標題: 油麻地小輪 [打印本頁]

作者: 超能電子男    時間: 13-5-2007 05:07     標題: 油麻地小輪

我細個住係秀茂坪,但係成日又要去西灣河,所以就要先搭小巴去觀塘碼頭坐船,油麻地小輪成為最主要既交通工具,雖然當時有地鐵過海,不過觀塘至西灣河還要兜過大圈,(當年東區海底隧道仲未起),咁就要唯有搭船過海,不過搭船都幾好架,又可以欣賞風景,當時啟德機場仲未搬遷,飛機係我頭上飛過(諗番起d驚 ),又可以幫親隻船小食部既公仔麵,唔知點解特別好食,最特別就係有陣時船公司會安排一艘上層係載人,下層載車既輪船過海!可惜80年代尾,因為東區海底隧道通車,再加上政府興建新機場計劃,油麻地小輪在虧蝕下,取消所有渡輪服務(包括汽車),令這間老牌公司劃上句號!
作者: foureyesfatboy    時間: 13-5-2007 09:52

引用:
原帖由 超能電子男 於 13-5-2007 05:07 發表 我細個住係秀茂坪,但係成日又要去西灣河,所以就要先搭小巴去觀塘碼頭坐船,油麻地小輪成為最主要既交通工具,雖然當時有地鐵過海,不過觀塘至西灣河還要兜過大圈,(當年東區海底隧道仲未起),咁就要唯有搭船過 ...

在船上餐旦公仔面好有風味......個隻綠色有蓋膠碗.....

作者: East    時間: 13-5-2007 23:34

以前我也喜撘船, 尤其是下層載車那種, 我和另一個朋友都會走落下層,

跑到船頭看風景和浪花. 好鬼Free, 好鬼好Feel......

但要身手敏捷, 否則分分鐘會濕身

作者: 電子分光人    時間: 4-6-2007 14:15

中學時朝朝要從「三家村」坐船過「西灣河」返學。經常於船上叫餐蛋麵、餐抄蛋食。

出到碼頭時又有好多小食,好似車仔麵、九菜紅、牛雜等 (呢檔牛雜而家於太安樓地下重有開)

還有.....架船埋碼頭時,好多人「跳船」.....好危險!

作者: 矢作省吾    時間: 4-6-2007 14:34

冇返「香港」咁多年, 唔知D小輪+吓仲有冇「餐蛋麵」賣? 話時話, E+ D船快咁多, 可能連杯麵都冇時間食。
作者: 電子分光人    時間: 5-6-2007 17:17

引用:
原帖由 矢作省吾 於 4-6-2007 14:34 發表 冇返「香港」咁多年, 唔知D小輪+吓仲有冇「餐蛋麵」賣? 話時話, E+ D船快咁多, 可能連杯麵都冇時間食。

就嚟倫為「人力車」咁 .... mainly for tourism purpose.

作者: 人仔貓    時間: 5-6-2007 17:30

引用:
原帖由 矢作省吾 於 4-6-2007 14:34 發表 冇返「香港」咁多年, 唔知D小輪+吓仲有冇「餐蛋麵」賣? 話時話, E+ D船快咁多, 可能連杯麵都冇時間食。

最近搭船去過南丫島(港九小輪),船上莫說小食部,連搵部汽水機都冇.....

作者: 矢作省吾    時間: 6-6-2007 10:35

咪講話「汽水機」! 有起事黎會唔會連「水泡」都唔夠用!?
作者: 999    時間: 6-6-2007 16:16

以前冇青馬橋,去大嶼山一定要搭佢,夏日炎炎梗係搭頭等有冷氣,但假日貴成倍,開船後梗有D好以戲院"走位"既人潛上來.途中餐蛋面一定唔少得,回程不吃,因在碼頭吃!
作者: 巴士佬    時間: 3-11-2007 08:25

我最愛'民隆"

不過e+佢已經不在hk,聽講賣左返大陸

作者: 安佑    時間: 30-5-2008 17:47

引用:
原帖由 超能電子男 於 13-5-2007 05:07 發表 我細個住係秀茂坪,但係成日又要去西灣河,所以就要先搭小巴去觀塘碼頭坐船,油麻地小輪成為最主要既交通工具,雖然當時有地鐵過海,不過觀塘至西灣河還要兜過大圈,(當年東區海底隧道仲未起),咁就要唯有搭船過 ...

但係四叔賣碼頭用地賺了很多

好似紹榮鋼鐵咁, 佢地賣將軍澳廠房幅地, 搬地龍鼓海灘

賺嘅錢仲多過佢地經營鋼鐵廠90年加埋

作者: 安佑    時間: 30-5-2008 17:50

引用:
原帖由 巴士佬 於 3-11-2007 08:25 發表 我最愛'民隆" 不過e+佢已經不在hk,聽講賣左返大陸

有一條汽車渡輪賣左去泰國, 而家仲行緊

肥媽個節目度見到, d 中文字告示同救生衣中文字都係番度

作者: KungKimYeung    時間: 20-3-2012 09:15

引用:
原帖由 巴士佬 於 3-11-2007 08:25 發表 我最愛'民隆" 不過e+佢已經不在hk,聽講賣左返大陸

民隆於2002年於喜靈洲避風塘停放時失火,由於船身大部份是以玻璃纖維建造,所以整艘船付諸一炬...

作者: KungKimYeung    時間: 20-3-2012 09:22

引用:
原帖由 安佑 於 30-5-2008 17:50 發表   有一條汽車渡輪賣左去泰國, 而家仲行緊 肥媽個節目度見到, d 中文字告示同救生衣中文字都係番度

1998年油麻地將大部份汽車渡輪沽出,其中以原先行走中環往來佐敦道的民定,民合被新買家轉運到泰國象島繼續幹
其老本行,上層載客下層載車;另一方面亦有汽車渡輪被運到芭堤雅,分別是民基、民本號,改裝作海上娛樂場所。

作者: KungKimYeung    時間: 20-3-2012 09:26

引用:
原帖由 人仔貓 於 5-6-2007 17:30 發表 最近搭船去過南丫島(港九小輪),船上莫說小食部,連搵部汽水機都冇.....

當年油麻地小輪船上的麵食小食等等據聞是員工福利之一,當然,搭船時間長,
可以有熱食售賣對乘客來講是好事,亦顯出一份人情味!

作者: 慢今游    時間: 7-4-2012 18:03

餐蛋麵, 餐蛋治, 我永遠懷念你...........

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0