標題: 荔園........兒時夢幻堡壘 [打印本頁]

作者: 999    時間: 1-2-2007 12:45     標題: 荔園........兒時夢幻堡壘

你最鍾意,最懷念係那個部份/機勳遊戲? 最後果次係帶我表妹去,佢果時讀幼稚園,而家佢快會考了!我要比佢知道乜嘢叫做荔園.
作者: killero    時間: 1-2-2007 16:03

荔園 我都係去過兩三次乍,之後就拆左啦。 其實最懷念都係用一蚊提香口膠 law 好好玩架 仲有架火車 騎木馬 空中八爪魚 鬼屋....
作者: 999    時間: 1-2-2007 20:44

當然啦,年紀越大去越覺無趣,但小時候真係好好玩!旋轉木馬應該印象難忘吧!就在入口的右邊.掟香口膠最初唔使1蚊,笫一次玩以為把錢掟入中間個洞就贏,真鄉里!
作者: 999    時間: 2-2-2007 00:57

果時未有海洋公園的360度大迴環過山車,但玩荔園嘅過山車已經覺待好激,第一次玩仲耍大人倍,最驚係岩岩開始爬坡+齒輪發出的格格聲,then衝落嚟個刻,同埋埋站最後一個彎會差d飛出去的感覺.
作者: 999    時間: 10-2-2007 10:54

仲有動物園!當時HK只有"兵頭花園"同茘園才有動物睇,大家記唔記得有乜野動物呢? 有一次隻老虎仲走左出嚟,攪到好大件事,新聞都有播!唔記得?
作者: foureyesfatboy    時間: 11-2-2007 15:10

荔園當我自己同D FRIEND去個時, 所有野都好舊了...... 有一次排隧玩一個機勳遊戲(唔知到個名) 係垂直三百六十度轉....個機特然停 0左, 聽到好多碎銀聲...叮叮噹. 還有見到個姐姐條短群反轉 0左成條底褲見到矖..... 我同個 FRIEND 差D 成個龜仙人個樣.當年年幾少見識小.
作者: 999    時間: 16-2-2007 01:55

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 11-2-2007 15:10 發表 荔園當我自己同D FRIEND去個時, 所有野都好舊了...... 有一次排隧玩一個機勳遊戲(唔知到個名) 係垂直三百六十度轉....個機特然停 0左, 聽到好多碎銀聲...叮叮噹. 還有見到個姐姐條短群反轉 0左成條底褲見到 ...
你應該係玩果個類似"太空火剪"收費差唔多最貴,在過山後面,廁所旁邊. 有無去過歌劇院?聽講梅豔芳細細個就係度表演了.
作者: celia    時間: 17-2-2007 15:42

荔園呀...記得以前細個好驚踫踫車,唔敢玩的,但我哥哥就好鐘意喎,睇住撞黎撞去我就真係感受唔到果種快樂喇..唔知點解我會咁驚..哈哈...但掟磚仔掟到香口膠已經好開心了
作者: East    時間: 19-2-2007 00:27

我最有印象的一次, 是免費去的. 是少年警訊同D公公婆婆去玩. 當然公公婆婆不會玩機動遊戲. 只是去看看戲, 睇下動物. 但我們就可以在他們看戲時, 免費任玩機動遊戲. 我最記得還和"路嘉敏"玩海盜船和其他機動遊戲. 好像少年警訊電視節目中都有播 我最鐘意玩荔園踫踫車!! 踏盡油門橫邊撞黎去, 差點撞到對方飛起. 試過一次, 不停片來片去避開D 車. 跟着全速把對方的車撞去死角位. 結果撞壞了對方的車. 不能再動.......真的好激!!
作者: celia    時間: 20-2-2007 22:46

引用:
原帖由 East 於 19-2-2007 00:27 發表 我最有印象的一次, 是免費去的. 是少年警訊同D公公婆婆去玩. 當然公公婆婆不會玩機動遊戲. 只是去看看戲, 睇下動物. 但我們就可以在他們看戲時, 免費任玩機動遊戲. 我最記得還和"路嘉敏"玩海盜 ...
...原來係狂人黎.....哈哈
作者: 矢作省吾    時間: 21-2-2007 09:56

記得單軌覽車轉角位旁邊有個Real Size幪面超人硬膠像…但當年仲未識點分一、二號, 唔知係鍾漢龍定鍾漢虎?
作者: 任因玖    時間: 21-2-2007 14:02

我最記得荔園果toilet!!!!!
作者: East    時間: 22-2-2007 01:00     標題: 回復 #10 celia 的帖子

我不是狂人.......只是當時十幾歲貪玩吧
作者: foureyesfatboy    時間: 22-2-2007 05:39

引用:
原帖由 East 於 22-2-2007 01:00 發表 我不是狂人.......只是當時十幾歲貪玩吧
唔知東兄有無車牌, 如果有的話請全港九市民小心, 連交通及警察部提高警覺. 把東兄列入黑名單....因為一時貪玩
引用:
原帖由 任因玖 於 21-2-2007 14:02 發表 我最記得荔園果toilet!!!!!
有D"MUD" 童年陰影令你最記得荔園果toilet! 如果可以我們D老餅幫你消除D童年陰影.... 如果是toilet我最記得個過係北角電車總站個公廁.....好XYZ嗅! (梳利因為太嗅之故, 所以言語有D失儀) [ 本帖最後由 foureyesfatboy 於 22-2-2007 05:42 編輯 ]
作者: East    時間: 23-2-2007 01:49     標題: 回復 #14 foureyesfatboy 的帖子

我都說是"當時十幾歲貪玩"......現在不是十幾歲, 而是幾十歲. 重點會玩到咁巔 我對荔園個toilet和北角電車總站個公廁都沒有印象. 老實說, 當年的大部份公廁都是很得人驚!! 現在好很多了.
作者: celia    時間: 28-2-2007 14:02

引用:
原帖由 East 於 22-2-2007 01:00 發表 我不是狂人.......只是當時十幾歲貪玩吧
嗯...嗯....明既.....危險的十幾歲嘛
作者: celia    時間: 28-2-2007 14:04

引用:
原帖由 矢作省吾 於 21-2-2007 09:56 發表 記得單軌覽車轉角位旁邊有個Real Size幪面超人硬膠像…但當年仲未識點分一、二號, 唔知係鍾漢龍定鍾漢虎?
鍾漢龍定鍾漢虎? 邊個黎架? 死喇我唔識..唔好笑我呢..
作者: celia    時間: 28-2-2007 14:06

引用:
原帖由 foureyesfatboy 於 22-2-2007 05:39 發表 唔知東兄有無車牌, 如果有的話請全港九市民小心, 連交通及警察部提高警覺. 把東兄列入黑名單....因為一時貪玩 有D"MUD" 童年陰影令你最記得荔園果toilet! 如果可 ...
heheee
作者: celia    時間: 28-2-2007 14:11

講起以前d公廁..未入到去,果d味道就已經黎緊,果陣好'供鼻'既'怨崩爛臭'................嘔..........情願忍都唔想去...
作者: 矢作省吾    時間: 28-2-2007 14:13

引用:
原帖由 celia 於 28-2-2007 14:04 發表 鍾漢龍定鍾漢虎? 邊個黎架? 死喇我唔識..唔好笑我呢..
鍾漢馬你識La呱?
作者: 矢作省吾    時間: 28-2-2007 14:19

有冇人.記得荔園幾年結業同當年入場收費係幾多?
作者: celia    時間: 28-2-2007 14:42

引用:
原帖由 矢作省吾 於 28-2-2007 14:13 發表 鍾漢馬你識La?
識.....呱....... V3主角而家知道heheee
作者: killero    時間: 1-3-2007 12:54

引用:
原帖由 矢作省吾 於 28/2/2007 14:19 發表 有冇人.記得荔園幾年結業同當年入場收費係幾多?
唔記得啦 $10?
作者: East    時間: 3-3-2007 21:29     標題: 回復 #20 矢作省吾 的帖子

由於在1976年起受到海洋公園競爭,令入場人數下跌。荔園動物園首先在1993年7月關閉,其後逾100頭動物送往深圳市野生動物園。接著在1997年3月31日晚上,荔園與「宋城」一同結業(至結業的入場費:成人10圓,小童半價),最後1星期平均5,000人次進場,結業當晚更吸引20,000人次進場,並在結業前印製1套4款之閃卡贈與入場遊客紀念。 請參看維基: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%8D%94%E5%9C%92
作者: 奪命金    時間: 9-3-2007 19:53

記得細個時爸爸久不久就帶我們一家去玩,當時雖然十分開心,但就好怕坐巴士,我细個住紅磡,要坐6C去,但等車要等好耐之餘,仲要成句鐘車程,行完整個红磡,又兜深水埗、長沙灣再去荔枝角先到美孚,d硬板坐到pat pat痛,落車又要行八至十分鐘先到,好比唐三藏取西經,但去到門口就十分開心,入場後爸爸先掟幾牌香口膠,他很有計百發百中,但就唔係咁衛生,接着去動物園看動物和玩機動遊戲,十分開心地玩一日,然後又坐那老爺巴士回家。長大後,和太太拍拖又去,但玩法又唔同,我記得曾有目的地帶她去玩「神秘寶洞」和「恐龍屋」,嚇得她抱著我叫救命!果日仲拖埋手仔,計劃十分成功!但可惜地茘園在我和太太結婚的前一年就結束營業了,更可惜的是今天女兒無法跟她爸爸去茘園,看她爸爸洗出呀爺的「嗱喳」技両去掟香口膠,更無法學似她媽媽般在「神秘寶洞」內尋找到真命天子。 荔園在我心中永垂不朽,以往的一切往事盡在此回憶中,其吸引力遠比海水公園和老鼠樂園來得好。
作者: 奇俠2007    時間: 13-3-2007 19:10

引用:
原帖由 矢作省吾 於 21-2-2007 09:56 發表 記得單軌覽車轉角位旁邊有個Real Size幪面超人硬膠像…但當年仲未識點分一、二號, 唔知係鍾漢龍定鍾漢虎?
記得AR
作者: 任因玖    時間: 15-3-2007 13:46

引用:
原帖由 East 於 3-3-2007 21:29 發表 由於在1976年起受到海洋公園競爭,令入場人數下跌。荔園動物園首先在1993年7月關閉,其後逾100頭動物送往深圳市野生動物園。接著在1997年3月31日晚上,荔園與「宋城」一同結業(至結業的入場費:成人10圓,小童半 ...
我記得在1997年的2月尾, 我同幾個fd最後一次去荔園, 雖然明知唔好玩, 但係大家都好開心. 你問我同幾個fd玩咗d咩, 我答唔到你, 但係果日的印象同感覺就好強, 到了依家,相距了10年, 但有時同幾個fd吹開水, 大家都好記得果一次, 可能,呢d就係集體回憶
作者: 999    時間: 15-3-2007 15:59

引用:
原帖由 奪命金 於 9-3-2007 19:53 發表 記得細個時爸爸久不久就帶我們一家去玩,當時雖然十分開心,但就好怕坐巴士,我细個住紅磡,要坐6C去,但等車要等好耐之餘,仲要成句鐘車程,行完整個红磡,又兜深水埗、長沙灣再去荔枝角先到 ...
6c,早期d凳係綠色硬野,仲可以坐上層最前路口位,開住窗食風!
作者: 999    時間: 15-3-2007 16:02

引用:
原帖由 奪命金 於 9-3-2007 19:53 發表 記得細個時爸爸久不久就帶我們一家去玩,當時雖然十分開心,但就好怕坐巴士,我细個住紅磡,要坐6C去,但等車要等好耐之餘,仲要成句鐘車程,行完整個红磡,又兜深水埗、長沙灣再去荔枝角先到 ...
睇黎荔園唔止係你兒時夢幻堡壘 ,仲係你一生幸福的泉源啊! 有冇响原址買返層樓留念下咁呢?
作者: 999    時間: 15-3-2007 16:14

引用:
原帖由 任因玖 於 15-3-2007 13:46 發表 我記得在1997年的2月尾, 我同幾個fd最後一次去荔園, 雖然明知唔好玩, 但係大家都好開心. 你問我同幾個fd玩咗d咩, 我答唔到你, 但係果日的印象同感覺就好強, 到了依家,相距了10年, 但有時同 ...
最後一次去荔園,我都冇乜玩,只係坐過山車回味一下feel,其餘的,就站在遊戲前面,回憶以前玩的光景........桃花依"舊",人面全非,服務員已全是嘗英,臨走時還回頭一望,心說了一句"再見荔園"!因為這兒時夢幻堡壘 將要淪陷了!!
作者: 任因玖    時間: 15-3-2007 17:07

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 16:14 發表 最後一次去荔園,我都冇乜玩,只係坐過山車回味一下feel,其餘的,就站在遊戲前面,回憶以前玩的光景........桃花依"舊",人面全非,服務員已全是嘗英,臨走時還回頭一望,心說了一句"再見荔園"!因 ...
呢d感覺只有親身經歷過先明白, 旁人係唔明的
作者: 奪命金    時間: 16-3-2007 11:16

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 16:02 發表 睇黎荔園唔止係你兒時夢幻堡壘 ,仲係你一生幸福的泉源啊! 有冇响原址買返層樓留念下咁呢?
3條9兄你這提議倒不錯,但奈何小弟只俾得起荔園的十元八塊入場費,至於花一、二百萬買層樓就倒沒本事了!
作者: 999    時間: 16-3-2007 13:17

引用:
原帖由 奪命金 於 16-3-2007 11:16 發表 3條9兄你這提議倒不錯,但奈何小弟只俾得起荔園的十元八塊入場費,至於花一、二百萬買層樓就倒沒本事了!
你客氣你得嘅,將來同D子孫講:冇荔園,就冇你地,叫佢地送一層比你收租都好.
作者: 999    時間: 16-3-2007 13:26

引用:
其實....「神秘寶洞」和「恐龍屋」唔係咁恐怖啫,可能....阿嫂佢足智多謀,借勢......,金兄,你上當啦!
作者: 綠寶210    時間: 17-3-2007 02:37

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 15:59 發表 6c,早期d凳係綠色硬野,仲可以坐上層最前路口位,開住窗食風!
記得好似仲有 12b 到美孚新h, 然後行去荔園不需15分鐘. 自己就去過無數次, 一入場之後, 就見到香口膠^, 左邊就係戲院, 直行就係騎木馬, 跟住上面就係生哂鐵鏽的過山車, 再直行就係室內電子遊戲機中心. 左邊就係鬼屋.... 呢d都係童年回憶, 洗之不去.
作者: 綠寶210    時間: 17-3-2007 02:42

引用:
原帖由 999 於 15-3-2007 16:14 發表 最後一次去荔園,我都冇乜玩,只係坐過山車回味一下feel,其餘的,就站在遊戲前面,回憶以前玩的光景........桃花依"舊",人面全非,服務員已全是嘗英,臨走時還回頭一望,心說了一句"再見荔園"!因 ...
70年代尾, 當年我小六時, 竟然遇見一位女同學在荔園做工呀. 佢得12歲喳, 當年政府好似已立例唔俾咁早做童工吧?
作者: 999    時間: 18-3-2007 02:17

引用:
原帖由 松210 於 17-3-2007 02:37 發表 記得好似仲有 12b 到美孚新h, 然後行去荔園不需15分鐘. 自己就去過無數次, 一入場之後, 就見到香口膠^, 左邊就係戲院, 直行就係騎木馬, 跟住上面就係生哂鐵鏽的過山車, 再直行就係室內電子遊戲機中心 ...
木馬"上面"應該係"單軌火車",過山車應該再向zoo方向入D,如果冇記錯的話!?
作者: 綠寶210    時間: 18-3-2007 03:14

引用:
原帖由 999 於 18-3-2007 02:17 發表 木馬"上面"應該係"單軌火車",過山車應該再向zoo方向入D,如果冇記錯的話!?
你對呀, 無理由木馬上面係過山車.
作者: 奪命金    時間: 18-3-2007 11:27

講起過山車,以前的單卡車真是一大特色,是關全世界的都是一列列長車卡,後來先改了做過山龍。
作者: usumaki    時間: 31-3-2007 07:31

http://www.youtube.com/watch?v=jSzqKPSY-4w&mode=related&search=
作者: toby    時間: 20-5-2007 22:25

我仲有收藏荔園入場券:

應該是1990年吧...不太記得 ...

你們可以給子女看一下了 ~~

作者: 人仔貓    時間: 21-5-2007 16:05

我記得去荔園第一樣野做就係晌門前巴士站果D熟食推車檔狂掃一輪~

另外原來晌動物園外圍鐵絲網外都食有D"遊擊"推車檔~

最記得有檔賣即炸雞肶,我每次仲要一食食兩隻~! (<- 超為食肥靚 )

記得有次因為當時太細個玩唔倒成人碰碰車,於是阿媽帶我去玩小童碰碰車...

果D卡通動物形車好細架,而且行得幾慢下...

最慘係玩完走果時畀佢滿地嘅機油跣倒...搞到成身黑色一撻撻...

荔園當初全港首次引進海盜船其實都吸引左唔少人去玩架~ 

我成日覺得係孤寒成性嘅丘德根買左之後先搞差左...

作者: 1002way    時間: 19-6-2007 20:49

當年邱公子都帶我入去任玩.
作者: ar_woo    時間: 19-6-2007 21:05

引用:
原帖由 999 於 1-2-2007 12:45 發表 你最鍾意,最懷念係那個部份/機勳遊戲? 最後果次係帶我表妹去,佢果時讀幼稚園,而家佢快會考了!我要比佢知道乜嘢叫做荔園.

記得一種遊戲: 比幾個木圈你,丢去一張枱上,有好多凸起的圓型(顏色不一),圈到某D特殊顏色的可以攞大獎。不過次次都只中得香口膠...有冇人記得/補充下?

作者: KeroroGunso    時間: 6-7-2007 23:12

荔園內有個鬼屋,當時嚟講,算幾好,坐在車上,然後撞門,一片漆黑,經過的每一地方會有機動的鬼怪自動彈出,最記得係殭屍彈起的一刻。
作者: sittasky    時間: 24-9-2007 21:20

細細個愛去啟德同荔園,前者有咖啡杯同飛天老爺屋,後者有喂山羊食紅蘿白,成日咬住我條裙仔!還有要用腳踏實個掣先識郁嘅兒童踫碰車!

大個左係荔園就只玩碰碰車同溜冰Lu…呀有樣嘢由細到大都必玩既.有條長木棒用條繩掛住條鐵匙仔,放五亳係係喜愛既顏色格,然後fing支棒,唔知大家明嗎?

以前荔園好似有過水上單車喎?

作者: assemby    時間: 8-6-2008 12:11     標題: 荔園遊樂場

大家請發表一下。
作者: Josah    時間: 8-6-2008 14:25

引用:
原帖由 assemby 於 8-6-2008 12:11 發表 大家發表一下。

荔園真係好多回憶,記憶中,第一次去時只有幾歲,當時有個大聖誕老人和一個大雪人,我諗當時係聖誕節,

到咗三十歲都重同d朋友去玩.真係好開心.

如果現在荔園再開,我呢個老餅都會再去.

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 10-6-2008 01:17

引用:
原帖由 Josah 於 8-6-2008 14:25 發表       荔園真係好多回憶,記憶中,第一次去時只有幾歲,當時有個大聖誕老人和一個大雪人,我諗當時係聖誕節,   到咗三十歲都重同d朋友去玩.真係好開心.   如果現在荔園再 ...

荔園再開  ? is that true ?

are they using new device or keep using the old one ?

作者: kkeeleung    時間: 10-6-2008 01:57

最後一次去荔園係大約17年前, 剛轉工, 揾緊新工時, 那時候已非常破舊,要關門, 當年已是早晚的事.
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 10-6-2008 02:05

引用:
原帖由 kkeeleung 於 10-6-2008 01:57 發表 最後一次去荔園係大約17年前, 剛轉工, 揾緊新工時, 那時候已非常破舊,要關門, 當年已是早晚的事.
so you about 40 years old right ?
作者: kkeeleung    時間: 10-6-2008 02:10

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 10-6-2008 02:05 發表 so you about 40 years old right ?
almost, but not yet,  38 going to 39.
作者: 拾實什習窄炸集    時間: 10-6-2008 02:15

引用:
原帖由 kkeeleung 於 10-6-2008 02:10 發表 almost, but not yet,  38 going to 39.
enjoy  the life ....
作者: Josah    時間: 10-6-2008 14:06

引用:
原帖由 拾實什習窄炸集 於 10-6-2008 01:17 發表     荔園再開  ? is that true ?   are they using new device or keep using the old one ?    

[荔園再開]  當然唔係啦,不過我真係好想呀,如果係真的話,我唸一定比舊果個好玩d.

作者: 999    時間: 10-6-2008 17:03

引用:
原帖由 assemby 於 8-6-2008 12:11 發表 大家發表一下。

可參

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=3673&highlight=%AF%EF%B6%E9

作者: Josah    時間: 10-6-2008 18:34

引用:
原帖由 999 於 10-6-2008 17:03 發表 可參 http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=3673&highlight=%AF%EF%B6%E9

999兄: 謝謝!  睇番各位的對話,好有同感,真係玩得好開心,同埋好唔捨得佢結業.

我有兩次在荔園玩的經歷比較難忘.

在十幾歲時,同亞哥.同埋佢幾個朋友去荔園玩踫踫車,與另一班男仔互撞,點知玩出火,幾乎打架,好彩打唔成.

在30歲時與幾個女仔去玩,不過唔知果個機動遊戲叫乜名,坐在裡面,好似洗衣機咁轉,玩完之後,有個工作人員行入去,跟住出來說,

邊個留下荷包同埋一支印度神油呀,我地幾個好八卦,馬上停步,睇吓係邊個,有一個男仔入去取回,當個男仔出來見到我地望

住佢,佢面都紅哂,[因為我地望住佢偷偷笑]

作者: 拾實什習窄炸集    時間: 10-6-2008 19:17

引用:
原帖由 Josah 於 10-6-2008 18:34 發表       999兄: 謝謝!  睇番各位的對話,好有同感,真係玩得好開心,同埋好唔捨得佢結業.   我有兩次在荔園玩的經歷比較難忘.     在十幾歲時,同亞哥.同埋佢幾個朋友 ...
How do you know that is 印度神油 ?

I don't know what it looks like ? 

作者: 999    時間: 10-6-2008 19:19

引用:
原帖由 Josah 於 10-6-2008 18:34 發表       999兄: 謝謝!  睇番各位的對話,好有同感,真係玩得好開心,同埋好唔捨得佢結業.   我有兩次在荔園玩的經歷比較難忘.     在十幾歲時,同亞哥.同埋佢幾個朋友 ...

個洗衣机自己已360度垂直滾轉,同時亦以同心圓水平圍圈轉.......

見到D人玩到係咁儍笑........

作者: hongkongman    時間: 27-1-2009 00:55     標題: 荔園(我們的回憶)

荔園(我們的回憶) 小時侯新年必有節目 の一 現在無了 1993 年的荔園
作者: kkeeleung    時間: 27-1-2009 03:06

引用:
原帖由 hongkongman 於 27-1-2009 00:55 發表 荔園(我們的回憶) 小時侯新年必有節目 の一 現在無了 1993 年的荔園http://i314.photobucket.com/albums/ll417/hongkongman_photo/th_1993.jpg
謝謝分享. 有沒有年份? HK$15.00 大约 90年代初計都唔平.
作者: hongkongman    時間: 27-1-2009 17:25

引用:
原帖由 kkeeleung 於 27-1-2009 03:06 發表 謝謝分享. 有沒有年份? HK$15.00 大约 90年代初計都唔平.
HK$15.00 大约 90年代初計都唔平 也不太貴.Carry On the Trailer.Let  Old  Cake  back  the  memory.好事成雙.Anita 梅小時在荔園的表演.
作者: KD1743    時間: 27-1-2009 21:18

荔園廣告from 85年亞洲電視週刊
作者: hongkongman    時間: 28-1-2009 01:14

引用:
原帖由 KD1743 於 27-1-2009 21:18 發表 http://i102.photobucket.com/albums/m107/fungyc2000/186.jpg 荔園廣告from 85年亞洲電視週刊
好像有玩摩天輪和高Car 車. 和毫子擲階磚.
作者: hongkongman    時間: 28-1-2009 01:47

1997 年3月31日 荔園最後的一天新聞
作者: moneyismymoney    時間: 29-1-2009 01:18

有冇人過呢個小天地玩呀 ? ----係 "園小天地". 

http://www.zshare.net/audio/54782971862cb700/

作者: hongkongman    時間: 31-1-2009 01:53     標題: 光影流情 荔園

光影流情 荔園 trailer  Good  memory 小船仔.

作者: Diamond    時間: 5-2-2009 09:44

所以,阿邱先生算係有誠意鴷芛N人

係經營惡劣的情況下,都唔輕言執笠

等到d動物(例如:天奴)相繼老去

才係回歸前結業

荔園--真係不少港人集體回憶

依家海洋公園,或迪士尼,都沒有大象獅子老虎睇了

作者: Kal-El    時間: 14-2-2009 20:57

我記得當年我騎過一集機械做的牛, 唔夠5秒, 已比佢整跌

作者: yuchai3000    時間: 17-2-2009 23:16

各位老友:
以前的荔園,即是現在什麼地方呀?
請指教
多謝!!!

作者: Diamond    時間: 20-2-2009 14:40

引用:
原帖由 yuchai3000 於 17-2-2009 23:16 發表 各位老友:以前的荔園,即是現在什麼地方呀?請指教多謝!!!

呢位c-hing "荔園"又係變左高樓大廈

"盈暉台"及"荔欣苑"

所以,香港最多係乜?一座座樓囉!

都,人口都突破700萬啦!

作者: Delight986    時間: 23-2-2009 16:09

典解又冇乜人講以前荔園~格離個香港宋城~既~?

香港宋城

香港談保育?

香港宋城

掌門人資訊網 88gogo

香港宋城 這是一個專為觀光客設計的地方。

當年宋城非常重視大型旅游團的市場,所以城內所有的活動,舉凡戲法、特技表演以及仿古婚禮的演出,幾乎都是配合這些旅行團到達的時間。因此,若是單獨造訪的旅客往往無法一窺城內生活的全貌。   

宋城參照名畫《清明上河圖》的畫意設計,是宋代都城汴京(今河南開封)生活風貌的縮影,整個建築顯得淡雅古樸。   
  穿過高大的城門樓,只見一條小河貫通南北。河中船只往來穿梭,兩岸樓閣矗立,楊柳低垂。身穿宋代服裝的商販在此經營著仿古酒茶。城中經常有魔術、民間舞蹈及雜技表演,還有中國古代婚禮儀式的表演。   
  在宋城到處都可以發現魚池、美貌的少女和正在工作的鐵匠或工匠。他們可以在人手一台相機的觀光客注視之下,毫不猶豫地繼續扮演他們的角色。   
  宋城中有一座蠟像藝術館,陳列著白蠟制作的中國歷代名人塑像,與真人一般大小,成為游客了解中國歷史的生動課堂。   
  在宋城可以用仿造的宋朝錢幣或現今流通的貨幣,買你想要的手工藝品或東西。   
  游覽宋城,若有余興,毗鄰的荔園游樂場不失為一個盡興的好去處。

作者: 歌星    時間: 23-2-2009 17:26

我最鍾意掟香口膠
作者: WK1959    時間: 25-2-2009 01:02

正門入去就見到旋轉木馬,遊樂場經典机動遊戲.
作者: hongkongman    時間: 25-2-2009 09:33

引用:
原帖由 歌星 於 23-2-2009 17:26 發表 我最鍾意掟香口膠
me too.因為是用最少的金錢.一毫便可以玩了.雖然是香口膠獎品.但卻很開心.童心.童真.=開心.天真
作者: ABOY    時間: 2-3-2009 17:16     標題: 亞視不足記 荔園夢長存

亞視不足記 荔園夢長存
(明報) 10月 21日 星期日 05:10AM

【明報專訊】電視熒幕左上角,亞洲電視全新的鮮橙色「a」字台徽跳了出來,邱德根靜靜看在眼堬@無感覺,老人心堨u記得80年代由他一手勾勒的那個金錢台徽,哪怕它大金大紅的被港人批評為俗不可耐,邱德根如今仍理直氣壯高呼﹕「做生意賺錢,根本俗氣。」

邱德根愛錢,1989年他出售亞視   全數股權淨賺6億元,鈔票袋袋平安過後,金錢台徽隨即隨風而逝,沒有留下回憶。18年後,邱德根聽到「亞視」兩個字,坦言「感覺麻木」,但另外兩個字卻一直圍繞心頭,牽動他體內的神經足有半生。每當他閤上雙眼,總會聽到旋轉木馬的輕音樂、擲零錢換香口膠的清脆響聲,還有一個婀娜多姿的身影,然後大招牌出現,上面是「荔園」兩字。

荔園和亞視,是香港兩個年代的娛樂事業象徵,但香港人大多只記得邱德根是亞視的靈魂,荔園的陳年舊事早被善忘的一代拋諸腦後。「錢字行頭」的香港人忘不了邱德根,大概因為他在亞視的孤寒作風聞名全城。

澄清廁紙論 「我無刻薄人」

邱德根聽見「孤寒」一詞即時發火﹕「孤寒和節儉是兩件事,不要胡扯。」那麼他究竟是孤寒還是節儉?「隨你怎說,總之我無刻薄他人。」82歲的邱德根憤憤不平說,亞視令他「孤寒」之名遠播10多年,如今誓要大平反。

記者聽過亞視老員工透露,邱德根執掌亞視的1982至1989年間,不時會口頭提醒屬下,每次如廁不論「大小」,最好只用4格廁紙。為了落實節約用廁紙,洗手間內的廁紙架是那種「每次只可撕兩格」的設計,再拿廁紙便得再費勁了。

向邱德根求證這個廁紙論,他氣上心頭一口否認﹕「我做老闆時,員工每星期獲派兩卷廁紙,兩卷怎會不夠用呀?」他說,當年因為亞視內部出現偷廁紙賊,他才會限制員工使用廁紙的數量,「是有人出蠱惑在先,怎麼將責任卸在我身上?」邱德根說,外界的閒話他忍了10多年,心堥滷屭諵@直難以拔去。

最怒那場火 「電視台多蠱惑仔」

邱德根對亞視最憤怒的,不是一卷卷的廁紙,而是1987年廣播道總台發生的一場四級大火,因為他後來揭發,火原來是由他一個下屬放的,「那人要我撥數千元出來買一樣東西,我不肯,那種東西已經有了,還買什麼?」當他查出放火者的身分後,氣得動手打了那人一頓,然後將他放走,沒報警也沒再說什麼。10年後提起這宗舊事邱德根仍怒氣}}﹕「電視台媗蛓b的人多得很!」

大火摧了士氣,亞視要靠對手無身犮X辦公室緊急運作,新聞部則把辦公室搬到採訪車上,新聞主播伍國任在鏡頭前讀出了香港電視史上最經典的一句開場白﹕「各位觀眾, 我們繼續準時為大家報道新聞。」邱德根深受感動,決定投放資源讓亞視重生,但人為的大火卻令他沮喪至極。

大火之後一年,林百欣及鄭裕彤    聯手入股亞視,他亦捲入涉嫌造假帳的官司,翌年邱德根將亞視全數股份賣出,先後共賺了6億元,頭也不回,與亞視絕緣至今。邱德根之後的亞視幾經易手兼長期虧蝕,他至今仍是唯一令亞視賺錢的老闆,難怪老臣子現在提起邱德根時都嘴下留情,改以「慳儉」而非「孤寒」來形容這位舊老闆。

邱德根好勝,1982年他用8000萬元購入疲弱的麗的電視後改名亞洲電視,目的是為了要用「ATV」的「A」字聲勢來打低「TVB」。他的賺錢招數是拍攝大量古裝片,再賣進中國內地市場賺版權費,最難忘的片子包括《滿清十三皇朝》、《秦始皇》、《王昭君》等,入股亞視3年後即錄得1000多萬元利潤。

亞視的賺錢故事,邱德根說得一點也不起勁,想了又想總是說不出難忘的情節,「很老實說,我對亞視真的沒有什麼感情,只記得那段日子捱得很辛苦,賣了,就放手了」。香港人愛說邱德根是亞視歷史的見證,但他寧願港人記得他那個閃爍的荔園招牌。

荔園是邱德根一直解不開的心結。1997年3月荔園結業當日他心痛如絞,樂園的笑聲和音樂聲停下來後,他下令工人把拆下來的旋轉木馬、哈哈鏡、咖啡杯等小心翼翼包好,然後運到旗下遠東集團在內地的貨倉存放,寄望荔園總有一天會捲土重來。10年了,木馬和摩天輪早已生鏽封塵,但邱德根的荔園夢仍然未能重燃。

兩年前迪士尼    樂園開業,全城鬧得熱哄哄,邱德根見時機成熟,向政府提交在大嶼山    重建荔園的計劃書,之後一直沒再聽到政府的跟進消息,他以為荔園夢已石沉大海。

盼再搞荔園 「宋城特色一定得」

商務及經濟發展局說,今年5月公布的大嶼山修訂發展概念計劃,保留了東涌    東部作為可發展主題公園的選址,以及在欣澳發展消閒及娛樂樞紐的可能,但旅遊事務署至今並沒有收到進一步建議。邱德根說﹕「如果政府肯給我做,我一定會再搞荔園。」他那個荔園檔案如今放進了貨倉,但鴻圖大計他一直牢牢記掛,隨時脫口而出。

邱德根1961年購入荔園,最記得他一手策劃的鬼屋和恐龍屋﹕「現在人人說哈囉喂(萬聖節),但荔園的鬼屋,是全香港破天荒的。」荔園動物園內的大象「天奴」、擲香口膠攤位遊戲,還有梅艷芳    兒時的歌聲,陪伴了幾代港人成長。

邱德根懷念的還有宋城。他說,假若荔園夢重燃,他會將昔日的宋城和荔園融為一體,摩天輪和咖啡杯全部設於古裝街上,職員作古裝扮相,「這條橋一定得。迪士尼在香港搞不起,因為它沒有引入中國元素,我用宋城特色肯定成功」。他對荔園重生自信爆棚,卻沒有想到時代巨輪不斷在運轉。

回憶總是美好,難怪邱德根選擇活在人生最甜美的歲月堙C曾在法庭表示患上老人癡呆症    的他,還清楚記得段段往事——60年代荔園為他每年帶來近300萬元收入,那時買一個太子道豪宅單位只需2萬元,「當年香港只有300萬人口,荔園每晚有2000人入場」。在荔園最輝煌的日子,邱德根總是帶茖漁阞漫d子裘錦秋及5個子女,穿梭於木馬之間,為賺得的第一桶金歡呼。

與摯愛遊園 一生最驕傲

裘錦秋說得一口流利英語,擅長交際,是邱德根奮鬥創業的得力助手,但天意弄人,裘錦秋在1964年遇到空難身亡。邱德根說,裘錦秋離世是他一生最傷痛的事。後來他在商場長袖善舞,但此生人最驕傲的,不是遠東集團上市、也不是帶領家喻戶曉的亞洲電視賺錢,而是和畢生摯愛的人把臂遊走摩天輪之下。邱德根心媟穔M知道,新一代香港人覺得荔園老套古舊,但荔園畢竟是他永誌難忘的一頁。貨倉中的鏽蝕木馬,一直在他的腦堭衕遄A鋒芒永遠蓋過那個俗氣的金錢台徽。

文﹕盧曼思
作者: hongkongman    時間: 15-3-2009 02:16

1989年亞視新聞 報導荔園走失老虎.好彩冇事.應是第一獲發生.真.險 好彩冇去到
作者: hongkongman    時間: 4-4-2009 01:13

1994 年荔園的電視廣告.看到後很懷念 高卡車和電子槍射擊.有冇oldcake 玩過呀?
作者: hongkongman    時間: 13-4-2009 02:45

1950年開始的荔園,在片中可看回我最喜愛的擲(皆磚).通常都是口香糖做獎品.很好的回憶..還記得夏雨的古靈精怪魔術師,在70年代中常在荔園表演魔術.
作者: hongkongman    時間: 16-4-2009 02:06

以前仲係荔園時,巴士總站係荔園大門前面一大片空地。 宋城位置較近現時荔景山路那邊。 現時的荔枝角巴總位置較近以前「百麗殿」和「碧麗宮」那邊.碧麗宮以前還有電影看的,那時美孚還有影都戲院,現也只有影都一間迷你戲院了. 不過而家個巴總真係細過以前好多好多....
作者: LouisLee    時間: 11-5-2009 13:24

陳厚 & 胡燕妮約會在茘園 (1966)

http://www.youtube.com/watch?v=BCk3nvRohT4&fmt=18

秦劍的鏡頭底下,晚上的茘園是如斯美麗而不浮誇,色彩繽紛像軟糖撒滿一地,他的世界總 是溫柔酣靜寛容。

作者: Fox_Chan_1    時間: 11-5-2009 23:55     標題: 個人去啟德玩得多D......

荔園車程太遠了(當時)......

作者: ddmmyy    時間: 14-5-2009 10:05

引用:
原帖由 LouisLee 於 11-5-2009 13:24 發表 陳厚 & 胡燕妮約會在J園 (1966)http://www.youtube.com/watch?v=BCk3nvRohT4&fmt=18秦劍的鏡頭底下,晚上的J園是如斯美麗而不浮誇,色彩繽紛像軟糖撒滿一地,他的世界總 是溫柔酣靜寛容。 ...

太美了,遠勝自己的記憶!

作者: WK1959    時間: 16-5-2009 19:15

兩個字--可惜.

邱生真了得.

作者: ddmmyy    時間: 17-5-2009 01:11

不止荔園,填海前的荔灣也很好生意,記得跟老爸去荔園玩,總會順路走出荔灣坐舢舨。

後來海給填了,少了許多樂趣!

作者: luckyrat    時間: 17-5-2009 11:17

跑馬地之「愉園遊樂場」係香港第一間,於二零年代結業,後改建為養和醫院。

新蒲崗之「啟德遊樂場」係六零年代中期開幕,於八零年代初結業。

當然最巴閉就係「荔園」啦!

作者: ddmmyy    時間: 17-5-2009 20:15

引用:
原帖由 luckyrat 於 17-5-2009 11:17 發表 跑馬地之「愉園遊樂場」係香港第一間,於二零年代結業,後改建為養和醫院。新蒲崗之「啟德遊樂場」係六零年代中期開幕,於八零年代初結業。當然最巴閉就係「荔園」啦!

印象中,還有一所在荃灣,不過生存時間更短......有餅友不可以提供資料嗎?

作者: Fox_Chan_1    時間: 18-5-2009 21:38     標題: 印象最深刻的是在美孚海旁見過有人釣到大石斑

引用:
原帖由 ddmmyy 於 17-5-2009 01:11 發表 不止荔園,填海前的荔灣也很好生意,記得跟老爸去荔園玩,總會順路走出荔灣坐舢舨。後來海給填了,少了許多樂趣!

早期荔園門口旁邊的小販美食一流,清風送爽....

作者: kcl    時間: 17-9-2009 12:42

引用:
原帖由 ABOY 於 2-3-2009 17:16 發表 亞視不足記 荔園夢長存(明報) 10月 21日 星期日 05:10AM 【明報專訊】電視熒幕左上角,亞洲電視全新的鮮橙色「a」字台徽跳了出來,邱德根靜靜看在眼堬@無感覺,老人心堨u記得80年代由他一手勾勒的那個金錢台徽,哪 ...

ABOY兄你搞錯了,邱德根早在70年代初便擁有麗的並改名亞視, 並非如所述的1982年。

亞視不足記 荔園夢長存
(明報) 10月 21日 星期日 05:10AM  之文章不可盡信,因為作者當時可能還在吃奶奶。

作者: kcl    時間: 17-9-2009 13:34

這些東西並不太舊,如果你能回到六七十年代的荔園,並到過第三劇場,你一定同意我說:

永遠支持第三劇場

作者: Delight986    時間: 17-9-2009 13:43

引用:
原帖由 kcl 於 17-9-2009 13:34 發表 這些東西並不太舊,如果你能回到六七十年代的荔園,並到過第三劇場,你一定同意我說:                     &n ...

我媽媽就係荔園?劇場睇過梅姐小時候表演..

以前我媽媽竟然敢陀"住我去荔園溜冰?

當時我都唔知道係邊處~~???

作者: kcl    時間: 21-9-2009 21:32

引用:
原帖由 Delight986 於 17-9-2009 13:43 發表 我媽媽就係荔園?劇場睇過梅姐小時候表演.. 以前我媽媽竟然敢陀"住我去荔園溜冰? 當時我都唔知道係邊處~~???

往事依稀如夢:第一劇場做大戲

第二劇場映西片

第三劇場 (唔話你知,等你心思思)

第四劇場映唐片

第五,六劇場做諧劇,唱歌,魔術表演。

作者: SAS2007    時間: 22-9-2009 12:55

引用:
原帖由 kcl 於 21-9-2009 21:32 發表   往事依稀如夢:第一劇場做大戲                           &nb ...

我知第三劇場做.........冇三枯.....

作者: Delight986    時間: 22-9-2009 15:35

引用:
原帖由 kcl 於 21-9-2009 21:32 發表   往事依稀如夢:第一劇場做大戲                           &nb ...

心思思劇場?
咁應該好似九龍城咁款..

不過都唔係我個年代...
我個年代至多係等到夠稱"入戲院睇三級片~咋~...
咁梅姐應該係第五,六劇場做諧劇,唱歌,魔術表演。

多謝提供

作者: 飛燕斬    時間: 28-9-2009 22:11

引用:
原帖由 ddmmyy 於 17-5-2009 20:15 發表   印象中,還有一所在荃灣,不過生存時間更短......有餅友不可以提供資料嗎?      

青山公路旁邊,係以前差館、而家寶血會思源中學對面
即係正正荃灣花園既前四海保齡個位
壽命有幾長唔太記得
約莫年幾兩年咁上下

作者: SAS2007    時間: 1-10-2009 10:12

引用:
原帖由 飛燕斬 於 28-9-2009 22:11 發表 青山公路旁邊,係以前差館、而家寶血會思源中學對面即係正正荃灣花園既前四海保齡個位壽命有幾長唔太記得約莫年幾兩年咁上下

講起荃灣花園, 重有冇餅友記得未起荃灣花園之前笪地係荃灣遊樂場舊址.

作者: luckyrat    時間: 1-10-2009 13:15

引用:
原帖由 kcl 於 17-9-2009 12:42 發表   ABOY兄你搞錯了,邱德根早在70年代初便擁有麗的並改名亞視, 並非如所述的1982年。   亞視不足記 荔園夢長存(明報) 10月 21日 星期日 05:10AM  之文章不可盡信,因為作者當時可能還在吃奶奶 ...

「麗的」轉「亞視」正確日期係1982年9月24日。

主要係財政問題,其股權轉讓之過程如下:

1981年3月,麗的電視的英國母公司在加拿大投資洗衣廠失利,決定收縮東亞地區業務,遂於1981年3月把其持有的麗的電視61.2%股權以1億2千萬港元全數出售予3澳洲財團:大衛森亨利鍾斯CRA有限公司。這是香港電視史上第一次電視股權大轉讓。1982年6月,麗的電視由於收視率及財政問題,股權再出現變化,商人邱德根透過旗下的遠東集團向「麗的電視」注資1億港元,取得澳洲財團持有的其中50%股權,並於同年易名「亞洲電視」,名稱沿用至今。1984年1月,邱德根再斥資5000萬港元,從澳洲財團手上購得餘下股權。從此,邱氏全權擁有「亞洲電視」。

作者: hongkongman    時間: 28-1-2010 12:23

引用:
原帖由 Delight986 於 22-9-2009 15:35 發表 心思思劇場?咁應該好似九龍城咁款.. 不過都唔係我個年代...我個年代至多係等到夠稱"入戲院睇三級片~咋~...咁梅姐應該係第五,六劇場做諧劇,唱歌,魔術表演。 多謝提供 

文志兒童合唱團 - 荔園小天地 197x

http://www.youtube.com/watch?v=ZCHoY7ihfZE&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=ZCHoY7ihfZE&feature=related 聽完呢首歌令我想起當年的麗的電視節目:荔園小天地:
作者: aiselo    時間: 31-1-2010 00:06

超時空要塞,前三集都是在荔園播過,當年好像是推介這動畫。
作者: cmlwts    時間: 8-2-2010 16:48

粵語長片 真假千金 荔園遊樂場

http://www.youtube.com/watch?v=emHRHdKwKOY

荔園 (1949年 - 1997年3月31日)

http://www.youtube.com/watch?v=mLvVmy1apjg

作者: ar_woo    時間: 21-2-2010 23:11

荔園 @ 4'30"

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0