標題: 早期香港的模型什誌 [打印本頁]

作者: ray375    時間: 22-3-2007 11:43     標題: 早期香港的模型什誌

模型時代, 模型天地, 模型誌, 比例模型, 致趣模型, 精密模型, 模型王, Hobby Japan 中文版(後來改名'模型界')等等. 大家有冇嘢講吓?
作者: 亞力    時間: 22-3-2007 13:49

細個模型書唔多睇. 如果講A-CLUB, 漫週, 亞空間會熟D.
作者: ray375    時間: 22-3-2007 22:08

Well. 又係得我一個講?

作者: adamying    時間: 22-3-2007 22:22

我都好想講, 但我書面就見得多, 但內容就冇點樣睇過.精密模型, 模型王, 模型界 等都係睇過一兩期.

細個時, 父母又不喜歡我玩, 加上銀兩又不多.............................

而且玩模型要開張枱先玩得, 仲要花大量時間.

到最後都係睇書多.

作者: 綠寶210    時間: 22-3-2007 23:34

我睇過模型天地, 以前有朋友喜歡玩遙控船, 直昇機等, 所以有時會借來睇.

簡中亦跟友人去長城, 德昌睇鼣.

作者: ray375    時間: 22-3-2007 23:53

我自己真正迷上砌模型係中二開始 (80年代初).  當時未有Gundam.  主流係軍事 (AFV),  情景.  以双星為主.  '模型時代' 出版於70年代中期. 我好相信係最早嘅香港模型什誌. 内容以本地製作為主再加上少許歐美番譯 (例如:  Military  Modeler).  文章内容,  圖片,  砌功都有相當水準.  售価兩個大洋.  大約13期左右消失咗. 我發現呢本書時以經停刋. 只好向同學仔手上收購.  當時有一名鄧姓同學手上有9本. 居然殺我五個大洋一本. 9本就45個大洋 (81年)! 結果還是忍痛'傍水'.
PS: 鄧仔, 你好交义嘢.
作者: adamying    時間: 23-3-2007 09:43

ray375兄, 其實睇返以前模型書大多壽命不長, 你會覺得係什麼原因呢.
作者: ray375    時間: 23-3-2007 10:55

最大原因係市場不夠. 其次係資源, 人材不足.

1) 無廣告支持. 70-80年代砌模型係高檔玩意, 市場唔大. 而當時幾乎所有模型店都係小本經營. 根本唔會賣廣告. 而代理商大都係老式生意人. 更加唔賣廣告. (PS.<模型天地>除外. 反而因太多廣告(以RC為主)而缺乏内容.)

2) 無人材去砌咁多模型. (我指高質素)

作者: adamying    時間: 23-3-2007 11:23

我都覺得細個鶖阞掉珓炫u係好貴.

貴不在模型本身, 在於油, 筆地, 噴筆 等.

更加上技術不佳, 消耗更加多.

作者: 九記    時間: 19-7-2008 23:58

小學時 (70 年代尾)係同學屋企睇過當時田宮既年刊,裡面啲情景造得好靚,自此就對情景模型產生興趣 ...

作者: singingsoul    時間: 24-7-2008 16:15

引用:
原帖由 ray375 於 22-3-2007 11:43 發表 模型時代, 模型天地, 模型誌, 比例模型, 致趣模型, 精密模型, 模型王, Hobby Japan 中文版(後來改名'模型界')等等. 大家有冇嘢講吓?

精密模型﹐最記得還是在某某踢爆式專欄改的名---“請勿冒認”。
後期係GUNPLA封面就多人留意些。壽命我記得不算短。

後來直頭全講GUNDAM模型的機動世界都算長壽。

作者: speedstar    時間: 28-4-2010 21:45

本地出版的第一本靜態模型專門刊物,我相信是"模型時代"了。 創刊於1976年5月,當時售價HK$2。 除封面及中間大頁外,全以黑白印制。 全書只有三十多頁,題材以軍事為主,情景模型不少。
出版社是武器世界出版社,聞說當年的"武器世界/月刊"雜誌內容有介紹靜態軍事模型,因為頗受歡迎,所以另行出書。
所刊登之軍事模型制作水準不俗,別忘了那些都是二三十年前的出品啊!
以現今產品水準來看,當年的模型大多是夾口差, 分件少及模件粗糙。 除製作介紹外,亦有篇幅介紹該模型實物的資料及歷史。
至於汽車模型,間中亦有介紹,但製作水準不能與現今相比,當年是沒有模型專用拋光劑(compound)的!
可惜"模型時代"只出版了13期便停刊了,1978年2月第13期為最後一本。

同年(1978)初,另一本模型刊物
"模型誌"創刊初期也是售HK$2。 跟"模型時代"一樣,"模型誌"也是以軍事模型為主,但有較多篇幅介紹軍隊制服,戰車歷史等。 模型製作水準提高了,亦不時有介紹模型改裝。
"模型誌"所刊載的模型成品,有很多都放在佐敦庇利金街的"模型誌中心"展出。

較"模型時代"好一點點,"模型誌"一共出版了17期才停刊。

在此期間,遙控模型雜誌"模型天地"也將其靜態模型部份分拆,於1979年4月出版了"比例模型"副刊。

可惜"比例模型"的內容不能與"模型時代"及"模型誌"相比。 其後數年本地也沒有代表性的模型刊物出版了。
此段真空期,直至80年代初"精密模型"的出版才終結。

作者: aiselo    時間: 28-4-2010 22:24

機動世界是現時還有買的模型雜誌,而最近其中一位筆者(大隻講先生仙遊了)。

而由一期開始買到現在,很多機動戰士的資料。

不過現時雜誌會加插有一些漫畫內容,和一些小文。

基本上,現時新生代已小有人去玩模型的了。

作者: ray375    時間: 29-4-2010 01:02

有關'模型誌'. 小弟與其創辨人劉Sir夫婦有一段友情. 也有福氣見過其家內個人珍寶. 真係好勁.

睇來又係我講嘢時候.

作者: ar_woo    時間: 29-4-2010 01:13

引用:
原帖由 ray375 於 29-4-2010 01:02 發表 有關'模型誌'. 小弟與其創辨人劉Sir夫婦有一段友情. 也有福氣見過其家內個人珍寶. 真係好勁. 睇來又係我講嘢時候.

請問Ray 兄當年佐敦'模型誌'店內, 廋廋戴眼鏡果個女負責人, 就是劉太嗎?

作者: ray375    時間: 29-4-2010 02:35

Yes. Mrs Lau.
其個人對於模型,軍事方面知識亦相當了得.
作者: speedstar    時間: 29-4-2010 07:49

當時我返學由柯士甸道行去窩打老道, 三日有兩日都會去模型誌中心 (當然仲有康田,美宜). 劉生好多時就係店內砌模型, 有時仲著軍服, 我估佢係義勇軍. 劉太果時好似仲大緊肚, 個細路依家都應該三十啦.....好想知佢地近況.
作者: SAS2007    時間: 29-4-2010 17:16

引用:
原帖由 speedstar 於 29-4-2010 07:49 發表 當時我返學由柯士甸道行去窩打老道, 三日有兩日都會去模型誌中心 (當然仲有康田,美宜). 劉生好多時就係店內砌模型, 有時仲著軍服, 我估佢係義勇軍. 劉太果時好似仲大緊肚, 個細路依家都應該三十啦.....好想知佢地近況 ...

我都想知佢二位現況如何...移咗民?
康田都搬過二次舖.....老闆肅生又係由細睇到我大
美宜自從普慶戲院拆咗之後就唔知去向, 之前喺元朗見過同名舖但係冇去証實過, 最近去個間舖已經唔喺度, 都好想知周生近況
作者: ray375    時間: 29-4-2010 22:11

引用:
原帖由 speedstar 於 29-4-2010 07:49 AM 發表 當時我返學由柯士甸道行去窩打老道, 三日有兩日都會去模型誌中心 (當然仲有康田,美宜). 劉生好多時就係店內砌模型, 有時仲著軍服, 我估佢係義勇軍. 劉太果時好似仲大緊肚, 個細路依家都應該三十啦.....好想知佢地近況 ...

劉Sir係香港防衛軍嘅教官(唔係老散). 本身亦係一名電子工程師. 學位相當高.

都有20年無聯絡. 

作者: ray375    時間: 29-4-2010 22:16

康田肅老闆, 三和楊老闆, 偉利沈老闆. 都係我多年老友. 唔知佢哋近況如何?

作者: speedstar    時間: 29-4-2010 23:40

我1972年開始幫趁康田, 真算係老客仔啦. 康田搬過三次先o岩. 華盛頓戲院對面-永安後面-普慶-永安側面. 蕭生每日都係舖頭.

美宜/三星老板好似早年移民所以冇做. 當年佢專走貨台灣, 應該幾好搵.

ray兄可知點解當年模型誌只出了17期就唔做? Mr.Lau都應係對模型充滿熱誠之人.

講番"模型時代", 我第一次買就係第13期, 之後等極都冇14期, 仲打過去出版社問. 之後好彩俾我陸陸續續係模型舖搵番之前12期, 保存至今! 大部份係家樂商場對面一間模型舖(文具店?)尋得.

比例模型第一期有冇閣下大作??

作者: ray375    時間: 30-4-2010 00:09

比例模型最後一期有我嘅劣作. 德國大象坦克. 收唔到稿費.
作者: ray375    時間: 30-4-2010 00:13

"致趣模型"係康田有份搞. 出咗大約4,5期左右(問吓肅老闆).
作者: SAS2007    時間: 30-4-2010 14:23

引用:
原帖由 speedstar 於 29-4-2010 23:40 發表 我1972年開始幫趁康田, 真算係老客仔啦. 康田搬過三次先o岩. 華盛頓戲院對面-永安後面-普慶-永安側面. 蕭生每日都係舖頭. 美宜/三星老板好似早年移民所以冇做. 當年佢專走貨台灣, 應該幾好搵. ray兄可知點解當年模 ...

你啱, 一下醒唔起普慶
美宜/三星老板其實係揾水客帶貨去台灣.  當年康田都有咁做. 

作者: speedstar    時間: 2-5-2010 22:56

引用:
原帖由 ray375 於 30-4-2010 00:13 發表 "致趣模型"係康田有份搞. 出咗大約4,5期左右(問吓肅老闆).

scan幾頁睇下丫

作者: ar_woo    時間: 2-5-2010 23:08

引用:
原帖由 speedstar 於 2-5-2010 22:56 發表   scan幾頁睇下丫

bro speedstar, here's some of my collection (but not from that same magazine):

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=9391

作者: speedstar    時間: 4-5-2010 20:52

Thanks ar_woo hing. I used to have a few issues of 模型天地 at that time. It was a pity that I did not keep any copy. To me even getting a 汽槍 was a luxury at that time but the advertisement has burned into my memory. A few years ago I got a brand new SS9000 in box!
作者: singingsoul    時間: 11-6-2011 09:49

昨天信和購得一期當年的雜誌模型界. 砌模型我一向很水皮, 這本書沒有留意, 當年其實沒有買過, 沒有看過. 這本非常新淨.

作者: 迷糊桃子    時間: 18-6-2011 20:07

為何不問我借來看?我有模型王1-5,HobbyJapan 4-10。

就是看了另一篇團長回憶錄,刊了第一期模型王封面,

才記起櫃底不是都有這書嗎?剛才還翻箱倒籠找出來回味。

很多要塞類模型發表,因那時正是要塞全盛期。

作者: Ron@TopFire.HK    時間: 11-9-2011 03:59

多謝各位師兄的分享!Thanks for your sharing ^ ^

作者: mappy    時間: 24-10-2011 16:21

十分懷念啊! 小弟接觸模型比較晚, 大概是Hobby Japan中文版開始的時代. 記得當時還有一本叫"模型月刋"的, 和"精密模型"一樣大, 但內容差不多100%是科幻模型。

作者: ooo    時間: 1-5-2013 09:55

引用:
原帖由 singingsoul 於 24-7-2008 16:15 發表 精密模型﹐最記得還是在某某踢爆式專欄改的名---“請勿冒認”。後期係GUNPLA封面就多人留意些。壽命我記得不算短。後來直頭全講GUNDAM模型的機動世界都算長壽。

“請勿冒認” 呢個名最先係HKML 出現嘅 !

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0