標題: 有冇人記得無線做定麗的做? [打印本頁]

作者: 杜劍龍    時間: 5-9-2006 09:55     標題: 有冇人記得無線做定麗的做?

答案好似係兩台都做過, 麗的做既時候叫超力人?
作者: Ricky00893    時間: 6-9-2006 21:35

首先係無線播先既;後尾到80年左右,亞視再重播;改名超力神勇俠!
作者: 杜劍龍    時間: 6-9-2006 23:38

但係故事入面叫超力人, right?
作者: kyu    時間: 7-9-2006 00:55

我只記得,亞視94年底那時再重播過叫回《超人》的。 那時亞視承超人熱潮播回舊的超人片吧(當年年好像因為超人太郎大熱才播的) P.S.:我那時才看超人吉田的
作者: 紫龍    時間: 7-9-2006 10:24

引用:
原帖由 Ricky00893 於 6-9-2006 21:35 發表 首先係無線播先既;後尾到80年左右,亞視再重播;改名超力神勇俠!
唔知點解cut開續集,叫神勇俠再發威
作者: spectreman    時間: 7-9-2006 13:42

我淨係記得我睇鶧}仲讀緊小a,66, 67度。第一集(我睇黧)就砌波爾坦星人。嘩!勁到無倫!
作者: 高立    時間: 9-9-2006 11:39     標題: "吉田"應該叫 "早田"至啱

各位 ! 經昨日太陽報(SEPT.08 , 2006) 證實, 原來我哋叫嘅 "超人吉田" 應該叫 "超人早田"至啱, 經官方證實我哋叫錯咗 40 年 !
作者: markwan    時間: 11-9-2006 08:01

引用:
原帖由 高立 於 9/8/2006 19:39 發表 各位 ! 經昨日太陽報(SEPT.08 , 2006) 證實, 原來我哋叫嘅 "超人吉田" 應該叫 "超人早田"至啱, 經官方證實我哋叫錯咗 40 年 !
It's not our fault really. That's how the folks at TVB decided to call the guy. Call it "creative translation" if you like. BTW it happens to a lot of the translations of names especially. Not sure if this is done on purpose or not though. One example is Macross 馬輝.
作者: 杜劍龍    時間: 11-9-2006 08:39

呢D咪約定俗成lor! 你覺得叮噹好聽d定多拉A夢好d?
作者: bi2lyip    時間: 15-9-2006 00:49

引用:
原帖由 高立 於 9-9-2006 11:39 發表 各位 ! 經昨日太陽報(SEPT.08 , 2006) 證實, 原來我哋叫嘅 "超人吉田" 應該叫 "超人早田"至啱, 經官方證實我哋叫錯咗 40 年 !
係呀, 應該叫早田hayada, 吉田係yoshida, 無綫改左主角個姓, 咁"吉吓吉吓"就40年~ 好鍾意佢兩舊胸肌同埋條單車褲~ [ 本帖最後由 bi2lyip 於 15-9-2006 00:52 編輯 ]
作者: spectreman    時間: 15-9-2006 07:54

He's still the best of all after all these years!Long live Ultraman Hayada!!!
作者: getter1976    時間: 17-9-2006 18:41

明珠台都播映過.
作者: spectreman    時間: 18-9-2006 11:26

禰s都好,一直以來都係叫吉田,就係吉田E個 Brand. 係唔容易改變。This is marketing. 鐵一般的事實!
作者: carkei    時間: 19-9-2006 17:02

在無線的時候叫做"吉田" 在亞視的時候叫"夏英達" 最初自己唔識野以為亞視點解改個咁ge名比佢,原來係日語的讀音
作者: 杜劍龍    時間: 19-9-2006 18:57

"夏英達"呢個名真係失傳左! Thanks!
作者: spectreman    時間: 20-9-2006 17:52

唔怪知得叫夏英達啦!我地ED又唔曉扶桑語。
作者: spectreman    時間: 21-9-2006 13:30

最攪笑係成日發明武器鴷嚆獺C
作者: TIP    時間: 21-9-2006 15:02

ATV 有播過, 叫超力人, 不過無線做就唔記得
作者: 杜劍龍    時間: 22-9-2006 09:21

係呀! 我記得叫超力人架!
作者: spectreman    時間: 22-9-2006 10:19

當時我好唔like超力人個名,因為有隻超力A 正如幪面超人改為鐵面金剛一樣。
作者: 紫龍    時間: 22-9-2006 11:51

引用:
原帖由 TIP 於 21-9-2006 15:02 發表 ATV 有播過, 叫超力人, 不過無線做就唔記得
應該係叫超力神勇俠,我好肯定
作者: carkei    時間: 22-9-2006 12:06

無錯,之後做埋亞鄉 叫做"神勇俠再顯神通" or "神勇俠再顯神威" 請補充 [ 本帖最後由 carkei 於 22-9-2006 12:23 編輯 ]
作者: 紫龍    時間: 22-9-2006 12:39

引用:
原帖由 carkei 於 22-9-2006 12:06 發表 無錯,之後做埋亞鄉 叫做"神勇俠再顯神通" or "神勇俠再顯神威" 請補充
神勇俠再發威
作者: spectreman    時間: 22-9-2006 16:33

唉,個名攪到唔湯唔水,都唔知似乜
作者: 杜劍龍    時間: 23-9-2006 10:32

BB360兄, 我地既意思係響套戲入面, D人叫吉田做超力人, 唔係講套戲名, Sorry, 講得唔清楚 !
作者: spectreman    時間: 23-9-2006 12:52

有冇察覺吉田同阿鄉都係冇D鬼鬼地?For overseas market as well?
作者: ABOY    時間: 24-9-2006 13:53     標題: Ultraman EPISODE 0

ウルトラマン前夜祭 「ウルトラマン誕生」 Ultraman EPISODE 0 http://www.youtube.com/watch?v=9ggp-l_b0Xg
作者: spectreman    時間: 24-9-2006 15:23

This is interesting! Thanks.
作者: marx    時間: 27-9-2006 02:33

有無人記得無線播出的"吉田"和"阿鄉"係由邊兩位負責配音呢?
作者: Mario    時間: 27-9-2006 07:59

吉田 - 姜中平 阿鄉 - 朱江
作者: 高立    時間: 27-9-2006 10:40

引用:
原帖由 ABOY 於 24-9-2006 13:53 發表 ウルトラマン前夜祭 「ウルトラマン誕生」 Ultraman EPISODE 0 http://www.youtube.com/watch?v=9ggp-l_b0Xg
thanks! Aboy ! 超勁 ! 真佩服日本人嘅創意 , 當年已經搞d咁出位嘅宣傳大會 !
作者: marx    時間: 27-9-2006 11:14

引用:
原帖由 Mario 於 27-9-2006 07:59 發表 吉田 - 姜中平 阿鄉 - 朱江
厲害厲害,好記性呀.
作者: marx    時間: 27-9-2006 11:49

引用:
原帖由 TIP 於 21-9-2006 15:02 發表 ATV 有播過, 叫超力人, 不過無線做就唔記得
TVB 首播加重播超人"阿鄉"都是做到"阿鄉"嘅好朋友(修理汽車嗰位)和妹妹被外星人害死後,"阿鄉"跟著打敗外星怪獸,結尾講"阿鄉"拿着聖誕禮物探望已故好朋友(修理汽車嗰位)嘅弟弟(唔記得姓名了);"阿鄉"推門入內看見該"弟弟"和一名新出塲的少女(估計係新女角)點洋蠋並唱聖誕歌後就完塲了;但多年後ATV竟然可以繼續播影跟著嘅集數,偶然該新女角都會出吓場和"阿鄉"做吓對手戲,總算令做觀衆的我確很意外,都要多謝一聲ATV.
作者: Mario    時間: 27-9-2006 16:34

無記當年譯作 ' 超人歷險記 '。 另兩台的作風略有不同, 無記多數把怪獸名簡化, 例如叫電波怪獸便算; 而ATV則近乎日本的叫法, 例如密菲斯早星人, XX怪獸多拉斯。
作者: ar-    時間: 5-10-2006 19:00

http://www.youtube.com/watch?v=1fNJbuQvFVg&mode=related&search=
作者: ar-    時間: 5-10-2006 19:01

http://www.youtube.com/watch?v=_IW-gkelvZw&mode=related&search=
作者: ar-    時間: 5-10-2006 19:02

http://www.youtube.com/watch?v=_IW-gkelvZw&mode=related&search=
作者: ar-    時間: 5-10-2006 19:05

http://www.youtube.com/watch?v=_IW-gkelvZw&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=kr9nafNVolM&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=orqBCv1F7oo&mode=related&search=\\\ http://www.youtube.com/watch?v=q5lSQndbIM8&mode=related&search= http://www.youtube.com/watch?v=7rqIfLqFy8g&mode=related&search=
作者: carkei    時間: 5-10-2006 22:06

在02年7月我和太太去東京旅行, 我們住在池代, 預算要去的超人館,只係一間精品店, 好失望, 最後一天我們早了回到池代, 原來那兒有一個超人展覽, 當時裡面的服務員好像叫我們快D入去,快D入去, 原來裡面係一齣 "真人SHOW",足足做了半個鐘的現場表現, 打到飛起....好正, D小朋友睇得又肉緊, 又大叫...."奸巴爹" ...."奸巴爹" 又多超人:吉田,亞鄉,七星俠,迪加,帝拿,佳雅, 超人呀爸, 超人呀媽 最後睇完出反去,仲有一超人,一怪獸做DJ,好得意
作者: ak96    時間: 13-10-2006 13:32

引用:
原帖由 杜劍龍 於 5-9-2006 09:55 發表 答案好似係兩台都做過, 麗的做既時候叫超力人?
無線先
作者: 幻之聖騎士    時間: 31-10-2006 12:30

無記最早做超人,但只有吉田同阿鄉~~叫做超人歷險記,吉田唔記得啦,但無記錯既話,阿鄉一定係星期四(可能星期二都有,果時好興隔日做之類之類),四點半到五點做既, 果時係四點做芝麻街ga,做完就做阿鄉~~到78,79年左右,無記係星期日朝早八點再做超人歷險記,個時鬼死咁開心,點知一睇,原來係Superman,即係鬼佬超人離遠飛埋嚟撞爛牆show故事Title果套,勁失望! 亞記係80,81年做超力神勇俠同神勇俠再顯神威,果時日日做,好似係五點半,因為係無線五點睇完太空西遊記轉台睇佢,如杜兄所講,名係神勇俠,但劇中係叫超力人~~ 事實係兩者都譯得好好,唔同角度啫,話知佢叫吉田原名叫乜,我地係度懷舊,當然用番當時用語親切d啦,大家話係唔係?
作者: spectreman    時間: 31-10-2006 14:54

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 31-10-2006 12:30 發表 無記最早做超人,但只有吉田同阿鄉~~叫做超人歷險記,吉田唔記得啦,但無記錯既話,阿鄉一定係星期四(可能星期二都有,果時好興隔日做之類之類),四點半到五點做既, 果時係四點做芝麻街ga,做完就做阿鄉~~到78, ...
最早期無記就叫"超人"
作者: 紫龍    時間: 31-10-2006 18:48

引用:
原帖由 carkei 於 22-9-2006 12:06 發表 無錯,之後做埋亞鄉 叫做"神勇俠再顯神通" or "神勇俠再顯神威" 請補充
應該是神勇俠再顯神威"
作者: peterma    時間: 1-11-2006 04:29

其實超人近年係大陸都好受歡迎, 但大陸唔叫超人而叫奧特曼(Ultraman的音譯), 他們收集的資料也很齊全 http://www.ultramanclub.com/2005-2/200524145119.htm
作者: CKCK    時間: 1-11-2006 19:17

引用:
原帖由 spectreman 於 31-10-2006 14:54 發表 最早期無記就叫"超人"
其實...無線播時嚴格來說都不是叫超人咁簡單!(即是個報幕員每次都是叫XX超人) 不過真係要好老餅先至會記得點叫咯!有冇人記得?
作者: CKCK    時間: 1-11-2006 19:30

引用:
原帖由 marx 於 27-9-2006 11:49 發表 TVB 首播加重播超人"阿鄉"都是做到"阿鄉"嘅好朋友(修理汽車嗰位)和妹妹被外星人害死後,"阿鄉"跟著打敗外星怪獸,結尾講"阿鄉"拿着 ...
會唔會記錯呢?我在無線看過以後的集數喎! 殺汽車師傅和鄉英機女友那兩集很震撼。有汽車撞到人飛起和拖死女主角的殘忍鏡頭、有宇宙人加怪戰(幾乎)打死超人、有好型的黑色飛機拖著超人遊街,最重要當然係後來出到前兩代超人幫拖!出現前先播音樂,我好記得當時在想唔通...跟著便出現兩代超人,仲要出埋人樣。當時是第一次見到諸星單個樣!(之前出過七號,不過冇出人樣。)
作者: 杜劍龍    時間: 1-11-2006 23:15

呢段真係好好睇, Seven同阿鄉出場真係好high!
作者: Wan20041027hk    時間: 18-12-2006 16:31

Right!
作者: black_rx_009    時間: 30-9-2007 11:27

引用:
原帖由 杜劍龍 於 1-11-2006 23:15 發表 呢段真係好好睇, Seven同阿鄉出場真係好high!
我都一樣
作者: GP-O2    時間: 5-11-2007 20:22

引用:
原帖由 幻之聖騎士 於 31-10-2006 12:30 發表 無記最早做超人,但只有吉田同阿鄉~~叫做超人歷險記,吉田唔記得啦,但無記錯既話,阿鄉一定係星期四(可能星期二都有,果時好興隔日做之類之類),四點半到五點做既,果時係四點做芝麻街ga,做完就做阿鄉~~到7 ...
嗰次我都試過「嶺」嘢,坐定定對住部电視呆等等睇呀鄉出場,点知原來你Superman   你講起我記得嗰次應該係我童年第一次被人欺偏嘅經歴
作者: waikam    時間: 16-4-2008 19:41

引用:
TVB 首播加重播超人"阿鄉"都是做到"阿鄉"嘅好朋友(修理汽車嗰位)和妹妹被外星人害死後,"阿鄉"跟著打敗外星怪獸,結尾講"阿鄉"拿着聖誕禮物探望已故 好朋友(修理汽車嗰位)嘅弟弟(唔記得姓名了);"阿鄉"推門入內看見該"弟弟"和一名新出塲的少女(估計係新女角)點洋蠋並唱聖誕歌後就完塲了;但多年 後ATV竟然可以繼續播影跟著嘅集數,偶然該新女角都會出吓場和"阿鄉"做吓對手戲,總算令做觀衆的我確很意外,都要多謝一聲ATV.

TVB也是全部播完,不過 TVB 播到中段,把超人歷險記,調到上午大約 11 :00左右做,變了返上午班的我,看不到

作者: ooappleoosm    時間: 30-4-2008 04:52

"夏英達" 個名老土啲.

我依希記得在麗的播[吉田],在無線播阿鄉

上午無線11點又播過,下午麗的又播過.

以前幫自己屋企收公司數,字花早午晚開三廠,上午交數,跟住睇超人,一定未過下午12點,因為以前播新聞係下午12點搭正,吾係而家咁遲要1點先去播

作者: ooappleoosm    時間: 30-4-2008 05:00

"超人" 同期有套叫做[神行太保],好似每集播15分鐘度

從前電視係十分,十分,好睇 而家成年都吾超過2粒睇電視,新聞例外

粵語長片先至好睇 .

吾知邊度可以免費下載呢? 真係想知道

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0