標題: 老洞~~~~~ [打印本頁]

作者: carkei    時間: 20-9-2006 22:47     標題: 老洞~~~~~

有無人記得劉德華的老洞 主角有劉德華、呂良偉、莊靜而
作者: carkei    時間: 20-9-2006 23:43

等我補充一下資料啦! 話說劉德華的上一代因為救了一個苗族的巫師, 於是苗巫師就送了一個神像給他, 對他說神像可以保他家族平安,而且會興旺,但他必須好好保護它, 一旦遺失,他的家族便會受到災劫。 另一方面終有一天巫師的後人會拿一件信物交給他,那時他們必須交還老洞。 果然劉德華的家族得到老洞後,就風山水起,飛黃騰達。 一直傳到劉德華那一代...... 劉德華結識了莊靜而(是苗族巫師的後人(但她小失憶,忘了自已的身份),墜入愛河 有一天莊靜而送了一件定情信物給劉德華,那件訂情信物原來就是當年那巫師所講的信物。 劉德華恐怕交出信物後,家族會失去好運,沒有交出。 與此同事,發生了許多神怪事件.......當劉想交出老洞時,老洞突然神祕失蹤..... 在幾經追查下,劉華及莊靜而才發現原來莊靜而是巫師後人(即苗族鬼衣),每當她睡著時 好的潛意識便會使她變做苗族鬼衣,去對付那些打老洞主意的人。 由於劉華沒有依約定交出老洞,於是便成為要對付的對象。 劉德華及莊靜而知道真相後,好傷心,莊靜而為兔自己睡著後變成鬼衣殺害劉華,於是 死都唔肯睡..........但最後都係忍唔住~~~睡著了,就在她變成鬼衣追殺劉華的時候.... 她不忍下手,自己飛向大樹樹枝,插死了自己。 悲劇收場
作者: cocosally    時間: 21-9-2006 00:03

sad sorry, but I remember I always watch it but my mum always said" it's too scarry don't watch it!"
作者: 任因玖    時間: 21-9-2006 00:05

我只記得......”老洞”
作者: carkei    時間: 21-9-2006 00:46

我記得首主題曲係由張國榮主唱的 歌詞大約如下:(記唔晒) 天意差錯 誰可補 一切遭遇誰擺佈 人生果真有定數 太是殘酷 惰義盡幻化無惰的刀 誰人是幕後無形主腦 有情人無言地發出問號 歎號
作者: hknight    時間: 26-9-2006 20:26

博益都出過<老洞>小說架
作者: 紫龍    時間: 28-9-2006 14:28

銘sir好型
作者: 999    時間: 21-10-2006 19:59

引用:
原帖由 任因玖 於 21-9-2006 00:05 發表 我只記得......”老洞”
應該係”老......洞”
作者: spectreman    時間: 21-10-2006 20:16

引用:
原帖由 999 於 21-10-2006 19:59 發表 應該係”老......洞”
You're more minute! This sounds more horrifyinggggggggggggggggggggggggggg..............................
作者: 人仔貓    時間: 10-5-2007 01:09

記得當時套劇氣氛好陰森恐怖...咁恐怖既電視連續劇真係好少有...

另外套劇係咪有林嘉華做~?

作者: celia    時間: 10-5-2007 09:31

以前聽到.......老...............洞.....................個片頭真係覺得好恐怖好驚

一聽到已經'山'都'山唔切啦.........真係有D唔敢行埋個電視機度......點睇落去.......

作者: 幻之聖騎士    時間: 15-5-2007 11:53

董瑋果時成日係到講.....

老多米多~~

作者: Blade    時間: 15-5-2007 20:47

銘sir 做老豆. 帶住白色假髮. 家族內有幾個仔,

大仔 關聰, 佢個髮型同 銘sir 一樣. 不過係黑頭髮. 遊手好閑. 成日比老豆鬧.

二仔係 董瑋, 膽小怕事, 無甚作為.

三仔係 劉華, 至醒係佢, 老豆至錫又係佢.

阿呂 係 外人, 但寄住係呢個家族, 大仔 關聰 最唔妥佢. 因為 老豆 信任呢個外人多過信任 關聰.

作者: yiyi2hk    時間: 30-8-2007 15:09

我都記得呢套, 算係幾特別的劇種....好好睇...
作者: sittasky    時間: 22-9-2007 00:33

引用:
原帖由 spectreman 於 21-10-2006 20:16 發表 You're more minute! This sounds more horrifyinggggggggggggggggggggggggggg..............................

我細個好驚依套劇,

作者: 東加豆    時間: 3-1-2008 14:27

雖然對內容唔係好深刻, 不過記得睇第一集時, 聽完個前奏好驚....唔敢沖涼....@~@!!
作者: kaitai    時間: 2-4-2008 11:35

好懷念...細個困陣聽到 "老....洞...." 嚇到走出門口
作者: 燒賣    時間: 2-4-2008 12:00

除咗老....,仲有個神像波浪紋效果嘅片頭
作者: raymomd2003    時間: 5-4-2008 01:13

引用:
原帖由 人仔貓 於 10-5-2007 01:09 發表 記得當時套劇氣氛好陰森恐怖...咁恐怖既電視連續劇真係好少有... 另外套劇係咪有林嘉華做~?

林嘉華 果套係"發現灣".

":船下底有隻無頭鬼!"

作者: Superay2006    時間: 23-4-2008 00:16

以前我也覺得很恐怖的。。。每次聽到開場白。。。老。)。)。)洞。)。)。)都心寒。。。

但早排在大陸買了VCD重看,不知是大個了還是國語配音的關係,竟然覺得一點也不恐怖。。。

但感覺一樣沒變的,是覺得莊靜兒(花洒)依然是那麼「正」!!

作者: 安佑    時間: 29-4-2008 00:49

引用:
原帖由 carkei 於 21-9-2006 00:46 發表 我記得首主題曲係由張國榮主唱的 歌詞大約如下:(記唔晒) 天意差錯 誰可補 一切遭遇誰擺佈 人生果真有定數 太是殘酷 惰義盡幻化無惰的刀 誰人是幕後無形主腦 有情人無言地發出問號 歎號

天意差錯誰可補
 一切遭遇誰擺佈
 人生果真有命數
 太是殘酷, 太是殘酷

頂 !
搵黎搵去, 連浣花洗劍錄, 情人箭, 沈勝衣都搵得到, 就係搵唔到老洞

作者: celia    時間: 29-4-2008 14:18

主題曲

[wma]http://m.tingshu.com/0/1/14025/16505/83256/83298.wma[/wma]

天意差錯誰可補  一切遭遇誰擺佈  人生果真有定數  太是殘酷太是殘酷
多少真愛求得到  得到失望和苦惱  情感困三角裡  我迷路  你亦迷了路

誰人令情意 幻化作迷人色譜  誰又在幕後埋藏圈套  這段情遺留下太多問號
誰人令情義 幻化作無形的刀  誰像是幕後無形主腦  有情人無言地發出問號 嘆號!

誰人令情意 幻化作迷人色譜  誰又在幕後埋藏圈套  這段情遺留下太多問號
誰人令情義 幻化作無形的刀  誰像是幕後無形主腦  有情人無言地發出問號 嘆號!

作者: celia    時間: 30-4-2008 09:07

引用:
原帖由 安佑 於 29-4-2008 00:49 發表 天意差錯誰可補 一切遭遇誰擺佈 人生果真有命數 太是殘酷, 太是殘酷 頂 !搵黎搵去, 連浣花洗劍錄, 情人箭, 沈勝衣都搵得到, 就係搵唔到老洞

老洞MP3

http://www.youshare.com/view.php?file=ia-.mp3

作者: Delight986    時間: 10-6-2011 19:38     標題: 張國榮 - 迷路 1983

張國榮 - 迷路 1983  

The Old Miao Myth

http://www.youtube.com/watch?v=ZOL6LggoFxQ

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 10-6-2011 21:53

引用:
原帖由 安佑 於 29-4-2008 00:49 發表 天意差錯誰可補 一切遭遇誰擺佈 人生果真有命數 太是殘酷, 太是殘酷 頂 !搵黎搵去, 連浣花洗劍錄, 情人箭, 沈勝衣都搵得到, 就係搵唔到老洞
try this link: -

http://video.baidu.com/v?word=%C0%CF%B6%B4&ct=301989888&rn=20&pn=0&db=0&s=0&fbl=800

作者: maymay    時間: 14-6-2011 14:47

引用:

迷路

張國榮一片痴大碟

作者: FMfm    時間: 2-12-2016 20:44

主題曲 迷路  聽翻仲係咁好聽... 仲有DD驚既感覺... 配樂
小小片段都好好睇

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0