標題: 超人佳亞人間體吉岡毅志小訪 [打印本頁]

作者: 超人兄弟    時間: 20-3-2013 13:59     標題: 超人佳亞人間體吉岡毅志小訪

於香港C3動漫遊戲展2013超人SHOW中,訪問了超人佳亞人間體吉岡毅志先生...很激動感動很開心!還近身見到一眾超人,圓了我兒時希望現實中得見超人的夢想

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

超人佳亞》(原題:ウルトラマンガイア)是圓谷製作每日放送所製作的特攝劇集,於1998年(平成10年)9月5日1999年平成11年)8月28日期間於每週六18:30播映,全51集。香港2001年6月23日2002年初播映。台灣則由華視2001年11月15日2002年11月3日期間,每週四下午17:30∼18:00播出。(資料來自維基百科之超人佳亞)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[fly]

*超人佳亞人間體吉岡毅志小訪*

[/fly]

吉岡毅志先生

吉岡毅志先生(高山我夢)和一眾超人,超人Zero、超人迪加、超人帝拿、超人梅比斯於後台的合照

在訪問吉岡先生中。

*

超人兄弟 : 吉岡先生你好!

吉岡毅志 : 你好 ~ 大家好!

超人兄弟 : 超人世界中...你飾演是超人佳亞,吉岡先生本身喜歡超人嗎?!

吉岡毅志 : 當然十分喜歡!

超人兄弟 : 在你的小時候,你會否覺得超人和怪獸是真實存在嗎 ? 又會否幻想自己可以變成超人?

吉岡毅志 : 哈哈...會呀!小時候真的會有這樣的想法的。

超人兄弟 : 哈哈...我也一樣呢!小時候我做夢自己變身成超人啊!

吉岡毅志 : 哈哈...是嗎!?

超人兄弟 : 那...當你接到超人佳亞人間體角色時一定很開心吧!?

吉岡毅志 : 是的。能成為光之巨人的一份子嘛!

吉岡毅志 : 啊...你也是超人啊!因為你的網名是超人兄弟呀 ~哈...。

超人兄弟 : 哈...是呀,我也覺得很開心!

超人兄弟 : 你覺得在超人佳亞劇中的人間體'高山我夢'跟現實世界的'吉岡毅志'性格相似嗎?

吉岡毅志 : 開始時是不太似的。但多年過後...我覺得越來越相似呢。

超人兄弟 : 在超人大電影『超人八兄弟』中,你跟多個超人前輩有機會一起合作,吉岡先生感受如何!?

吉岡毅志 : 跟多個超人前輩有機會一起合作感覺很開心及很光榮!而且獲益良多!

超人兄弟 : 最後想問問高山我夢先生,在眾多超人當中...你最喜愛那位?

吉岡毅志 : 哈哈~...當然是我飾演的超人佳亞吧~。其次是我的超人拍檔『亞古諾』呢~!

超人兄弟 : 衷心感謝吉岡先生接受老餅論壇的訪問!

吉岡毅志 : 客氣客氣...。

超人兄弟 : 下次請再來香港啊。

吉岡毅志 : 好,一定。再見!

超人兄弟 : 保重呀,再見!

超人兄弟訪問,Athena日語詮釋。

感謝Athena日語詮釋及動漫誌Aniwave主編紀恆兄作橋樑約訪!

喝~~~變身超人佳亞...

作者: wwl36    時間: 20-3-2013 16:58

LIKE +1  光之巨人中小弟比較喜歡佳亞及其故事
作者: Z-745    時間: 20-3-2013 17:24

你同佢講日文?
作者: 超人兄弟    時間: 20-3-2013 19:22

引用:
原帖由 wwl36 於 20-3-2013 16:58 發表 LIKE +1  光之巨人中小弟比較喜歡佳亞及其故事

o甘佳亞造形得唔得?

小弟比較喜歡佳亞放條狀死光,眾超人中較特別。

作者: 超人兄弟    時間: 20-3-2013 19:26

引用:
原帖由 Z-745 於 20-3-2013 17:24 發表 你同佢講日文?
現場主辦單位有日文翻譯,加上我們老餅網有位超級版主日本通Athena姐做旁述幫我翻譯!
作者: 殊仔    時間: 21-3-2013 00:54

讚!!!! 

吉岡個樣有D殘......

作者: ooo    時間: 21-3-2013 01:28

我想問....
1)吉岡先生 , 為甚麽會演這類特攝片 ? 在日本一般人覺得這類片集是給小孩子看的 ,
fans 小孩又或是一些不用上班的obasan....
2)很多人担心一但被定型 , 就好難再演超人以外的角色 , 你有甚麼看法 ?
3)報酬可以嗎 ? 相關產品上你有沒有版稅収入?
4)昭和超人的演員是否都平易近人 ?

作者: 超人兄弟    時間: 21-3-2013 18:27

引用:
原帖由 殊仔 於 21-3-2013 00:54 發表 讚!!!!   吉岡個樣有D殘......
Thanks殊仔兄 話哂演我夢時是19歲,而家三十幾了!
作者: 超人兄弟    時間: 21-3-2013 18:34

引用:
原帖由 ooo 於 21-3-2013 01:28 發表 我想問....1)吉岡先生 , 為甚麽會演這類特攝片 ? 在日本一般人覺得這類片集是給小孩子看的 ,fans 小孩又或是一些不用上班的obasan....2)很多人担心一但被定型 , 就好難再演超人以外的角色 , 你有甚麼看法 ...

呢o的問題...希望吉岡先生同佢經理人o黎老餅網睇到會透過佢個Blog答你啦。

不過我覺得第一條問題...香港發生多o的!

作者: Athena    時間: 1-4-2013 17:53

日本的超人演員都有一定地位, 受到尊重的。演員長期都要保持良好形象架,食多D都擔心肥咗唔做得SHOW....吉岡佢出SHOW多到排唔切期,未計個D廣告同形象代言呢!
日本的超人觀眾係合家歡,老豆睇完傳俾仔,反而只有香港主要觀眾係"宅男"  .....
呢啲事全部係高山我夢哥哥當日在會展後台傾計時自爆的。

作者: 超人兄弟    時間: 1-4-2013 22:35

引用:
原帖由 Athena 於 1-4-2013 17:53 發表 反而只有香港主要觀眾係"宅男"  .....
我非常十分極之超勁鍾意超人...但我唔認同我係"宅男"    .....!
作者: 虎榮    時間: 2-4-2013 00:07

引用:
原帖由 超人兄弟 於 1-4-2013 22:35 發表 我非常十分極之超勁鍾意超人...但我唔認同我係"宅男"    .....!

你邊系宅男呀, 起碼系宅佬啦! 再唔系, 都系"宅洗"架啦!

作者: 超人兄弟    時間: 2-4-2013 11:44

引用:
原帖由 虎榮 於 2-4-2013 00:07 發表 你邊系宅男呀, 起碼系宅佬啦! 再唔系, 都系"宅洗"架啦!

你重 ' 宅 ' 啦~~~你D珍寶...就知你被 ' 御  ' 為 ' 宅  ' 之冠 tin 熟餅皆知

我唔"宅洗",不過我經常''洗宅'' 就真

作者: kitty6682002    時間: 2-4-2013 21:09

果日 我都有去睇  

超好睇  我睇得好high    我夢超有型!   我已經成為左佢粉絲啦

你真好運  可以同我夢 做訪問........  有少少妒忌添     原來我夢最鐘意係 亞古諾.....

自從見到我夢之後   我成日部住 twitter 睇佢有冇更新      可惜既係..我夢冇回復過我

作者: 超人兄弟    時間: 2-4-2013 21:28

引用:
原帖由 kitty6682002 於 2-4-2013 21:09 發表 果日 我都有去睇   超好睇  我睇得好high    我夢超有型!   我已經成為左佢粉絲啦 你真好運  可以同我夢 做訪問........  有少少妒忌添   ...

我都係已經成為左佢粉絲,重即刻o向屋企揾番D佳亞dvd睇。

咪o甘啦~...E + 咪同你&各位餅餅分享o羅

作者: kitty6682002    時間: 2-4-2013 22:30

引用:
原帖由 超人兄弟 於 2-4-2013 21:28 發表 我都係已經成為左佢粉絲,重即刻o向屋企揾番D佳亞dvd睇。 咪o甘啦~...E + 咪同你&各位餅餅分享o羅 !

係呀係呀  我都有睇番佳亞    

第一次睇我夢 只係覺得佢幾靚仔  都幾鐘意佢

見到佢真人之後  睇番    就覺得佢好靚仔  演技又好  好有做演員既天份....總之咩都好啦....

最近我整左 佳亞電影 片    請多多支持啊

http://www.youtube.com/watch?v=Zho6v86u6S0  

作者: 超人兄弟    時間: 2-4-2013 22:40

引用:
原帖由 kitty6682002 於 2-4-2013 22:30 發表   係呀係呀  我都有睇番佳亞     第一次睇我夢 只係覺得佢幾靚仔  都幾鐘意佢見到佢真人之後  睇番    就覺得佢好靚仔  演技又好   ..最近我整左 佳亞電影 片    請多多支持啊 http://www.youtube.com/watch?v=Zho6v86u6S0   .
好正~!
作者: 人仔貓    時間: 4-4-2013 06:17

當日我都有訂坐位票欣賞 C3香港 2013 - Ultraheroes Battle Stage ~

能夠近距離觀賞確是非常精彩~!! 購票坐位經大會准許可以明正言順拍照及攝錄。

因為手機內存記憶不足...所以只選錄了最後大混戰及吉岡毅志在台上現場訪問 :

吉岡毅志大嗌"Gaia"那聲真的好有氣勢好震撼呀~!!

演出最刺激是戰鬥途中突然跳下台, Zero 及 Belial 就在你面前不足一尺搏鬥~!!

少少可惜現場燈光效果跟不足日本舞台劇, 發射必殺死光時沒有特別效果...
另外台前揚聲器位置過高...遮擋了部份舞台景觀....

作者: 超人兄弟    時間: 4-4-2013 11:41

引用:
原帖由 人仔貓 於 4-4-2013 06:17 發表 當日我都有訂坐位票欣賞 C3香港 2013 - Ultraheroes Battle Stage ~ 能夠近距離觀賞確是非常精彩~!! 購票坐位經大會准許可以明正言順拍照及攝錄。   因為手機內存記憶不足...所以只選錄了最後大混戰及吉岡 ...

Wow~感謝人仔貓兄分享

係~o個幾個楊聲器真係好礙眼。

作者: 超能電子男    時間: 5-4-2013 01:27

THX 大哥!能夠訪問喜歡的超人主角,當然係一種榮幸冀望可以多些其他超人的主角訪港,比大家深入多D!

作者: 超人兄弟    時間: 5-4-2013 21:57

引用:
原帖由 超能電子男 於 5-4-2013 01:27 發表 THX 大哥!能夠訪問喜歡的超人主角,當然係一種榮幸冀望可以多些其他超人的主角訪港,比大家深入多D!
係~無錯!
作者: kitty6682002    時間: 4-9-2013 10:25

引用:
原帖由 超人兄弟 於 5-4-2013 21:57 發表 係~無錯!

超人兄弟  
因為  最近在facebook開了吉岡的專頁 名為  吉岡毅志 takeshi yoshioka(當然歡迎讚好)
請問訪問可以轉發嗎?

作者: 超人兄弟    時間: 4-9-2013 18:38

引用:
原帖由 kitty6682002 於 4-9-2013 10:25 發表 超人兄弟  因為  最近在facebook開了吉岡的專頁 名為  吉岡毅志 takeshi yoshioka(當然歡迎讚好)請問訪問可以轉發嗎?
謝謝 kitty6682002 賞識 !戓者...在那裹放上老餅的吉岡毅志訪問頁面Link,等其他人到老餅網看好了
作者: kitty6682002    時間: 5-9-2013 11:15

引用:
原帖由 超人兄弟 於 4-9-2013 18:38 發表 謝謝 kitty6682002 賞識 !戓者...在那裹放上老餅的吉岡毅志訪問頁面Link,等其他人到老餅網看好了 !

多謝允許   訪問已貼到專頁
https://www.facebook.com/pages/%E5%90%89%E5%B2%A1%E6%AF%85%E5%BF%97-takeshi-yoshioka/162403153956582

作者: 超人兄弟    時間: 5-9-2013 13:00

引用:
原帖由 kitty6682002 於 5-9-2013 11:15 發表 多謝允許   訪問已貼到專頁https://www.facebook.com/pages/%E5%90%89%E5%B2%A1%E6%AF%85%E5%BF%97-takeshi-yoshioka/162403153956582

Good~ !

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0