睇其他女性身裁 ge mei~?!比一比嗎??

我想見佢好耐...以前幾鍾意佢ga~!奈何幾廿勾都未見到。

作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 23:16

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 23:06 發表 係呀~ 妳女仔人家都鍾意睇其他女性身裁 ge mei~?!比一比嗎?? 我想見佢好耐...以前幾鍾意佢ga~!奈何幾廿勾都未見到。
我都鐘意 d 靚嘢 ga,
真係好靚、身型好好 ge,我會當面讚人 ga!
邊有得比呀................!
我睇其他女性身裁,係整體比例睇,
唔同男人睇女人嗰種心態!

作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 23:24

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 14-3-2011 23:16 發表 我都鐘意 d 靚嘢 ga,真係好靚、身型好好 ge,我會當面讚人 ga!邊有得比呀................!我睇其他女性身裁,係整體比例睇,唔同男人睇女人嗰種心態!
我 do 係 鐘意 d 靚嘢 & 睇女性身裁,係整體比例!當然應有則有會好 D~!
作者: 啜啜仔〃    時間: 14-3-2011 23:26

引用:
原帖由 超人兄弟 於 14-3-2011 23:24 發表 我 do 係 鐘意 d 靚嘢 & 睇女性身裁,係整體比例!當然應有則有會好 D~!

我好少讚人,
通常我讚得 ge ,真係好令 lor!

作者: 超人兄弟    時間: 14-3-2011 23:30

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 14-3-2011 23:26 發表 我好少讚人,通常我讚得 ge ,真係好令 lor!
good taste~!
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 15-3-2011 06:30

引用:
原帖由 啜啜仔〃 於 13-3-2011 13:45 發表 佢早排都出過嚟,個樣都 ok,係 d 頸紋勁 d!
佢應該大過妳 ?
作者: 啜啜仔〃    時間: 15-3-2011 12:37

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 15-3-2011 06:30 發表 佢應該大過妳 ?

你指............年紀?

作者: Delight986    時間: 23-7-2011 01:00

引用:
原帖由 Potato 於 9-3-2008 14:03 發表 如無記錯,當時熏妮是和馮偉棠合作出碟,由薰妮主打,入面有一首歌係由他們兩個合唱,歌名唔記得,歌詞淨係記得呢幾句:「飲杯飲杯飲杯勝,千杯也未夠,情人話再見無限悽酸,再無方法可挽救。」而馮偉棠的主打歌 ...

馮偉棠 + 薰妮 - 飲杯飲杯飲杯勝 1977

1977 永恆 WLLP922
每當變幻時/飄零夢

http://www.youtube.com/watch?v=iOJUPHRTudI

●每當變幻時>盧國沾詞 ●在你與我之間/馮偉棠 ●盡興今宵>盧國沾詞 ●飲杯飲杯飲杯勝/合唱:馮偉棠>慮國沾詞 ●人生多變幻/馮偉棠 ●珍惜好時光/馮偉棠 ●飄零夢/馮偉棠 ●回頭望/追想>盧國沾詞>無線電視劇《猛龍特警隊》主題曲 ●遺言/馮偉棠 ●愛的呼聲>盧國沾詞 ●天賜曳緣/馮偉棠 ●初祕相識>盧國沾詞

作者: ar_woo    時間: 31-7-2012 23:52

引用:

今晚去新光看了"麗花皇宮",

雖然5位歌手都有其不朽名曲(如:彩雲曲,童年時,大內群英,初戀), 但ar_woo 最主要目的就是來聽這位昔日心中的女神唱"每當變幻時",這曲響起時, 可說是全晚的戲肉(至少對我來說 ),感動!她還唱了一段國語版, 滿足! 還唱了與中村雅俊映像並存於老餅思憶中的"青春曲",驚喜 。完場本來有機會和她握手合照,但ar_woo竟然怕醜折回 可知她的女神地位到何種級數  回家搜索她的近況,才知女神原來經歷了人生許多風波,身心都受過傷痛 祝願她健康, 快樂 ,多回來和歌迷見面!

作者: LouisLee    時間: 10-1-2013 20:30

《高志森微博》:薰妮

http://www.youtube.com/watch?v=sfXqEudmYdw&hd=1

作者: 011072    時間: 16-1-2013 11:03

引用:
原帖由 Delight986 於 23-7-2011 01:00 發表 馮偉棠 + 薰妮 - 飲杯飲杯飲杯勝 1977 1977 永恆 WLLP922 每當變幻時/飄零夢 http://www.vinylparadise.com/4pop_can/1/FanNai1A.jpg http://www.youtube.com/watch?v=iOJUPHRTudI  ●每當變幻時>盧 ...
追想>盧國沾詞>無線電視劇《猛龍特警隊》主題曲 其實等如《天涯孤客》一樣只係攞人首曲改編,真正未在播映時出現過。
作者: 聰洛多薩比    時間: 3-7-2013 22:54

引用:
原帖由 ar_woo 於 31-7-2012 23:52 發表   今晚去新光看了"麗花皇宮", 雖然5位歌手都有其不朽名曲(如:彩雲曲,童年時,大內群英,初戀), 但ar_woo 最主要目的就是來聽這位昔日心中的女神唱"每當變幻時",這曲響起時, 可說是全晚的戲肉(至少 ...

哎呀呀...

丫烏哥哥有無同佢合照呀???

薰妮都係我幾欣賞既女歌手黎架...

每當變幻時簡直唱出我地老餅既心聲...(雖然我年紀上仲未係老餅... )

作者: ar_woo    時間: 4-7-2013 00:15

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 3-7-2013 22:54 發表 哎呀呀... 丫烏哥哥有無同佢合照呀??? 薰妮都係我幾欣賞既女歌手黎架... 每當變幻時簡直唱出我地老餅既心聲...(雖然我年紀上仲未係老餅... )

無呀

不過聲嘶力竭地大叫左好多聲"女神!!!!!!!", "女神!!!!!!!!!!!!!",我lum好多人覺得我癲癲地

作者: 聰洛多薩比    時間: 4-7-2013 17:28

引用:
原帖由 ar_woo 於 4-7-2013 00:15 發表   無呀   不過聲嘶力竭地大叫左好多聲"女神!!!!!!!", "女神!!!!!!!!!!!!!",我lum好多人覺得我癲癲地

嘩...咁瘋狂呀...

作者: ar_woo    時間: 8-6-2016 18:55

最後一首歌(22:40)有驚喜!以前都不知薰小姐也唱過此曲。她的舞原來也好掂!清秀美貌+噴火身裁+無瑕疵唱功,並擁有和"懷舊"2字幾可畫上等號的永恆金曲,無敵+無憾!

作者: ar_woo    時間: 8-6-2016 19:11

10:38又是一首經典歌.....好羨慕夏生隻咸豬手(12:09-12:25上下遊走)

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0