標題: 假作真時真亦假, 無為有處有還無 [打印本頁]

作者: inabottle    時間: 13-7-2007 16:19     標題: 假作真時真亦假, 無為有處有還無

假作真時真亦假, 無為有處有還無   出自紅樓夢 ~ 曹雪芹  (曾為禁書)

摘錄: (早幾日~忘了出自何處~見有文章提及寶黛之間一段對話, 故摘錄):

寶玉: 你且站住, 我知你不理我, 我只說一句話, 從今後撂開手

黛玉回頭看見是寶玉, 待要不理他, 聽他說 只說一句話, 從今後撂開手’, 這話裡有文章, 少不得站住說道: 有一句話, 請說來.

寶玉笑道: 兩句話, 說了你聽不聽?

黛玉聽說, 回頭就走, 寶玉在身後面嘆道: 既有今日, 何必當初!

黛玉聽見這話, 由不得站住, 回頭道: 當日怎麼樣? 今日怎麼樣?

寶玉嘆道: 當初姑娘來了, 那不是我陪著頑笑? 憑我心愛的, 姑娘要, 就拿去, 我愛吃的, 聽見姑娘也愛吃, 連忙乾乾淨淨收著等姑娘吃.  一桌子吃飯, 一床上睡覺. 丫頭們想不到的, 我怕姑娘生氣, 我替丫頭們想到了.  我心裡想著: 姊妹從小兒長大, 親也罷, 熱也罷, 和氣到了兒, 才見得比人好, 如今誰承望姑娘人大心大, 不把我放在眼睛裡, 倒把外四路的什麼寶姐姐鳳姐姐的放在心坎兒上, 倒把我三日不理四日不見的. 我又沒個親兄弟姊妹 ~ ~ 雖然有兩個, 你難道不知道是和隔母的? 我也和你似的獨出, 只怕同我的心一樣, 誰知我是白操了這個心, 弄的有冤無處訴!..........黛玉聽了這些話, 不覺將昨晚的事都忘在九霄雲外了

作者: inabottle    時間: 13-7-2007 16:28

網上書:  http://lz.book.sohu.com/serialize-id-314.html

再摘錄:…忽警幻道: “塵世中多少富貴之家, 那些綠窗風月, 綉閣煙霞, 皆被淫污紈絝與那些流蕩女子悉皆玷辱. 更可恨者, 自古來多少輕薄浪子, 皆以好色不淫為飾, 又以情而不淫作案, 此皆飾非掩醜之語也. 好色即淫, 知情更淫, 是以巫山之會, 雲雨之歡, 皆由既悅其色, 復戀其情所致也. 吾所愛汝者, 乃天下古今第一淫人也寶玉聽了, 唬的忙答道: “仙姑差了. 我因懶於讀書, 家父母尚每垂訓飭, 豈敢再冒. 況且年紀尚小, 不知字為何物.” 警幻道: 非也. 淫雖一理, 意則有別. 如世之好淫者, 不過悅容貌, 喜歌舞, 調笑無厭, 雲雨無時, 恨不能 盡天下之美女供我片時之趣興, 此皆皮膚淫濫之蠢物耳.  如爾則天分中生成一段痴情, 吾輩推之為意淫’.  意淫二字, 惟心會而不可口傳, 可神通而不可語達. . ……一場幽夢同誰近 千古情人獨我痴

作者: inabottle    時間: 18-7-2007 15:19

難分真與假

假語穿  真事隱 (賈雨村和甄士隱的名字含意有趣)

作者: inabottle    時間: 19-7-2007 18:11

好了歌

世人都曉神仙好  只有功名忘不了  古今將相在何方  荒塚一堆草沒了 
世人都曉神仙好  只有金銀忘不了  終朝只恨聚無多  及到多時眼閉了 
世人都曉神仙好  只有嬌妻忘不了  君生日日說恩情  君死又隨人去了 
世人都曉神仙好  只有兒孫忘不了  痴心父母古來多  孝順兒孫誰見了

作者: 聰洛多薩比    時間: 26-11-2007 12:08

紅樓夢都有睇過...

有D悶架喎...

同時又好玄...

作者: inabottle    時間: 26-11-2007 23:59

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 26-11-2007 12:08 發表 紅樓夢都有睇過... 有D悶架喎... 同時又好玄...

聰洛多薩比 對悶既紅樓有咩記憶? (除了悶之外 )

小樽好耐都無再睇, 因為要一氣呵成一次過(兩日睇)睇嘛

作者: 聰洛多薩比    時間: 27-11-2007 18:09

引用:
原帖由 inabottle 於 26-11-2007 23:59 發表   聰洛多薩比 對悶既紅樓有咩記憶? (除了悶之外 )   小樽好耐都無再睇, 因為要一氣呵成一次過(兩日睇)睇嘛    

有呀...

最記得既就係寶玉同佢既女裨...襲人既纏綿遊戲囉..

不過書入面既詩好多都好有意境...

而家d人好多都唔夠功力去作到書入面所謂既俗套詩...

作者: inabottle    時間: 28-11-2007 00:28

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 27-11-2007 18:09 發表 有呀... 最記得既就係寶玉同佢既女裨...襲人既纏綿遊戲囉..   不過書入面既詩好多都好有意境... 而家d人好多都唔夠功力去作到書入面所謂既俗套詩...

只係依家既年代, 沒有咁多時間去細味身邊既事.  黛玉會葬花, 我們對花開花落 ... 只覺係自然不過之事嘛...

又如一個月光...嘩 ... 只係八月十五時留意佢幾咁圓, 其他時間都好少專登抬頭賞月, 但詩詞以月為題材真係好多好多...  

作者: 聰洛多薩比    時間: 28-11-2007 12:27

引用:
原帖由 inabottle 於 28-11-2007 00:28 發表   只係依家既年代, 沒有咁多時間去細味身邊既事.  黛玉會葬花, 我們對花開花落 ... 只覺係自然不過之事嘛...   又如一個月光...嘩 ... 只係八月十五時留意佢幾咁圓, 其他時間都好少專登抬 ...

入面寫既詩...

真係好有意境...

就算係對詩無乜特別認識既人...

有部份既詩都好淺白易明...

咁當然...

紅樓夢既價值...

唔止係詩個度...

而係佢既主題...

由頭睇起...

到結尾...

原來所有野都係一場空一場夢...

由一塊石頭...經歷左咁多...

最終都係一塊石頭...

由平淡...走向高潮...最終都係平淡...

個一刻既感覺...

真係好心淡...

諗得灰D...真係好有衝動去自殺死左去...

作者: inabottle    時間: 29-11-2007 00:54

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 28-11-2007 12:27 發表 入面寫既詩... 真係好有意境... 就算係對詩無乜特別認識既人... 有部份既詩都好淺白易明...   咁當然... 紅樓夢既價值... 唔止係詩個度... 而係佢既主題... 由頭睇起... 到結尾... 原來所有 ... 由平淡...走向高潮...最終都係平淡...個一刻既感覺...真係好心淡...諗得灰D...真係好有衝動去自殺死左去...

聰洛多薩比(你既用戶名調轉: pizza多落蔥 ~ 唔好意思小樽諗到就講, 唔好介意)

你都話係衝動嘛, 唔當真, 人有時係會諗衰野 ...... 好似少時想離家出走咁, 當時都唔知諗咩會想咁做

睇到黛玉死去, 真係'鄧'佢唔抵, 雖然寶玉同薛寶釵結成夫妻, 但只要黛玉在生, 一夫多妻不奇嘛, 係黛玉自己放棄. 始終寶玉對黛玉係唔同d既, 憐憫又好, 照顧多病既黛玉又好啦

作者: ar_woo    時間: 29-11-2007 01:08

引用:
原帖由 inabottle 於 29-11-2007 00:54 發表   聰洛多薩比(你既用戶名調轉: pizza多落蔥 ~ 唔好意思小樽諗到就講, 唔好介意)   你都話係衝動嘛, 唔當真, 人有時係會諗衰野 ...... 好似少時想離家出走咁, 當時都唔知諗咩會想咁做   ...

pizza多落蔥 樽樽真才女也

今早ar_woo一醒就諗起小樽... 果副對聯, 如果改成甘會唔會易對D :

型人=美樽...美人....型!

(要連 icon 一齊對 )

作者: 聰洛多薩比    時間: 29-11-2007 10:55

引用:
原帖由 inabottle 於 29-11-2007 00:54 發表   聰洛多薩比(你既用戶名調轉: pizza多落蔥 ~ 唔好意思小樽諗到就講, 唔好介意)   你都話係衝動嘛, 唔當真, 人有時係會諗衰野 ...... 好似少時想離家出走咁, 當時都唔知諗咩會想咁做   ...

呢個名已經有其他網友講過架喇...

哈...笑下就算...

講起一夫多妻...

古代雖然係容許...

但係女子始終介意自己同另一個女人分享一個鍾意既人...

呢一個感覺我好清楚...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0