標題: 請教西片名稱 [打印本頁]

作者: ooo    時間: 15-3-2014 23:22     標題: 請教西片名稱

請教各老餅兩套70年代尾至80年代初西片名稱 ..

武士為左消滅巨大海怪 , 去殺蛇髪女祅美道沙 , 攞佢個頭 , 為左殺蛇髪女祅 , 又去揾個識講野嘅盾牌 ,
執噴火龍d磷造盾牌....  , 神話+怪獸+英雄救美+肌肉男+刀劍盾牌

另外一套...

亞里巴巴 定先巴 , 一千零一夜 , 其中一幕係同個有6隻手6把刀嘅石像打, 後來個石像俾人推落涯散晒玩完

好想揾返黎睇但又無英文名 (當年細個唔識字)

希望各位高人指教 , 謝謝

作者: 011072    時間: 17-3-2014 00:19

引用:
原帖由 ooo 於 15-3-2014 23:22 發表 請教各老餅兩套70年代尾至80年代初西片名稱 ..武士為左消滅巨大海怪 , 去殺蛇髪女祅美道沙 , 攞佢個頭 , 為左殺蛇髪女祅 , 又去揾個識講野嘅盾牌 , 執噴火龍d磷造盾牌....  , 神 ...
魔島屠龍

作者: ooo    時間: 17-3-2014 00:59

引用:
原帖由 011072 於 17-3-2014 00:19 發表 魔島屠龍

正是謝謝ching 你是苦海明燈

另外果套有冇人知呀 ?

作者: CKCK    時間: 17-3-2014 13:12

The Golden Voyage of Sinbad

https://www.youtube.com/watch?v=nIfCJ7fLiTk

作者: ooo    時間: 17-3-2014 20:56

引用:
原帖由 CKCK 於 17-3-2014 13:12 發表 The Golden Voyage of Sinbad https://www.youtube.com/watch?v=nIfCJ7fLiTk

正是謝謝ching 你是導我方向的北極星

作者: 虎榮    時間: 17-3-2014 23:46

第一套的英文名叫 "clash of the Titans"(原祖果套), 當年由羅蘭士奧利花扮天帝宙斯, 個男主角是當年超紅美劇L.A. LAW的男主角, 套戲幾有戲味同古典味, 我鐘意!

第二套即系CKCK兄講的那套 "the golden voyage of Sinbad".

類似的希臘神話及阿拉伯神話電影重有:

Arabian Nights
Alibaba and the Forty Thieves
Sinbad and the Eye of the Tiger
The 7th Voyage of Sinbad
Captain Sinbad
Jason and the Argonauts
Hallmark TV Mini Series - The Odyssey 亦不錯!  

作者: ooo    時間: 22-3-2014 16:56

引用:
原帖由 虎榮 於 17-3-2014 23:46 發表 第一套的英文名叫 "clash of the Titans"(原祖果套), 當年由羅蘭士奧利花扮天帝宙斯, 個男主角是當年超紅美劇L.A. LAW的男主角, 套戲幾有戲味同古典味, 我鐘意!第二套即系CKCK兄講的那套 "the golden voyage of Sinb ...

thank you !

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0