標題: 有無記得故事內容? [打印本頁]

作者: cocosally    時間: 13-9-2006 23:34     標題: 有無記得故事內容?

I remember that she has these 膠囊藥丸 食一粒(I think it comes in colour of red/blue) 可以變大人/or bb
作者: 高立    時間: 14-9-2006 12:16

引用:
原帖由 cocosally 於 13-9-2006 23:34 發表 I remember that she has these 膠囊藥丸 食一粒(I think it comes in colour of red/blue) 可以變大人/or bb
佢媽媽意外死咗, 留下女主角同佢細佬 , 媽媽死後不忍心 , 求天神幫忙 , 天神就比咗兩樽藥(一樽變身, 一樽還原)佢, 佢就化身天鵝帶藥給女兒 , 後期細佬誤食變身藥變咗青蛙 , 但因青蛙不飲水不能還原 , 最後嗰集細佬比人煮嚟食 , 還原藥就化成蒸氣 , 佢先至還原倒. 大致係咁, 如有錯漏 , 請指教 !
作者: Ricky00893    時間: 17-9-2006 15:30

大結局嗰集講到女主角長大成人結婚,係天堂的媽媽希望能再見女兒一面。哀求天神幫忙,利用女主角的初生女兒,吃下最後兩粒的仙丹。與女主角再見一面!
作者: 杜劍龍    時間: 17-9-2006 16:06

Ricky兄好野, 我都記得呢個結局, 好好!
作者: 高立    時間: 18-9-2006 11:16

引用:
原帖由 Ricky00893 於 17-9-2006 15:30 發表 大結局嗰集講到女主角長大成人結婚,係天堂的媽媽希望能再見女兒一面。哀求天神幫忙,利用女主角的初生女兒,吃下最後兩粒的仙丹。與女主角再見一面!
bingo ! 我都有睇呀 !
作者: cocosally    時間: 18-9-2006 11:42

Wow! it's really touching I remember some piece and bit from the cartoon! not all of them , thank you all for posting and I can have my childhood memory!!
作者: carkei    時間: 18-9-2006 11:51

D 神仙成日都玩智慧環,佢一解到就有計傾
作者: bombeiro    時間: 28-10-2006 23:57

將d藥切開一半食,可以變動物(好似) 首歌(廣東版)我有,唔知比唔比post上黎
作者: cocosally    時間: 31-10-2006 01:33

引用:
原帖由 bombeiro 於 28-10-2006 23:57 發表 將d藥切開一半食,可以變動物(好似) 首歌(廣東版)我有,唔知比唔比post上黎
please refer to another post with regarding song http://oldcake.net/viewthread.php?tid=845&extra=page%3D1
作者: 狡辯芒果乾    時間: 7-5-2007 22:39

引用:
原帖由 Ricky00893 於 17-9-2006 15:30 發表 大結局嗰集講到女主角長大成人結婚,係天堂的媽媽希望能再見女兒一面。哀求天神幫忙,利用女主角的初生女兒,吃下最後兩粒的仙丹。與女主角再見一面!

Ricky00893 兄強呀!

這集大結局我有睇呀!女主角的糖本來吃幾多都會自動褲充的,但不記得為何在最後便冇得補充了,當吃剩兩粒時,女主角已長大成人啦。記得看到最後那集小弟睇到眼濕濕。

作者: simonkawah    時間: 5-7-2007 12:17

我細個時好鍾意睇佢變身.D女同學話我衰
作者: eltonchiu17    時間: 2-11-2008 14:13

女主角叫MEME

其弟弟叫東東

那BB叫豆豆

作者: 人到中年    時間: 13-2-2009 16:33

你地好勁呀, 我只係好依稀咁記得有套卡通講果女仔有兩樽藥丸(紅/藍)同可變大人同細佬仔, 其他咩都唔記得. 多年來問過晒身邊所有朋友都無人知呢套卡通,多謝你解開晒我多年黎既疑團!
作者: 虎榮    時間: 22-2-2009 00:40

引用:
原帖由 狡辯芒果乾 於 7-5-2007 22:39 發表     Ricky00893 兄強呀!   這集大結局我有睇呀!女主角的糖本來吃幾多都會自動褲充的,但不記得為何在最後便冇得補充了,當吃剩兩粒時,女主角已長大成人啦。記得看到最後那集小弟睇到眼 ...

果兩樽藥系應該系唔會自動補充o既! 最初個媽媽被車撞死, 個有羊咩鬚o既天使長唔肯俾佢翻生照顧個女, 好彩另一個白髮天使長剛剛解開左個智慧環, 認為系上主慈悲o既安排, 所以佢地先肯用鳳凰蛋製成兩樽葯俾佢個女傍身! 後來佢個女靠兩樽藥渡過好多難關同屢屢冒險, 漸漸兩樽藥開始用完! 佢媽媽於是又求三個天使長幫忙補發藥物, 但系果個有羊咩鬚o既天使長好激氣, 話佢個女濫用藥物同丸仔!唔肯再出手!好彩呢個時候, 個白髮天使長又解開左個智慧環, 於是佢地答應俾佢地見多一面! 查實呢個時候佢個女已經俾一家好心人收養左, 唔駛再過巔沛流離的生活, 之後重同呢家人個細仔三郎結左婚, 生左個女, 大結局就如其他餅友所言, 佢兩母女終於見到最後一面! 套卡通片當年好似系同七小福同時放映!  

作者: NoName    時間: 23-10-2011 09:23

冇記錯的話,未用超過一半是會自動補充,不過後來用得太快,過咗一半,就冇再補充。

初時只用來變大變細,後來懂得切開來用,可以變其他生物。(理由是人類肧胎同動物肧胎相似。)

作者: Anison    時間: 16-1-2013 08:40

最近從網上資料得知原本神奇糖在製成頭半年是可以自動補充的,

過了就會無左呢種能力 , 據說係天神係第18集講過

"神化嬌嬌女" 當年曾被譽為日本初的性教育動畫, 原來係1998年曾經出過 renewal ,
係將全26話重新配樂同配音, OP ED 主題曲找來新的歌手主唱外,
更加多了一首新
ED 主題曲, 2000年仲拍過真人版

另外
主角メルモ(Merumo)的名字原來是來自タモルフォーゼ(Metamorphose)

http://www.mxtv.co.jp/merumo/

新舊 OP ED

ふしぎなメルモ&リニューアルふしぎなメルモ OP E... 发布人 Gokokuji-Kuro
作者: Anison    時間: 16-1-2013 08:55

真人版收錄在 "手塚治虫劇場"內

http://www.gmo-toku.jp/item/26508783/%E6%89%8B%E5%A1%9A%E6%B2%BB%E8%99%AB%E5%8A%87%E5%A0%B4+%E3%80%8C%E3%82%8B%E3%82%93%E3%81%AF%E9%A2%A8%E3%81%AE%E4%B8%AD%E3%80%8D%E3%80%8C%E3%81%B5%E3%81%97%E3%81%8E%E3%81%AA%E3%83%A1%E3%83%AB%E3%83%A2%E3%80%8D%E3%80%8C%E3%82%AB%E3%83%8E%E3%83%B3%E3%80%8D+%5B%E6%9C%A8%E6%9D%91%E4%BD%B3%E4%B9%83%5D%5B%E6%9C%AADVD%E5%8C%96%5D%EF%BD%9C%E4%B8%AD%E5%8F%A4%E3%83%93%E3%83%87%E3%82%AA/

http://www.ariarishop.com/shop/image_view.html?image=008015000029.jpg

作者: Kal-El    時間: 17-1-2013 13:01

引用:
原帖由 bombeiro 於 28-10-2006 23:57 發表 將d藥切開一半食,可以變動物(好似) 首歌(廣東版)我有,唔知比唔比post上黎

是藍紅按比例的, 有個類似博士的人教她的, 不同比例會變成不同的動物 

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0