標題: 希望之星普米第 [打印本頁]

作者: TIP    時間: 23-9-2006 14:02     標題: 希望之星普米第

故事由找尋太陽系第十行星普米第開始,頭幾集沒有太空保衛者出場,只有主角田雄和他失憶的爸爸(鐵面人),用戰機對抗敵人總統托布拉的機械人,大約第四集,田雄的同袍夭久保英勇戰死,好感人,太空保衛者大約好像在第7-8集出現.
作者: 杜劍龍    時間: 27-9-2006 01:23

松本靈士作品, 開始同其他機械人卡通有d唔同.
作者: carkei    時間: 28-9-2006 00:36

主角的爸爸鐵面人叫"丹隊長" 好似後尾相認反之後要死
作者: TIP    時間: 28-9-2006 10:51

是,之後死咗
作者: japkortai    時間: 2-10-2006 00:22

無線播出時,男主角是"健雄",女主角是"麗莎"
作者: TIP    時間: 2-10-2006 16:55

男主角應是田雄, 不是健雄, 請問有沒有其他高人確認?
作者: carkei    時間: 2-10-2006 21:17

我都記得係田雄 佢老豆"丹隊長"叫做"田英志"
作者: TonyK    時間: 7-10-2006 10:06

Carkei 兄, TIP兄, 你地好 印象中主角係田雄, 仲有另一個機師叫秀仁 太空保衛者好似由二人駕駛, 主機師由二人輪流, 但以田雄為主 你地有沒有印象托布拉總統o仲成日鋼琴o家
作者: carkei    時間: 7-10-2006 12:40

印象中開頭係又兩個駕駛員,不過唔記得係輪流駕駛,定要兩個人一起駕駛了, 記得後期只需要田雄一個就得
作者: TIP    時間: 7-10-2006 13:50

我印象中後期只是田雄是駕駛員
作者: 幻之聖騎士    時間: 14-10-2006 22:24

我記得都係田雄同秀仁 田雄係子機,秀仁係母機,重有美型惡役克奇, 佢地用既係脈衝宇宙能~~~ 反而我覺得好特別既係,最後同托布拉總統講和,齊齊去到普米第~~
作者: TIP    時間: 15-10-2006 13:05

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 14-10-2006 22:24 發表 我記得都係田雄同秀仁 田雄係子機,秀仁係母機,重有美型惡役克奇, 佢地用既係脈衝宇宙能~~~ 反而我覺得好特別既係,最後同托布拉總統講和,齊齊去到普米第~~
講和???好似托布拉總統最後死左???印象中他的太空艦去到普米第前被田雄撃毀,可能記錯,有沒有人澄清
作者: TonyK    時間: 24-10-2006 21:57

分離, 子母機 變身太空保衛者
作者: 幻之聖騎士    時間: 27-10-2006 22:13

係咁先啱~~ 子機分離~~ 變身,太空保衛者~~
作者: ABOY    時間: 30-10-2006 00:10     標題: 回復 #7 carkei 的帖子

我都記得係田雄 佢老豆"丹隊長"叫做"田英志" Total agree! I watch rental VHS of 太空保衛者 around 1993. The VHS is reproduce the TVB tape! Only 2 esposide, issue by Chales Lam Video company which parent company also issue A-Club magazine! The company also issue Maked Rider Black (not ATV dialogue, they dialogue it independly), Candy Candy 小甜甜 The voice of 托布拉總統 is seem by 黃允財
作者: Potato    時間: 30-10-2006 01:36

引用:
原帖由 TIP 於 15-10-2006 13:05 發表 講和???好似托布拉總統最後死左???印象中他的太空艦去到普米第前被田雄撃毀,可能記錯,有沒有人澄清
我印象中,太空保衛者一直由田雄和秀仁駕駛,而最後田雄和托布拉也沒有講和。 各位還記不記得有一集,托布拉總統的手下將自己的飛船撞向田雄他們的太空鑑,將成架太空鑑撞到穿咗個大窿?這一集看到我呆咗。
作者: TonyK    時間: 2-11-2006 21:17

無錯, 哩集真係好震撼. 太空鑑右前方穿咗個窿. 隻飛船應該系用來搭載機械人的.
作者: Potato    時間: 2-11-2006 22:23

考吓大家,田雄有心事時會吹咩樂器?
作者: 杜劍龍    時間: 3-11-2006 11:06

Saxophone?
作者: japkortai    時間: 3-11-2006 17:09

唔係叫健雄咩?
作者: TonyK    時間: 5-11-2006 18:29

引用:
原帖由 Potato 於 2-11-2006 22:23 發表 考吓大家,田雄有心事時會吹咩樂器?
小號 (就集系細....喇叭)???
作者: Potato    時間: 5-11-2006 19:53

引用:
原帖由 TonyK 於 5-11-2006 18:29 發表 小號 (就集系細....喇叭)???
Bingo!
作者: victorchan    時間: 7-11-2006 10:42

我好艱難在日本 bid 到呢套卡通, 如果沒有記錯, 太空保衛者正式 出場是在十三集後, 那一集的名稱好勁, 叫 " 發光的操縱器 " 實話 實說, 我都鐘意地球編多一些, 可能是松本零士的關係, 人物的設定 同銀河鐵道真是有七成接近, 再加上後段的太空旅程, 我總覺得同一 般機械人卡通有點大分別, 敵方不再是一班壞人侵略地球的橋段, 反 而更接近後期的高達式的軍隊式戰鬥, 但問題是敵軍仍然是用機械獸 出戰, 感覺上又好不現實, 這方面我是不喜歡本劇的.
作者: Potato    時間: 7-11-2006 20:52

引用:
原帖由 victorchan 於 7-11-2006 10:42 發表 我好艱難在日本 bid 到呢套卡通, 如果沒有記錯, 太空保衛者正式 出場是在十三集後, 那一集的名稱好勁, 叫 " 發光的操縱器 " 實話 實說, 我都鐘意地球編多一些, 可能是松本零士的關係, 人物的設定 同 ...
太空保衛者的橋段,打破了過去機械人VS外星侵略者的公式,為這類動畫注入了新元素,雖然作戰的模式仍未能擺脫機械人單打獨鬥,但無可否認,劇情較為豐富和立體,可以視為邁向日後高達類型動畫的過渡。
作者: japkortai    時間: 13-11-2006 23:20

今天收到太空保衛隊的DVD BOX 2,等我懷緬一下。
作者: PTU    時間: 24-6-2007 04:03

最近睇番全套, 但全是日文, 冇字幕, 劇中講多過打, 故覺得一般, 但是細過時就好鍾意, 可能個機械人正啦.
作者: Anison    時間: 24-6-2007 22:30

引用:
原帖由 victorchan 於 7-11-2006 10:42 發表 我好艱難在日本 bid 到呢套卡通, 如果沒有記錯, 太空保衛者正式出場是在十三集後, 那一集的名稱好勁, 叫 " 發光的操縱器 " 實話實說, 我都鐘意地球編多一些, 可能是松本零士的關係, 人物的設定同銀河鐵道 ...

漫畫版 "太空保衛者" 出場仲遲,

係漫畫大結局最後一格中才出現

作者: CKCK    時間: 25-6-2007 01:21

引用:
原帖由 Anison 於 24-6-2007 22:30 發表   漫畫版 "太空保衛者" 出場仲遲, 係漫畫大結局最後一格中才出現     

Anison兄,我也有這本一集過的漫畫,但見市面還有一套兩(三?)集的版本,故事會否不同的呢?還是只是不同時期出版呢?

作者: Anison    時間: 25-6-2007 10:01

曾經聽過話有一本過的版本,但未見過,

只見過全兩卷的一二冊版本, 曾經有再版,

當年我都睇過係冒險王連載的版本,

和電視比很不同,主角田熊變成個配角咁

補充:呢套係松本零士唯一的有巨大機械人的作品

作者: victorchan    時間: 27-6-2007 07:26

嘩, 漫畫版要最後一格先出, 咁離奇? 咁即係成套漫畫的目的跟本就唔係機械人,

而只係過程, 咁前衛! 我有興趣睇喎. 

作者: 田英志    時間: 30-1-2008 13:42

我記得果陣o係係銅鑼灣永安公司, 我老媽子買比我(位置係依家銅鑼灣廣場1期斜對面,前身係紐約戲院), hk$59.00.
玩左冇幾耐架子機巳經唔見左,後尾連背部機翼連住身體o個個部份都斷開左

重記得替主角田熊配音果位就係同成龍配音果一位(大名唔記得左),亦即係太空西遊記同孫行者配音果位先生.
""子母機, 去!!""

另外想請問下有沒朋友知道有什麼地方賣全套太空保衛者dvd(日文版)賣??
日本正版太貴,負擔唔起.台灣版問過人又冇出過.
我宜家手上祗有幾年前係信和中心買既中交字幕既vcd版(祗出到第十集左右). [ 本帖最後由 田英志 於 30-1-2008 18:18 編輯 ]
作者: Potato    時間: 7-3-2008 00:07

引用:
原帖由 田英志 於 30-1-2008 13:42 發表 我記得果陣o係係銅鑼灣永安公司, 我老媽子買比我(位置係依家銅鑼灣廣場1期斜對面,前身係紐約戲院), hk$59.00.玩左冇幾耐架子機巳經唔見左,後尾連背部機翼連住身體o個個部份都斷開左重記得替主角田熊配音果位就係 ...

田英志是主角田雄爸爸的名字,可見田兄是太空保衛者的「粉絲」。

替田雄的配音的配因音演員是鄧榮銾,我細個好鐘意聽他配音。田雄的拍檔秀仁則由林保全配音,也是我的favourite。

作者: 飛燕斬    時間: 17-4-2008 19:10

個光頭總統係俾自己頭馬—唐寧哈其連人帶艦咁殺死。

作者: singingsoul    時間: 15-11-2008 11:29

開頭田熊要取得子母機機師資格﹐接受真正身份佢老豆丹隊長非常艱苦的訓練。巨人之星的星飛雄馬與星一徹咁款。有印象的一幕就是開住部唔知火箭定戰機很高速地上昇。
作者: Anison    時間: 16-11-2008 02:50

記得有幾集係講田熊用練習機學合體的戰術,

好似有T型, U型....... 等等戰術

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0