標題: "扭計祖宗" [打印本頁]

作者: 高立    時間: 9-7-2007 12:49     標題: "扭計祖宗"

"扭計祖宗" 1) 方(荒)唐鏡 - 梁醒波 , 2) 陳夢吉 - 江 毅,  3) 何淡如 (魚) - 盧國雄, 4) 劉華東 - 盧大偉

有集 方唐鏡(波叔)不甘惡霸橫行, 特意幫其打官司, 約惡霸於客棧內商議事宜, 誰知惡霸步入房間時, 見方在炎炎夏日之下, 竟然穿起大褸吃其狗肉, 方立叫死惡霸過來, 並咬了一口惡霸之耳朵, 叫他在堂上怎樣怎樣 ? 惡霸如實將此話在堂上禀告大人, 誰知大人反告他說謊, 還說"怎有人在大熱天時, 穿大褸吃狗肉 ? , 後反告惡霸巫告他人收監.

另外, 還有人記得何淡如所對的 ? "唔怕你精唔怕你呆至怕你唔來" 上一句 ?

作者: 關間聞    時間: 9-7-2007 21:54

何淡如好似係「關聰」。

作者: kidult    時間: 10-7-2007 01:34

高兄,好記性。你講果幕,我都記得。
作者: 高立    時間: 10-7-2007 09:23

引用:
原帖由 關間聞 於 9-7-2007 21:54 發表 何淡如好似係「關聰」。

可能後期改了由關聰飾演啩 ? 但果集就肯定係盧國雄做喇 !

作者: 高立    時間: 10-7-2007 09:24

引用:
原帖由 kidult 於 10-7-2007 01:34 發表 高兄,好記性。你講果幕,我都記得。

多謝 ! 但果對對上一句..............................!

作者: 矢作省吾    時間: 10-7-2007 10:29

引用:
原帖由 kidult 於 10-7-2007 01:34 發表 高兄,好記性。你講果幕,我都記得。
我都好似有D印象, 「高立兄」記唔記得果集大約係邊年做架?
作者: 高立    時間: 10-7-2007 12:01

引用:
原帖由 矢作省吾 於 10-7-2007 10:29 發表 我都好似有D印象, 「高立兄」記唔記得果集大約係邊年做架?

件份就唔記得喇 ! 不過有波叔都應該係 76~78 間啩 ?

作者: Blade    時間: 10-7-2007 13:24

<四大橋王>係屬於<民間傳奇>的嗎??

我印象中 <四大橋王>好似係獨立既劇集, 一星期播一集, 方唐鏡(波叔), 陳夢吉(江毅), 何淡如(關聰), 劉華東(盧 David)輪流演出. 每人威一次.

最初個劇好似係叫<扭計祖宗>, 故事只有 波叔 演既 方唐鏡 一個狀師. 其後才有 江毅 演既 陳夢吉. 陳夢吉 辯才好過 方唐鏡. 整整下又加埋另外兩個.   

作者: Diamond    時間: 28-5-2011 18:37

四大橋王,小弟小學時都係睇重播

故事細節,真係完全無印象

但係首主題音樂,得得得得得得得--得得-得得....

就經常係腦海飄過

唔知有冇出DVD

希望 tbb重播啦

不過機會渺茫

因為市場問題

舊時d古裝劇,d對白好攪笑,有一種舊式幽默

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0