標題: PS2宣布停產 [打印本頁]

作者: 超能電子男    時間: 5-1-2013 22:20     標題: PS2宣布停產

過去十多年令全球遊戲機迷瘋狂、被譽為歷來最成功電子遊戲機的PlayStation 2,終於完成歷史任務。生產商日本索尼集團(Sony)宣布PS2光榮引退,全球停產。這是一個時代的終結,但電子遊戲業界未來的發展何去何從,業界仍未有一個明確的方向.....詳細報導:http://hk.news.yahoo.com/ps2%E5%AE%A3%E5%B8%83%E5%81%9C%E7%94%A2-062300196.html

其實都有晒心理準備,話晒PS2出左都有十幾年,始終有一日會退役,不過我都有小小唔開心,因為部機都倍左我咁耐,D Game又好玩,唯有寄望Sony出新機,唔知大家有冇玩開PS2呢?
作者: 虎榮    時間: 7-1-2013 23:32

都玩左幾年, 後來出ps3, 就將ps2俾左人, 唯一唔多滿意系ps3唔似xbox360咁, 可以讓部份ps2 game過檔新機! 有好多人講平面電腦流行, 會加速xbox360及ps3等遊樂戲死亡, 佢地好可能只會出多一代主機! 都唔知真定假!

作者: Machbaron    時間: 7-1-2013 23:57     標題: 再見了青春

可能更快見到SONY的死亡・・・・・・・・

PS、PS2対伯龍來説不単是老餅回憶、更是人生中重要的一部分
拒地代表左遊戯専用機市場拡大到了一個歴史層面、和以前任天堂独大
的年代是很不一様的。

上面2位和大家都玩過那些有印像的PS2 Title呢

作者: 虎榮    時間: 10-1-2013 23:13

引用:
原帖由 Machbaron 於 7-1-2013 23:57 發表 可能更快見到SONY的死亡・・・・・・・・。PS、PS2対伯龍來説不単是老餅回憶、更是人生中重要的一部分。拒地代表左遊戯専用機市場& ...

火狐及美國超級英雄聯盟! (個名系我亂譯, 因為已經連機送了給別人!)

作者: singingsoul    時間: 12-1-2013 10:23

引用:
原帖由 Machbaron 於 7-1-2013 23:57 發表 可能更快見到SONY的死亡・・・・・・・・。PS、PS2対伯龍來説不単是老餅回憶、更是人生中重要的一部分。拒地代表左遊戯専用機市場& ...

我係舊人類, 講紅白, PCE, 超任, Megadrive才最興奮
ps2買過兩次, 買過的game卻不過20隻. 真正有玩的可能只有兩三隻. 覺得很好的係:
--Zone of Enders: Anubis. 很有型, 很流暢的機械人game.
--經典射擊Gradius系列第5集.
咦兩隻都係Konami. 不過Gradius V係完全由Radiant Silvergun, 斑鳩的製作Treasure主理開發的.
Metal Gear Solid2, 只玩了一半, 3, 我係買左一路冇開. 甚至PS3出2,3 remake, 我都係買左但一路沒有時間開. 哇~~

作者: 聰洛多薩比    時間: 2-1-2016 23:50

其實我最唔開心既係當年PS停產
雖然我屋企有唔少產品都係SONY既產品...
咁多年黎用既電話大部份都係SONY...(雖然得三部...)
話唔係SONY既fans都無人信...(雖然事實上真係唔係...我只係鍾意佢既野咁啱得咁橋...啱我用咁解啫...)
但最深得我所愛既係我屋企個部PS...

不過...科技產品會日新月異...
停產既一D都唔出奇...

作者: 寨晏t路卜    時間: 3-1-2016 15:12

ps2 美版 game 先係寶藏,網上大量 game iso 可以 DL.
ps2 我就留有薄機與厚機各一 ,game 呢就有 二三百款啦.

作者: 杜劍龍    時間: 5-1-2016 14:23

作為Sega 迷, 我是買Saturn 先的, 到PS1 出跳舞Game我先買.

PS2就出GT3先買, Winning Eleven 當然都係必玩啦.

作者: 寨晏t路卜    時間: 5-1-2016 18:34

Saturn 出 game 多數係街機 Game,所以玩起上黎有親切感同好玩好多.

作者: 聰洛多薩比    時間: 20-8-2016 17:15

引用:
最近翻睇呢個帖...
估唔到伯龍兄既預言咁神準...
SONY真係唔多掂喇...
而家只係靠PS4叫做救返下...
佢既手機市場唔多掂...電視同電腦賣左...
電影又...音樂又...唉...

作者: 聰洛多薩比    時間: 20-8-2016 17:16

引用:
原帖由 杜劍龍 於 5-1-2016 14:23 發表 作為Sega 迷, 我是買Saturn 先的, 到PS1 出跳舞Game我先買. PS2就出GT3先買, Winning Eleven 當然都係必玩啦.
當年都幾想買Saturn架...
要向PS同Saturn之間選擇...
但係因為金錢所限...
所以最終都係買左PS...

作者: Ahming    時間: 20-8-2016 18:25

引用:
原帖由 聰洛多薩比 於 20-8-2016 17:15 發表 最近翻睇呢個帖...估唔到伯龍兄既預言咁神準...SONY真係唔多掂喇...而家只係靠PS4叫做救返下...佢既手機市場唔多掂...電視同電腦賣左...電影又...音樂又...唉...
電視部門無賣到.係分拆咗做獨立公司姐!
不過講技術同以前差得遠⋯⋯
你睇4K版ps4攪咁耐都未掂就知

歡迎光臨 經典日本特撮●動畫●卡通回憶 (http://www.oldcake.net/) Powered by Discuz! 6.0.0