標題: 正所謂書到用時荒恨小....老餅求幫助. [打印本頁]

作者: foureyesfatboy    時間: 11-3-2014 04:10     標題: 正所謂書到用時荒恨小....老餅求幫助.

自小懶成性有書唔讀..成日睇特撮...依加知死....
明明知道學過差不多的東西.....請有心餅友幫忙.
(不要誤會這不是 IQ題...)

W = 10'
L = 50'
H = ?
B or A = ?

作者: toby    時間: 11-3-2014 07:55

L^2=H^2+W^2
H=sqrt(L^2-W^2)=48.99

Sin A=W/L
A=Inv(Sin (W/L))=Inv(Sin(0.2))=11.54 deg

Cos B=W/L
B=Inv(Cos (W/L))=Inv(Cos(0.2))=78.46 deg

作者: bs00001    時間: 11-3-2014 08:02

三角函數-定義

https://www.youtube.com/watch?v=dBOJwL1a4LQ

你耐心D睇完,應該明白晒!  

嘩!

toby兄,你竟然幫佢做功課! 下次數學考試,佢實俾靚女Miss罰留堂! 

作者: toby    時間: 11-3-2014 08:29

bs00001兄,
喺我老人...唔係,係腦退化症發作之前,趁仲記得少少,幫下四兄啦,如果唔係佢邊有時間望Miss,學好佢啲"咸"數呀...

作者: kkeeleung    時間: 11-3-2014 13:53

呢條係咪就叫:  唔係... no. ...畢氏定理呀!

中學教高電視講過.

作者: bs00001    時間: 11-3-2014 18:19

引用:
原帖由 toby 於 2014/3/11 08:29 發表 bs00001兄,喺我老人...唔係,係腦退化症發作之前,趁仲記得少少,幫下四兄啦,如果唔係佢邊有時間望Miss,學好佢啲"咸"數呀...

可能佢原本唸住要被罰留堂,之後就頭碰頭咁等靚女Miss教佢"咸"數..

你咁就會好心做壞事:佢唯有上堂時立即交功課! 無得同靚女Miss靜靜雞單對單搞吓氣氛啦..

作者: moneyismymoney    時間: 12-3-2014 00:45

完全忘記得一亁二淨.
作者: foureyesfatboy    時間: 12-3-2014 01:04

引用:
原帖由 toby 於 11-3-2014 07:55 發表 L^2=H^2+W^2H=sqrt(L^2-W^2)=48.99Sin A=W/LA=Inv(Sin (W/L))=Inv(Sin(0.2))=11.54 degCos B=W/LB=Inv(Cos (W/L))=Inv(Cos(0.2))=78.46 deg

Thanks ... my oldcake Lord.
雖然近期是有返學...只是工作上的一些需要各位不要想多了. 同這帖上的題目無關.
更何況個導師是光頭佬...不是美貌MISS...
這帖中的題目是同我之前所帖的 一個漸漸式微的嗜好 - Ham Radio 有關. 近期小弟我想自制一天線所以有D數要計吓. 但真係書到用時荒恨小....少年不好好向學.
多謝各位.
引用:
原帖由 kkeeleung 於 11-3-2014 13:53 發表 呢條係咪就叫:  唔係... no. ...畢氏定理呀! 中學教高電視講過.  

.畢氏定理..我記得. 當年我仲講 ".畢氏定理"  積唔係定理..所以不用學....點知今日...

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0