標題: Wellcome的漫畫收藏 [打印本頁]

作者: wellcome    時間: 12-4-2015 19:18     標題: Wellcome的漫畫收藏

BABY 五期完

Baby 常勝2015-04-11_12-38-462015-04-11_12-41-132015-04-11_12-39-54

最近在網上發現的,一套只有五期。
畫功扎實,有啲似浦沢直樹。
故事有啲似生化危機,不過不失。
最特別其實係作者叫「常勝」係台灣人。
有咁嘅畫功,只要有個好嘅故事, 可以反攻日本啦。

作者: wellcome    時間: 13-4-2015 22:07

東方眩暈錄2015-04-12_10-33-28玉藻前2015-04-12_10-36-37

山田章博  東方眩暈錄。四期(完)
之前講到上網搵漫畫,就係為咗哩本第四期,
第三期係2008年出版,六年後先出下一期都算經典。

故事係講九尾妖狐由印度到中國再到日本,化身成妖姬玉藻前,迷惑皇帝。
主角鬼王丸為救被妖狐上身的愛人「藻」而展開故事,
最後(第四期)妖狐離開人界,鬼王丸繼續追逐,難尾收場。

山田章博畫功獨特,每版都好似浮世繪一様,非常精美。
建議重未入手嘅餅友,買日文版,
長鴻這套質素簡直係翻版一樣。

作者: bs00001    時間: 26-4-2015 14:15

真係撞鬼,正到呀!

多謝!若重有,就要再介紹啦..!

作者: wellcome    時間: 27-4-2015 21:46

引用:
原帖由 bs0000126-4-2015 14:15 發表 真係撞鬼,正到呀!多謝!若重有,就要再介紹啦..!
多謝bs兄欣賞。我都唔係有幾多新書可以分享。

作者: wellcome    時間: 27-4-2015 21:47

宜家唔行信和,都唔知有書出咗。
好似哩本,行晒都只係見一間有買,重得返一本。
睇來實體書店都係唔做得幾耐。

安彥良和  麗島夢譚
又係一本認真你就輸嘅漫畫。
故事係由島原之亂,天草四郎等一班基督徒被殺開始,
當時天草四郎逃難,遇上鄭芝龍之子鄭成功.....
我心諗,唔係掛作到咁大?
註:麗島即係台灣
不過作為Fans主要都係睇畫功同畫面安排,
如果手塚治虫係第一個引入電影感,
安彥良和算係發揮得好好。
畫面充滿動感,網紙、光暗、氣氛營造相當一貫水準。

安彥良和 麗島夢譚IMG_20150427_081038IMG_20150427_080755IMG_20150427_081056

作者: wellcome    時間: 2-5-2015 10:28

星野之宣  東方奇譚秘聞錄  六期完
東方奇譚秘聞錄

宗像教授異考錄  十五期完
宗像教授異考錄
還有三本外傳
奇聞錄外傳
IMG_20150502_101115IMG_20150502_101028IMG_20150502_100937

如果喜歡日本歷史、民族學、怪異故事、神話傳說,
這套以日本民族學為基礎的漫畫是必看之選。
主角宗像教授在考古與追求傳說原貌時,
發現或發生很多不可思議的故事。
由日本古事記到中國孫悟空,至西方白雪公主都有談及。
大綱為追查日本民族起源,
由鐵器的發現、使用,到民族的遷移,
每期以三至四個故事組成,以考古趣味為主。

作者: wellcome    時間: 17-5-2015 22:35

羅冠樵畫西遊記,之前覺得翻得太深色,
一直冇入,
今日經過中華書局,五折入手。
\u35199 \u36938 \u35352
之前已經入咗嘅粉末都市,都係五折。
\u31881 \u26411 \u37117 \u24066  \u28040 \u22833 \u20013 \u30340 \u39321 \u28207 IMG_20150517_222418IMG_20150517_222314

作者: wellcome    時間: 21-6-2015 16:55

樂田上笑  寺田克也  台灣中文版
2006年出版,估唔到宜家重可以網上訂到。
漫畫係佢96至02 年作品,
可以見到畫家早期粗曠筆法,
有啲Heavy Metal漫畫嘅影子。
對比今日嘅畫作,可以見到成功係除咗天份,
後天努力係不可小。

\u27138 \u30000 \u20043 \u31505
IMG_20150612_233705

作者: singingsoul    時間: 1-7-2015 23:14

介紹幾套都係D日本與他國的民間傳奇做故事骨幹咁. 跟我一位網友很相似.
未必一讀沉迷的速食之作, 不過真係別有一番趣味, 兼且畫功上乘.

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0