標題: 堀江美都子 [打印本頁]

作者: plee    時間: 4-12-2006 21:45     標題: 堀江美都子

OLD COMIC SONG?
作者: 矢作省吾    時間: 4-12-2006 22:01

堀江美都子+水木一郎 Cross Fight 破邪大星ダンガイオー...One of my favourite!! http://www.youtube.com/watch?v=LokRAMCOxm8 [ 本帖最後由 矢作省吾 於 5-12-2006 06:45 編輯 ]
作者: plee    時間: 5-12-2006 22:19

thanks, have you her other 70' s song? I want (swimming drama)
作者: Ahming    時間: 24-12-2006 17:53     標題: 堀江美都子

大家好 我是新人 我的偶像是堀江美都子 希望在這裡可以找到同好,或者大家交流一下 如果大家有想知的消息也可以貼上來
作者: gettertam    時間: 24-12-2006 21:13

歡迎加入
作者: gettertam    時間: 24-12-2006 21:31

http://www.youtube.com/watch?v=IkjvcV4H5Bc&NR for your reference
作者: wwl36    時間: 24-12-2006 22:01

小弟比較喜歡佢唱少女或兒童動畫主提或片尾歌,要幾少女有幾少女,要幾Q有幾Q
作者: actionkamen    時間: 25-12-2006 02:00

我較喜歡V型電磁俠 另外佢曾經在“天地雙龍”粉墨登場 其實之前已有一條Thread講佢 http://oldcake.net/viewthread.php?tid=2067&extra=page%3D1
作者: Ahming    時間: 26-12-2006 08:30

雖然以上的都看過了,但還是很多謝大家
作者: Ahming    時間: 30-12-2006 04:02

偶像拉雜談 雖然我自已都算是由細聽她的歌大,但真正喜歡上她(的歌),還是2001年的事,當年她跟水木一朗初次在香港演出,我是現場聽了她的歌聲,才深深地著迷的 當然之前也有從唱片裹聽過她的聲音,但感覺只能算是很好聽而矣,到聽到她的真人發聲,才是驚為天人,也深深領會到自已多年來,被唱片的低傳真所欺騙 所以也奉勸各位一句,唱片裹頭的聲音,並不是她真人的聲音,尤其是電視機裹頭的
作者: TIP    時間: 30-12-2006 12:30

她的歌聲真係正!
作者: Ahming    時間: 31-12-2006 03:37

偶然拉雜談二 唱片無法重現堀江美都子的聲音,好自然就想到是自已套傢生未夠班 的萬萬聲的器材,自已又無本事買,唯有一味靠"痴" 於是穿梭各器材試映/試睇會,或者各二手器材鋪 但好快就發覺唔對路 愈昂貴的器材,出來的效果愈差 老實講,如果唔係聽過她的真人發聲,就真是俾的萬萬聲的器材誤導,尤其是鬼子佬出品的更甚 最後,我得出一個結論:就是堀江美都子把聲實在太特別喇,完全是萬中無一果隻(如果聽過她真人把聲應該會同意我的講法 )而鬼子佬的所謂Hi-end器材,最講就是乜鬼訊噪比,但就因為她把聲太特別,的爛鬼抑噪電路根本分唔出,果的是正常聲音定噪音,於是就有理無理,將它當作噪音來辦,尤其是鬼子佬設計果的,真是差到完全變晒聲都有之 ;再其次,如果聽過她真人唱歌,會發現她把聲有的散散地,呢個唔係錯覺,而是真有其事,原因在於她棚牙:見過她真人或者她相片的,不妨留意下她棚牙,係真是參差不齊得好緊要!(真牙? ),加上她口腔並不如某些女歌手般有濕潤感,即所謂口水聲,反之俾人一種好乾爽的感覺,當聲音由喉嚨發出之後,經過口腔出現一種類似反彈的效果,再經過她的牙齒,就變成好似散彈槍咁向四方八面散射出去,果種情況就好似你對喇叭擺錯位,或定位定得好差咁!但試問果的萬萬聲的所謂頂級器材,又點會容許的聲會散 ,如是乎必然發生的事,就是由機內的糾正電路出馬,將的聲音"糾正"一番 結果高保真反而變失真 所以,堀江美都子的聲音雖然好靚,但就注定不能成為所謂的發燒天碟歌手 [ 本帖最後由 Ahming 於 31-12-2006 03:43 編輯 ]
作者: Ahming    時間: 7-1-2007 02:13

這是堀江美都子的網頁 www.micchi.net/ 我偶像的網頁,先不介紹主頁面,反而想講講最左上角的profile先,因為相信不知她是誰的人,會對這個比較有興趣吧! chick入profile內,可以見到她的不完全資料,是的,這是一個不完整的profile,真接些講,是簡化得很厲害,對她的很多重大事情都沒有提及,最明顯的例子是完全無提她有參演過天地雙龍,而且只update到前年,如果想知道她的歷史的話,一定要另外想辦法,當然,我相信有些事情,並不是她有意不提,因為寫這段的人,好明顯不是她本人,而最大的可能,是由她的頭號粉絲,即是她老公執筆,對於自已的老婆,有某的事情唔想提起,係絕對可以理解,總之大家男人,明架喇! 跟著,在profile隔離,你會見到一個令你想入非非的英文字,呢個字就是:tomboy 就是呢個字,令我覺得有必要說明一下 下期續
作者: aiselo    時間: 7-1-2007 02:30

是不是這個?! http://aiselo.net/aiselo_zone/LIVE/v_robot.wmv
作者: Ahming    時間: 22-1-2007 04:44

警告:以下內容可能包含不雃用語,敬請各位不要帶有色眼鏡觀看 上次介紹過我偶像的網頁: www.micchi.net/ 在首頁的上方,會見到第一欄是profile。 接著的第二欄,會見到tomboy呢個英文字,在未解釋呢個英文字點解會出現之前,先要講講它的含意。 根據牛津英漢字典第三版的解釋,tomboy解作野丫頭、或者頑皮的女孩子,當然!近代有另一個解法,就是用來形容那些女同性戀者。 但是,我唔知大家有無留意到,日本人是不流行用tomboy或者TB呢個英文字,原因並不是日本人的英文差,真正的原因:是因為在一九八九年的時候,tomboy呢個英文字俾一個團體,向日本政府申請左成為該團體的名稱,而從此以後,任何人在日本要用tomboy或者TB呢個字,都要得到呢個團體的允許。 當然,用tomboy呢個字的原因,完全是取決於以上的解釋,即是用來形容一個頑皮的女孩子,而不是指女同性戀者! 引用牛津英漢字典第三版的解釋,正好可以用來證明當年大眾對tomboy呢個字的定義,用來形容女同性戀者是以後的事! 而向日本政府申請將Tomboy作為名稱的團體,正正就是我偶像的fan club! 到了今時今日,呢個名稱仍然屬我偶像專用,任何人在日本要使用Tomboy或者TB,必須得到擁有人的批准。 咁大家明白日本的三仔、四仔唔會有呢個字出現的原因喇(咪話俾我聽未睇過)!因為如果出現呢個字,一定告硬我話俾你聽都得!! 咁大家明我偶像的網頁,點解會出現Tomboy呢個字喇!其實只要一chick入去,就會發現是講fan club的事情,當然入面重有會員專區,之不過就要會員至入得去(要密碼架!) 重申一次,我偶像不是女同性戀者,她有一個幸福家庭,有一個好愛錫她的老公,有一個xx歲大的仔!大家無需要懷疑她的性取向! 大家亦都無需要想象Tomboy是一個女同性戀者的組織,它只是一個普通的fan club。 呢個是正經團體,無任何的性愛活動舉行! 當然,用頑皮的女孩去形容我偶像是最貼切不過,呢方面有機會再慢慢講。 其實早幾年,好多呢個會的會員(當然指日本人),仍然喜歡用Tomboy或者TB來稱呼自已,是到左近幾年,先至發覺到另有所指,大家才不以Tomboy或TB來形容自已,不過…fan club方面至今並沒有計劃要改名。
作者: Ahming    時間: 8-3-2007 22:35

今天是她的生日,僅祝她生日快樂
作者: WK1959    時間: 11-3-2007 00:34

早年買她的CD專輯,全部是電視劇歌曲,並有她的簡介,才知道她唱第一首歌時,和我的年齡差不多......
作者: Ahming    時間: 11-3-2007 01:21

是的,她是十二歲出道呢
作者: 綠寶210    時間: 12-3-2007 01:02

引用:
原帖由 actionkamen 於 25-12-2006 02:00 發表 我較喜歡V型電磁俠 另外佢曾經在“天地雙龍”粉墨登場 其實之前已有一條Thread講佢 http://oldcake.net/viewt ...
睇左天地雙龍咁多年之後, 今日先知個女主角原來係堀江美都子呀.
作者: Ahming    時間: 12-3-2007 01:12

係呀,其實當年我都對她無乜印象的
作者: vvwawa    時間: 12-3-2007 22:41

引用:
原帖由 Ahming 於 11-3-2007 01:21 發表 是的,她是十二歲出道呢
1999 鋼之魂 春之祭 DVD ,有她的演出,才第一次看她的真人 show,那時我還未上綱,高興極了.
作者: Ahming    時間: 13-3-2007 01:20

剛巧今年是超級機械人演唱會(鋼之魂)十週年呢 聽說春之陣時飯島真理會出場呢 http://www.mmjp.or.jp/birthday/event.htm 可惜沒有聽聞會出碟
作者: Ahming    時間: 13-3-2007 01:22

剛巧今年是超級機械人演唱會(鋼之魂)十週年呢 聽說春之陣時飯島真理會出場呢 http://www.mmjp.or.jp/birthday/event.htm 可惜沒有聽聞會出碟
作者: WK1959    時間: 13-3-2007 22:42

引用:
原帖由 Ahming 於 13-3-2007 01:22 發表 剛巧今年是超級機械人演唱會(鋼之魂)十週年呢 聽說春之陣時飯島真理會出場呢 http://www.mmjp.or.jp/birthday/event.htm 可惜沒有聽聞會出碟
多謝通報, 每次去信和中心我都留意有冇傑作DVD出品.
作者: 綠寶210    時間: 14-3-2007 05:44

超級機械人演唱會? 上年定係前年, 香港都話搞一個超級機械人演唱會呀! 話會請埋唱鐵甲萬能俠既水木一郎呢! 可惜唔知點咁, 好似係假既, 有無人知道係乜事呢?
作者: Anison    時間: 14-3-2007 09:43

詳情可參考以下連結: http://www.animesongs.net/blog/read.php?325 http://www.geocities.jp/icericepool0119/
作者: adamying    時間: 14-3-2007 14:03

飯島真理會在2007年 4/29 Tokyo Zepp 6 p.m. 5/5 Nanba Hatch 5 p.m. 的超級機械人大戰魂演唱會中表演兩首歌, 應該是首次在超級機械人大戰魂演唱會中獻唱.
作者: kyu    時間: 16-3-2007 01:42

引用:
原帖由 松210 於 14-3-2007 05:44 發表 超級機械人演唱會? 上年定係前年, 香港都話搞一個超級機械人演唱會呀! 話會請埋唱鐵甲萬能俠既水木一郎呢! 可惜唔知點咁, 好似係假既, 有無人知道係乜事呢?
上年的事,可惜就是主辦單位的問題。 令水木一郎和歌迷都對有關方面都失望。
作者: 綠寶210    時間: 16-3-2007 03:30

引用:
原帖由 kyu 於 16-3-2007 01:42 發表 上年的事,可惜就是主辦單位的問題。 令水木一郎和歌迷都對有關方面都失望。
我諗主辦單位在宣傳方面已有問題啦, 因為係佢地衰左登報之後, 我先至知道有呢個演唱會. 如果再無人搞, 過多幾年, d歌星會更oldcake 了...成事的機會亦會更少了.
作者: adamying    時間: 16-3-2007 17:30

其實香港搞呢類演唱會的機會, 我想都不大, 以上一次失敗的超級機械人演唱會, 售出的票好似不足一成,( 以所訂場地 ) . 而2001年搞的那次兩場在會展的演唱會, 我那次見到入座不足一半. 係成本都冇保證可以收回的情況下, 又什麼搞啦. 水木和堀江都好失望, 佢地本來想衝出日本, 面向國際. 點知一出就仆直.
作者: 綠寶210    時間: 16-3-2007 19:02

2001年搞的那次兩場在會展的演唱會? 呢個我都唔知道有呀 如果10年內在香港都搞唔成一個正式演唱會... 無架啦, 兩位歌星都會成接近60歲吧.
作者: Anison    時間: 17-3-2007 00:37

堀江美都子今年剛好50歲 而水木一郎今年已經59歲 睇怕要去日本先睇到佢地演出
作者: 綠寶210    時間: 17-3-2007 02:47     標題: 回復 #29 Anison 的帖子

超過60歲應該無以前咁好氣力又跳又唱咁啦. 算囉, 機會無左, 就告終了.
作者: adamying    時間: 17-3-2007 11:13

2001年 那場演唱會係夾係書展/漫展(記不清楚)中搞. "如果10年內在香港都搞唔成一個正式演唱會... " 我都覺得係, 年紀都那麼大了. 其實就算上一次搞得成, 我都覺得係最後一次(係香港). 水木一郎真係老啦. 我都好想有機會看他再一次表演1000首歌的演唱會, 當時他的演唱會在日本做了三日.
作者: Ahming    時間: 17-3-2007 14:59

二零零一年果次是在會展,總共有兩場,如果無記錯日期應是廿月廿三同廿四兩晚,雖然時間不長,亦不好似香港的演唱會咁唱咁多歌(好似得十幾首),不過已經令我中晒毒 當年的宣傳的確好差,好少人知,我都是夜晚行經旺角,無意中見到路邊張海報至知,不過我相信如果唔係宣傳做得差,當年果兩晚應該可以坐滿人(其實個hall得幾百個位之嘛) 唔係我作大,經過事後呢幾年,陸陸續續有唔少人講番,都話唔知有呢個演唱會,亦話知的話一定會去…所以幾百個位其實點都可以坐滿 又不得不讚兩位(堀江美都子同水木一郎),在現場一半空登的情況下,依舊落力演出,毫不欺場
作者: Ahming    時間: 17-3-2007 15:04

引用:
原帖由 Anison 於 17-3-2007 00:37 發表 堀江美都子今年剛好50歲 而水木一郎今年已經59歲 睇怕要去日本先睇到佢地演出
絕對同意 不過…問題是兩人在日本的演出都俞來俞…
作者: Ahming    時間: 17-3-2007 16:07

估唔到一講番舊年單野,即刻有咁多回應… 其實據我所知: 果條友的確是有心想搞,亦都真是傾掂晒數,不過…最後都流產 好事後孔明咁睇番,當時好多安排都唔合理 首先,成個演唱會的安排,其實無點公佈過,而據我了解,主辦單位替十幾個日本人申請了工作簽證,當中除演出的五位歌手,同幾位樂隊成員外,重包括來自日本的燈光同音響技術員…簡單來講,就是主辦者想將成個演唱會照搬過來,除了地點不同之外,一切都跟足日本的形式(當然包括那些為人垢病的地方,如全場企位,排隊入場,不設劃位,先到先得…等等),所以就算當時不斷有人"提醒"主辦單位,咁樣咁樣對銷售不利都好,主辦者都置若妄聞,因為他當時只一心想搞個同日本果便一樣的演唱會 當然負面後果大家都見 其實條友是從未搞過演唱會的,正如他自已都話經驗不足,周圍的朋友亦不斷為他護航,咁點解又會傾得成呢,主要原因是太多人想搞到,包括日本方面,因為大前提是果便其實都好想在香港開,香港呢面亦有人落力促成,所以至俾他入到位,但其實…俾你同我都實傾得成,只要你同日本方面乜都say yes的話 據我所知,果條友是up得出就up的人,點講好呢…如果大家有睇過一套港產片叫AV,入面有一場戲是幾個主角,請個女優經理人去佢地"公司"參觀,個經理人問個關公像是乜,有人就答是大陸某某影展的金像獎…起初以為套戲誇張,但現實原來是有的咁的人 其實當初公佈舊年單野時,果個人好高調咁以主辦者的姿態企出來,重講話點點點…不過,好快他就發現,原來香港除左他之外,重有不少人可以"直通天庭",於是,好快地他又主動收聲潛水,然而正因為他潛左水,於是就有傳言話呢個是騙局…當然呢個唔係騙局(在當時而言),不過就是為左咁,的人已對他無左信心,有左戒心 再當延期消息一出,想人再對他有信心都難
作者: Ahming    時間: 17-3-2007 16:26

記得有人話過,主辦單位有發新聞稿俾傳媒,但無安排到幾位歌手接受傳媒訪問,是明顯的疏忽,但其實,呢個唔是疏忽,是故意的,是有人驚的記者講的說話,同他講的唔同,踢爆左他的大話,所以刻意唔俾其它人埋佢地身… 同一道理,主辦者係日本人手上,取得演唱會的主辦權之後,並無搵"外人"幫手,自已"濫"晒上身,搞到顧及唔到宣傳,好明顯又是驚其它人講的說話同他唔同 最後搞到爛尾是他垢由自取 又或者可以講叫性格決定命運
作者: adamying    時間: 17-3-2007 17:28

Ahming兄是否受害者? 似乎Ahming兄對事情都好清楚. 那麼可否講講主辦者的去向和事件的進展.
作者: Ahming    時間: 17-3-2007 17:48

講清楚,其實大把人清楚過我,至於條友去左邊,我都好想知,佢重爭我九舊水 其實咁耐的事講番出來,是因為自已不吐不快姐 同埋,我想講話,呢類演唱會在香港唔會毫無市場,但就真是需要一的有實力、有經驗的人出面,既不能低估,更不能高估(指市場反應同自已的能力) 你睇番久石讓的演奏會話咁快就爆晒已知有得搞 問題是唔好再落在果的人手上就得
作者: 綠寶210    時間: 18-3-2007 03:18

引用:
原帖由 Ahming 於 17-3-2007 14:59 發表 二零零一年果次是在會展,總共有兩場,如果無記錯日期應是廿月廿三同廿四兩晚,雖然時間不長,亦不好似香港的演唱會咁唱咁多歌(好似得十幾首),不過已經令我中晒毒 當年的宣傳的確好差,好少人知,我都是夜晚行經旺角,無意中見到路邊張海報至知,不過我相信如果唔係宣傳做得差,當年果兩晚應該可以坐滿人(其實個hall得幾百個位之嘛) 唔係我作大,經過事後呢幾年,陸陸續續有唔少人講番,都話唔知有呢個演唱會,亦話知的話一定會去…所以幾百個位其實點都可以坐滿 又不得不讚兩位(堀江美都子同水木一郎),在現場一半空登的情況下,依舊落力演出,毫不欺場
你就幸運啦, 去演唱會現{聽番哂d卡通片主題曲, 仲係由原唱者親身演唱, 我以前真係諗都未諗過呢.
作者: Ahming    時間: 18-3-2007 14:40

係架、或者呢的就叫做命中注定
作者: adamying    時間: 20-3-2007 02:40

Ahming 兄 我都一樣損失咗九佰幾, 還有我幾個都未計. 不過終於都有好消息啦. 《小露寶》主唱者 五月訪港唱出動感 19/03/2007 曾 主 唱 《 小 露 寶 》 、 《 電 子 神 童 》 及 《 鐵 甲 萬 能 俠 》 等 人 氣 動 畫 歌 曲 的 日 本 歌 手 水 木 一 郎 , 將 於 五 月 再 度 訪 港 , 出 席 《 日 本 動 畫 歌 謠 祭 2007 》 。 他 將 會 聯 同 演 繹 《 小 甜 甜 》 主 題 曲 的 堀 江 美 都 子 、 主 唱 《 龍 珠 二 世 》 及 《 聖 鬥 士 星 矢 》 動 畫 歌 曲 的 影 山 浩 宣 等 人 , 於 五 月 十 八 及 十 九 日 一 連 兩 晚 假 九 龍 灣 國 際 展 貿 中 心 舉 行 兩 場 音 樂 會 , 每 場 分 別 招 待 一 千 五 百 人 , 讓 本 地 動 畫 迷 重 溫 七 、 八 十 年 代 的 經 典 動 畫 歌 曲 。
作者: adamying    時間: 20-3-2007 02:50

此消息係東方日報報導出來. 而且攪手有新城份, 我相信今次冇失拖啦. http://orientaldaily.on.cc/ent/ent_f07cnt.html 以下是蘋果日報報導. 《 萬 能 俠 》 聲 威 震 九 展 曾 主 唱 《 鐵 甲 萬 能 俠 》 及 《 超 力 電 磁 俠 》 等 無 數 日 本 動 畫 主 題 曲 的 日 本 動 畫 歌 天 王 水 木 一 郎 , 將 聯 同 《 小 甜 甜 》 原 唱 者 堀 江 美 都 子 、 《 聖 鬥 士 星 矢 》 原 唱 者 影 山 浩 宣 及 《 機 動 戰 士 高 達 0083 》 原 唱 者 MIQ , 於 5 月 18 日 及 19 日 假 九 龍 灣 國 際 展 貿 中 心 演 出 「 日 本 動 畫 歌 謠 祭 ANIME JAPAN FES in HONG KONG 2007 」 , 齊 齊 大 唱 經 典 動 畫 金 曲 。 分 兩 晚 唱 盡 經 典 兩 晚 演 出 分 別 有 不 同 主 題 , 首 晚 「 Super Ani-song Spirits 」 的 歌 手 除 演 唱 動 畫 歌 外 , 也 會 獻 唱 《 幪 面 超 人 》 及 《 戰 隊 》 系 列 等 特 攝 英 雄 主 題 曲 ; 翌 晚 的 「 Super Robot Spirits 」 則 會 送 上 《 鐵 甲 萬 能 俠 》 等 一 連 串 令 人 熱 血 沸 騰 的 超 級 機 械 人 片 集 主 題 曲 。 http://appledaily.atnext.com/tem ... =465&art_id=6913204
作者: adamying    時間: 20-3-2007 03:45

雖然小弟未能在水木一郎/堀江美都子的website中找到到港開演唱會的証明, 不過冇記錯東方日報上寫着23日的milk有再詳細的說明.
作者: adamying    時間: 20-3-2007 10:05

這是小弟找到的新消息. 上一次的黑歷史不要再提... 這次將於5月18及19日假九龍灣國際展貿中心舉行的【日本動畫歌謠祭(JAF)】,請得水木一郎、堀江美都子、影山Hironobu、遠藤正明、MIQ等動漫樂界巨星坐鎮,相信這次不會再令各位熱血歌迷失望吧! 據稱,是次演唱會由某日資製作公司主辦,「新城娛樂台」擔任官方電台,據知ANIKING本尊更將會在3月21日至23日親臨香港進行宣傳活動!WOWOWOW!!! 真是香港動漫界的大盛事!看著台北、上海等等大中華區城市都有日本動漫界巨星降臨活動的時候,正當香港動漫界的朋友(尤其是因各種原因連去台北都沒辦法的朋友)都快要絕望的時候,這個消息實在令人振奮啊啊啊!! http://www.cuhkacs.org/~alanlee/blog/
作者: adamying    時間: 20-3-2007 10:35

消息更新. 何故 2007/03/20 01:56 各界熱血友好: 官方正式宣佈,應該會在這一兩天之間,相信會令大家都感到興奮和欣慰! 正式售票日期之期不遠了,主辦單位對一眾苦主也非常照顧,但一切留待官方的正確消息。 ﹝可以透露的是,票價分別是HK$5XX和HK$3XX。﹞ 是時候忘記背後,努力面前,一起燃燒靈魂吧! http://www.cuhkacs.org/~hegu/Bo-Blog/read.php?215
作者: adamying    時間: 20-3-2007 11:45

sorry, 唔係milk 係 metropop 都市日報先正確. 3月22日出版.
作者: Ahming    時間: 20-3-2007 19:03

之前未百份百確定所以唔敢講,今日終於得到極可靠人士的回覆,件事百份百真確,的確真珠都無咁真! 水木一郎的確會在明天星期三訪港,星期五離開,除了香港之外,日本也會在二十二號同步公佈消息,到時可以留意相關的網站
作者: adamying    時間: 20-3-2007 22:46

Ahming兄咁你唔會唔去接機呀. (講笑咋) 不過我己經開始燃燒了. 我呢個老餅燃燒後開始發出繼自護之殘光之後, 又一老餅之殘光.
作者: Ahming    時間: 20-3-2007 23:05

sorry囉,水木一郎唔係我偶像 我又唔識他
作者: adamying    時間: 20-3-2007 23:21

咁..... 個演唱會你咪聽得一半.................都冇
作者: adamying    時間: 21-3-2007 03:20

以下是快達票日本動畫歌謠祭website http://www.hkticketing.com/Ticke ... C%E8%AC%A0%E7%A5%AD
作者: adamying    時間: 21-3-2007 14:36

如果去通利琴行買飛, 首日每人限買拾張.
作者: Ahming    時間: 21-3-2007 17:00

唉,的飛好貴,我諗我買三百五十元的票好了 (上年的九百大元仍肉痛中
作者: Ahming    時間: 21-3-2007 23:36

明天(二十二號),下午兩點半,新城電台門口,有興趣的話可以去近距離接觸水木一郎: http://www.cuhkacs.org/~hegu/Bo-Blog/read.php?215 聽日我要返工,所以去唔到。 (話時話,係咪有少少離題?!不如開個新題目講。)
作者: adamying    時間: 22-3-2007 00:17

收到, 但開新題, 現在好似遲咗少少.
作者: 綠寶210    時間: 22-3-2007 03:53

引用:
原帖由 Ahming 於 20-3-2007 23:05 發表 sorry囉,水木一郎唔係我偶像 我又唔識他

水木一郎係我偶像呀.

呢邊有水木一郎討論區呢.

http://www.oldcake.net/viewthread.php?tid=2486&extra=page%3D1

作者: Ahming    時間: 22-3-2007 18:18

咁開唔開好呢?開的話又放在那裡最好?
話時話,今日先是正式公佈,又點算遲

作者: adamying    時間: 28-4-2007 17:33

其實堀江美都子, 除鱁蛜q之外, 都經常有做配音.

以歌手講, 都算有很多配音工作.

チノコソヤЧヵグヒモ(ヤЧヵ)
愛少女рэヤ⑦Ю物語(рэヤ⑦Ю)
к①ヶюиャみ猿(若葉グヒモ)
Dr.Зь⑦кヤьяグヒモ(レпЧХцс⑦)
聖闘士星矢(ёюФ)
私ソ足スゎれェイモ(ЖшЫュ・ヤпЧЬ)
Эьヶ⑦пみю(ヨе)
ネェろペУюペみシ(座剣邪寧代)
風ソ中ソ少女金髪ソЖラЯみ(ЖラЯみ)
ЙみьみЗУみИ(ヰцьヱЁヤ)
уЗЪュ(全登場ワць)
家スわ子ят(ят)
тЗУみЭэьみЁэみИ
Дйсэ⑦・Зみеみ99(森木深雪)

作者: Ahming    時間: 28-4-2007 19:03

咁又係、配音工作都是她的主要項目之一

作者: Anison    時間: 29-4-2007 16:11

佢都有做 DJ 架

作者: adamying    時間: 30-4-2007 09:15

冇錯, 真係八足咁多爪.
作者: moneyismymoney    時間: 18-10-2007 23:35

堀江美都子

神袍小俠,天地雙龍都是我喜愛的.

作者: Shiawase    時間: 19-10-2007 15:29

引用:
原帖由 moneyismymoney 於 18-10-2007 23:35 發表 .wysiwyg { font-family: Tahoma, Verdana; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 12px; line-height: normal; border-top-color: #dddddd; border-left-color: #dddddd; b ...

請問香港邊道有得賣 堀江美都子 CD 呀?

作者: Ahming    時間: 19-10-2007 23:11

基本上係…無!我大部份碟唔係訂返來、就是在日本買。

作者: elvisyuen    時間: 20-10-2007 01:41

引用:
原帖由 Ahming 於 19-10-2007 23:11 發表 基本上係…無!我大部份碟唔係訂返來、就是在日本買。

以前搵動畫水貨黑膠或CD都去旺角金都, 聯合, 信和地庫呢幾個地點巢多, 不過自從個仔出世後啲錢留嚟買奶粉冇去好耐,

唔知而家仲有冇....

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 08:41

引用:
原帖由 Ahming 於 19-10-2007 23:11 發表 基本上係…無!我大部份碟唔係訂返來、就是在日本買。

Thanks Ahming for the info

唔怪得知啦,原來無得'現繩'買的

(我曾經在日本(only在普同CD 店,EG.HMV) & also 旺角'信和'搵過,不過佢地無.'信和'Basement有間話可以訂,但我時間唔許可,so 無訂 )

作者: adamying    時間: 20-10-2007 09:09

或者你可以去銅鑼灣糖街銅鑼灣中心商場頂樓, 有間唱片鋪, 佢地都做左好多年, 而且主力做日本唱片, 你可以去找找, 或者可以找到一些比較舊的堀江美都子專輯. 但新的多數要訂.
作者: Ahming    時間: 20-10-2007 19:52

金都果間…,無左好耐喇,..........去左銅鑼灣某商場三樓

作者: Ahming    時間: 20-10-2007 19:55

至於日本方面…全新的可以去秋葉原的專賣動畫唱片的鋪頭試下;二手的可以去中野搵搵。

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 21:38

引用:
原帖由 adamying 於 20-10-2007 09:09 發表 或者你可以去銅鑼灣糖街銅鑼灣中心商場頂樓, 有間唱片鋪, 佢地都做左好多年, 而且主力做日本唱片, 你可以去找找, 或者可以找到一些比較舊的堀江美都子專輯. 但新的多數要訂.

I was trying to get some 較舊的堀江美都子專輯 (not those new ones, as I don't know her new songs).  I will goto 銅鑼灣中心商場頂樓 next time when I am in Causeway Bay (whenever that is) & have a look look lah   Thanks adamying

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 21:40

引用:
原帖由 Ahming 於 20-10-2007 19:52 發表 金都果間…,無左好耐喇,..........去左銅鑼灣某商場三樓

Which one is '金都果間'?  Is it the one Adamying was talking about?  Where has it moved to now, in '銅鑼灣某商場三樓'? Which 商場 ah?  Thanks

作者: ar_woo    時間: 20-10-2007 21:54

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-10-2007 21:38 發表   I was trying to get some 較舊的堀江美都子專輯 (not those new ones, as I don't know her new songs).  I will goto 銅鑼灣中心商場頂樓 next time when I am in Causeway Bay (whenev ...

do u need a tour guide?

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 21:56

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-10-2007 21:54 發表   do u need a tour guide?

要又點, 唔要又點呀?

作者: ar_woo    時間: 20-10-2007 22:09

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-10-2007 21:56 發表   要又點, 唔要又點呀?

咦原來你識講本地話 , 以為你係遊客添

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 22:13

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-10-2007 22:09 發表   咦原來你識講本地話 , 以為你係遊客添

'Nicam' ah mar!

作者: ar_woo    時間: 20-10-2007 22:19

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-10-2007 22:13 發表   'Nicam' ah mar!

咁你知唔知V型电磁俠係邊個所唱?

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 22:21

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-10-2007 22:19 發表   咁你知唔知V型电磁俠係邊個所唱?

堀江美都子?   (I don't know, just guessing ja! )

作者: ar_woo    時間: 20-10-2007 22:25

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-10-2007 22:21 發表    堀江美都子?   (I don't know, just guessing ja! )

Of course! Voltes 5 should be one of her biggest hits....... I had the pleasure of listening to her live performance of this song in May

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 22:26

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-10-2007 22:25 發表   Of course! Voltes 5 should be one of her biggest hits....... I had the pleasure of listening to her live performance of this song in May

lucky u   (envy u )

作者: ar_woo    時間: 20-10-2007 22:29

聽住少少先:
作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 22:33

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-10-2007 22:29 發表 聽住少少先:

Thanks   (was that clip quite old? She looked chubbier   & younger in the clip than her recent look)

作者: ar_woo    時間: 20-10-2007 22:44

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-10-2007 22:33 發表   Thanks   (was that clip quite old? She looked chubbier   & younger in the clip than her recent look)

dunno when that was..... here's her 2007 look

作者: Shiawase    時間: 20-10-2007 23:10

引用:
原帖由 ar_woo 於 20-10-2007 22:44 發表   dunno when that was..... here's her 2007 look    

Thanks

作者: Anison    時間: 21-10-2007 14:52

引用:
原帖由 Shiawase 於 20-10-2007 21:40 發表   Which one is '金都果間'?  Is it the one Adamying was talking about?  Where has it moved to now, in '銅鑼灣某商場三樓'? Which 商場 ah?  Thanks

以前 "金都" 起碼有兩間, 記得係"星雅廊" 同 "星ソ廊",

銅鑼灣果間應該係前者, 因為認得個老闆,

但係已經好耐無去過

作者: adamying    時間: 21-10-2007 15:59

引用:
原帖由 Anison 於 21-10-2007 14:52 發表   以前 "金都" 起碼有兩間, 記得係"星雅廊" 同 "星ソ廊", 銅鑼灣果間應該係前者, 因為認得個老闆, 但係已經好耐無去過

Yes, 星雅廊和我所講的是同一個老細的, 佢最高y時期我見佢開了三間鋪, 現在只有銅鑼灣一間, 所以那裡有好多舊CD/唱片/卡式帶(全新, 以前賣剩). 另外灣仔集成中心都有一間, 不過你都可以試試, 但因已經改了重點方向, 由anime轉往其他貨品, 所以只可以碰一碰運氣.

在旺角星際城市, 我見過一間二手CD/唱片, 我見佢都收了很多舊日本CD/唱片, 也可以一試.

作者: Shiawase    時間: 21-10-2007 19:49

Thank you A&A (Anison & Adamying) for the information
作者: Shiawase    時間: 14-11-2007 21:23

Found this on Youtube, only posted on youtube less than 2 weeks ago (by someone called PanChan2, really thank him/her for it! )

世界名作劇場 オープニング主題歌メドレー

歌:堀江美都子
編曲:中村暢之

1:よあけのみち(フランダースの犬)
2:ロックリバーへ(あらいぐまラスカル)
3:ペリーヌものがたり(ペリーヌ物語)
4:きこえるかしら(赤毛のアン)
5:誰よりも遠くへ(トム・ソーヤの冒険)
6:草原のマルコ(母をたずねて三千里)
7:アンネットの青い空(アルプス物語 わたしのアンネット)
8:虹になりたい(南の虹のルーシー)
9: Love with You∼愛のプレゼント∼(牧場の少女カトリ)
10:花のささやき(小公女セーラ)
11:もう一度ピーターパン(ピーターパンの冒険)
12:裸足のフローネ(家族ロビンソン漂流記 ふしぎの島のフローネ)
13:若草の招待状(愛の若草物語)
14:ぼくらのセディ(小公子セディ)
15:し・あ・わ・せカーニバル(ポリアンナ物語)
16:グローイング・アップ(私のあしながおじさん)
17:ドレミの歌(トラップ一家物語)
18:明日もお天気(若草物語 ナンとジョー先生)
19:空へ・・・(ロミオの青い空)
20:APOLLO(大草原の天使ブッシュベイビー)
21:Sea Loves You(七つの海のティコ)

(堀江美都子 has such beautiful voice ~ 零瑕"" )

作者: Shiawase    時間: 14-11-2007 21:43

Here is an old video clip of 堀江美都子:

[Mitsuko Horie] Hashire Jolie (1980 Let's Go Young):

作者: Ahming    時間: 15-11-2007 09:34

嘩、咁都俾你搵到

作者: Anison    時間: 15-11-2007 17:17

引用:
原帖由 Shiawase 於 14-11-2007 21:23 發表 Found this on Youtube, only posted on youtube less than 2 weeks ago (by someone called PanChan2, really thank him/her for it! )   世界名作劇場 レみкЯ⑦ ...

呢隻歌有出CD , 係收錄係呢張CD到

日本ヤЯфみЁъ⑦ 世界名作劇場 主題歌・挿入歌大全集 I

1. プやんソノグ (иь⑦ФみЗソ犬)
2. ジアネザパやペアよゼ/ 大杉久美子
3. ネジメやんサ/ 大杉久美子
4. 手メコスゆザ/ 大杉久美子
5. やれゆチシノザ/ 大杉久美子
6. еЬьЧЁшニゑソ友達/ 大杉久美子
7. 草原ソсюヵ/ 大杉久美子
8. ろやイモれゾプよ/ 大杉久美子
9. зヱЯЧヱソよギ/ 大杉久美子
10. 陽気スсюヵ/ 曽我部和行
11. ろやイモソ子守唄/ 大杉久美子
12. нЧзみв一座ソよギ/ 永井一郎
13. ①Чヱэдみデ/ 大杉久美子
14. れゆザьЗロю/ 大杉久美子
15. コベヂプベ/ 大杉久美子
16. ゆギォヘゲアрみ/ 大杉久美子
17. パりペフよチ/ 大杉久美子
18. れゾプよЭЯユйюЧヱ/ 大杉久美子
19. エサわスロаみ/ 大杉久美子
20. イプスヘメフよシわゎわギゼ/ 大杉久美子
21. нэみаパソゎギベ/ 大杉久美子
22. 気ネをホд①⑦/ 大杉久美子
23. 少女ソ夢/ 大杉久美子
24. ①Еэみゾ友クグ/ 大杉久美子
25. п⑦Жшみю!/ 大杉久美子
26. 太陽ノギゆス女ソ子/ アれボゐ'73
27. わアりペろウヘ/ 大和田ベコア
28. イバスゆ夢/ 大和田ベコア
29. やウギゾジモス日/ 大和田ベコア
30. 森ソシヂヘメやんサ/ 大和田ベコア
31. 涙ゎアニホサパ/ 大和田ベコア
32. 花シ花シゾ/ 大和田ベコア
33. 忘ホスゆザ/ 大和田ベコア
34. グブよグブノギゆズ/ 石毛恭子
35. 誰プベパ遠ゑデ/ 日下ネボモ
36. ニゑソтЁЁЧзみ/ 日下ネボモ
37. 地獄ソЖъみ/ 若子内悦郎
38. 恋エペмЧワみ/ 潘z子
39. 行アよカ兄弟!/ 日下ネボモ
40. をよギヘс⑦・гЧヱ/ 日下ネボモ
41. 裸足ソи①みб/ 潘z子
42. и①みбソ夢/ 潘z子
43. やウギズスホタ/ 戸田z子
44. 風シ唄れよ/ 古谷徹
45. 星ソ子守唄/ 竹田りベ
46. アゲグデれゆザи①みб/ 石川ネスノ
47. 夢プ永遠ズ∼レみкЯ⑦ヲ主題歌фЭяみ∼/ 堀江美都子

作者: 超人兄弟    時間: 15-11-2007 17:31

引用:
原帖由 Shiawase 於 14-11-2007 21:43 發表 Here is an old video clip of 堀江美都子:   [Mitsuko Horie] Hashire Jolie (1980 Let's Go Young):  

好 cute!! 幻想到 Shiawase 鄖髺昌歌......

作者: Shiawase    時間: 15-11-2007 19:25

引用:
原帖由 Ahming 於 15-11-2007 09:34 發表 嘩、咁都俾你搵到

都係多得Youtube

作者: Shiawase    時間: 15-11-2007 19:29

引用:
原帖由 Anison 於 15-11-2007 17:17 發表   呢隻歌有出CD , 係收錄係呢張CD到   日本ヤЯфみЁъ⑦ 世界名作劇場 主題歌・挿入歌大全集 I     1. プやんソノグ (иь⑦ФみЗソ犬) 2. ジ ...

(睇唔倒好多字添 )

Anison,你有Lee CD (好無聽架? )

作者: Shiawase    時間: 15-11-2007 19:30

引用:
原帖由 超人兄弟 於 15-11-2007 17:31 發表     好 cute!! 幻想到 Shiawase 鄖髺昌歌......

作者: Anison    時間: 16-11-2007 09:17

引用:
原帖由 Shiawase 於 15-11-2007 19:29 發表   (睇唔倒好多字添 )   Anison,你有Lee 隻CD (好無聽架? )

正!! 感動!! 超好聽!!

作者: Shiawase    時間: 16-11-2007 20:55

引用:
原帖由 Anison 於 16-11-2007 09:17 發表   正!! 感動!! 超好聽!!

好羨慕 , 你就好啦有得聽

作者: 超人兄弟    時間: 16-11-2007 21:04

引用:
日本ヤЯфみЁъ⑦ 世界名作劇場 主題歌・挿入歌大全集

我有獨立的小 C D ( just one song inside )....有飄零燕 & 萬里尋親記....

成隻 C D 真係好低 多年前我買這2隻小 C D 時也不平

作者: Anison    時間: 16-11-2007 22:39

引用:
原帖由 Shiawase 於 16-11-2007 20:55 發表   好羨慕 , 你就好啦有得聽

但係付出的代價都幾沈重

呢套 CD 一共出了 3 set

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0