標題: 佳視動畫 [打印本頁]

作者: Anison    時間: 27-12-2006 11:19     標題: 佳視動畫

當時佳視曾經播過兩齣動畫, 分別是 "世界童話集" 和 "動物拯救隊", 無線後來有重播"世界童話集", 但 "動物拯救隊" 就好似無啦, 大家有無印象?
作者: Wan20041027hk    時間: 27-12-2006 11:36

佳視播動物拯救隊時就睇過1-2集,因為我較喜歡科幻+機械人,所以對呢套嘅印象唔係好深!淨記得係一班動物飾演拯救小组,鬥快到出事地點救援。最攪鬼係個指揮部,有地圖同棋,全程監察住,十足軍事推演!失去聯絡嘅組員,代表佢果隻棋會被趴底!
作者: actionkamen    時間: 28-12-2006 00:15

引用:
原帖由 Anison 於 27-12-2006 11:19 發表 當時佳視曾經播過兩齣動畫, 分別是 "世界童話集" 和 "動物拯救隊", 無線後來有重播"世界童話集", 但 "動物拯救隊" 就好似無啦, 大家有無印象?
"世界童話集"主題曲頭幾句好似係: 童話故事最好聽,月兒故事確係妙 啦啦啦啦啦啦啦(唔記得 ),開心到不得了了 你也要飛翔,我也要飛翔................
作者: RXBlack    時間: 6-2-2009 21:24

http://www.zeichentrickserien.de/dpatroui.htm

這個是不是 "動物拯救隊" ?

作者: Anison    時間: 7-2-2009 01:38

引用:
原帖由 RXBlack 於 6-2-2009 21:24 發表 http://www.zeichentrickserien.de/dpatroui.htm這個是不是 "動物拯救隊" ?

Yes , 就係呢套

作者: 虎榮    時間: 7-2-2009 07:12

呢兩套都有睇過, 不過我比較鐘意世界童話集, d公仔同配樂好過癮! 佳視播果陣好似有對孖女唱主題曲, 之後重播就淨系得日文版主題曲, 我記得個主題曲版面有兩個, 套野初期以短篇為主(1集有2-3個故事), 後期就以中篇同長篇為主(4-5集1個故事), 有線早期都好似有重播過, 可惜要返工睇唔到!
作者: RXBlack    時間: 7-2-2009 11:31

各位呢d都記得  佳視我有明確印象都係得五勇士, 大鐵人, 金剛飛天鑽 同 冰河戰士 

勁呀    

即是 動物拯救隊 原名 ウリクペン救助隊, 不過這套在網上資料極少

作者: 虎榮    時間: 8-2-2009 03:38

引用:
原帖由 RXBlack 於 7-2-2009 11:31 發表 各位呢d都記得  佳視我有明確印象都係得五勇士, 大鐵人, 金剛飛天鑽 同 冰河戰士  勁呀     即是 動物拯救隊 原名 ウリクペン救助隊, 不過這套在 ...

你講果4套好似有3套爛左尾!  因為佳視在暑假期間執笠, 所以五勇士, 金剛飛天鑽(?) 同冰河戰士都播唔完, 果陣時我跟阿哥剛剛返大陸旅行, 回來時重儍吓儍吓系咁搞部電視想整返個台出來   迷女郎-即系我母親大人後來將迷底解開, 即時晴天霹靂

印象中好似淨系得金剛飛天鑽有在隔離台重播到尾!

作者: Bobby仔    時間: 8-2-2009 05:19

果陣時叫做三零一部隊, 逢星期六下午三時由五勇士開始播, 個個星期六既節目就係三點鐘系電視機度部住佳視台! 咁後尾連個台都執埋咯! 有咩辦法唔爛尾者?

作者: RXBlack    時間: 8-2-2009 15:29

引用:
原帖由 虎榮 於 8-2-2009 03:38 發表   你講果4套好似有3套爛左尾!  因為佳視在暑假期間執笠, 所以五勇士, 金剛飛天鑽(?) 同冰河戰士都播唔完, 果陣時我跟阿哥剛剛返大陸旅行, 回來時重儍吓儍吓系咁搞部 ...

所以淨係睇過大鐵人大結局, 無線再播又再睇多次.... 
唔怪得其他就唔知結局係乜.... 金剛飛天鑽無線再播無睇

果陣記得某天看佳視發現無左, 轉哂十個台都無(果陣部電視機有10個制選台), 果時都唔知發生左什麼事

作者: karmapa_khenno    時間: 8-9-2011 00:48

佳視大鐵人17 cut咗好多集,特別有粉紅豹、粉藍豹串埸chapters.......

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0