標題: 足球小將 [打印本頁]

作者: carkei    時間: 26-9-2006 01:09     標題: 足球小將

戴幟偉 : 比賽而家先至開始呀, 大家家油 林源三 : 無人可以係禁區外射入我首ge龍門 石琦良 : 六合眩有個六十六歲ge陸老伯
作者: 杜劍龍    時間: 26-9-2006 09:24

三杉淳 : 我個心, 仲係度跳!
作者: b8808800    時間: 26-9-2006 12:53

究竟係戴志偉定戴幟偉呢??
作者: carkei    時間: 26-9-2006 13:11

大頭妹(早苗) : 翅偉加油,翅偉加油 無線小學編,中學編,歐洲編(世界小年錦標戰),世青編 , Road to 2002 都係叫"翅"偉 其實佢叫"大空翼" 志偉係漫畫版用的,所以無話啱定錯 [ 本帖最後由 carkei 於 26-9-2006 13:15 編輯 ]
作者: 杜劍龍    時間: 26-9-2006 23:50

IQ題 點解志偉老豆係行船既, 但係都放心比勞比度叔叔係志偉屋企住?
作者: carkei    時間: 26-9-2006 23:56

因為勞比度叔叔隻眼有事,醫生叫佢唔好劇烈運動。
作者: 杜劍龍    時間: 27-9-2006 00:01

Carkei兄好野, 不愧唯足將fans! 勁呀!
作者: 杜劍龍    時間: 27-9-2006 00:03

見你咁勁玩埋第2條, 麥泰萊老豆叫乜名?
作者: carkei    時間: 28-9-2006 00:55

岬一郎( 漫畫版) 我知你唔係想要呢個答案
作者: 9594    時間: 29-9-2006 06:55

最好睇都係歐洲編. 史奈達,比爾,狄亞斯,希林狄
作者: 紫龍    時間: 29-9-2006 08:48

引用:
原帖由 9594 於 29-9-2006 06:55 發表 最好睇都係歐洲編. 史奈達,比爾,狄亞斯,希林狄
足球小將goal都好睇
作者: 杜劍龍    時間: 29-9-2006 10:03

麥泰萊老豆叫麥長青!
作者: 杜劍龍    時間: 29-9-2006 10:09

當年漫畫周刊連載完中學編就冇再連載, 我要租台灣漫畫睇先睇到歐洲編(又種世少編). 台版志偉叫方育翔, 小志強叫日晃! 要再等7年, 香港文傳先再出番! 果個年頭, 係香港做動漫迷真係有苦有樂.
作者: carkei    時間: 30-9-2006 16:31

咁多輯足球小將,你地最鐘意邊輯 ?
作者: gettertam    時間: 3-10-2006 21:16

小學篇,經典
作者: 杜劍龍    時間: 3-10-2006 23:33

同意, 無講漫畫同動畫小學篇都係最好睇. Sega Mega CD果時出左隻足球小將係打小學編都係最好玩Tecmo足球小將!
作者: 9594    時間: 4-10-2006 11:38

乜最早唔係FC嘅足球小將咩?橙色盒Temco出,我記得當年賣斷市我用$400買到所以好開心,後來出咗Doctor就可以玩老翻!!
作者: 杜劍龍    時間: 4-10-2006 17:57

最早確係FC翵炬y小將, 但佢係玩中學編, 後期出既Mega CD版由小學編玩起, Graphic 更勝超任版, 音樂正, 系統成熟, 仲有原裝日文配音既過場動畫, 被譽為Tecmo足球金小將最高傑作. 真係好玩到喊!
作者: 紫龍    時間: 26-10-2006 19:14

ps2出3d版足球小將,小志強半場勁射猛虎射入網,轉載自蘋果日報售價440
作者: monthlee    時間: 31-10-2006 21:40

Game boy have Tecmo 足球金小將 Game, GOOD GAME
作者: 幻之聖騎士    時間: 31-10-2006 23:18

一定係小學、中學同世界少年大賽~~ 世青,2002都唔係好得 反而最新呢套有d期望~~
作者: laiho    時間: 2-11-2006 23:56

中學打後都正,尤其小志強比吉良總監話佢係冇牙老虎,之後苦練猛虎射球.... 嗰時期期追,睇到個人好熱血沸騰,信和間文傳專賣店到咁上下就排長龍等住買
作者: 杜劍龍    時間: 9-11-2006 02:20

我早你6,7 年, 追漫周......係汗牛等出!
作者: stanleycsh    時間: 14-11-2006 02:16

我只係記得電視小學編最後果場決賽打左三個禮拜.........
作者: 紫龍    時間: 14-11-2006 19:00

引用:
原帖由 stanleycsh 於 14-11-2006 02:16 發表 我只係記得電視小學編最後果場決賽打左三個禮拜.........
中學編決賽,我屋企部老爺機壞咗,螢光幕只係出現一條線,啲公仔仲郁緊,好揼心。
作者: singingsoul    時間: 29-11-2006 10:14

八十年代足球小將、北斗、龍珠、星矢等日版集英社的漫畫我都有買﹐那時候最喜歡的就是足小。 小學劇情已經在電視看完﹐買就志在儲。但中學真的是追的﹐那時真的覺得很好看。準決賽松山都那麼勁使我對他另眼相看。到決賽再戰小志強就不用講野了。猛虎射球勁都無倫﹐那種氣勢鋪排﹐廢人高橋陽一有幾時再懂得過﹖那時他真的時來運到﹐讓他好運出到這種橋段。 我那麼踩高橋﹐皆因我太熟悉他﹐他實在是一個曾經名成利就的漫畫家裡最不懂漫畫的人。說故事與利用畫面以至描繪的技巧皆異常地拙劣。 不過﹐他實在曾為我帶來歡樂﹐無可否認﹐足小由小學到歐洲少年賽都是精彩戲碼連場。 後來的續篇﹐世青篇開首是氣勢磅礡的。空想出的日本最強隊伍實在令讀者非常興奮。開首組隊困難重重﹐緊密有緻的劇情在高橋陽一來說實在是少有的。到葵新伍遇大空翼﹐翼拋出三個錢幣給他意味日本即將征服世界﹐是氣氛營造的最高峰﹗那時我真的對高橋充滿希望﹐感概他終於有成長的一日。。。。 怎知﹐故事後面是全面失控的﹐驚死沒飯開似的連對泰國都戰到天昏地暗拖長來說令到強弱定位全面失衡﹐從此﹐足小從算受注目與歡迎作品一直插至谷底。當我看到足小世青在週刊少年JUMP裡被排到最後一套時﹐我心裡大喊一聲“活該”﹗ 後面要極速落雨收柴﹐強隊對旅反而畫張報紙賽果報道就算﹗這時候﹐前足小迷的我唯有收拾心情﹐從此放棄。 再後來的續篇﹐更不用說了。
作者: 春日恭介    時間: 29-11-2006 21:59

我只記得過左3個字,個波都仲未過半場
作者: lamwaixxx    時間: 30-11-2006 23:18

足少 小學扁我讀緊小學 中學扁我讀緊中學 世青扁我同佢差唔多大
作者: killero    時間: 1-12-2006 12:19

引用:
原帖由 杜劍龍 於 29/9/2006 10:03 發表 麥泰萊老豆叫麥長青!
短篇 第三集有講過 麥長青=麥包
作者: killero    時間: 1-12-2006 12:21

引用:
原帖由 monthlee 於 31/10/2006 21:40 發表 Game boy have Tecmo 足球金小將 Game, GOOD GAME
記得對明和要雙人射足至會入 如果唔係會俾健威接晒
作者: 杜劍龍    時間: 1-12-2006 14:24

Gameboy版, 簡單得黎好好玩!
作者: 紫龍    時間: 25-12-2006 12:28

ps2 http://www.youtube.com/watch?v=GLek5vpTj6Y&mode=related&search=
作者: 紫龍    時間: 25-12-2006 12:41

http://www.youtube.com/watch?v=_iEpyAECNk0&mode=related&search=
作者: 神是我的依靠    時間: 25-2-2007 17:17

比賽依家先至開始呀, 大家加油 ~~~
作者: roy789    時間: 16-4-2007 00:04

點解無阿張偉健唱果首足球小將嫁,而家有足球節目都想起這首歌!夠巴閉

作者: monoakira    時間: 16-4-2007 10:36

引用:
原帖由 carkei 於 28-9-2006 00:55 發表 岬一郎( 漫畫版) 我知你唔係想要呢個答案

岬太郎

作者: wwon001    時間: 25-6-2010 23:44

引用:
原帖由 st anleycsh 於 14-11-2006 02:16 發表 我只係記得電視小學編最後果場決賽打左三個禮拜.........

三杉淳那次 都去了三集,一集show off 佢都識倒掛,一集越位陷井,另一集埋尾

太耐已忘記了大部份

森崎做龍門好正!!

富良野兩兄弟剃刀射球??

作者: wwon001    時間: 25-6-2010 23:50

引用:
原帖由 杜劍龍 於 1-12-2006 14:24 發表 Gameboy版, 簡單得黎好好玩!

紅白機係玩指令,用梁仔 ...剷剷剷  。

作者: kuwabolo    時間: 5-12-2010 11:49

而家無線兒童台播緊舊版,已經去到小學篇四強的階段,大家可以留意下。

作者: kkeeleung    時間: 6-12-2010 19:44

引用:
原帖由 kuwabolo 於 5-12-2010 11:49 發表 而家無線兒童台播緊舊版,已經去到小學篇四強的階段,大家可以留意下。
... 喺收費台睇足球小將... 睇一場波要一個月, tvb 一世唔收....費, 都睇唔清所有段落故事. 一開始就等於簽長約...
作者: 超音    時間: 6-12-2010 19:56

引用:
原帖由 kkeeleung 於 6-12-2010 19:44 發表 ... 喺收費台睇足球小將... 睇一場波要一個月, tvb 一世唔收....費, 都睇唔清所有段落故事. 一開始就等於簽長約...
重貴過英超,日職...應該是"日小"轉播費真係"拿利"
作者: ddmmyy    時間: 9-12-2010 09:15

引用:
原帖由 singingsoul 於 29-11-2006 10:14 發表 八十年代足球小將、北斗、龍珠、星矢等日版集英社的漫畫我都有買﹐那時候最喜歡的就是足小。 小學劇情已經在電視看完﹐買就志在儲。但中學真的是追的﹐那時真的覺得很好看。準決賽松山都那麼勁使我對他另眼相看。 ...

唔好怪高橋老師啦,傳聞話佢當年分神搞緊一間全日本最大的紡織廠........因為佢"拉布"最叨嘛

作者: 武裝神姬    時間: 13-2-2011 00:33

小志強 雷獸射球一出 必入波得分   世界第一神射手

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0